«Με την πλάτη στον τοίχο» βρίσκεται ξανά η κυβέρνηση, μετά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων σε βάρος του «γαλάζιου» βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση και της σκανδαλώδους υπόθεσης του πλουτισμού του από «κόκκινα» δάνεια που αγόρασε σε εξευτελιστική τιμή, αλλά και των απευθείας αναθέσεων, κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, που εμφανίζεται να έχει εισπράξει μέσω ΕΛΤΑ για νομικές συμβουλές.
Η δράση αυτή του κ. Πάτση ήταν γνωστή εδώ και δύο χρόνια, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τώρα, προσχηματικά, να τον διαγράψει, σε μια προσπάθεια να διασώσει τον εαυτό του. Αλλωστε, και ο ίδιος ο Πάτσης «κάρφωσε» το μέγαρο Μαξίμου ότι όχι μόνο γνώριζε εξαρχής, αλλά και ότι ο ίδιος βρισκόταν σε συνεργασία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο.
Και είναι τόσο δεινή η θέση του πρωθυπουργού, που ακόμα και ο -κατά τ’ άλλα συνήθης «λαγός» του- Αδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να αφήσει αιχμές σε βάρος του, λέγοντας ότι «εάν ο κ. Πάτσης είχε αυτή τη δραστηριότητα και πριν γίνει βουλευτής, πολύ κακώς επελέγη» (ΑΝΤ1). Ομως, δεν είναι αυτή ούτε η πρώτη ούτε και η μόνη σκανδαλώδης υπόθεση της τριετούς θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Πάμε να τις δούμε:
Οι χωρίς προσόντα
Σε σήμα κατατεθέν του «επιτελικού κράτους» έχουν εξελιχθεί πλέον οι αλλεπάλληλοι διορισμοί σε θέσεις ευθύνης προσώπων που δεν είχαν τα απαιτούμενα προσόντα, γεγονός που έχει πλήξει καίρια το κυβερνητικό αφήγημα περί «αριστείας» και «αξιοκρατίας»:
- Υπόθεση Λούλη
Ο αλευροβιομήχανος, «ταμίας» της οικογένειας Μητσοτάκη και υμνητής της χούντας, Κωνσταντίνος Λούλης, τοποθετήθηκε στη θέση του γεν. γραμματέα Τουρισμού, χωρίς να διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο και άρα τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος για το «επιτελικό κράτος». Επειτα απ’ όλες τις αποκαλύψεις σε βάρος του, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να τον αποσύρει στον ανασχηματισμό του Αυγούστου του 2020, αλλά αμέσως τον επανέφερε «από το παράθυρο» στο ίδιο υπουργείο, σε ρόλο συμβούλου τού τέως υπουργού Χ. Θεοχάρη. - Υπόθεση Κοντολέοντος
Ο -τέως πλέον- διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, δεν είχε αναγνωρισμένο τίτλο στην Ελλάδα, τον οποίο απαιτούσε ο νόμος για τη θέση, αλλά ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να αλλάξει τον ίδιο τον νόμο, προκειμένου να διορίσει τον μέχρι πρότινος εκλεκτό του, που αναγκάστηκε εν τέλει να θυσιάσει, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών. - Υπόθεση Διαματάρη
Τον Δεκέμβριο του 2019, έρχονται στο φως οι αποκαλύψεις για τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη, παλιό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη. Ο κ. Διαματάρης φέρεται να είχε δηλώσει ψευδώς ότι έχει μεταπτυχιακό, αυτό όμως είναι το λιγότερο. Είχε, επίσης, διορίσει σε θέση στο ΥΠΕΞ άτομο με βεβαρημένο παρελθόν (που είχε εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη), αλλά εμφανιζόταν και ως CEO σε δύο εταιρείες στις ΗΠΑ ενώ ήταν υπουργός, κάτι που απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Ετσι, ενώ αρχικά η κυβέρνηση κάλυψε τον κ. Διαματάρη, μετά τις αποκαλύψεις αναγκάστηκε να τον αποπέμψει. - Υπόθεση Στεφανή
Τον Δεκέμβριο του 2019, η «Εφ.Συν.» θέτει μια σειρά ερωτημάτων για τα μεταπτυχιακά που δήλωνε ότι κατέχει ο τότε υφυπουργός Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. Τελικά, δίνοντας ο ίδιος στη δημοσιότητα τους τίτλους σπουδών του, αποδείχθηκε ότι το ένα ήταν μεταπτυχιακό (MsC και όχι MBA), όπως δήλωνε, και το άλλο ήταν ένα... πιστοποιητικό παρακολούθησης ενός σεμιναρίου που ουδεμία σχέση είχε με μεταπτυχιακό τίτλο. Τελικά, έμεινε εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό του Αυγούστου του 2021, αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να τον επαναφέρει τον Μάρτιο του 2022 σε θέση συμβούλου της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Ορους.
Διοικητές νοσοκομείων
Προεκλογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με περισσή υποκρισία δήλωνε ότι «δεν πρόκειται να ανεχτώ πολιτευτές διοικητές νοσοκομείων», αλλά μετεκλογικά έκανε, βέβαια, ακριβώς το αντίθετο. Οπως αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2019, οι διοικητές που διορίστηκαν στα νοσοκομεία στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονταν με το κόμμα της Ν.Δ., ως πολιτευτές, ως υποψήφιοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως στελέχη του κόμματος, ως κουμπάροι, ή ως στενοί φίλοι.
Και, βέβαια, ανεξίτηλες θα μείνουν οι καταγγελίες του παραιτηθέντος διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας, Κώστα Πατέρα, ο οποίος «κάρφωσε» τον πρωθυπουργό, ότι τη θέση αυτή τού την είχε υποσχεθεί ο ίδιος προσωπικά, με αντάλλαγμα να του μαζέψει σταυρούς από την περιοχή των Τρικάλων.
Αποπομπή Λιβανού
Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και προσωπικό του φίλο, Σπήλιο Λιβανό, μετά το βίντεο με τα προκλητικά χαριεντίσματά του με τον δήμαρχο Σπάρτης και πρώην υφυπουργό Οικονομικών της Ν.Δ. το 2007, Πέτρο Δούκα, και τον κυνικό τους διάλογο για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία και τα όσα έλεγαν με υπερηφάνεια για την «εποποιία» των «αποζημιώσεων με τσάντες» που «γύρισαν όλο το (εκλογικό) παιχνίδι».
Η αποπομπή Λιβανού ήταν για τον πρωθυπουργό μια αναγκαστική κίνηση εκτόνωσης, λόγω της σοβαρής πολιτικής αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα πάρα πολλά μέτωπα που είχε ανοιχτά. Αμέσως μετά, ο κ. Λιβανός επανήλθε ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και αντιπρόεδρος της Συνέλευσης.
Κωνσταντίνος Μαραβέγιας
Στις αρχές του μήνα (Οκτώβριος 2022), ο Παύλος Πολάκης κατήγγειλε ότι ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατάφερε να εντάξει έργο της συζύγου του στον αναπτυξιακό νόμο, ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, την ώρα που αρκετοί μικροί επιχειρηματίες δεν έχουν αντίστοιχες δυνατότητες. Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε, η εταιρεία της συζύγου του κ. Μαραβέγια συστάθηκε 3 μέρες μετά την έγκριση του έργου και μάλιστα το μέιλ το οποίο είχε δοθεί για επικοινωνία ήταν αυτό του κ. Μαραβέγια.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πολάκης, «βάσει του άρθρου 57 του Συντάγματος, οι βουλευτές απαγορεύεται (με ποινή έκπτωσης από το αξίωμα) να μετέχουν σε εταιρείες οι οποίες συνάπτουν με το Δημόσιο συμβάσεις επενδυτικού ή αναπτυξιακού χαρακτήρα (δηλ. που επιχορηγούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο)». Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Documento», η σύζυγος του βουλευτή φαινόταν να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αγορά ενός ακινήτου στον Βόλο έναντι 1,3 εκατ. ευρώ, χωρίς ένα τέτοιο ποσό να δικαιολογείται από το οικογενειακό τους «πόθεν έσχες».
Απευθείας αναθέσεις
Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία και ενεργοποιώντας τη φάμπρικα των απευθείας αναθέσεων, ξόδεψε πολύ χρήμα, αφήνοντας σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλα ερωτηματικά. Είδαμε εταιρείες να συστήνονται εν μία νυκτί και να παίρνουν απευθείας χιλιάδες ευρώ, άλλες εμπορεύονταν μάσκες την ώρα που έως πρότινος δραστηριοποιούνταν ως... βουλκανιζατέρ.
Τα επίσημα στοιχεία, αυτά που καταγράφονται από την ΕΑΑΔΗΣY (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) λένε ότι οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί της κυβέρνησης έχουν φτάσει στα 7,5 δισ. ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Αν κρίνουμε από το παράδειγμα του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, που έπαιρνε απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ, οι οποίες πλησίασαν το 1 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία, έχουμε την απάντηση.
«Λίστα Πέτσα»
Το μεγάλο... σορτάρισμα, όμως, έγινε με τη διαβόητη πλέον «λίστα Πέτσα» που έχει μείνει στην Ιστορία ως μνημείο αδιαφάνειας και χρηματισμού ημετέρων. Μέσω της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να πριμοδοτήσει με γενναία ποσά συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να πετύχει όχι μόνο ασυλία για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, αλλά κι ένα διαρκές λιβάνισμα, που όμοιό του δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα.
Πιστή στις... αρχές της η κυβέρνηση και όταν για το θέμα έγινε εξεταστική από τη Βουλή, αρνήθηκε να καλέσει τον Στέλιο Πέτσα, που για λογαριασμό του Μαξίμου έδωσε τις εντολές για τον καταμερισμό της καμπάνιας, συγκαλύπτοντας γι’ άλλη μια φορά ένα τεράστιο σκάνδαλο, όπως επίσης και το πλιάτσικο που έγινε στα δημόσια ταμεία.
Τηλεκατάρτιση
Ποιος δεν θυμάται, τον Απρίλιο του 2020, το σκανδαλώδες φιάσκο με την τηλεκατάρτιση; Ποιος ξεχνάει το «Σκοιλ Ελικικού», το «Μέτζη του νέουκτη» και τη σπουδή της κυβέρνησης (επί υπουργίας στο Εργασίας του Γ. Βρούτση), εκμεταλλευόμενη την πανδημία, να επιχειρήσει να ευνοήσει οικονομικά 6 συγκεκριμένες εταιρείες, με 7 πλατφόρμες, οδηγώντας στον παραπάνω τραγέλαφο που προσφέρθηκε ως τηλεκατάρτιση στους επιστήμονες με voucher 600 ευρώ, αντί για επιδότηση, όπως σε όλους τους άλλους εργαζομένους και επιχειρηματίες, εξευτελίζοντάς τους; Μπροστά στην κατακραυγή, το περιβόητο αυτό πρόγραμμα καταργήθηκε, αλλά το σκάνδαλο μένει στο παλμαρέ της κυβέρνησης, όπως και η κατάρρευση του αφηγήματός της περί «αποτελεσματικότητας» του «επιτελικού κράτους».
Σκάνδαλο CISCO
Κανείς δεν ξεχνάει και τη σκανδαλώδη σύμβαση με τη CISCO της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με την απευθείας ανάθεση υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης στoν αμερικανικό κολοσσό από την ελληνική κυβέρνηση, κόστους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αλλά και τον κίνδυνο εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων και μεταδεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών.
Υποκλοπές
To σκάνδαλο των υποκλοπών ταλανίζει τη χώρα εδώ και μήνες, με την κυβέρνηση να έχει την αποκλειστική ευθύνη. Ενα από τα πρώτα νομοθετήματα Μητσοτάκη ήταν να περάσει τον έλεγχο της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικά στην περίπτωση της ΕΥΠ και έχοντας ως μπροστάρηδες και αρχιτέκτονες το δίδυμο Κοντολέων - Δημητριάδης, επιχείρησε να στήσει μια υπηρεσία πληροφοριών που δεν εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα, αλλά τον ίδιο. Τελικά, το σκάνδαλο έσκασε και «το μάρμαρο» το πλήρωσε το δίδυμο, ωστόσο έως και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει για ποιους λόγους βρέθηκε υπό καθεστώς παρακολούθησης ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, ούτε και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.
Το περίφημο «όλα στο φως» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διερεύνηση της υπόθεσης αποδείχθηκε εντελώς προσχηματικό και επικοινωνιακό. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έκανε και κάνει ακόμα ό,τι μπορεί προκειμένου να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Μνημειώδης είναι η κάλυψη που προσφέρει στους δύο επιχειρηματίες που φέρεται να εμπλέκονται σ’ αυτό, τον Φέλιξ Μπίτζιο και τον Γιάννη Λαβράνο, που όλως τυχαίως συμβαίνει να είναι και κουμπάρος του παραιτηθέντος ανιψιού. Η πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ ασχολήθηκε, επίσης, εντελώς προσχηματικά με το θέμα και η κυβέρνηση επιδόθηκε σ’ ένα κυνήγι μαγισσών ξένων μέσων ενημέρωσης, που μίλησαν ξεκάθαρα για το ελληνικό Γουότεργκεϊτ.
Σκανδαλώδη νομοθετήματα
Η υπόθεση των υποκλοπών και ειδικά του Θανάση Κουκάκη φέρεται να συνδέεται άμεσα με δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τις οποίες ερευνούσε ο δημοσιογράφος. Τον Νοέμβριο του 2019, λίγους δηλαδή μήνες μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση φέρνει νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία έπαυε η αυτεπάγγελτη δίωξη για πράξεις απιστίας τραπεζικών στελεχών.
Αυτό σήμαινε ότι απαλλάσσονταν από κάθε ευθύνη μεγαλοστελέχη, ακόμα και τραπεζίτες. Ωστόσο, δεν έμεινε μόνο εκεί. Τον ίδιο μήνα, με άλλη διάταξη, «ξεπάγωνε» δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία τραπεζιτών, εφοπλιστών και επιχειρηματιών, οι οποίοι ήταν υπόδικοι. Το συνολικό ποσό άγγιζε τα 1,2 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση «ξέπλενε» τις υποθέσεις διερεύνησης βρόμικου χρήματος που είχαν πάρει ήδη τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Μετακλητοί
Την ίδια ώρα, το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη, που όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για βόλεμα ημετέρων σε κυβερνητικές θέσεις, έσπασε κάθε ρεκόρ στις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων, εκτοξεύοντας το κόστος τους σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου 2022, η Ν.Δ. παρέλαβε ένα κράτος 1.709 μετακλητών, τους οποίους κατάφερε να φτάσει στον αριθμό των 3.483, υπερδιπλασιάζοντάς τους.
Κάθε γαλάζιο ανθυποστέλεχος ή πρόθυμος σύμμαχος της κυβέρνησης βρήκε το απάγκιο του στο επιτελικό κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού και μέγας... αντικρατιστής, Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος και βολεύτηκε στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Π. Πικραμμένου.
ΔΕΗ
Τα όργια, ωστόσο, έγιναν στη ΔΕΗ, την οποία από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκεφτόταν «να βγάλει στο σφυρί» για «να τη σώσει». Το κατάφερε, για να φτάσουμε στο σημείο όπου οι πολίτες κλήθηκαν να πληρώνουν τεράστιους λογαριασμούς, ώστε να έχει τη δυνατότητα η διοίκηση της επιχείρησης και, συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης να κάνει «δώρο» στον εαυτό του και σε άλλα μεγαλοστελέχη μπόνους εκατομμυρίων ευρώ, παίζοντας παιχνίδια με τις μετοχές της επιχείρησης.
*****
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Νέες αποκαλύψεις για τη Ρ. Πιτσίκα: Έχει δύο διορισμούς από Δένδια και Γεραπετρίτη
Ρεβέκκα Πιτσίκα | EUROKINISSI / ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις σχετικά με την πρόεδρο του Μητρώου Στελεχών
της Ν.Δ. και σύμβουλο του πρωθυπουργού, Ρεβέκκα Πιτσίκα. Σύμφωνα με νέα
στοιχεία που έφερε στο φως ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.,
Μάριος Κάτσης, έχει διοριστεί από τον υπουργό Εξωτερικών στον Οργανισμό
Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, αλλά και από τον υπουργό Επικρατείας σε
Ομάδα Εργασίας αναφορικά με την εκπόνηση της έκθεσης «Ελλάδα 2050»...
Γρηγόρης Δημητριάδης |
Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να κλείσει όπως-όπως την υπόθεση των υποκλοπών. Μπορεί να εμπόδισε την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να κάνει τη δουλειά της, να έκλεισε τις εργασίες της άρον-άρον, αλλά νέες αποκαλύψεις τη θέτουν προ των ευθυνών της...
Τα ΕΛΤΑ σκόρπισαν στον αέρα την προίκα των 280 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσαν πριν από δύο χρόνια οι φορολογούμενοι πολίτες ● Ενώ το Υπερταμείο ανακοινώνει προσωρινή διοίκηση 90 ημερών μετά το σκάνδαλο Πάτση, η ανασκόπηση της υποτιθέμενης διάσωσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων από τις ζημιές και την απαξίωση αναδεικνύει ένα ατέλειωτο πάρτι αδιαφανών προμηθειών, με απευθείας αναθέσεις ή με ανοικτούς διαγωνισμούς με έναν μόνο υποψήφιο ● Εκπληξη! Τον σημαντικότερο από αυτούς κέρδισε η PricewaterhouseCoopers ● Τον κ. Πιερρακάκη, που λέει ότι δεν έχει εμπλοκή με τα ΕΛΤΑ, τον διαψεύδουν οι αναρτημένες στη Διαύγεια αποφάσεις του υπουργείου του...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου