26 Οκτωβρίου 2022

Επενδυτές φεουδάρχες σε νησιά

Η νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι | Dreamstime.com



Χρυσή, Πάρος και Ιος αποτελούν τρία από τα νησιά που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση στο όνομα του τουρισμού και του κέρδους.

Μια σειρά τουριστικών επενδύσεων αποκαλύπτουν τον προκλητικό τρόπο που κινούνται οι επενδυτές καθώς και τον προνομιακό τρόπο που αυτοί αντιμετωπίζονται. Οι «φωνές» όμως αυτών που αντιτίθενται στην καταστροφή του τόπου τους, κόντρα σε θεούς και δαίμονες- πολλαπλασιάζονται.

Από τα Φαλάσαρνα της Κρήτης έως τις Κυκλάδες. Τα δημόσια κοινόχρηστα αγαθά μας, οι παραλίες και οι ακτές μας μετατρέπονται σε ιδιωτικούς κήπους με σκανδαλώδεις όρους και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Το αίσθημα ασφάλειας και ατιμωρησίας δε των «επενδυτών» είναι τέτοιας έκτασης που μόνο σε ευνομούμενη πολιτεία δεν παραπέμπει.

Οσο μεγαλύτερη είναι η παρανομία και η κακοποίηση που αυτοί διαπράττουν τόσο μεγαλύτερη η επιβράβευση από την πολιτεία, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται σε πολλές των περιπτώσεων και ως στρατηγικοί επενδυτές. Τους φοροαπαλλάσσουμε και τους επιδοτούμε για να καταστούν οι απόλυτοι άρχοντες του τόπου ή για να το θέσουμε καλύτερα οι απόλυτοι φεουδάρχες...

Η μάχη της Χρυσής

Το νησάκι Χρυσή, που βρίσκεται στο Λιβυκό πέλαγος απέναντι από την Ιεράπετρα, περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, Καταφύγιο Αγριας Ζωής και αναδασωτέα έκταση. Η ανεξέλεγκτη εισροή επισκεπτών με μεγάλα και μικρά σκάφη και η ανυπαρξία ελέγχου προκάλεσαν τεράστια καταστροφή και οδήγησαν στην υιοθέτηση ενός πιλοτικού και κατεπείγοντος προγράμματος για τη διάσωσή του.

Το προστατευόμενο κεδρόδασος, το μεγαλύτερο δάσος λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη, με μέση ηλικία τα 200 έτη και μέσο ύψος 7 μέτρων, έχει καταστραφεί κατά τόπους εξ ολοκλήρου και μόνο στο βόρειο τμήμα το είδος παρουσιάζει μερική αναβλάστηση, με την ξήρανση όμως να υπερβαίνει το 50%. Το δε δίκτυο μονοπατιών πολλών χιλιομέτρων έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο ριζικό σύστημα των κέδρων.

Οι αμμοθίνες επίσης έχουν υποβαθμιστεί, ενώ η στάθμη της άμμου έχει υποχωρήσει σημαντικά. Στο σχέδιο δράσης συμμετέχουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Κρήτης, η περιφέρεια, η δασική υπηρεσία, ενώ έχει συγκροτηθεί και Επιτροπή Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για την τουριστική περίοδο και έως τις 31 Οκτωβρίου απαγορεύεται η αποβίβαση των επισκεπτών από τουριστικά πλοία, επιτρέπονται ο περίπλους του νησιού και η στάση κοντά στις παραλίες, ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα.

 

Γαϊδουρονήσι | Dreamstime.com


«Πρόκειται για ένα καθεστώς σε βάθος χρόνου τριάντα ετών», σημειώνει ο Πέτρος Δασκαλάκης, εκπαιδευτικός και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης. «Κατά τους θερινούς μήνες οι επισκέπτες της Χρυσής υπερέβαιναν τους 2.500-3.000 ημερησίως.

Στη Χρυσή διαπιστώθηκαν παράνομες διανοίξεις πηγαδιών, αυθαίρετες κατασκευές, καντίνες, παραπήγματα, γουρούνες που κυκλοφορούσαν παράνομα, χωματόδρομοι που διανοίχτηκαν παράνομα, προβλήτες παράνομες που στήθηκαν από τους πλοιοκτήτες προκαλώντας καταστροφή του αιγιαλού, οικόσιτα ζώα που κυκλοφορούσαν καθώς και τόνοι σκουπιδιών.

Το σχέδιο αποκατάστασης προχωράει κανονικά με κατεδαφίσεις παραπηγμάτων, μεταφορά των υλικών καθώς και με πλωτό σκάφος του δασαρχείου το οποίο επιτηρεί. Θα περιφραχτεί παράλληλα ένα μεγάλο τμήμα των κέδρων, ενώ θα σημανθούν διαδρομές έτσι ώστε να εισέρχονται και στα ενδότερα του νησιού, όταν αυτό επιτραπεί, οι επισκέπτες».

Και ενώ η διάσωση της Χρυσής αποτελεί μονόδρομο, η δημοτική αρχή της Ιεράπετρας μαζί με τους επιχειρηματίες των σκαφών που διακινούσαν τους επισκέπτες προσέφυγαν στο ΣτΕ για ακύρωση της απόφασης καθώς έκριναν ότι τα μέτρα πλήττουν την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομική ζωή της Ιεράπετρας. Και ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, το πακέτο περιελάμβανε και μηνύσεις και εκτόξευση απειλών και αλληλοκατηγορίες. Από κοντά και διάφοροι ιδιοκτήτες γης στη Χρυσή για τους οποίους ξεκινά η διερεύνηση μέσω του Κτηματολογίου του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.

«Στην πραγματικότητα οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονταν καθημερινά τη Χρυσή δεν άφηναν ούτε ένα ευρώ στην Ιεράπετρα. Οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών εξακολουθούν να μεταφέρουν κόσμο, ενώ τα μεγάλα σκάφη αποσύρθηκαν πλην ενός. Εως τώρα αποβίβαζαν παράνομα με κίνδυνο την πρόκληση ναυτικού ατυχήματος. Η Ιεράπετρα διαθέτει ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη στην Κρήτη με πευκοδάση, βελανιδιές και καταρράκτες, φαράγγια και αρχαιολογικούς χώρους. Το οδικό δίκτυο πρέπει να φτιαχτεί και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα αφήνοντας ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, κάτι που δεν συμβαίνει έως τώρα», τονίζει ο κ. Δασκαλάκης.

Ελα να πάμε στο νησί...

Πάρος | Dreamstime.com


 

Τι αλήθεια απουσιάζει από την Πάρο; Ενα νέο τουριστικό συγκρότημα για την κατάληψη του ελάχιστου αδόμητου χώρου στο νησί.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζεται με ενθουσιασμό στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατατέθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου από την κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΠ Α.Ε.

Ούτε λίγο ούτε πολύ στη μελέτη γίνεται λόγος για την ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος 440 κλινών και συνολικά δομημένης επιφάνειας 12.046 τ.μ. σε μια έκταση 327,84 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της κατασκευαστικής εταιρείας.

Στην Πάρο λοιπόν, που από την ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση σχεδόν δεν έχει μείνει σπιθαμή ελεύθερης γης, προτείνεται σε έναν από τους τελευταίους αδόμητους χώρους στη θέση Κολυμπήθρες της Νάουσας μια «ήπια και στρατηγικού χαρακτήρα» επένδυση «σε πλήρη συμβατότητα με το πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης»!

Σωστά διαβάσατε. Χαρακτηρίζεται ήπια και αειφορική και στρατηγική επένδυση η παρέμβαση σε μια έκταση 12 χιλιάδων τετραγωνικών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα οδοποιίας, πισίνες, εστιατόρια και όλα όσα συνοδεύουν την «ήπια» ανάπτυξη.

Βέβαια συμβαίνει η περιοχή να είναι αρχαιολογικός χώρος. Επίσης συμβαίνει να είναι μια από τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά, σύμφωνα με την ορνιθολογική εταιρεία και την Bird life international.

Λεπτομέρειες! Διότι σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη η επένδυση θα εξοικονομήσει ενέργεια και νερό!

Ουδόλως μας διευκρινίζει βεβαίως πώς θα εξοικονομήσει ενέργεια. Για το νερό πάντως έχει βρει τη λύση. Η ημερήσια κατανάλωση που εκτιμάται ως πολύ υψηλή κατά κεφαλήν της τάξεως των 450 λίτρων θα επιλυθεί με αίτημα προς τη ΔΕΥΑΠ για την εξασφάλιση του συνόλου της ποσότητας αυτής. Το αυτό και για τα απόβλητα.

Η επένδυση πάντως σύμφωνα με τη μελέτη θα αναδείξει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, θα συμβάλει στη διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης του νησιού, τη μείωση της εξάρτησης από τον τουρισμό και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού!

Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί: Οι συντάκτες της Στρατηγικής Μελέτης διαστρέφοντας με χάρη την έννοια των λέξεων σε ποιους ακριβώς απευθύνονται; Μια τουριστική πολυτελής επένδυση πώς ακριβώς συμβάλλει στη διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης του νησιού;

Προφανώς αυξάνοντας έτι περαιτέρω την εξάρτησή του από τον τουρισμό.

Και πώς ακριβώς θα έχει η επένδυση θετική επίδραση στη χλωρίδα της περιοχής; Προφανώς με τις κατασκευές και το τσιμέντωμα...

Διότι όπως σημειώνει στην παρέμβαση της η Πρωτοβουλία Πολιτών Πάρου και ο Νίκος Μαλατέστας στις «Νησίδες», «δεν αναφέρεται το θέμα της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης που θα προκύψει από τη σημαντική αύξηση στην κίνηση των οχημάτων στην περιοχή. Επίσης η αλλαγή χρήσης γης καταστρέφει τη βιολογία και τη μικροβιολογία του εδάφους, ενώ με τις χωματουργικές επεμβάσεις που προβλέπονται, δεν υπάρχει περίπτωση να ανανήψει, ακόμα και αν γίνουν σταδιακές φυτεύσεις στην πορεία του έργου».

Πάρος | Dreamstime.com


 

Συμβαίνει παράλληλα «το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πάρου και η ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) Κολυμπηθρών να εμπίπτουν στην έννοια των ειδικών χωροταξικών σχεδίων. Βάσει αυτών στην περιοχή αυτή απαγορεύονται η διάνοιξη οδικού δικτύου και η εγκατάσταση ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ από το ΣτΕ κρίθηκε διά της υπ’ αριθ. 164/2022 απόφασής του ότι η επέκταση νέων οικισμών στη νήσο της Πάρου αντιβαίνει στη φέρουσα ικανότητα του νησιού...».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων γνωμοδότησε δύο φορές αρνητικά για την επένδυση. Και αυτό γιατί υπάρχει οπτική επαφή με το σημαντικότερο αρχαιολογικό στοιχείο της περιοχής, τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη των Κουκουναριών, όπως και με τον Φάρο του Κάβο-Κόρακα στο ΒΔ άκρο της Πάρου. Και μπορεί βέβαια η αρχαιολογική υπηρεσία να γνωμοδότησε αρνητικά, ωστόσο πρόθυμα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) προσέτρεξαν να εγκρίνουν την επένδυση.

Αυτό που λείπει λοιπόν από την Πάρο είναι μια ακόμη τουριστική επένδυση και μάλιστα σε περιοχή που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και στην οποία απαγορεύονται η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων και η διάνοιξη οδοποιίας.

Αυτά που διαπιστώνονται πάντως πέραν κάθε αμφιβολίας είναι ο ευτελισμός των εννοιών, η γελοιοποίηση των όρων και ο απόλυτος εμπαιγμός των πολιτών... Ποια φέρουσα ικανότητα...

Ιος: από Κυκλαδονήσι... παρατράγουδο

Ενας χρηματιστής από την Wall Street προσγειώθηκε πριν από περίπου είκοσι χρόνια στην Ιο. Το διάστημα αυτό πέτυχε μέσω αλλεπάλληλων συμβολαιογραφικών πράξεων να γίνει ο ιδιοκτήτης του 35% των συνολικών ιδιοκτησιών του νησιού.

Ο Αγγελος Μιχαλόπουλος - η «Εφ.Συν.» έχει ασχοληθεί αρκετές φορές με τις «επενδύσεις» του-, που ούτε λίγο ούτε πολύ έχει καταστήσει το νησί προσωπικό του φέουδο, έχει υπογράψει περισσότερες από 171 πράξεις αγοράς χιλιάδων στρεμμάτων συνολικού κόστους 200 εκατ. ευρώ. Εχει χτίσει πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, beach bars, έπαυλη με ελικοδρόμια, ιδιωτική εκκλησία και άλλα θαυμαστά.

Εως το τέλος του 2018 οι offshore εταιρείες του, οι λεγόμενες μπάμπουσκες, αγόρασαν εκτάσεις γύρω από 18 παραλίες, τις ωραιότερες του νησιού. Μεταξύ αυτών η Κουμπάρα, το έλος Παπά, η Πικρή Νερό και άλλες.

Το έλος Παπά ήταν κάποτε ένας καταπληκτικός υγρότοπος που προστατευόταν με προεδρικό διάταγμα. Σήμερα στη θέση του υπάρχει μια επένδυση που φέρει το όνομα Calilo Resort όπου ιδιωτικοί σεκιούριτι απαγορεύουν την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF: «Οταν απογράψαμε το έλος Παπά, το καλοκαίρι του 2004, το είχαμε κατατάξει ανάμεσα στους καλύτερα διατηρημένους υγρότοπους του Αιγαίου και τον παρουσιάζαμε σε συνέδρια και ομιλίες ως παράδειγμα μικρού νησιωτικού υγρότοπου με πολύ μεγάλο βαθμό φυσικότητας. Τίποτα όμως δεν μπορούσε να μας προϊδεάσει για τη συνέχεια… Οι πρώτες καταγγελίες για την υποβάθμιση του έλους έγιναν το 2007 και οδήγησαν στην επιβολή προστίμων από τον νομάρχη Κυκλάδων.

Το 2008, στέλεχος της οργάνωσης διαπίστωσε διανοίξεις δρόμων, διευθέτηση της κοίτης του ρύακα, επιχωματώσεις, εκσκαφές και δενδροφυτεύσεις με ξενικά είδη. Αμέσως ξεκίνησε ένας μαραθώνιος καταγγελιών. Ανταλλάχθηκαν σχεδόν 40 επιστολές με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Νομαρχία Κυκλάδων, Κτηματική Υπηρεσία, Πολεοδομία Κυκλάδων), οι οποίες αντέδρασαν επιβάλλοντας τα μέγιστα δυνατά πρόστιμα. Παρά τις αποφάσεις, τις εντολές και τα πρόστιμα οι εργασίες συνεχίστηκαν ως να μη συμβαίνει τίποτα και σήμερα η περιοχή είναι πλήρως αλλοιωμένη. Το έλος Παπά και η πανέμορφη μικρή παραλία έγιναν ιδιωτικός κήπος!».

Δεν αλλοιώθηκε όμως μόνο το έλος Παπά. Ολη η φυσιογνωμία του κυκλαδίτικου τοπίου έχει μεταστραφεί σε ένα παρατράγουδο άθλιας αισθητικής, με τον χρηματιστή να συνεχίζει ακάθεκτος το καταστροφικό του έργο.

Η πολιτική ηγεσία πάντως αναγνωρίζοντας το τεράστιο έργο του τον τίμησε χαρακτηρίζοντας, με τρεις αποφάσεις του 2020, τρεις διαφορετικές επενδύσεις με εξόφθαλμες παραβιάσεις του νόμου ως στρατηγικές επενδύσεις. Τον πληρώνουμε εν ολίγοις για το κοινωφελές έργο του.

Συχνές-πυκνές δε είναι οι αναφορές στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο σε ό,τι αφορά το εξαίρετο έργο του χρηματιστή στο νησί.

Παράλληλα στην Κουμπάρα, αλλεπάλληλοι έλεγχοι των επιθεωρητών Περιβάλλοντος από το 2016 έχουν καταγράψει στο ξενοδοχείο «Agalia Luxury Suites» σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας η οποία οδήγησε στην καταδίκη της νόμιμης εκπροσώπου της εταιρείας «105 Α.Ε.» Σοφίας Σαρειδάκη σε 16μηνη φυλάκιση με αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νάξου τον Δεκέμβριο του 2021.

Το σωματείο Save Ios συμμετείχε στη δίκη της Νάξου, ενώ αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση ασκήθηκε έφεση, η εκδίκαση της οποίας είχε προγραμματιστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου του 2022 στο Εφετείο Σύρου. Το Save Ios παρέστη διά του αντιπροέδρου του Γιώργου Δημητρίου. Η δίκη αναβλήθηκε επειδή η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ασθένεια, με τη νέα ημερομηνία να ορίζεται για τον προσεχή Ιανουάριο.

 

Ιος | Dreamstime.com


 

Από το 2007 έως και το 2020 έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη νομαρχία, την περιφέρεια, την Κτηματική Υπηρεσία, την πολεοδομία, την αποκεντρωμένη διοίκηση για παράνομες διανοίξεις δρόμων, χωματουργικές εργασίες σε ρέμα και υγρότοπο, περιβαλλοντικές ζημιές πάσης φύσεως, έχει ζητηθεί να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης περιβάλλοντος, ωστόσο καμία ενέργεια δεν έχει γίνει. Αντίθετα με περισσό θράσος οι εργασίες συνεχίζονται αποκλείοντας στους πολίτες την πρόσβαση.

Το 2019 διενεργείται νέος έλεγχος των επιθεωρητών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για έργα στη θέση Κουμπάρα-Διακοφτό. Οι επιθεωρητές διαπιστώνουν δεκαπέντε παραβάσεις της νομοθεσίας και ειδικότερα:

● Αυθαίρετες επεμβάσεις στον αιγιαλό λόγω κατασκευής των γεφυρών σύνδεσης της χερσονήσου Διακοφτό με την περιοχή της Κουμπάρας με τεχνικά χαρακτηριστικά διαφορετικά από τα προβλεπόμενα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (σημειώνεται ότι για την ίδια παράβαση επιβλήθηκαν κυρώσεις και το 2018).

● Εγκατάσταση μεταλλικής προβλήτας παραπλεύρως της σύνδεσης της χερσονήσου Διακοφτό με την περιοχή της Κουμπάρας χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

● Αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου.

● Αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης παραλίας στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου (λιθόκτιστο κτίσμα).

● Αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου (πετρόκτιστη οδός και πέτρινη κατασκευή που προσομοιάζει σε αμφιθέατρο).

● Αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας στη δυτική απόληξη της χερσονήσου.

● Επεμβάσεις εντός ζώνης παραλίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου, όπως και στο νότιο τμήμα της χερσονήσου.

● Φύτευση δέντρων ξενικού είδους (φοίνικες).

● Κατασκευή σκυροδετημένου δρόμου εντός ζώνης παραλίας.

● Διαμόρφωση και διάστρωση της ακτής έμπροσθεν του εστιατορίου Erego στην παραλία της Κουμπάρας.

● Τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων εντός ζώνης αιγιαλού στην παραλία έμπροσθεν του εστιατορίου Erego χωρίς άδεια παραχώρησης χρήσης αιγιαλού.

● Κατασκευή δύο γεωτρήσεων χωρίς την απαιτούμενη άδεια εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων.

● Αλλοίωση της φυσικής κατάστασης τμήματος οριοθετημένου ρέματος.

● Ανεξέλεγκτη διάθεση αδρανών υλικών (κατά την αυτοψία κατάντη του εστιατορίου Pathos και εντός του γηπέδου ιδιοκτησίας της «105 Α.Ε.» διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διάθεση αδρανών υλικών)!

Στις 17 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους το σωματείο Save Ios καταθέτει μήνυση κατά της επάρχου Μήλου και εντεταλμένης για θέματα περιβάλλοντος Ελισάβετ Χωριανοπούλου καθώς, όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, από την επιβολή των κυρώσεων και την επιβεβαίωσή τους από τα αρμόδια όργανα

«έως σήμερα το σωματείο μας δεν έχει πληροφορηθεί οποιαδήποτε πρόοδο σχετικά με τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων εκ μέρους της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου και επάρχου. Μάλιστα το σωματείο μας διαβίβασε ηλεκτρονικώς και απηύθυνε προς την έπαρχο Μήλου από τον Φεβρουάριο του 2021 ηλεκτρονική επιστολή με την οποία επισήμανε το μεγάλο χρονικό διάστημα που είχε παρέλθει από την κλήση της εταιρείας να εκφέρει τις απόψεις επί των παραβάσεων που διαπίστωσαν οι ελεγκτές, τη σοβαρότατη ζημία τόσο για την ποιότητα του περιβάλλοντος όσο και για τα δημόσια οικονομικά από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, τις δυσμενείς συνέπειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος όσο και για τον κίνδυνο παραγραφής των τυχόν ποινικών αδικημάτων...». Ζητούνται επομένως από το σωματείο «η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης και η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της επάρχου και παντός υπευθύνου υπαλλήλου οι οποίοι παραβιάζοντας το καθήκον τους δεν ολοκληρώνουν τον ανωτέρω κυρωτικό έλεγχο με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο όφελος στην εταιρεία με την επωνυμία “105 Α.Ε.” και να βλάψουν το κράτος...»!

Το ΣτΕ με την ακυρωτική απόφαση 1037/2022 αποφαίνεται πως η εταιρεία οφείλει να επαναφέρει τα πράγματα στην πρότερη κατάσταση, αποκαθιστώντας την τεράστια περιβαλλοντική ζημία που έχει προξενήσει στην περιοχή.

Ο Αγγελος Μιχαλόπουλος συνεχίζει ακάθεκτος. Εξάλλου ο τίτλος που του έχει δοθεί είναι αυτός του δούκα του νησιού. Εξάλλου οι επενδύσεις του χαρακτηρίζονται στρατηγικές. Εξάλλου τα πρόστιμα δεν επιβεβαιώνονται. Εξάλλου είναι ο ιδιοκτήτης του 1/3 του νησιού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου