Ο πανεπιστημιακός Τάκης Πολίτης |
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τάκης Πολίτης , θεωρήθηκε “ανεπιθύμητο” πρόσωπο από τις ΗΠΑ και απαγόρευσαν την είσοδο του σε πτήση για Καράκας . Η μετάβαση του Τάκη Πολίτη στη Βενεζουέλα θα γινόταν χθες , μέσω Κωνσταντινούπολης καθώς για ένα χρόνο θα δίδασκε στο πανεπιστήμιο Bolívarian στη Βενεζουέλα. Μόλις έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για την πτήση προς Λατινική Αμερική , οι κρατικές υπηρεσίες τον ενημέρωσαν πως απαγορεύεται να ταξιδέψει. Στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών οι ΗΠΑ ζήτησαν να μην του επιτραπεί η άνοδος στο αεροπλάνο.
Το «ιδεολογικό» πρόσημο και τα προσωπικά δεδομένα, του κάθε επιβάτη είναι στη διάθεση των αμερικανικών υπηρεσιών και οι Τούρκοι εξήγησαν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα για τον καθηγητή που είχε λάβει από την 1η Οκτωβρίου εκπαιδευτική άδεια ενός χρόνου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για το Bolívarian.
“Μου εξήγησαν μόνο πως δεν μπορώ να επιβιβαστώ γιατί το αεροπλάνο θα έμπαινε σε εναέριο χώρο των ΗΠΑ και οι υπηρεσίες τους δεν έπετρεπαν την επιβίβασή μου. Η απαγόρευση ήρθε από την υπηρεσία NTVC. Οι Τούρκοι ήταν λιτοί και ξεκάθαροι και δεν μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο. Επέστρεψα στην Αθήνα”. Ο Τάκης Πολίτης, γνωστός για την πολιτική και κοινωνική του δράση στο Βόλο, έχει συμμετάσχει σε αντιφασιστικές δράσεις, σε αποστολές διεθνιστικής αλληλεγγύης, σε δράσεις ενίσχυσης προσφύγων αλλά και σε άλλες παιδαγωγικής φύσεως. Ακόμα έχει στηρίξει έμπρακτα τα δικαιώματα των κρατουμένων και έχει διοργανώσει μαθήματα πληροφορικής σε βαρυποινίτες των φυλακών Κασσαβέτειας. Επιπλέον ο Π. Πολίτης είναι και γνωστός για την πολιτική του ταυτότητα καθώς συμμετέχει στο Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα αλλά έχει συμμετάσχει ακόμα στη διοργάνωση του αντιρατσιστικού φεστιβάλ Βόλου, και στην ίδρυση του Στεκιού Μεταναστών.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που τα gegonota είχαν μαζί του του ήταν και ο ίδιος ολιγόλογος, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε καταγγείλει δημόσια ότι εντοπίστηκε στο αυτοκίνητό του συσκευή γεωεντοπισμού (GPS), η οποία αναγνωρίζει ανά πάσα στιγμή τη θέση του οχήματος. Είχε δηλώσει με καταγγελια του πως πίσω από την παρακολούθησή του βρίσκεται κρατική υπηρεσία, και έστειλε σχετική επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κοινοποιώντας την τόσο στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσο και στον Συνήγορο του Πολίτη.
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
© Aaftab Sheikh | Dreamstime.com
Προτεκτοράτο;
Το θέμα είναι περισσότερο σοβαρό από ό,τι φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Ένας Ελληνας –και ταυτόχρονα Ευρωπαίος– πολίτης, πανεπιστημιακός στο επάγγελμα, εμποδίστηκε να ταξιδέψει, μέσω Κωνσταντινούπολης, στο Καράκας με απαίτηση αμερικανικών υπηρεσιών την οποία εκτέλεσαν οι τουρκικές αρχές του αεροδρομίου.
Ο άνθρωπος αυτός δεν κατηγορείται για κάτι στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού, έχει λευκό ποινικό μητρώο και θα πήγαινε στη Βενεζουέλα για επαγγελματικούς λόγους. Είχε όμως την κακή τύχη το αεροπλάνο με το οποίο θα ταξίδευε να περνάει δύο φορές από το FIR των ΗΠΑ. Κάτι που οι... φίλοι μας οι Αμερικανοί δεν επιτρέπουν για όσους χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητους.
Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει αφορά τη μεγαλύτερη υπερδύναμη του πλανήτη, η οποία δείχνει να φοβάται –και γι’ αυτό απαγορεύει– να περνάνε κάποιοι άνθρωποι από τον εναέριο χώρο της ακόμη και ως επιβάτες ενός αεροπλάνου. Τόσος τρόμος από μια τόσο ισχυρή χώρα ή άσκηση τρομοκρατίας για τους άλλους;
Το ερώτημα που προκύπτει είναι προφανές: Ποιος ενημερώνει και με ποια στοιχεία τους Αμερικανούς ώστε εκείνοι να χαρακτηρίσουν έναν πολίτη της Ελλάδας και της Ευρώπης ανεπιθύμητο στον εναέριο χώρο τους (πόσο μάλλον στην επικράτειά τους);
Στην προκειμένη περίπτωση, ο δικός μας πανεπιστημιακός είναι γνωστός με παρουσία και ενεργό δράση για τα κοινωνικά προβλήματα. Το 2019, μάλιστα, βρέθηκε στο αυτοκίνητό του συσκευή γεωεντοπισμού (gps tracker). Με δεδομένο ότι είναι αδιανόητο να έχουν οι αμερικανικές υπηρεσίες τέτοια δραστηριότητα στην Ελλάδα ώστε να εντοπίσουν τη δράση του και να τον χαρακτηρίσουν ανεπιθύμητο, ένα συμπέρασμα βγαίνει.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι τις καταγραφές της κοινωνικής και πολιτικής δράσης των Ελλήνων πολιτών τις κάνουν ελληνικές υπηρεσίες. Αυτές καταγράφουν, άρα παρακολουθούν και φακελώνουν Έλληνες πολίτες, αξιολογούν και ενημερώνουν τους Αμερικανούς, οι οποίοι με βάση τις πληροφορίες που παίρνουν φτιάχνουν τη δική τους «μαύρη λίστα».
Η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των αρμόδιων υπουργείων είναι προφανής. Οφείλονται σαφείς και ξεκάθαρες εξηγήσεις. Όχι μόνο για τον συγκεκριμένο Έλληνα πολίτη, αλλά για ολόκληρο το σύστημα που κρύβεται πίσω από αυτή την περίπτωση.
Γιατί, άραγε, παρακολουθούνται Έλληνες πολίτες και γιατί ενημερώνονται σχετικά με αυτούς υπηρεσίες άλλων χωρών; Τόσο προτεκτοράτο έχουμε γίνει;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου