24 Οκτωβρίου 2022

Ελλειμμα-μαμούθ, παρά τις καλές τουριστικές επιδόσεις (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Τα δεδομένα πλέον είναι επαρκή και αδιάψευστα: ούτε μια πολύ καλή χρονιά του τουρισμού, όπως η φετινή, είναι ικανή να αναστρέψει την πορεία του ελλείμματος πληρωμών προς… τα ύψη. Η χθεσινή δημοσιοποίηση από την ΤτΕ των στοιχείων για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 8μηνο του 2022, που περιλαμβάνει και τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) των πολύ υψηλών τουριστικών εσόδων, το τεκμηριώνει: το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών στο 8μηνο του έτους ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, ενώ με βάση εκτιμήσεις «τάξης μεγέθους» για το σύνολο του έτους θα προσεγγίσει τα 18 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 8,6% του ονομαστικού ΑΕΠ και στο 9,4% του πραγματικού ΑΕΠ!

Το γεγονός πως ούτε τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό (υψηλό πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών) αρκούν για να αναστρέψουν την αυξητική πορεία του ελλείμματος πληρωμών αποκαλύπτει πως το πρόβλημα αφορά διαρθρωτικές αδυναμίες του μοντέλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το οποίο:

 Δεν στηρίζεται στον επενδυτικό δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, αλλά στη δημόσια χρηματοδότηση των επενδύσεων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΠΔΕ). Οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις κινούνται σε αρνητικό επίπεδο τόσο το 2021 όσο και το 2022.

 Αποτυγχάνει να λύσει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας με αποτέλεσμα οι εισαγωγές να αυξάνονται πολύ ταχύτερα από τις εξαγωγές. Το μοντέλο ανάπτυξης δε στηρίζεται μόνο σε δημόσιους και όχι σε ιδιωτικούς πόρους αλλά και σε μεγάλες εισροές τόσο καταναλωτικών πόρων όσο και κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και πρώτων υλών, με την απόκλιση να μη μειώνεται, να μη σταθεροποιείται καν, αλλά αντίθετα να αυξάνεται.


Το αποτέλεσμα είναι η διαρκής ανοδική πορεία του ελλείμματος, το οποίο πλέον κινείται σε επίπεδα που δημιουργούν πρόβλημα εξωτερικής χρηματοδότησης της οικονομίας. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ισοδυναμεί «εξ ορισμού» με την ανάγκη κάλυψής του με εξωτερικό δανεισμό, ο οποίος όμως στη συγκυρία των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού κόστους δανεισμού τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα γίνεται εξαιρετικά δύσκολος.

Ηδη ο ιδιωτικός τομέας είναι σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένος από τον δανεισμό, ο δε δημόσιος δανείζεται με μεγάλη φειδώ εξαιτίας του υψηλού κόστους. Τα προβλήματα αυτά αποτυπώνονται στα δεδομένα για τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, που είναι επενδύσεις σε κινητές αξίες (κρατικά και εταιρικά ομόλογα και μετοχές). Αυτές μειώθηκαν κατά σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ το 8μηνο του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Ο υψηλός πληθωρισμός και, κατά συνέπεια, ο υψηλός αποπληθωριστής του ΑΕΠ το 2022, που το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε 9,1%, σηματοδοτούν για το 2022 μια «θηριώδη» αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 13,4%. Ακόμη και έτσι όμως το έλλειμμα στο ισοζύγιο θα ξεπεράσει το 8% του ΑΕΠ, ενώ θα φτάσει στο 9,4% του πραγματικού ΑΕΠ!

Τα διαδοχικά «άλματα» του ελλείμματος πληρωμών το 2021 και το 2022 το φέρνουν σε επίπεδα που παραπέμπουν σε παλιές -και όχι ευχάριστες- «σελίδες» της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου