23 Οκτωβρίου 2022

Το βραβείο «SLAPP Πολιτικός της Χρονιάς» δόθηκε στον Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη



❗ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ❗
 
Ο Γ. #Δημητριάδης κέρδισε το βραβείο «SLAPP Πολιτικός της Χρονιάς» από την Coalition Against SLAPPs in Europe, μια 🇪🇺 πρωτοβουλία κατά των καταχρηστικών αγωγών.
 
Το βραβείο αφορά την αγωγή κατά των #ReportersUnited, Η Εφημερίδα των Συντακτών & των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου, Thodoris Chondrogiannos & Θανάση Κουκάκη, με την οποία ο κ. Δημητριάδης ζητά πάνω από 500.000 €.
 
1️⃣ Η έρευνα των #ReportersUnited & #ΕφΣυν τεκμηρίωσε συνδέσεις που ξεκινούσαν από τις συναλλαγές του κ. Δημητριάδη & έφταναν στον Φ. Μπίτζιο, πρώην αναπληρωτή διαχειριστή της εταιρείας #Intellexa που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό #Predator 👉 https://bit.ly/3se0OFc / https://bit.ly/3TCFYed.
 
2️⃣ Μετά τις αποκαλύψεις & την παρακολούθηση #Ανδρουλάκη από την #ΕΥΠ, o κ. #Δημητριάδης παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού. Την ίδια μέρα άσκησε αγωγή κατά των μίντια & των δημοσιογράφων της έρευνας 👉 https://bit.ly/3EVXQMY.
 
3️⃣ Η αγωγή Δημητριάδη έχει καταδικαστεί ως απόπειρα φίμωσης της δημοσιογραφίας από διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις, όπως:
 
4️⃣ «Η αγωγή σε βάρος του Θανάση Κουκάκη και των δημοσιογράφων που ερεύνησαν την παρακολούθησή του είναι απαράδεκτη», σχολίασε σχετικά ο Pavol Szalai από τους RSF. «Καλούμε τον Γ. Δημητριάδη να αποσύρει τις καταχρηστικές αγωγές του» 👉 https://bit.ly/3eMHCuZ
 
5️⃣ Το βραβείο «SLAPP Πολιτικός της Χρονιάς» απονεμήθηκε από την #CASE Coalition, μια 🇪🇺 πρωτοβουλία κατά των καταχρηστικών αγωγών. Μέλη της είναι σημαντικές διεθνείς οργανώσεις, όπως οι: European Federation of Journalists - EFJ, Committee to Protect Journalists, FIDH - International Federation for Human Rights, Greenpeace International.
 
6️⃣ Οι #SLAPPs είναι στρατηγικές αγωγές με σκοπό να φιμώσουν όσους ασκούν κριτική (κοινωνία των πολιτών, ΜΜΕ, δημοσιογράφους) μέσω της ηθικής & οικονομικής εξόντωσής τους. European Parliament & European Commission έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη 🇪🇺 νομοθεσίας για την αντιμετώπισή τους.
 
7️⃣ Ωστόσο, η 🇬🇷 & πολλές ακόμη 🇪🇺 χώρες δεν έχουν μέχρι σήμερα υιοθετήσει νομοθετικό πλαίσιο για τις #SLAPPs, με συνέπεια πανίσχυροι επιχειρηματίες & πολιτικοί να κάνουν αγωγές για να φιμώσουν τη δημοσιογραφία & την κριτική σε βάρος τους. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου