-Τι έλεγε το Κάλεσμα Συλλόγου Υπαλλήλων του ΜΤΠΥ:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τον ευφάνταστο τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», η Κυβέρνηση επιχειρεί να δεσμεύσει την κινητή και ακίνητη περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Περιουσία η οποία έχει αποκτηθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από κληροδοτήματα (διαθήκες) και από τις καταθέσεις των μετόχων (δημοσίων υπαλλήλων). Ιδιοκτήτες της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ είναι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, χήρες, χήροι, ορφανά και ανάπηρα τέκνα. Παρέμβαση σε αυτήν συνιστά ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ των περιουσιακών τους δικαιωμάτων.
Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 35 §1: «Η διαχείριση και αξιοποίηση μέρους ή του συνόλου των χρηματοοικονομικών προϊόντων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), καθώς και η σύνταξη σχετικών προτάσεων και μελετών, μπορούν να ανατεθούν, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΠΥ, στην ανώνυμη εταιρεία του άρθρου 12 του ν. 2768/1999 (Α΄ 273) με την επωνυμία “Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης – Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών”». Μόνο που, σύμφωνα με το καταστατικό της εν λόγω Α.Ε., σκοπός της εταιρείας είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση του Ειδικού Κεφαλαίου του e– EΦΚΑ και η πραγματοποίηση επενδύσεων σε κινητές αξίες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ΜΤΠΥ είναι Aποκεντρωμένη Yπηρεσία που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας, είναι αυτοδιοικούμενο, με δικό του προϋπολογισμό, με ίδια κεφάλαια και όχι Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Το 5% των καταθέσεων του Ταμείου είναι διαθέσιμο για επενδύσεις βάσει του νόμου και αυτό μπορεί να το διαχειριστεί άψογα το ΜΤΠΥ.
Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 35 §2: «Η διαχείριση και αξιοποίηση μέρους ή του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ, καθώς και η σύνταξη σχετικών προτάσεων και μελετών μπορούν να ανατεθούν, με απόφαση του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ, στην ανώνυμη εταιρεία του άρθρου 10 του ν. 4892/2022 (Α΄ 28) με την επωνυμία “Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Μονοπρόσωπη Α.Ε.”».
Η ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ περιλαμβάνει 1 οικόπεδο και 10 κτήρια, εκ των οποίων 5 είναι διατηρητέα ιστορικά κτίρια. Είναι 100% εκμισθωμένα , αποφέρουν 5,2 εκατ. ετήσια έσοδα από μισθώματα. Η ετήσια δε απόδοση ΕΝΦΙΑ στο Ελληνικό Δημόσιο είναι 1,6 εκατ. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να δοθεί η διαχείριση στην εν λόγω Α.Ε;
Μέχρι και δικαίωμα εκποίησης της περιουσίας έχει η παραπάνω Α.Ε. σύμφωνα με το καταστατικό τους. Μάλιστα, οι υπάλληλοι των Α.Ε. και οι ίδιες οι Α.Ε. δεν εμπίπτουν στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα ούτε και στον κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Δηλαδή, οι υπάλληλοί τους δεν λογοδοτούν και δεν ελέγχονται όπως οι υπάλληλοι, αλλά και οι μέτοχοι του ΜΤΠΥ. Άρα, οι μέτοχοι αλλά και οι υπάλληλοι του Ταμείου δεν θα έχουν πληροφόρηση σχετικά με τις ενέργειες των ως άνω Ανωνύμων Εταιρειών.
Ο τρόπος υλοποίησης των ως άνω σχεδίων είναι η νομοθέτηση θέση Διοικητή στο ΜΤΠΥ. Οι υπερεξουσίες που δίνονται στην προτεινόμενη στο Νομοσχέδιο θέση του Διοικητή είναι ανήκουστες και καταστρατηγούν κάθε έννοια χρηστής διοίκησης, ενώ τα προσόντα που περιγράφονται είναι μηδαμινά και στα κωλύματα διορισμού του δεν υπάρχουν καν πειθαρχικά ή άλλα ποινικά παραπτώματα, παρά μόνο αυτά του άρθρου 69 του ν. 4622/2019.
Για όλους αυτούς του λόγους, ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/10/22 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλους τους συνταξιούχους και τους μετόχους, αλλά και τους απλούς πολίτες, που τους ενδιαφέρει η τήρηση της Δημοκρατίας και του Σεβασμού στους Πολίτες, έξω από το κτίριο του ΜΤΠΥ, Λυκούργου 12, και ώρα 1μμ.
*****
-Τι έλεγε το Κάλεσμα των συνταξιούχων:
Ανακοίνωση | Σήμα κινδύνου στέλνει το Δ.Σ. του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Δημόσιων Υπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος «καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά, δυναμικά» στην παράσταση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 18 Οκτώβρη και ώρα 1μμ, έξω από το κτήριο του ΜΤΠΥ (Λυκούργου 12)
Σε ακόμα μία «εγκληματική» ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων, προχωρά ο υπουργός κ. Χατζηδάκης, υλοποιώντας απόφαση της Κυβέρνησής του, για εκποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ με την είσοδο Α.Ε.
Πρόκειται για περιουσία αποκλειστικά εργαζομένων «μετόχων» και συνταξιούχων «μερισματούχων».
Στις 6 Οκτωβρίου 2022 αναρτήθηκε για Διαβούλευση, που θα διαρκέσει ως τις 20 Οκτωβρίου, Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο:«Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».
Δεν θα σχολιάσουμε εδώ την «ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».!!!
Στις 11 Οκτώβρη η Προέδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας και Αναπλ. Γραμματέας του Δ.Σ της ΠΟΠΣ, καλέστηκε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων του Μετοχικού, με θέμα «Διαμόρφωση θέσεων των εμπλεκομένων για το Μετοχικό».
Στις 12 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γ.Σ. με την παρουσία εκπροσώπων εργαζομένων και συνταξιούχων (Σωματείο υπαλλήλων του Μετοχικού, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΠΣ).
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας μας.
Ο Γενικός Γραμματέας, ως γνωστό, είναι εκπρόσωπος της ΠΟΠΣ και τακτικό Μέλος του ως τώρα 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Μετοχικού, με ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου αλλά και του σημερινού Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Συμμετέχει σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια του Μετοχικού.
Τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΠΣ δεν ενημερώθηκαν για την επικίνδυνη αυτή εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά στο Νομοσχέδιο
Η Προέδρος του Συνδέσμου πήρε τον λόγο στην Έκτακτη Γ.Σ. και έκανε σαφές ότι είναι απέναντι σ’ αυτό το σχέδιο νόμου, που συμπληρώνει τη μακριά λίστα των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των βουλευτών όλων των αστικών κομμάτων, όλων των μέχρι τώρα Κυβερνήσεων.
Τόνισε ότι στο όνομα του εξορθολογισμού έγινε η περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, άδειασαν τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, έγινε το κούρεμα των αποθεματικών του Μετοχικού και η μείωση των μερισμάτων μας.
Αποκατάσταση του κουρέματος του αποθεματικού του ΜΤΠΥ δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με την αποκατάσταση του κουρέματος των τραπεζών.
Το ότι έχει γίνει οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση του Μετοχικού διευκολύνει βέβαια την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, όμως αυξάνει και την τιμή του «εμπορεύματος».
Καμία αύξηση του μερίσματος τους δεν είδαν οι μερισματούχοι.
Τον ίδιο στόχο, κατά την άποψή μας, εξυπηρετεί και η επαναφορά του πρόσθετου πόρου του 3% επί των δημοσίων δαπανών, υπέρ του Μετοχικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαφωνούμε.
Απεναντίας, λέμε ότι ποτέ δεν έπρεπε να περικοπεί αυτός ο πόρος του 3%.
Επισημαίνουμε όμως ότι καθιστά και αυτή η ρύθμιση το εμπόρευμα προς πώληση πιο ελκυστικό.
Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 30 για τη συμμετοχή στο Μετοχικό Ταμείο, υπαλλήλων από την Τοπική, Περιφερειακή Διοίκηση, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και άλλους Οργανισμούς, άσχετα αν είναι προαιρετική ή υποχρεωτική, αφορά πρώτα και κύρια τους ίδιους τους εργαζόμενους στους διάφορους φορείς και η όποια απόφαση τους πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών.
Δεν μπορούμε βέβαια να μην εκφράσουμε το προβληματισμό μας. Την ώρα που «αρπάζουν» στην κυριολεξία την περιουσία μας, τις εισφορές των εργαζομένων, να συμφωνήσουμε με την πρόταση για τα νέα «υποψήφια θύματα» με την κλοπή και των δικών τους εισφορών.
Είμαστε αντίθετοι με τη νέα σύσταση του εννεαμελούς Δ.Σ. και τους εγκάθετους που διορίζονται από το Υπουργείο, συγκεντρώνοντας, υπερεξουσίες στον επίσης εγκάθετο Διοικητή.
Βεβαίως, κύριο δεν είναι ο καλός ή ο κακός Διοικητής, που κι αυτό βέβαια έχει τη σημασία του, αλλά το βάθεμα της αντιλαϊκής πολιτικής, της σκοπιμότητας που εξυπηρετεί και αυτό το νομοσχέδιο, με την στoχοπροσήλωση στην κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, των συντάξεων, των Ασφαλιστικών Ταμείων. Με νομιμοφάνεια έχει λεηλατηθεί η περιουσία των Ταμείων μας και τώρα του Μετοχικού, βορά στην ιδιωτική αδηφαγία.
Τα μέλη του Δ.Σ. πρέπει να αποτελούν Μέτοχοι και Μερισματούχοι, εκπρόσωποι των εργαζομένων από Σωματεία των εργαζομένων στο Μετοχικό και την ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι επίσης των συνταξιούχων από τα ΔΣ της ΠΟΠΣ και των Συνδέσμων της.
Να διαχειρίζονται οι ίδιοι οι μέτοχοι και μερισματούχοι την περιουσία τους με όποιο τρόπο συλλογικά αποφασίσουν, χωρίς εγκάθετους και ξένους προς τα συμφέροντά τους διαχειριστές..
Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό και την διορισμένη της Διοίκηση, ως Εκτελεστικό Όργανο και εργαλείο, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στις ΑΕ για να διαχειριστούν και ιδιοποιηθούν την κινητή και τεράστια ακίνητη περιουσία του ταμείου, διαλύει το ΜΤΠΥ για να εξασφαλίσει τα ταξικά συμφέροντα της ολιγαρχίας.
Συνάδελφοι δεν θα το επιτρέψουμε.
Δεν θα επιτρέψουμε την ψήφιση ενός ακόμη αντιλαΐκού-αντεργατικού-αντισυνταξιουχικού νόμου. Στο σύνολό του ο νόμος αυτός και όχι μόνο σε ότι αφορά το μετοχικό είναι αντιλαΐκός-αντεργατικός-αντισυνταξιουχικός, ενάντια στα συμφέροντά μας
Με τους αγώνες μας θα τον στείλουμε στα αζήτητα της ιστορίας
Οι όποιες αποφάσεις πάρουμε σήμερα για την πολύ επικίνδυνη αυτή εξέλιξη και οι κινητοποιήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε για να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή, πρέπει να είναι αποτέλεσμα αποφάσεων συλλογικών..
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα, 13 Οκτώβρη, αποφάσισε όχι μόνο να είναι αρωγός στις όποιες δραστηριότητες αποφασίσει η έκτακτη ΓΣ των υπαλλήλων , αλλά να είναι οι συνταξιούχοι συνοδοιπόροι και συνοργανωτές των αναγκαίων αγώνων που θα ακολουθήσουν.
Καλεί όλα τα Δ.Σ. των Συνδέσμων της ΠΟΠΣ να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.
Λύσεις δεν δίνονται με διαβουλεύσεις | Στον δρόμο του αγώνα
θα δοθεί η λύση | Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί.
Την Τρίτη 18 Οκτώβρη, συνεδριάζει το ΔΣ του Ταμείου. Οι Εργαζόμενοι του ΜΤΠΥ και οι Συνταξιούχοι Δημοσίου Αθήνας θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία του Ταμείου, Λυκούργου 12.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά, δυναμικά.
Καλεί επίσης το ΔΣ της ΠΟΠΣ και των Συνδέσμων Αττικής να απευθυνθούν στα μέλη τους και να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας.
Πρέπει το ΔΣ του Μετοχικού, ο Υπουργός και η Κυβέρνηση τους να πάρουν ηχηρό μήνυμα πως οι εργαζόμενο και οι συνταξιούχοι δεν θα κάνουν πίσω. Ενωμένοι θα υπερασπιστούν την περιουσία τους και θα απαιτήσουν να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο..
Στις 9 Νοέμβρη, στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση οι συνταξιούχοι θα είναι ξανά στο δρόμο μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, δηλώνοντας την αντίθεσή τους σε τέτοιου είδους νομοσχέδια, σκοπιμότητες και πολιτικές. Δεν δέχονται καμιά θυσία για την πλουτοκρατία.
Δεν θα σφίξουν άλλο το ζωνάρι!
*****
-Ακολουθεί το κείμενο για Συλλογή Υπογραφών:
ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ
Στις 6 Οκτωβρίου 2022 αναρτήθηκε για Διαβούλευση έως τις 20 Οκτωβρίου σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» . Στο εν λόγω σχέδιο νόμου και ειδικά στο κεφάλαιο Ζ , στα άρθρα 30 έως και 35 και στο κεφάλαιο ΙΒ , στα άρθρα 58 έως 60 επιχειρείται η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξή του .
Στηρίξτε το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου των υπαλλήλων του ΜΤΠΥ που συνυπογράφει και το ΔΣ της Ομοσπονδίας των Συλλόγων του Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ) , με βάση το οποίο αποφασίστηκε:
- Καμία ανάγκη νομοθέτησης θέσης Διοικητή στο ΜΤΠΥ , πολλώ δε μάλλον ενός προσώπου που συγκεντρώνει πάνω του ΟΛΕΣ τις εξουσίες διοικητικές, οικονομικές, πειθαρχικές, με μόνη υποχρέωση λογοδοσίας στον/στην Υπουργό που τον όρισε.
- Καμία αλλαγή στην υφιστάμενη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου . Στην επιχειρούμενη νέα 9μελή σύσταση του ΔΣ, τα 5 από τα 9 μέλη δεν έχουν σχέση μετόχου – μερισματούχου με το ΜΤΠΥ, τα 6 δε, ορίζονται απευθείας από την/ον Υπουργό, άρα έχουν την πλειοψηφία και στα χέρια τους περνούν οι τελικές αποφάσεις για την μοίρα της περιουσίας όλων μας.
- Η κινητή και ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ , δηλαδή η περιουσία των μετόχων – μερισματούχων , είναι ΜΗ κρατική περιουσία από την ίδρυση του ΜΤΠΥ έως και σήμερα. Αποκτήθηκε από κληροδοτήματα (διαθήκες) και από τις καταθέσεις των μετόχων (δημοσίων υπαλλήλων). Ιδιοκτήτες της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ είναι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, χήρες, χήροι, ορφανά και ανάπηρα τέκνα. Παρέμβαση σε αυτήν συνιστά ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ των περιουσιακών τους δικαιωμάτων και καταλύει την έννοια της ιδιοκτησίας , όπως αυτή περιγράφεται στο Σύνταγμα της Ελλάδας, στον Αστικό και Ποινικό Κώδικα και στο Κληρονομικό Δίκαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου