29 Οκτωβρίου 2022

Νέο δόγμα ΗΠΑ: Χρήση πυρηνικών κατά «κάθε είδους επίθεσης» ακόμα και με συμβατικά μέσα - «Η Ρωσία είναι ο κυριότερος αντίπαλος των ΗΠΑ»

Επικίνδυνη η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα - Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε στη δημοσιότητα τη Στρατηγική Εθνικής Άμυνας, την Αναθεώρηση της Πυρηνικής Στρατηγικής και την Αναθεώρηση της Πυραυλικής Άμυνας - «Η Ρωσία είναι ο κυριότερος αντίπαλος των ΗΠΑ» υποστηρίζεται


Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τα πυρηνικά όπλα τους προορίζονται για «την αποτροπή κάθε είδους στρατηγικής επίθεσης», ακόμα και με συμβατικά μέσα, υποστηρίζει Πεντάγωνο στη νέα πυρηνική στρατηγική του που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση πυρηνικού όπλου, όποια και αν είναι η ισχύς του, και τις πολύ μεγάλες επιθέσεις στρατηγικής φύσης, με χρήση μη πυρηνικών μέσων», ανέφερε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Πρόκειται για ιδιαιτέρως σημαντική κι επικίνδυνη εξέλιξη, αφού οι ΗΠΑ με αυτόν τον τρόπο δίνουν το δικαίωμα στον εαυτό τους να κάνουν χρήση πυρηνικών για την αποτροπή «κάθε είδους επίθεσης». Το περιεχόμενο αυτής της «κάθε είδους επίθεσης» θα το κρίνουν, προφανώς, οι ίδιες οι ΗΠΑ. 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε στη δημοσιότητα τρία έγγραφα σήμερα: Τη Στρατηγική Εθνικής Άμυνας, την Αναθεώρηση της Πυρηνικής Στρατηγικής και την Αναθεώρηση της Πυραυλικής Άμυνας.

Στα έγγραφα αυτά περιγράφονται οι προτεραιότητες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

«Η Ρωσία διεξήγαγε την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας υπό την πυρηνική απειλή, με ανεύθυνες δηλώσεις, με πυρηνικές ασκήσεις σε άτακτες ημερομηνίες και με ψέματα όσον αφορά τη δυνητική χρήση όπλων μαζικής καταστροφής» αναφέρεται στο έγγραφο που αφορά το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που η Αναθεώρηση της Πυρηνικής Στρατηγικής δημοσιοποιείται ταυτόχρονα με τη νέα Στρατηγική Εθνικής Άμυνας.

Για τη Βόρεια Κορέα, όπου οι ΗΠΑ πιστεύουν πως επίκειται μια πυρηνική δοκιμή, το Πεντάγωνο αναφέρει ότι ένα πυρηνικό πλήγμα εκ μέρους της θα σήμαινε «το τέλος του καθεστώτος» του Κιμ Γιονγκ Ουν. «Οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων και εταίρων τους θα ήταν απαράδεκτη και θα οδηγούσε στο τέλος αυτού του καθεστώτος. Δεν υπάρχει κανένα σενάριο στο οποίο το καθεστώς του Κιμ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και να επιβιώσει», αναφέρεται στο κείμενο.

Το υπουργείο αναφέρει ότι η Κίνα έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια «επέκτασης, εκσυγχρονισμού και διαφοροποίησης των πυρηνικών δυνάμεών της», εκτιμώντας ότι το Πεκίνο θα επιθυμούσε να διαθέτει «τουλάχιστον 1.000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το τέλος της δεκαετίας».

Υποστηρίζεται ότι, παρ’ όλα αυτά, «η Ρωσία είναι ο κυριότερος αντίπαλος των ΗΠΑ» λόγω των πολλών διαφορετικών και ισχυρών πυρηνικών δυνάμεων που διαθέτει. Η Ρωσία διαθέτει 1.550 ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές και άλλες 2.000 που δεν τις έχει αναπτύξει, συμπληρώνεται. «Το σύγχρονο πυρηνικό οπλοστάσιό της, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί, συνιστά μακροπρόθεσμα υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και εταίρους μας» σύμφωνα το υπουργείο. 

Τη δεκαετία του 2030 οι ΗΠΑ θα βρεθούν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, «αντιμέτωπες με δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις που θα είναι στρατηγικοί ανταγωνιστές και δυνητικοί αντίπαλοι», αναφέρεται. 

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει επίσης να σταματήσει την ανάπτυξη πυραύλων κρουζ με πυρηνικές κεφαλές που θα εκτοξεύονται από υποβρύχια (SLCM-N), παρόλο που υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί έχουν συστήσει δημοσίως να διατηρηθεί το πρόγραμμα . Δεν είναι σαφές αν το Κογκρέσο θα εγκρίνει την κατάργηση αυτού του προγράμματος που είχε ανακοινώσει το 2018 ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει ότι οι SLCM-N είναι άχρηστοι και θα ακυρωθούν επειδή οι ΗΠΑ «διαθέτουν ήδη τα μέσα για να αποτρέψουν την περιορισμένη χρήση πυρηνικών». Τον Απρίλιο, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι είχε δηλώσει σε βουλευτές ότι η θέση του αναφορικά με τους SLCM-N δεν έχει αλλάξει και ότι πιστεύει πως χρειάζεται να υπάρχουν πολλές επιλογές. Όταν ρωτήθηκε αν στρατιωτικοί συνέστησαν την ακύρωση του προγράμματος, ένας αξιωματούχος του υπουργείου είπε ότι «ακούστηκαν οι φωνές όλων». Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε να ακυρωθεί το πρόγραμμα επειδή, ακόμα και να είχε χρηματοδοτηθεί πλήρως, οι πύραυλοι δεν θα ήταν έτοιμοι μέχρι το 2035.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ – Με πληροφορίες naftemporiki.gr μέσω imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου