26 Οκτωβρίου 2022

Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ): Ιδιωτικοποιούν το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) για να «μαδήσουν» την περιουσία του/μας τα «κοράκια» των ομίλων


ΟΣΥΑΠΕ: ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΑΡΠΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ & ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Σε συνέχεια των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων όλων των κυβερνήσεων, σε συνέχεια της καθιέρωσης του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ασφάλισης, της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης με την ίδρυση του ΤΕΚΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ και την μεταφορά στο χρηματιστήριο των εισφορών των νέων εργαζομένων και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στα «κοράκια» των επιχειρηματικών ομίλων, κατατέθηκε στη διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» με το οποίο θέλουν να βάλουν χέρι και στην κινητή και ακίνητη περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Δημόσιων Υπαλλήλων (ΜΤΔΥ).

Συγκεκριμένα με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 35 §2 «Η διαχείριση και αξιοποίηση μέρους ή του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ, καθώς και η σύνταξη σχετικών προτάσεων και μελετών μπορούν να ανατεθούν, με απόφαση του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ, στην ανώνυμη εταιρεία του άρθρου 10 του ν. 4892/2022 (Α΄ 28) με την επωνυμία “Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Μονοπρόσωπη Α.Ε.”» και με την §1 του ίδιου άρθρου «Η διαχείριση και αξιοποίηση μέρους ή του συνόλου των χρηματοοικονομικών προϊόντων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), …. μπορούν να ανατεθούν, ….στην ανώνυμη εταιρεία ….με την επωνυμία «Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης – Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών».

Γίνεται καθαρό ότι επιχειρείται η ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ που περιλαμβάνει 1 οικόπεδο και 10 κτίρια, εκμισθωμένα, εκ των οποίων τα 5 είναι διατηρητέα ιστορικά κτίρια, κτίρια «φιλέτα» στο κέντρο της Αθήνας, να δοθεί στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, ακολουθώντας την πολιτική επιλογή των χρήσεων του κέντρου (ρυθμιστικό Αθήνας) και τον εξοβελισμό όλων των υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών στο χώρο της «ΠΥΡΚΑΛ». Χρειάζεται βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι κι άλλες κυβερνήσεις έβαλαν χέρι στην περιουσία του ΜΤΔΥ, όταν πουλήσανε «μπιρ παρά» το οικόπεδο για την επέκταση της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Βασιλ. Σοφίας ή όταν κούρεψαν τα αποθεματικά του… Όλα στο βωμό στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης…

Ταυτόχρονα εκτός από τις παραπάνω ρυθμίσεις υπάρχουν κι άλλες απαράδεκτες, που είναι απαραίτητες προκειμένου το ΜΤΔΥ να είναι πιο ελκυστικό προς πώληση, όπως το άρθρο 30, που αναφέρεται στην «Προαιρετική συμμετοχή υπαλλήλων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων» καθώς και τα άρθρα 32-34, που αφορούν την Διοίκησή του, τις υπερεξουσίες του εγκάθετου Διοικητή, τον διορισμό της πλειοψηφίας του ΔΣ από την κυβέρνηση κλπ.

Με λίγα λόγια την ώρα που «αρπάζουν» στην κυριολεξία την περιουσία του ΜΤΠΥ, τις εισφορές των εργαζομένων, θέλουν να δημιουργήσουν και νέα «υποψήφια θύματα» με την κλοπή και των δικών τους εισφορών, και μια διοίκηση που θα έχει λυμένα τα χέρια της για να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική.

Σημειώνουμε ότι το ΜΤΠΥ χρηματοδοτείται μόνο από τις εισφορές των μετόχων (εισφορές δημοσίων υπαλλήλων) και η περιουσία του έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά από κληροδοτήματα (διαθήκες) και από τις καταθέσεις των μετόχων (δημοσίων υπαλλήλων). Ιδιοκτήτες της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ είναι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι και οι μερισματούχοι (συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, χήρες, χήροι, ορφανά και ανάπηρα τέκνα).

Αν αναλογιστούμε ότι με την σημερινή κατάσταση του Ταμείου έφτασε ένας συνταξιούχος – μερισματούχος να χρειάζεται 15-20 χρόνια για να πάρει πίσω τις εισφορές που κατέβαλε, ενώ πριν 10 περίπου χρόνια τις έπαιρνε πίσω σε 7 χρόνια, καταλαβαίνουμε που οδηγούν το μέρισμα των σημερινών εργαζομένων με την αρπαγή επί της ουσίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

Η «περιφρούρηση» των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και της περιουσίας του ΜΤΔΥ είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, όλων των συνταξιούχων.

Τα ταμεία φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων. Πάρτε πίσω τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις – Πάρτε πίσω τις ρυθμίσεις για το ΜΤΔΥ.

Οι εργαζόμενοι θα δώσουμε την απάντηση που χρειάζεται και με την μαζική συμμετοχή μας στην Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου