31 Οκτωβρίου 2022

ΑΥΓΟ: Ένα από τα πιο ανέγγιχτα βουνά της Ελλάδας κινδυνεύει με ισοπέδωση (ΦΩΤΟς)


Σε... νέα αποστολή βρίσκεται η αιολική βιομηχανία, με σκοπό να καταστρέψει ένα ακόμα από τα πιο όμορφα βουνά της χώρας μας.
 
Στο κέντρο της Πίνδου, ανατολικά από τα Τζουμέρκα και ανάμεσα στο Περτούλι, τον Αχελώο και τα Άγραφα βρίσκεται το Αυγό, ένα βουνό που λίγοι γνωρίζουν, οι περισσότεροι εξ αυτών ορειβάτες.
 
Πρόκειται για ένα μέρος μοναδικό, τόσο μακριά από τον αστικό πολιτισμό που μοιάζει σχεδόν παραμυθένιο. Ποιος θα περίμενε ότι εκεί, εκτός από μερικούς τολμηρούς φυσιολάτρες, θα έφταναν οι ορέξεις μεγάλων εταιρικών συμφερόντων;
 

Κι όμως, μια απλή επίσκεψη στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο. Στην καρδιά της Πίνδου σχεδιάζεται ένα μεγάλο συγκρότημα αιολικών σταθμών αποτελούμενων από συνολικά 58 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων, το οποίο θα βρίσκεται αποκλειστικά σε κορυφογραμμές σε ύψος 1.230 - 2.027 μέτρα.
 
Η επενδύτρια εταιρεία ονομάζεται ENERCOPLAN INVESTMENTS και, 
για λογαριασμό της, ένα μελετητικό γραφείο έχει εκπονήσει την απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία και είναι σε δημόσια διαβούλευση στο ΗΠΜ μέχρι τις 25/11/2022.
 
Το πιο γνωστό και πιο ψηλό βουνό (2.145 μ.) από αυτά που θα πληγούν είναι το Αυγό. Επάνω του, εκτός από τις τερατώδεις ανεμογεννήτριες και τις τσιμεντένιες βάσεις τους, που θα τοποθετηθούν στην απότομη κορυφογραμμή, θα πρέπει να διανοιχτούν επίσης σε ιδιαίτερα κρημνώδεις πλαγιές συνολικά 20 χλμ. νέων δρόμων πλάτους από 10 έως και 40 μέτρων στις στροφές. Οι απαιτούμενες ανατινάξεις θα σημαδέψουν ανεπανόρθωτα τον ορεινό όγκο με βαθιές τομές και τα μπάζα θα ριχτούν άναρχα στις πλαγιές όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Επιπλέον, 35 χλμ. υφιστάμενων δασικών δρόμων θα διανοιχτούν για να φτάσουν το απαιτούμενο πλάτος. Αυτονόητο είναι ότι θα κοπούν χιλιάδες δέντρα.
 

Την έκταση των έργων που θα χρειαστούν μπορούμε να την φανταστούμε αν δούμε την εικόνα από την ΜΠΕ, που δείχνει τα σημεία τοποθέτησης των ανεμογεννητριών (εικόνα 3). Και φυσικά αντίστοιχα έργα θα γίνουν και στα υπόλοιπα βουνά και τις κορυφές του έργου (Καρατζιούνη, Καυκιάς, Μαυροβούνι).
 
Μάλιστα, το έργο βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο περιοχές Natura 2000 με κωδικούς GR2130013 ΚΕΡΚΕΤΙΟ ΟΡΟΣ (ΚΟΖΙΑΚΑΣ) και GR 2130013 (ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΘΑΜΑΝΙΚΩΝ ΟΡΕΩΝ). Ωστόσο, προκειμένου να μην είναι πιθανή η απόρριψη του έργου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η εταιρεία φρόντισε να τοποθετήσει προσεκτικά τις ανεμογεννήτριες εκτός των προστατευόμενων περιοχών, με την κοντινότερη να απέχει μόλις... 13 μέτρα από αυτές. Εξ ου και κάποια... γρήγορα συμπεράσματα που διαβάζουμε στις μελέτες του έργου:
 
1. "Το έργο είναι εκτός προστατευόμενων περιοχών, δεν υπάρχουν στην περιοχή του έργου σημαντικοί βιότοποι, ώστε να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προστασίας και η θέση του έργου δεν αποτελεί καταφύγιο ορνιθοπανίδας διέλευσης αυτής."
 
2. "Η φάση λειτουργίας του ΑΣΠΗΕ δεν θα επηρεάσει καθόλου τους τύπους οικοτόπων και τα είδη χλωρίδας."
 
3. "Ο επιλεγμένος σχεδιασμός απαιτεί την ελάχιστη επέμβαση σε δασικές εκτάσεις."
 
4. "Η διασύνδεση των έργων με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, δεν απαιτεί εκτεταμένα έργα και υποδομές." (Αυτό αφορά και τα 48 χλμ. εντελώς νέων δρόμων που θα διανοιχτούν συνολικά σε βουνά και δάση).
 
Ηλεκτρικά το έργο θα διασυνδεθεί με τον υπό κατασκευή υποσταθμό της ΔΕΗ στον Τύμπανο Αργιθέας με εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων.
Το έργο βρίσκεται διοικητικά στους Δήμους Αργιθέας και Πύλης των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων αντίστοιχα.
 
Ήδη μια διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Πύλης έχει στείλει επιστολή στα αρμόδια δασαρχεία και τις διευθύνσεις δασών ζητώντας να γνωμοδοτήσουν αρνητικά για το έργο: https://www.trikalaola.gr/schetika-me-tin-egkatastasi.../
 
Ας αγωνιστούμε όλες και όλοι, μαζί με την τοπική κοινωνία, για ένα μοναδικό βουνό και μια περιοχή που μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε.
 
Η φύση δεν πρέπει να αλωθεί από τις κερδοσκοπικές ορέξεις μερικών επιχειρηματικών ομίλων.
 
 
Εικόνες:
 
1. Άποψη του Όρους Αυγό. Πηγή: https://anevenontas.gr/loupata-marosa-avgo-h-diasish-ths.../
 
2. Η απότομη κορυφογραμμή του Όρους Αυγό. Πηγή: https://anevenontas.gr/loupata-marosa-avgo-h-diasish-ths.../
 
3. Εικόνα από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αιολικού εργοστασίου, που δείχνει τα σημεία εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην απότομη κορυφογραμμή του Αυγού
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου