Οι Ρώσοι καταγγέλλουν ότι τα μη επανδρωμένα οχήματα ξεκίνησαν από την Οδησσό, κινήθηκαν στους ασφαλείς διαδρόμους μεταφοράς των σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και μετά στόχευσαν το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. Η ρωσική αντιπροσωπεία αποσύρεται από τη συμφωνία διασφάλισης των θαλάσσιων μεταφορών σιτηρών. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών παρομοιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962.
Στη ζώνη του θαλάσσιου «ασφαλούς διαδρόμου» μεταφοράς των σιτηρών, κινήθηκαν τα τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας (θαλάσσια drones) που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον του ρωσικού στόλου στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, υποστηρίζει η Μόσχα. «Τα θαλάσσια μη επανδρωμένα κινούνταν στη ζώνη ασφαλείας του διαδρόμου των σιτηρών», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι ανακτήθηκαν τα συντρίμμια τους. Ορισμένα από αυτά είχαν συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής και ένα ενδέχεται να εκτοξεύτηκε «από ένα από τα πολιτικά πλοία που έχει ναυλώσει το Κίεβο ή οι Δυτικοί αφέντες του για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας».
Οι ρωσικές αρχές επικαλούνται τις πληροφορίες που ανακτήθηκαν από τη μνήμη των συσκευών αυτών, που αναφέρουν πως «καθορίστηκε ότι η εκτόξευσή των θαλάσσιων σκαφών έγινε από την ακτή κοντά στην πόλη της Οδησσού». Τα σκάφη κινήθηκαν κατά μήκος του «διαδρόμου των σιτηρών» και κατόπιν άλλαξαν πορεία για να κατευθυνθούν στη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, της μεγαλύτερης πόλης στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Δυτικά μέσα αναφέρουν ότι συνολικά χρησιμοποιήθηκαν επτά θαλάσσια και εννιά εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα (drones) αι ένα φαίνεται να χτυπάει ένα πλοίο που πιθανολογούν ότι είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα Makarov.
Η Ρωσία γνωστοποίησε από τις πρώτες στιγμές ότι πλέον αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας και σήμερα δεν έχει επικυρωθεί καμία κίνηση φορτηγών πλοίων για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC) που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε το καλοκαίρι. «Δεν βρέθηκε κοινή συμφωνία στο JCC σε ό,τι αφορά τις κινήσεις εξόδου και εισόδου των φορτηγών στις 30 Οκτωβρίου», αναφέρει το κέντρο σε ανακοίνωσή του μετά την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που υπογράφτηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή προβλέπει κυρίως την επιθεώρηση των φορτηγών που διαπλέουν τον Βόσπορο και στις δύο κατευθύνσεις, κενών και με φορτίο, από πέντε ομάδες που αποτελούνται από δύο Ρώσους επιθεωρητές, δύο Ουκρανούς, δύο Τούρκους και δύο εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.
Την αδυναμία των ουκρανικών λιμανιών να εξάγουν σιτηρά, λόγω του ρωσικού αποκλεισμού, τονίζει σε ανακοίνωσή του ουκρανικό υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα με τον υπουργό Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ένα πλοίο φορτωμένο με 40 τόνους δημητριακών επρόκειτο να αποπλεύσει σήμερα με προορισμό την Αιθιοπία όμως «λόγω του αποκλεισμού του διαδρόμου των σιτηρών από τη Ρωσία, οι εξαγωγές είναι αδύνατες».
Η ρωσική αντιπροσωπεία θα αποσυρθεί «για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», ανακοίνωσε σήμερα αργά το βράδυ το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο (JCC). «Η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας γνωστοποίησε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Πάντως, ο ΟΗΕ, η Ουκρανία και η Τουρκία συμφώνησαν απόψε σε ένα σχέδιο μετακίνησης αύριο 31η Οκτωβρίου για 14 πλοία που βρίσκονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Σε ανακοίνωσή του, το JCC ανέφερε ότι οι τρεις αντιπροσωπείες συμφώνησαν επίσης να γίνουν επιθεωρήσεις αύριο Δευτέρα σε 40 εξερχόμενα πλοία. Ενώ επισήμανε πως η ρωσική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε και για τα δύο σχέδια.
Στα άλλα α μέτωπα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε το βράδυ πως ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια «σφοδρή επίθεση» ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ. «Σήμερα σταμάτησαν τις σφοδρές επιθετικές ενέργειες του εχθρού. Η ρωσική επίθεση αποκρούστηκε», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία. Ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί παράλληλα πως ότι Ρώσοι στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι πιο σφοδρές μάχες στο Ντονέτσκ έχουν σημειωθεί γύρω από τις πόλεις Μπαχμούτ και Αβντίιβκα.
Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι απώθησε επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές του Χαρκόβου, της Χερσώνας και του Λουγκάνσκ, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας. Το ουκρανικό πυροβολικό έβαλε επίσης κοντά στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ελπίζει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να έχει τη σοφία να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια αντιπαράθεση με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία παρόμοια με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, τότε που η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ θεωρείται ότι έφτασαν περισσότερο από ποτέ κοντά σε πυρηνικό πόλεμο.
Σε συνέντευξή του σε ντοκιμαντέρ της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης για την Κρίση των Πυραύλων, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι υπάρχουν «ομοιότητες» με το 1962, κυρίως επειδή η Ρωσία απειλείται πλέον από τα όπλα της Δύσης στην Ουκρανία. «Ελπίζω ότι στη σημερινή κατάσταση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να καταλάβει ποιος δίνει εντολές και το πώς». «Αυτή η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική». «Η διαφορά είναι ότι στο μακρινό 1962, ο Χρουστσόφ και ο Κένεντι βρήκαν τη δύναμη να επιδείξουν υπευθυνότητα και σοφία, και τώρα δεν βλέπουμε τέτοια ετοιμότητα από την πλευρά της Ουάσινγκτον και των δορυφόρων της».
Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η Ρωσία στην τρέχουσα κρίση, ο Λαβρόφ απάντησε: «Η ετοιμότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για διαπραγματεύσεις παραμένει αμετάβλητη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου