27 Οκτωβρίου 2022

Διεθνής Αμνηστία: Να γίνει έρευνα για εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίθεσης τον Αύγουστο 2022 στη Γάζα

© MOHAMMED ABED/AFP via Getty Images

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) πρέπει να διερευνήσει τις παράνομες επιθέσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ τον Αύγουστο του 2022 στη Λωρίδα της Γάζας ως εγκλήματα πολέμου, ανέφερε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έρευνα. Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από θραύσματα όπλων, ανάλυση δορυφορικών εικόνων και μαρτυρίες από δεκάδες συνεντεύξεις, η οργάνωση ανασύστησε τις συνθήκες γύρω από τρεις συγκεκριμένες επιθέσεις, δύο από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις και μία πιθανότατα από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Η έκθεση «Ήταν μόνο παιδιά: Στοιχεία για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα τον Αύγουστο του 2022», τεκμηριώνει γιατί οι επιθέσεις αυτές μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.  

Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι οι δύο ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους πολίτες. Καθ' όλη τη διάρκεια της επιδρομής του Αυγούστου, οι ισραηλινές αρχές επαίρονταν για την ακρίβεια της επιχείρησής τους. Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι στα θύματα αυτών των «ακριβών» επιθέσεων περιλαμβάνονταν ένα τετράχρονο αγόρι, ένας έφηβος που επισκεπτόταν τον τάφο της μητέρας του και μια 22χρονη φοιτήτρια στο σπίτι της με την οικογένειά της. Η τρίτη επίθεση που εξέτασε η Διεθνής Αμνηστία, από την οποία σκοτώθηκαν επτά Παλαιστίνιοι πολίτες, φαίνεται ότι προκλήθηκε από μια μη κατευθυνόμενη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

Η τελευταία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα διήρκεσε μόνο τρεις ημέρες, αλλά ήταν αρκετός χρόνος για να εξαπολύσει νέα τραύματα και καταστροφές στον πολιορκημένο πληθυσμό

Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η τελευταία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα διήρκεσε μόνο τρεις ημέρες, αλλά ήταν αρκετός χρόνος για να εξαπολύσει νέα τραύματα και καταστροφές στον πολιορκημένο πληθυσμό. Οι τρεις θανατηφόρες επιθέσεις που εξετάσαμε πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου - όλα τα θύματα των παράνομων επιθέσεων και οι οικογένειές τους αξίζουν δικαιοσύνη και αποζημιώσεις», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.   

«Οι παραβιάσεις που καταγράψαμε διαπράχθηκαν στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου παράνομου αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ, βασικό εργαλείο του καθεστώτος του απαρτχάιντ. Οι Παλαιστίνιες/-οι στη Γάζα ζουν υπό κυριαρχία, καταπίεση και καθεστώς διαχωρισμού, όντας παγιδευμένοι σε έναν εφιάλτη 15 ετών, όπου επαναλαμβανόμενες παράνομες επιθέσεις στίζουν μια επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση. Εκτός από τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα, το ΔΠΔ θα πρέπει να εξετάσει το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ στο πλαίσιο της τρέχουσας έρευνάς του στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη». 

Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη από 42 άτομα για την έκθεσή της, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων επιθέσεων, συγγενών των νεκρών ή τραυματιών, αυτοπτών μαρτύρων και γιατρών. Οι ισραηλινές αρχές έχουν αρνηθεί στη Διεθνή Αμνηστία την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας από το 2012, οπότε η οργάνωση συνεργάστηκε με επιτόπιο ερευνητή που επισκέφτηκε 17 σημεία επιθέσεων και συνέλεξε στοιχεία, όπως φωτογραφίες υπολειμμάτων όπλων. Ο εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα όπλων και το Εργαστήριο Αποδεικτικών Στοιχείων ανέλυσαν τα στοιχεία που συνελέχθησαν επιτόπου, καθώς και δορυφορικές εικόνες και άλλο υλικό ανοιχτού κώδικα σχετικό με τις επιθέσεις. 

Η Διεθνής Αμνηστία έκρινε ότι διέθετε επαρκή στοιχεία για να αξιολογήσει τη νομιμότητα τριών από τις 17 επιθέσεις που κατέγραψε, και αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας.

Η Διεθνής Αμνηστία έστειλε επιστολή στις ισραηλινές αρχές και στην παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, παρέχοντας μια περίληψη των βασικών ευρημάτων της και ζητώντας σχόλια. Δεν είχε λάβει απάντηση από καμία από τις δύο πηγές μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης. 

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν 

Στις 5 Αυγούστου 2022, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια «προληπτική», όπως τη χαρακτήρισε, στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και την ένοπλη πτέρυγά της, τις Ταξιαρχίες Αλ Κουντς. Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι η επίθεση ήταν απάντηση σε απειλές για επίθεση. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 49 Παλαιστίνιες/-οι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των μαχών. Η εκτίμηση της Διεθνούς Αμνηστίας είναι ότι 33 Παλαιστίνιες/οι, μεταξύ των οποίων 17 άμαχοι, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις. Από τις/τους υπόλοιπες/-ους 16 Παλαιστίνιες/-ους που σκοτώθηκαν, η Διεθνής Αμνηστία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι 14 ήταν άμαχοι. 

Η οργάνωση συγκέντρωσε επαρκή στοιχεία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επτά από αυτούς σκοτώθηκαν από ρουκέτα που εκτόξευσαν παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες· δεν μπόρεσε να καταλήξει ως προς το ποια πλευρά ήταν υπεύθυνη για τους υπόλοιπους επτά θανάτους αμάχων. Αυτοί οι επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σε τέσσερις επιθέσεις, μετά τις οποίες τα υπολείμματα των όπλων απομακρύνθηκαν αμέσως, εμποδίζοντας τις ερευνήτριες και τους ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας να αποκτήσουν πρόσβαση σε ουσιώδη αποδεικτικά στοιχεία. Όπως σημειώνεται πιο κάτω, η απομάκρυνση αυτή αντιστοιχεί σε μοτίβο που είχε εντοπιστεί σε προηγούμενες περιπτώσεις, όταν παλαιστινιακές ρουκέτες εκπυρσοκρότησαν λανθασμένα. 

Δολοφονία της Duniana al-Amour

Η Duniana al-Amour, μια 22χρονη φοιτήτρια καλών τεχνών που ζούσε με την οικογένειά της σε ένα χωριό κοντά στο Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε στην πρώτη, κατά την εκτίμηση της Διεθνούς Αμνηστίας, ισραηλινή επίθεση του Σαββατοκύριακου. Γύρω στις 3.55 μ.μ. στις 5 Αυγούστου, βλήμα που εκτοξεύτηκε από ισραηλινό άρμα έπληξε το σπίτι της al-Amour, σκοτώνοντας την Duniana και τραυματίζοντας τη μητέρα της τη Farha και την 25χρονη αδελφή της την Areej. Ο πατέρας της Duniana ο Adnan al-Amour, ο οποίος πότιζε τις ελιές στο χωράφι του όταν άκουσε το χτύπημα, δήλωσε ότι η γυναίκα του και τα παιδιά του έπιναν τσάι μέσα στο σπίτι εκείνη την ώρα, όπως συνηθιζόταν κάθε Παρασκευή.  

Το σπίτι της οικογένειας al-Amour βρίσκεται μόλις 1 χλμ. μακριά από τον συνοριακό φράχτη της Γάζας με το Ισραήλ. Απέχει επίσης περίπου 750 μέτρα από ένα παρατηρητήριο που έχουν εγκαταστήσει οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, και 360 μέτρα από παρατηρητήριο που ανήκει στις Ταξιαρχίες Ιζ αλ-Ντιν αλ-Κασάμ, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Περίπου 20 λεπτά μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού των al-Amour, ο πύργος των Ταξιαρχιών Al-Quds βομβαρδίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις. 

Είμαστε στα σύνορα και [οι Ισραηλινοί στρατιώτες] γνωρίζουν τα πάντα για εμάς, και ξέρουν ότι δεν έχουμε καμία σχέση με την πολιτική, ότι είμαστε απλοί αγρότες.

Adnan al-Amour

Φωτογραφίες υπολειμμάτων πυρομαχικών επέτρεψαν στον εμπειρογνώμονα όπλων της Διεθνούς Αμνηστίας να ταυτοποιήσει το βλήμα που σκότωσε την Duniana ως βλήμα άρματος μάχης 120 χιλιοστών M339, το οποίο κατασκευάζεται σήμερα από την ισραηλινή εταιρεία IMI Systems, που ανήκει στην Elbit Systems. Το βλήμα, που καμία παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα δεν έχει στην κατοχή της, διατίθεται στο εμπόριο ως «υψηλής πιθανότητας χτυπήματος και θνησιμότητας με χαμηλές παράπλευρες απώλειες». Φωτογραφίες των καταστροφών στο σπίτι της οικογένειας al-Amour δείχνουν ότι το βλήμα άνοιξε τρύπα μόνο σε έναν τοίχο. 

Η ανάλυση της ακρίβειας του βλήματος επέτρεψε στη Διεθνή Αμνηστία να εντοπίσει τον επιδιωκόμενο στόχο του. Τα περισσότερα πυροβόλα των 120 χιλιοστών έχουν πιθανότητα κυκλικού σφάλματος μόλις 4 μέτρων - αυτό σημαίνει ότι οι μισές από τις βολές που εκτοξεύουν αναμένεται να χτυπήσουν μέσα σε έναν κύκλο διαμέτρου 4 μέτρων αν στοχεύσουν σωστά. Επομένως, είναι απίθανο το άρμα να στόχευε κάποιο από τα παρατηρητήρια όταν χτύπησε το σπίτι - θα έπρεπε να έχει αστοχήσει κατά εκατοντάδες μέτρα.  

Η Διεθνής Αμνηστία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να στόχευσαν σκόπιμα το σπίτι της οικογένειας al-Amour. Η οργάνωση δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας al-Amour θα μπορούσε εύλογα να θεωρηθεί ότι συμμετείχε σε ένοπλη μάχη.  

Ο Adnan al-Amour δήλωσε: 

«Είμαστε στα σύνορα και [οι Ισραηλινοί στρατιώτες] γνωρίζουν τα πάντα για εμάς, και ξέρουν ότι δεν έχουμε καμία σχέση με την πολιτική, ότι είμαστε απλοί αγρότες. Τα ντρόουν τους παρακολουθούν κάθε μας κίνηση». 

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τον βομβαρδισμό του σπιτιού της οικογένειας al-Amour και δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να ερευνήσει τη δολοφονία της Duniana al-Amour. 

Επίθεση στο νεκροταφείο Al-Falluja 

Γύρω στις 7 το απόγευμα της 7ης Αυγούστου, ένας πύραυλος έπληξε το νεκροταφείο Al-Falluja στη Jabalia στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Από την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε παιδιά: Nadhmi Abu Karsh, ηλικίας 15 ετών, και τα ξαδέλφια Jamil Najmiddine Nejem, 4 ετών, Jamil Ihab Nejem, 14 ετών, Hamed Haidar Nejem, 16 ετών, και Muhammad Salah Nejem, 16 ετών. Ο Amir Abu al-Mi'za, ηλικίας οκτώ ετών, τραυματίστηκε σοβαρά και τα θραύσματα έχουν κολλήσει κοντά στη σπονδυλική του στήλη. 

Όλα τα παιδιά ζούσαν στον εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό Jabalia. Ο Haidar Nejem, πατέρας του Hamed Nejem, δήλωσε ότι τα παιδιά έπαιζαν συχνά στο νεκροταφείο, όπου υπήρχε περισσότερος χώρος. 

Οι άνθρωποι άρχισαν να μαζεύουν σωματικά μέλη, μεταφέροντας κομμάτια. Οι γονείς δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα σώματα των ίδιων τους των παιδιών. Δεν ήξεραν αν τα κομμάτια που κρατούσαν ανήκαν στους γιους τους.

Fayez Abu Karsh

Ο δεκαπεντάχρονος Nadhmi Abu Karsh επισκεπτόταν τον τάφο της μητέρας του όταν συνέβη η επίθεση. Ο πατέρας του Fayez δήλωσε: 

«Ξαφνικά, ακούσαμε τον ήχο ενός πυραύλου να εκρήγνυται πολύ κοντά μας. Έτρεξα στο νεκροταφείο, όπως σχεδόν όλοι οι άλλοι στη γειτονιά. Οι άνθρωποι άρχισαν να μαζεύουν σωματικά μέλη, μεταφέροντας κομμάτια. Οι γονείς δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα σώματα των ίδιων τους των παιδιών. Δεν ήξεραν αν τα κομμάτια που κρατούσαν ανήκαν στους γιους τους». 

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε αρχικά την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ για την επίθεση. Αλλά στις 16 Αυγούστου ανώνυμες πηγές του στρατού δήλωσαν στην εφημερίδα «Haaretz» ότι μια προκαταρκτική έρευνα της επίθεσης διαπίστωσε ότι ούτε η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ούτε οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς έριχναν ρουκέτες την ώρα της επίθεσης. Το Ισραήλ, ωστόσο, φέρεται να είχε επιτεθεί σε «στόχους» κοντά στην περιοχή. Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο ισραηλινός στρατός ούτε έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει τις αναφορές αυτές. 

Ο εμπειρογνώμονας όπλων της Διεθνούς Αμνηστίας διαπίστωσε ότι τα λεπτοδουλεμένα μεταλλικά κομμάτια που φωτογράφισε ο επιτόπιος ερευνητής στην περιοχή ήταν συμβατά με θραύσματα από ισραηλινό κατευθυνόμενο πύραυλο. Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν τον ήχο ενός ντρόουν να πετάει από πάνω λίγο πριν από την επίθεση.  

Η Διεθνής Αμνηστία δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία για στρατιωτική δραστηριότητα ένοπλων ομάδων κοντά στο νεκροταφείο κατά τη στιγμή της επίθεσης. Δορυφορικές εικόνες από 10 ημέρες πριν δεν έδειχναν κανένα προφανή στρατιωτικό στόχο στη γύρω περιοχή, και οι κάτοικοι δήλωσαν ότι η κατάσταση δεν είχε αλλάξει στις 7 Αυγούστου. Η απουσία εμφανών στρατιωτικών στόχων υποδηλώνει ότι το χτύπημα μπορεί να ήταν σκόπιμη άμεση επίθεση κατά αμάχων ή πολιτικών στόχων και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα πολέμου. 

Ακόμα και αν οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευαν Παλαιστίνιους μαχητές ή στρατιωτικό εξοπλισμό όταν χτύπησαν το νεκροταφείο, το φρικιαστικό αποτέλεσμα απαιτεί επείγουσα έρευνα για το αν ελήφθησαν όλες οι εφικτές προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων. 

Τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω τα νεκρά παιδιά μας, αλλά η αλήθεια και η δικαιοσύνη θα μπορούσαν τουλάχιστον να δώσουν στις οικογένειες μια κάποια ειρήνη

Wissam Nejem

Επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia 

Στις 9.02 μ.μ. της 6ης Αυγούστου, ένα βλήμα έπεσε σε δρόμο στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, σκοτώνοντας επτά Παλαιστίνιους πολίτες: τον Momen al-Neirab, έξι ετών, και τον αδελφό του τον Ahmad al-Neirab, 12 ετών, τον Hazem Salem, οκτώ ετών, τον Ahmad Farram, 16 ετών, τον Khalil Abu Hamada, 18 ετών, τον Muhammad Zaqqout, 19 ετών και τον Nafeth al-Khatib, 50 ετών. 

Ο Muhammad al-Neirab, του οποίου τα παιδιά Ahmad και Momen σκοτώθηκαν στην επίθεση, δήλωσε:  

«Ήταν ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ και είχαμε τη συνηθισμένη διακοπή ρεύματος, οπότε τα παιδιά δεν μπορούσαν να μείνουν στο σπίτι, το οποίο είναι πολύ μικρό και ασφυκτικό, ειδικά όταν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα [...] Στις 9.02 μ.μ., ο δρόμος χτυπήθηκε. Ήταν γεμάτος τραυματίες, αίμα, θραύσματα. Ο μικρός μου γιος ο Momen πέθανε στην αγκαλιά μου, και ο Ahmad πέθανε μόλις 1 μέτρο μακριά μου. Παρηγοριόμαστε μόνο με το γεγονός ότι τα σώματα των παιδιών μας δεν έγιναν κομμάτια».  

Ο Muhammad al-Neirab ήταν ένας από τους πολλούς ανθρώπους που έδωσαν συνέντευξη και αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που προκαλεί ο παράνομος αποκλεισμός του Ισραήλ, όπως οι διακοπές ρεύματος και η έλλειψη χώρου. Οι μάχες τον Αύγουστο ανάγκασαν τον μοναδικό σταθμό ηλεκτροδότησης της Γάζας να κλείσει για δύο ημέρες, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί ο αποκλεισμός. Περισσότερες από 1.700 κατοικίες υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των μαχών, οδηγώντας στον εσωτερικό εκτοπισμό περίπου 450 Παλαιστινίων. 

O δρόμος ήταν γεμάτος τραυματίες, αίμα, θραύσματα. Ο μικρός μου γιος ο Momen πέθανε στην αγκαλιά μου, και ο Ahmad πέθανε μόλις 1 μέτρο μακριά μου. 

Muhammad al-Neirab

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι η επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia ήταν αποτέλεσμα μιας άστοχης εκτόξευσης ρουκέτας που εκτοξεύθηκε από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, προφανώς με στόχο το ισραηλινό έδαφος. Οι ερευνήτριες/-ητές εντόπισαν αρκετές ομοιότητες μεταξύ της επίθεσης στον καταυλισμό Jabalia και προηγούμενων χτυπημάτων που έχουν αποδοθεί σε παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Για παράδειγμα, τα υπολείμματα όπλων είχαν αφαιρεθεί - αυτό είναι αξιοσημείωτο επειδή οι παλαιστινιακές αρχές και οι ένοπλες ομάδες στη Γάζα γενικά διατηρούν και εκθέτουν υπολείμματα ισραηλινών όπλων και πυρομαχικών.  

Κάτοικοι που ερωτήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία δήλωσαν ότι ούτε είχαν δει ούτε είχαν ακούσει ισραηλινό πολεμικό αεροπλάνο ή ντρόουν πριν από το χτύπημα - άλλοι κάτοικοι, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι πίστευαν ότι κάποιος «τοπικός πύραυλος» ήταν υπεύθυνος για την επίθεση. Δύο λεπτά πριν από το χτύπημα, οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς άρχισαν να μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα ζωντανό βίντεο περιγράφοντας το περιεχόμενό του ως ομοβροντία από ρουκέτες που εκτοξεύονταν προς το Ισραήλ.  

Όπως και άλλες περιπτώσεις στις οποίες παρόμοιες παλαιστινιακές ρουκέτες φέρονται να έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς αμάχων, η επίθεση στον καταυλισμό Jabalia θα πρέπει να διερευνηθεί ως πιθανό έγκλημα πολέμου. Από το 2008, παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες έχουν εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες χωρίς διακρίσεις προς ισραηλινές πόλεις, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες ισραηλινοί πολίτες. Οι μη κατευθυνόμενες ρουκέτες που χρησιμοποιούν οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, είναι εκ φύσεως ανακριβείς. Η χρήση τους σε μη στρατιωτικές περιοχές παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου. 

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνθηκε εγγράφως στη Γενική Εισαγγελία της Γάζας εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με την απομάκρυνση των υπολειμμάτων όπλων από τις περιοχές επιθέσεων. Ζήτησε επίσης πληροφορίες σχετικά με τυχόν έρευνες για την επίθεση στον καταυλισμό Jabalia, καθώς και για τις τέσσερις επιθέσεις στις οποίες δεν μπόρεσε να διαπιστώσει την ευθύνη για τους θανάτους αμάχων. Η Γενική Εισαγγελία απάντησε ότι οι αρχές της Γάζας ερευνούν όλες τις περιπτώσεις παραβιάσεων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένα την επίθεση στον καταυλισμό Jabalia και δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο της έρευνας. 

Για να διαπιστωθεί η ευθύνη για τους θανάτους και τους τραυματισμούς αμάχων στην επίθεση στον καταυλισμό Jabalia, οι παλαιστινιακές αρχές πρέπει να συνεργαστούν με ανεξάρτητους ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ΔΠΔ. Οι αυτόπτες μάρτυρες και οι επιζώντες της επίθεσης πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν χωρίς να φοβούνται αντίποινα. 

Σχεδόν όλοι οι μάρτυρες, οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων που ερωτήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία απαίτησαν την απόδοση ευθυνών. Όπως το έθεσε ο Wissam Nejem, ο οποίος έχασε τέσσερα ξαδέλφια του στην ισραηλινή επίθεση στο νεκροταφείο: 

«Τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω τα νεκρά παιδιά μας, αλλά η αλήθεια και η δικαιοσύνη θα μπορούσαν τουλάχιστον να δώσουν στις οικογένειες μια κάποια ειρήνη». 

Ιστορικό 

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα καταγράψει παράνομους φόνους και πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Η οργάνωση εκθέτει πώς οι πράξεις αυτές συνιστούν το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ στο κεφάλαιο 6 της έκθεσής της του Φεβρουαρίου του 2022 με τίτλο «Απαρτχάιντ του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων: Ένα βάναυσο σύστημα κυριαρχίας και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου