20 Οκτωβρίου 2022

238η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Στρατιωτικός νόμος, εκκενώσεις και ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, προς “οχύρωση” των προσαρτημένων περιοχών από την Ρωσία



Την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, που προσάρτησαν οι Ρώσοι, ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών», χαρακτηρίζει την απόφαση το Κίεβο. Σχεδόν 5 εκατ. κάτοικοι αυτών των περιοχών βρίσκονται στην Ρωσία. Εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ετοιμάζουν στην Χερσώνα οι ρωσικές δυνάμεις.

Ακριβώς μετά την ομιλία του το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη ισχύος του στρατιωτικού νόμου σε αυτά τα εδάφη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, δίνοντας επιπλέον εξουσίες στους ηγέτες των τεσσάρων αυτών περιοχών. Αυτά τα εδάφη «είχαν καθιερώσει στρατιωτικό νόμο πριν από την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά είναι απαραίτητο να επισημοποιηθεί αυτό το καθεστώς ακολουθώντας τη ρωσική νομοθεσία», δήλωσε ο Πούτιν. Δικαιολόγησε αυτό το μέτρο λέγοντας ότι το Κίεβο αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και συνέχισε σύμφωνα με τον ίδιο να «βομβαρδίζει» τον άμαχο πληθυσμό σε αυτές τις περιοχές.

Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει μια σειρά μέτρων σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου όπως: ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, εκκένωση στρατηγικών εταιρειών, απαγόρευση εγκατάλειψης των εν λόγω εδαφών, εγκλεισμός πληθυσμού, επιβολή στρατιωτικής λογοκρισίας στις τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

Στην ίδια ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ο Πούτιν γνωστοποίησε πως εξέδωσε διάταγμα που περιορίζει την κίνηση σε οκτώ ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία και συγκεκριμένα: Κρασνοντάρ, Μπελγκορόντ, Βορονέζ, Κουρσκ και Ροστόφ, καθώς και στα εδάφη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολη.

Ως «ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών», χαρακτήρισε την επιβολή στρατιωτικού νόμου ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ. «Αυτό δεν αλλάζει τίποτα για την Ουκρανία: συνεχίζουμε την απελευθέρωση και το τέλος κατοχής των εδαφών μας», έγραψε.

“Σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι” των ουκρανικών εδαφών που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνας, Ζαπορίζιας)  βρίσκονται σήμερα στη Ρωσία, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ. “Εφόσον και όταν οι συνθήκες ασφαλείας θα δημιουργηθούν σε αυτές τις περιφέρειες, το κράτος θα προσφέρει πλήρη βοήθεια κατά την επιστροφή τους στους τόπους της μόνιμης κατοικίας τους”.

Την απομάκρυνση περίπου 50-60.000 ανθρώπων τις επόμενες έξι ημέρες από τη Χερσώνα, σχεδιάζουν οι ρωσικές αρχές, οι οποίες κάλεσαν τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω «επικείμενης ουκρανικής επίθεσης». Μιλώντας στο «Soloviev Live», ο κυβερνήτης της περιοχής Βλαντιμίρ Σάλντο, ο οποίος έχει διορισθεί από τη Ρωσία, ανέφερε ότι οι αρχές μετακινούν πολίτες στην αριστερή όχθη του Δνείπερου για να «τους κρατήσουν ασφαλείς» και να επιτρέψουν στον στρατό να «δράσει αποφασιστικά». Ο ποταμός Δνείπερος διασχίζει την περιοχή της Χερσώνας. Η πόλη βρίσκεται στα βόρεια του ποταμού, όπου η Ρωσία ελέγχει κάποια εδάφη. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής βρίσκεται στα νότια του ποταμού, τον οποίο η Ρωσία κατέχει πλήρως.

> Στο Κίεβο βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης Ν. Δένδιας, όπου είχε συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό του Ντ. Κουλέμπα. Μάλιστα, κατά τη συνάντηση ακούστηκαν σειρήνες, κάτι που τους οδήγησε σε καταφύγιο. O έλληνας υπουργός, στην τρίτη επίσκεψή του στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, μετέφερε εκ νέου ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και της ελληνικής κοινότητας στη χώρα. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου