26 Οκτωβρίου 2022

Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε): "Να σημάνει συναγερμός. Δίνουν τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να στήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα την πολύπαθη υγεία του λαού κατά παραγγελία των κλινικαρχών και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της υγείας. Όσων δηλαδή θησαύρισαν την περίοδο της πανδημίας και φαίνεται πως τα θέλουν όλα. Θέλουν και άλλες ιδιωτικοποιήσεις για να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του λαού για υγεία. Είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο!

Προετοίμαζαν για χρόνια το σχέδιο τους, όμως η πανδημία τους καθυστέρησε, αφού φανέρωσε για άλλη μια φορά την σήψη του συστήματος της βαρβαρότητας που ζούμε, όπου οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν ότι μπορούσαν για να υπηρετήσουν το λαό που υπόφερε, την ίδια στιγμή που οι κλινικάρχες θησαύριζαν.

Το νομοσχέδιο για την υγεία που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Αν ψηφιστεί, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και την εγκατάλειψη του δημοσίου συστήματος από εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει τους ταλαιπωρημένους άρρωστους που περιμένουν για μήνες στις λίστες αναμονής των χειρουργείων ή πανάκριβων θεραπειών, πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας.

Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι ένα μέτρο που αφορά κυρίως τους γιατρούς αλλά το λαό. Για παράδειγμα τα 3.000 παιδιά των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αττικής που είναι σε πολύμηνες λίστες αναμονής οδηγούνται κατευθείαν στους ιδιωτικούς ομίλους. 

Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με το γιατρό στο
ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ανθρώπους που θα βρεθούν στην ανάγκη. Πρακτικά η πλειοψηφία των νοσοκομείων, κυρίως στην περιφέρεια, θα διεκπεραιώνουν τα επείγοντα περιστατικά και θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως- όπως στις δημόσιες μονάδες υγείας, καταδικάζει τους ασθενείς σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας. Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας το επιβεβαίωσε. Άλλωστε το ομολόγησε ο υπουργός υγείας όταν σε πρόσφατη συνέντευξη του αναγκάστηκε να παραδεχτεί αυτό που δεν μπορούν πια να κρύψουν ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχουν ελλείψεις γιατρών. Ομολόγησε δηλαδή κυνικά ότι ελλείψεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν!

Είναι κίβδηλο το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας ότι προκηρύσσει μόνιμες θέσεις και οι γιατροί δεν τις επιλέγουν. Η κυβέρνηση αναγκάζει τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζεται σε συνθήκες
μεγάλης πίεσης (λίγοι γιατροί, πολλοί ασθενείς, ελλιπείς υποδομές, πολλές εφημερίες, συνεχείς μετακινήσεις) και με χαμηλούς μισθούς, απλήρωτες εφημερίες, κτλ. Είναι όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία χρόνια που φέρουν την ευθύνη για τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο συνειδητά το αφήνουν να καταρρεύσει, για να παρουσιάσουν ως σωτηρία την ιδιωτική υγεία. Το να ρίχνουν την ευθύνη στους ίδιους τους γιατρούς, μερικά παράσιτα της σημερινής κυβέρνησης που φέρουν την πολιτική ευθύνη, για τις απώλειες χιλιάδων συνανθρώπων μας από κορωνοϊό, είναι μία ακόμα απόδειξη της αθλιότητας τους.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής στόχευσης για συμπίεση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας και της ενίσχυσης της εμπορευματικής τους λειτουργίας με τα απογευματινά ιατρεία και τα
απογευματινά χειρουργεία στα οποία οι ασθενείς θα πληρώνουν αδρά. Η επίκλησή του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού» γίνεται για να κρύψουν την τρελή τροχιά των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτά τα μέτρα δυστυχώς είναι συνέχεια, της παραπλήσιας πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ενίσχυσε και γιγάντωσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία που δεν τόλμησε να “αγγίξει” τον ιδιωτικό τομέα υγείας, που πλούτιζε εξίσου, αλλά τον άφηνε να συνυπάρχει αρμονικά με το υποστελεχωμένο και εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ.

Να σημάνει συναγερμός. Δίνουν τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας σε μία περίοδο που το λαϊκό εισόδημα κατασπαράζεται από τις αυξήσεις-φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Το νομοσχέδιο έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη πρέπει να απορριφθεί από το λαό μας! Καλούμε τα συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής
τους! Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για την υγεία των λαϊκών οικογενειών για το μέλλον της υγείας και της ζωής των παιδιών τους.

  • Να αποσυρθεί άμεσα αυτό το τερατούργημα!
  • Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας απέδειξε ότι μόνο ένα δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να προσφέρει το αγαθό της υγείας στο λαό.
  • Οι καπιταλιστές της υγείας ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους.
  • Αποκλειστικά και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για το λαό μας!
  • Όλες οι δομές υγείας να περάσουν στα χέρια του κράτους και οι υπηρεσίες υγείας να παρέχονται δωρεάν.
  • Στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, κανένα κέντρο υγείας. 

Όλοι στην απεργία στις 9 Νοέμβρη
και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου