27 Οκτωβρίου 2022

Νομοσχέδιο για την Υγεία: Τροφοδότης του BRAIN DRAIN – Διώχνει τους νέους ιατρούς στο εξωτερικό (VIDEO)


Tο νομοσχέδιο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ως 3/11 (δείτε σχετικά ΕΔΩ) περιέχει μια σειρά από ρυθμίσεις που όχι μόνο δεν ευνοούν το να μείνουν οι νέοι ιατροί που τελειώνουν την ιατρική στην Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά τους διώχνει στο εξωτερικό. Οι ρυθμίσεις αυτές που καθιερώνουν αδιαφάνεια και δυσκολία στην επιλογή ειδικότητας, υπερεργασία πριν την έναρξη της ειδικότητας, συνεχείς μετακινήσεις για τους ειδικευόμενους, είναι αναλυτικά οι παρακάτω:

Στο άρθρο 3 καθιερώνει “πιλοτική εφαρμογή προγράμματος προκαταρκτικής κλινικής άσκησης διάρκειας έξι (6) μηνών σε κλινικές του παθολογικού ή χειρουργικού τομέα, καθώς και σε τμήματα επειγόντων περιστατικών σε επιλεγμένα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) εντός των υγειονομικών περιφερειών (Υ.ΠΕ.) της χώρας, οι οποίες εγκρίνονται από τον Υπουργό Υγείας και ανακοινώνονται σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδει κάθε Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.) για τα νοσοκομεία αρμοδιότητάς της.”

Στο άρθρο 15 αναφέρει: “1. Η τοποθέτηση των ιατρών σε κενές οργανικές θέσεις ειδικευόμενων, καθώς και των ιατρών της παρ. 3 του άρθρου 82 του ν. 2071/1992 (Α΄ 123), του άρθρου 22 του ν. 3209/2003 (Α΄ 304), του άρθρου 42 του ν. 4238/2014 (Α΄ 38) και της παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 4850/2021 (Α΄ 208), για άσκηση προς απόκτηση ιατρικής ειδικότητας στα νοσοκομεία ή φορείς της χώρας που έχουν αναγνωριστεί ως κατάλληλα για χορήγηση ιατρικής ειδικότητας, γίνεται με απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου τους. 2. Για την υποβολή αιτήσεων για τοποθέτηση των ιατρών προς απόκτηση ειδικότητας και για την τήρηση καταλόγων αναμονής των ιατρών για τοποθέτηση προς απόκτηση ειδικότητας, δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης του φυσικού προσώπου, ιατρού, με τη χρήση των μοναδικών κωδικών πρόσβασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ), που διαθέτει. Οι αναγκαίες διαλειτουργικότητες για την ταυτοποίηση των στοιχείων των ιατρών διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 (Α’ 134) και το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184).

Στο άρθρο 16 “Καθορισμός ομάδων νοσοκομείων και θέσεων ιατρών για απόκτηση ειδικότητας” καθιερώνει τις μετακινήσει ειδικευόμενων αναφέροντας τα παρακάτω:

1. Για την τοποθέτηση ιατρών προς άσκηση για απόκτηση ειδικότητας, δημιουργούνται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα, οι οποίες αποτελούνται από δύο (2) τουλάχιστον νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), στην οποία υπάγονται τα τμήματα και οι μονάδες νοσοκομείων, που έχουν αναγνωριστεί ως κατάλληλα για πλήρη ή μερική άσκηση ανά ειδικότητα, εκ των οποίων ένα (1) είναι το νοσοκομείο αναφοράς. Οι ιατροί επιλέγονται για τοποθέτηση σε τμήμα ή μονάδα νοσοκομείου από την ομάδα νοσοκομείων του πρώτου εδαφίου, μετά από αίτησή τους προς το νοσοκομείο αναφοράς και κατόπιν αξιολόγησης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης για απόκτηση ειδικότητας, ο ιατρός υποχρεούται σε κυκλική τοποθέτηση στα αντίστοιχα τμήματα και μονάδες, εντός της ομάδας νοσοκομείων, στην οποία έχει ενταχθεί.
2. Για την τοποθέτηση ιατρών προς άσκηση για απόκτηση ειδικότητας διατίθεται συγκεκριμένος κατ’ έτος αριθμός θέσεων ανά ειδικότητα και ανά νοσοκομείο, ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος υγείας της χώρας.

Πολύ διαφωτιστικό για το ζήτημα  και για τις αντιδράσεις των φοιτητών της ιατρικής είναι σχετικό video από δελτίο ειδήσεων του ΚΡΗΤΗ TV:


 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου