21 Οκτωβρίου 2022

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ): Ανακοίνωση του ΕΣΠ με αφορμή την προβολή βίντεο στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στο κανάλι ΣΚΑΪ


Ανακοίνωση του ΕΣΠ με αφορμή την προβολή βίντεο στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στο κανάλι ΣΚΑΪ

Με αφορμή την προβολή στην εκπομπή Αταίριαστοι στο κανάλι ΣΚΑΪ ΤV στις 19.10 βίντεο που δείχνει την επικοινωνία προσφύγων με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών στον Έβρο θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις και διορθώσεις.

  1. Η οργάνωση που αναφέρεται δεν είναι το dcr αλλά το GCR (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - Greek Council for Refugees gcr.gr)
  2. Το βίντεο αφορά σε υπόθεση του Μαϊου 2022, για την οποία το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η HumanRights360 είχαν ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η αίτηση έγινε δεκτή στις 25/5/2022 με αριθμό 25806/22. Ενημερωτικά η ομάδα αυτή επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία και κάποιοι επανήλθαν στην περιοχή. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε εκ νέου ασφαλιστικά μέτρα αρ 26558/22 στις 1/6/2022.
  3. Στο βίντεο ακούγεται: «we called the GCR and the Human Rights we are waiting for the Police, and the European Court told the Police to come here and help us, we are waiting» (καλέσαμε το GCR και το Human Rights περιμένουμε την Αστυνομία, και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είπε στην Αστυνομία να έρθει εδώ και να μας βοηθήσει. Περιμένουμε). Η φράση ειπώθηκε δύο φορές αλλά και τις δύο φορές η μετάφραση στα Ελληνικά ήταν ανακριβής. Λόγω αυτής της ανακρίβειας δίνεται η εντύπωση στον τηλεθεατή ότι το GCR και το Human Rights (αναφορά στην οργάνωση Human Rights 360) έδωσαν οδηγίες στους πρόσφυγες. Ενώ ρητά αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες περιμένουν την αστυνομία επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) το ζήτησε (μέσω των ασφαλιστικών μέτρων). Επειδή, η παράλειψη έγινε και τις δύο φορές αναρωτιόμαστε εάν έγινε επίτηδες, ώστε να δοθεί η συγκεκριμένη εντύπωση. Άλλωστε και ο δημοσιογράφος αυτό τονίζει λέγοντας ότι δείχνει την άψογη συνεργασία και καθοδήγηση που έχουν από τους διακινητές εκ μέρους των ΜΚΟ.
  4. Το βίντεο είναι στη διάθεση του Εισαγγελέα και των αρχών από τον Μάιο του 2022, αφού το αποστείλαμε εμείς στις αρχές ως απόδειξη ότι οι άνθρωποι ζητούν βοήθεια και συνομιλούν με τις ελληνικές αρχές, ενώ η αστυνομία απαντούσε ότι δεν τους είχε εντοπίσει. Το βίντεο είναι μέρος της έρευνας, που διεξάγει η Εισαγγελία για τις καταγγελίες των προσφύγων. Επίσης, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί, ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι δημοσιευμένο στην Εφημερίδα των Συντακτών από τις 26 Μαϊου 2022. Το περιεχόμενό του είναι γνωστό στην κοινή γνώμη, και άρα δεν αποτελεί κάποια νέα αποκάλυψη, όπως αφήνεται να εννοηθεί κατά την διάρκεια της προβολής του στην εκπομπή.

Επειδή καλοπροαίρετα αντιλαμβανόμαστε, ότι λάθη μπορεί να γίνουν κάποιες φορές σε μεταφράσεις από τα αγγλικά στα ελληνικά, ειδικά στο εξαιρετικά σύντομο χρονικό πλαίσιο που απαιτεί ένα ρεπορτάζ, θέλαμε να σπεύσουμε και εμείς με τη σειρά μας να συμβάλουμε στην ακριβέστερη και έγκυρη αποτύπωση των γεγονότων.

Το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή Αταίριαστοι: https://www.skaitv.gr/.../binteo-ntokoumento-tou-skai...

Στη διάθεση σας για κάθε πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

-ΔΕΙΤΕ και το σχετικό δημοσίευμα στο efsyn με το προαναφερόμενο ΒΙΝΤΕΟ:

  • Η αλήθεια για το «αποκλειστικό βίντεο» του ΣΚΑΪ από τον Εβρο


Μέσα στον πανικό από τη σωρεία αποκαλύψεων για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και μέσα στον ζήλο τους να συγκαλύψουν το σκάνδαλο των επαναπροωθήσεων, τα φιλοκυβερνητικά μέσα κατάφεραν άλλη μια φορά να επιβεβαιώσουν τις επαναπροωθήσεις και τα ψέματα της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους πιο αμετάπειστους υποστηρικτές της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου