22 Οκτωβρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ψηφίσματα του 19ου Συνεδρίου για τη ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης και για την αυθαίρετη μετακίνηση Γενικής Διευθύντριας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου


Αθήνα,
14/10/2022


Ψήφισμα για τη ρύπανση στο Λιμάνι της Ερμούπολης


Το σώμα του 19ου συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καταγγέλλει την απαράδεκτη ολιγωρία των αρμοδίων προκειμένου να μην διερευνηθεί η ύπαρξη ή μη, υψηλών συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων στον πυθμένα του λιμανιού της Ερμούπολης.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου χημική ανάλυση από το ΕΛΚΕΘΕ ενός δείγματος ιζήματος από τον πυθμένα του λιμανιού της Σύρου, έδειξε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις συγκεκριμένων βαρέων μετάλλων, καμία περεταίρω διερεύνηση του ζητήματος δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Έκτοτε και ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αναγνωρίσει, στα λόγια, την ανάγκη πραγματοποίησης μιας εκτεταμένης μελέτης για τον προσδιορισμό του εύρους της ρύπανσης και ενδεχόμενων ρυπαντικών πηγών, καμία τεκμηριωμένη ενημέρωση δεν έχει παρασχεθεί στους κατοίκους του νησιού.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2021, ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ανακοίνωσαν, από κοινού, ότι θα ανατεθεί μελέτη στο Πολυτεχνείο Κρήτης μέσω προγραμματικής σύμβασης με χρηματοδότη την εταιρεία ΟΝΕΧ που διαχειρίζεται το ναυπηγείο του νησιού. (Δηλαδή με χρηματοδότηση της εταιρείας η οποία λειτουργεί το ναυπηγείο του Νεωρίου που βρίσκεται στην καρδιά του λιμανιού και αποτελεί ενδεχόμενη ρυπαντική πηγή βαρέων μετάλλων του λιμένα). Μετά από απραξία σχεδόν ενός έτους και σχετική παρέμβαση του περιβαλλοντικού συλλόγου «Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου» στις 4 Μαρτίου 2022 , δηλαδή 2,5 χρόνια μετά τα ανησυχητικά ευρήματα, υπογράφτηκε στη Σύρο, παρουσία του πρωθυπουργού , “σύμφωνο”, με το οποίο η ΟΝΕΧ ανέθεσε στο ΕΛΚΕΘΕ αυτή την φορά, την πραγματοποίηση της μελέτης! Δηλαδή ο μεγαλύτερος εν δυνάμει ελεγχόμενος στο νησί, αναλαμβάνει εκ νέου την χρηματοδότηση του ελέγχου (….).

Τρία χρόνια μετά, και ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα, το Λιμεναρχείο Σύρου (το οποίο μεταξύ άλλων είναι αρμόδιο και υπεύθυνο για τον εντοπισμό θαλάσσιας ρύπανσης και ρυπαντών), απαγόρευσε (…) δύο φορές στο ΕΛΚΕΘΕ να λάβει δείγματα από το λιμάνι στο πλαίσιο της πρόσκλησης του περιβαλλοντικού συλλόγου «Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου», επικαλούμενο την ακαταλληλότητα του σκάφους που θα έκανε την λήψη των δειγμάτων (…).

Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους μελέτες οφείλει η πολιτεία να τις πραγματοποιεί τάχιστα και με δημόσιους πόρους προκειμένου να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η αντικειμενικότητά τους.

Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας δεν μπορούν να βασίζονται σε χορηγούς.

Το Προεδρείο του 19ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ 

 

*****

 

Αθήνα, 14/10/2022


Σχετικά με την αυθαίρετη μετακίνηση της Γενικής 

Διευθύντριας Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος 

και Υποδομών κ. Συμεοπούλου στη Γενική Διεύθυνση 

Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

 

Το σώμα του 19ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει την βαθύτατη διαφωνία του για την αυθαίρετη και ουσιαστικά αναιτιολόγητη μετακίνηση της κας Α. Συμεοπούλου από την θέση της Γενικής Διευθύντριας Αναπτυξιακού Προγραμματισμού , Περιβάλλοντος και Υποδομών όσο και από τη θέση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και την τοποθέτησή της ως Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΝΑ. Η απομάκρυνση αυτή έγινε χωρίς τη θέληση της ίδιας, αλλά και των συναδέλφων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και μάλιστα λίγους μήνες πριν προκηρυχθούν οι θέσεις των προϊσταμένων Γενικών Διευθυντών της ΠΝΑ.

Όμως η αιφνιδιαστική απομάκρυνση ενός Πολιτικού Μηχανικού ΠΕ από τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη αντικατάσταση, αποτελεί υποβάθμιση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική. Όπως αναφέρεται και στο έγγραφο του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων (αρ.πρωτ.: 16/13-05-2022) η συσσωρευμένη γνώση των στελεχών του Νομού Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, στην παρούσα περίπτωση αποκλειστικά τεχνική, δεν αναπληρώνεται καθόλου εύκολα. Όταν εν μια νυκτί μετακινείται στέλεχος με αυτή την εμπειρία, επ' ουδενί δεν εξασφαλίζεται ομαλή μετάβαση στη λειτουργία της Υπηρεσίας και προκαλείται διαταραχή λειτουργίας ενός από τους πλέον νευραλγικούς τομείς του Νομού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων , η οποία πρόδηλα σε αυτή την περίπτωση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο. Πέραν όμως της εμπειρίας και σε επίπεδο στελέχωσης, οι ήδη ολιγάριθμοι μηχανικοί που υπηρετούν στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, σε σχέση με το αντικείμενο, μειώθηκαν περαιτέρω.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι η κα Α. Συμεοπούλου αποτελεί το αρχαιότερο στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων , με συνολική εμπειρία στην εν λόγω Τεχνική Υπηρεσία 37 έτη. Η κα Α. Συμεοπούλου υπηρέτησε την Τεχνική Υπηρεσία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και νυν Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από όλες τις υπηρεσιακές θέσεις (υπάλληλος , Προϊσταμένη του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και αν. Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού , Περιβάλλοντος και Υποδομών). Πέραν όμως της εμπειρίας και των τεχνικών γνώσεων της κας Α. Συμεοποπούλου , χαρακτηριστικό αυτής και αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί ότι πάντα λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εν γένει του δημοσίου , όπως αυτό ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία και εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της.

Το δε έργο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων , παρά την υποστελέχωση της έχει αναγνωρισθεί κατ’ επανάληψη κατά τη δημοσίευση των πεπραγμένων της ΠΝΑ σε όλη την διάρκεια της θητείας της νυν Περιφερειακής Αρχής .

Θεωρούμε ότι η εν λόγω μετακίνηση έγινε στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού υποβάθμισης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων αλλά και στην προσπάθεια εκφοβισμού των υπαλλήλων, διότι αφορμή της μετακίνησης ήταν η διαφωνία της κ. Συμεοπούλου με την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας σε τεχνικά θέματα αρμοδιότητας της υπηρεσίας, όπως η αστυνόμευση των ρεμάτων.

Για τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την πλήρη αποκατάσταση της συναδέλφου Α. Συμεοπούλου

Το Προεδρείο του 19ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ


-ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από emdydas.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου