Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Πάπα να καλέσει Πούτιν και Μπάϊντεν να συνεργαστούν για μία ειρηνευτική λύση στο ουκρανικό. Ενώ στις ΗΠΑ κοινοβουλευτικοί της φιλελεύθερης πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησαν από τον αμερικανό πρόεδρο να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με την Ρωσία για επιτευχθεί τερματισμός της ένοπλης σύρραξης. Την ίδια ώρα το Κίεβο καλεί του πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό να μείνουν εκεί για τον χειμώνα.
Μετά από οκτώ μήνες πολέμου στην Ουκρανία, να μη διαφαίνεται κάποιος τερματισμός της σύγκρουσης και τα όποια μέτρα και κυρώσεις της Δύσης να μην έχουν πλήξει την Ρωσία, το αντίθετο μάλιστα για τους Ευρωπαίους, ακούγονται πλέον φωνές στο δυτικό στρατόπεδο για την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης με τις ΗΠΑ και την Ρωσία να πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στον Πάπα Φραγκίσκο για να ζητήσει από τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεργαστούν για την ειρήνη στην Ουκρανία, είπε μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Le Point. Ο γάλλος πρόεδρος που επισκέφθηκε το Βατικανό, ζήτησε από τον Πάπα να καλέσει τον Πούτιν, τον Μπάιντεν, αλλά και τον Ρώσο Ορθόδοξο Πατριάρχη Κύριλλο να «διευκολύνουν την ειρηνευτική διαδικασία» στην Ουκρανία.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Μακρόν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς και με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους. Στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ότι. «Αν όλα αυτά εντάσσονται πραγματικά στις προσπάθειες που στοχεύουν στην εξεύρεση πιθανών λύσεων, τότε τα αξιολογούμε θετικά». Ενώ πρόσθεσε ότι ο Μακρόν «δεν είπε τίποτα για το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να τηλεφωνήσει στον Ζελένσκι και να φροντίσει για το πλαίσιο του διαλόγου, αφού αρνείται κάθε διαπραγμάτευση με τη ρωσική πλευρά».
Παράλληλα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ακούγονται ίδιες φωνές. Κοινοβουλευτικοί της φιλελεύθερης πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος και συγκεκριμένα της Κοινοβουλευτικής Προοδευτικής Συνόδου, ζήτησαν από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με την Ρωσία για επιτευχθεί τερματισμός της ένοπλης σύρραξης το ταχύτερο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοια έκκληση από στελέχη του κόμματος του προέδρου.
«Σας καλούμε να συνοδεύσετε την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία με ενεργή διπλωματική ώθηση και να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας για να επιδιωχθεί ρεαλιστικό πλαίσιο για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός», αναφέρουν οι κοινοβουλευτικοί στην επιστολή αυτή, τονίζοντας πως η όποια λύση θα πρέπει να εγκριθεί από το Κίεβο. «Ως μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπεύθυνα για τον τρόπο που δαπανώνται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια των αμερικανών φορολογουμένων για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας σε αυτή τη σύρραξη, πιστεύουμε ότι η ανάμιξη αυτού του είδους σε αυτόν τον πόλεμο δημιουργεί επίσης την ευθύνη για τις ΗΠΑ να εξερευνήσουν όλες τις διαθέσιμες οδούς» για να τερματιστεί».
Καλούν τον Μπάιντεν (η κυβέρνηση του οποίου έχει ρίξει πολλά δισεκατομμύρια σε βοήθεια και όπλα στο Κίεβο) να κάνει «σθεναρές διπλωματικές προσπάθειες για να υποστηριχθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων και κατάπαυση του πυρός», να αρχίσει «απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία» και να «εξερευνήσει προοπτικές για μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία ασφαλείας που θα είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη». Ανάμεσα στα στελέχη των Δημοκρατικών που υπογράφουν την επιστολή είναι οι βουλεύτριες Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, η Ιλχάν Ομάρ και η Πραμίλα Τζάιαπαλ, μορφές της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών.
Για την επιστολή αυτή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ανέφερε πως «κανένας δεν θέλει να δει αυτόν τον πόλεμο να τερματίζεται περισσότερο από τους ουκρανούς ομολόγους μας». Όμως «δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό, γιατί δεν έχουμε καμία ένδειξη από πλευράς Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να εμπλακεί σε διπλωματικές προσπάθειες και διάλογο», πρόσθεσε. «Προμηθεύουμε τους Ουκρανούς εταίρους μας με ό,τι χρειάζονται στο πεδίο της μάχης ώστε, όταν κάνει την εμφάνισή του το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να βρίσκονται στην ισχυρότερη δυνατή θέση», σημείωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε πως η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν και παραμένει «πολύ σαφής: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία για την ειρήνευση στην Ουκρανία, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί 15-16 Νοεμβρίου στο Μπαλί. Κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο ινδονήσιος πρόεδρος τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως θα προσκαλέσει όλες τις πλευρές «να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμμετάσχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο». Διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία αφορά κυρίως τις αντιμαχόμενες πλευρές, τονίζοντας πως: «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».
Η Ρωσία επανέλαβε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις κατηγορίες της εναντίον της Ουκρανίας ότι κατασκευάζει μια «βρόμικη βόμβα». «Πιστεύουμε ότι είναι ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος, μια σοβαρή απειλή», είπε με την ολοκλήρωση της συζήτησης ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι. «Η Ουκρανία έχει τις δυνατότητες, έχει το κίνητρο να το κάνει, επειδή το καθεστώς του Ζελένσκι θέλει να αποφύγει την ήττα και να εμπλέξει το ΝΑΤΟ σε μια απευθείας αντιπαράθεση με τη Ρωσία», είπε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, υποδεικνύοντας δύο υποδομές που μπορούν να κατασκευάσουν αυτές τις «όχι πολύπλοκες» βόμβες στην Ουκρανία.
Ουκρανία και Δύση αρνούνται αυτές τις κατηγορίες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποιεί τη Ρωσία για τη χρήση πυρηνικών. Η χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία θα ήταν ένα «εξαιρετικά σοβαρό λάθος», είπε ο Μπάϊντεν.
Πάντως, το Κίεβο καλεί του πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό να μείνουν εκεί για τον χειμώνα.
Λόγω ζημιών που έχουν υποστεί συστήματα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και
θέρμανσης στην Ουκρανία, η κυβέρνηση προτρέπει τους κατοίκους που έχουν
εγκαταλείψει την χώρα λόγω του πολέμου να μην επιστρέψουν μέχρι την
επόμενη άνοιξη. «Αν έχετε την ευκαιρία, μείνετε και περάστε το χειμώνα
στο εξωτερικό!», δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση η αντιπρόεδρος της
κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου