Ο Ανδρέας Πάτσης σε εγκάρδια συνομιλία με υπουργό της σημερινής κυβέρνησης EUROKINISSI |
Ο βουλευτής Γρεβενών παρουσιάζει αξιοσημείωτες ομοιότητες με αυτό που ονομάζουμε "ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας" τις τελευταίες 10ετίες.
Έχουν περάσει 4 ημέρες κι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως: Η Νέα Δημοκρατία διέγραψε από την κοινοβουλευτική της ομάδα τον Ανδρέα Πάτση, γιατί εκτιμά πως παρανόμησε η για λόγους ηθικής τάξης; Η ανακοίνωσή ανέφερε πως «οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της ΝΔ, δεν κρίθηκαν επαρκείς». Μια διατύπωση ασαφής, που χωράει αρκετές ερμηνείες.
Σε ποιες «αρχές» άραγε αναφέρεται το κυβερνών κόμμα; Γιατί το 2016, όταν ήρθε στην Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που απαγόρευε την εμπλοκή των βουλευτών σε εταιρίες με έδρα το εξωτερικό, η Ν.Δ είχε αποχωρήσει μαινόμενη. Αποφεύγοντας έτσι να καταγραφεί και η ψήφος της για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Είχε όμως δώσει σαφές στίγμα. Σε non paper που είχε διανείμει δήλωνε αγανακτισμένη ότι «εισάγουν γενική απαγόρευση συμμετοχής σε νόμιμες – επαναλαμβάνουμε εμφατικά – σε νόμιμες εταιρίες της αλλοδαπής, στα πολιτικά πρόσωπα και στους συγγενείς τους». Συνέχισε μάλιστα τονίζοντας πως με την ρύθμιση αυτή «δεν μπορεί η σύζυγος ή το παιδί ενός βουλευτή να συμμετέχει στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρίας με έδρα για παράδειγμα στην Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο» και πως όσοι υποστηρίζουν την διάταξη δείχνουν «την έχθρα τους απέναντι στην επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια».
Για το αν ο Ανδρέας Πάτσης παρανόμησε έχει αναλάβει να μας απαντήσει η δικαιοσύνη. Όμως η εισαγγελική έρευνα αφορά – σύμφωνα με πληροφορίες- το αδίκημα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος. Αν καμία από τις δύο κατηγορίες δεν αποδειχθεί (πράγμα εξαιρετικά πιθανόν γιατί δεν βρίσκει κανείς εύκολα στοιχεία στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των off-shore) τότε ο βουλευτής Γρεβενών θα προκύψει «πάλλευκος». Το αν είναι συμβατές οι δραστηριότητές του με την βουλευτική ιδιότητα καλείται να μας το πει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής. Κι αυτή όμως – βάλτε στοίχημα - θα δηλώσει σε κάποιο σημείο της διαδικασίας ότι θα αναμένει το πόρισμα της δικαιοσύνης.
Στις δημόσιες εμφανίσεις του ο Ανδρέας Πάτσης εκφράζει βεβαιότητα για την νομιμότητα των ενεργειών του που την συνοδεύει με εγκωμιαστικές αναφορές στον πρωθυπουργό. Αυτός είναι ένας συνδυασμός που δεν παραπέμπει σε άνθρωπο ο οποίος αγωνιά κι ανησυχεί για την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο ίδιος θεωρεί ότι διαγράφθηκε για να μην κυριαρχήσει «η τοξική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ», κατανοώντας την πράξη. Με άλλα λόγια πιστεύει ότι θυσιάστηκε για προεκλογικούς λόγους, γεγονός που είναι για τον ίδιο αποδεκτό.
Ίσως και να μην έχει άδικο. Ο τρόπος που λειτούργησε, πολιτικά κι επιχειρηματικά, είναι απολύτως συμβατός όχι απλά με τις «αρχές της Ν.Δ» αλλά με αυτό που αποκαλούμε «ελληνική οικονομία» τα τελευταία 30 χρόνια, ίσως και νωρίτερα. Έφτιαξε εταιρία εκμετάλλευσης των κόκκινων δανείων, δηλαδή ότι ακριβώς κάνουν -νομιμότατα- τα περίφημα «funds» κερδοσκοπώντας πάνω στα αδιέξοδα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που καταστράφηκαν από την οικονομική κρίση.
Ενεπλάκη ως παράγοντας με το ποδόσφαιρο, αντιγράφοντας σε μικρογραφία την συνταγή της εγχώριας «μεγάλης επιχειρηματικότητας». Αξιοποίησε τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού πλαισίου για την διακίνηση κεφαλαίων (off-shore εταιρίες, μη ονομαστικοποίηση μετοχών, επιχειρηματικό απόρρητο) που έχουν νομοθετηθεί διαχρονικά ως παράγοντες ανάπτυξης. Ανέπτυξε πολιτικές φιλίες τις οποίες χρησιμοποίησε για να «ανοίξουν πόρτες» στις δραστηριότητές του, αυτό κι αν είναι χαρακτηριστικό του ελληνικού «επιχειρηματικού δαιμονίου». Θα μπορούσαμε να πούμε πως «μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία» αν αυτή η φράση σας θυμίζει κάτι.
Το μόνο σημείο διαφοροποίησης είναι πως επέλεξε να γίνει βουλευτής «σπάζοντας» τον διαχωρισμό της πολιτικής με την επιχειρηματική ιδιότητα. Όμως κι αυτή είναι τάση των καιρών και από πολλές δυνάμεις θεωρείται δείγμα πολιτικής υγείας.
Εν ολίγοις στο πρόσωπο του Ανδρέα Πάτση διασταυρώνονται σχεδόν όλες οι περίοδοι της «οικονομικής ανάπτυξης» των τελευταίων 10ετιών. Ίσως γι αυτό παρατηρείται και το φαινόμενο των τόσο συχνών αλλαγών look στην εμφάνισή του, ενώ παρέμενε σταθερός στις πρακτικές του. Ο Ανδρέας Πάτσης δεν είναι η εξαίρεση. Είναι το ίδιο το σύστημα και ο κανόνας που πρέπει να αλλάξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου