03 Οκτωβρίου 2024

Κέα: Γιατί ΛΕΜΕ ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στην Τζια

Παραθέτουμε το κείμενο "ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ. ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ" που είναι σε κώδικα στην εικόνα:

Τι μας λένε οι επενδυτές/κατασκευαστές των ανεμογεννητριών:

 

«Οι ανεμογεννήτριες παρέχουν καθαρή, πράσινη ενέργεια» (Αυτό αμφισβητείται πλέον διεθνώς καθώς, η κατασκευή, μεταφορά, εγκατάσταση και ανύπαρκτη τελικά αποκατάσταση καταστρέφουν τους τόπους για πάντα).

«Θα μειωθεί το κόστος του ρεύματος» (Ξέρουμε καλά όλοι πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί!!!)

“Δηλαδή θέλετε λιγνίτη;” Η παραγωγή λιγνίτη δεν έχει σταματήσει! “Στην εξαγωγή 768.827 τόνων λιγνίτη προχώρησε η Ελλάδα προς τη Β. Μακεδονία πέρυσι από το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας. Η ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε. υποχρεούται να διατηρεί την παραγωγή λιγνίτη σε τουλάχιστον 750.000 τόνους κατ΄ έτος.”

Το ρεύμα που παράγουν ΔΕΝ είναι σταθερό ούτε σταθεροποιούν περισσότερο το δίκτυο!

Λειτουργούν βέλτιστα με ανέμους 5-6 μποφόρ, και χρειάζονται μια σταθερή πηγή για στήριξη [πχ φυσικό αέριο]. Άλλωστε, η ενέργεια θα διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο.

Τι ΔΕΝ μας λένε οι επενδυτές/κατασκευαστές των ανεμογεννητριών:

Τι θα γίνει στη περιοχή Άγιος Παντελεήμων : εκχέρσωση της γύρω περιοχής, μεγάλες εκσκαφές (περίπου 400 κυβικών για τη βάση με 15μ διάμετρο και βάθος), δημιουργία νέων δρόμων (πλάτους 8-10 μέτρων), καταστρoφή ξερολιθιών και ορίων οικοπέδων.

Το ύψος τους ΜΑΖΙ με τα πτερύγια θα είναι περίπου 80-90 μ, όσο μια πολυκατοικία 30 ορόφων και θα είναι ορατές απο μακριά.

Τα συνοδά έργα (οδοποιία, γραμμές υψηλής τάσης, πυλώνες, εκχωματώσεις κ.λπ.) δημιουργούν εικόνα εργοταξίου και βιομηχανικής περιοχής, πολύ αρνητικό για τον τουρισμό, ειδικότερα στον «εναλλακτικό», ο οποίος αποτελεί τουριστική τάση και προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες στο νησί λόγω του δικτύου μονοπατιών, του μοναδικού δρυοδάσους στις Κυκλάδες, των παρθένων παραλιών και της ήπιας ανάπτυξης.

Η αξία των οικοπέδων σε όλη την γύρω περιοχή, καθώς και των ακινήτων σε μεγάλη ακτίνα θα πέσει πολύ.

Αν και οι Α/Γ απαγορεύονται στα 500 μέτρα από οικισμούς και σπίτια [σε αυτή την περίπτωση ΔΕΝ τηρείται], ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες είναι αισθητός σε μεγαλύτερη απόσταση, ενώ οι υπόηχοι σε ακόμα μεγαλύτερες και επηρεάζουν ανθρώπους και ζώα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Η επίδραση στην υδρολογία και το μικροκλίμα της περιοχής είναι αρνητική, αλλάζοντας τη φυσική αποστράγγιση και τον φυσικό κύκλο του νερού και μειώνοντας τις τοπικές βροχοπτώσεις.

Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών εκπέμπουν μικροπλαστικά με επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως δισφαινόλη και δεν ανακυκλώνονται, ενώ έχουν καταγραφεί ατυχήματα.

(π.χ. πυρκαγιές, εκτόξευση εξαρτημάτων σε εκατοντάδες μέτρα).

Ο χρόνος ζωής των ανεμογεννητριών είναι 20-25 χρόνια και παρά τις διαβεβαιώσεις των εταιριών για ήπιες παρεμβάσεις και ανάπλαση, η εμπειρία πανελλαδικά είναι διαφορετική. Ακόμη και αν αφαιρεθούν οι τόνοι μπετόν και οπλισμού, και γίνουν “φυτεύσεις”, είναι προφανές ότι δεν θα επαναφυτευτούν οι μοναδικές αιωνόβιες δρυς που κάνουν το νησί μοναδικό. 

 

Συμπέρασμα:

 

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών συνοδεύεται από σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η μαζική επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) φαίνεται πλέον να εξυπηρετεί κυρίως τα οικονομικά συμφέροντα των επενδυτών, παρά τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

 

Το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες ενέργειας, (550 GWh τους τελευταίους μήνες) παραμένουν αναξιοποίητες και “πετιούνται” ενισχύει την άποψη ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για την απόδοση των κεφαλαίων τους παρά για τη συμβολή στην ενεργειακή αυτάρκεια.

* Τα στοιχεία που παραθέτουμε είναι τεκμηριωμένα

 

Άρθρα / Σύνδεσμοι : Τα λιγότερο γνωστά και ίσως πιο σοβαρά!


Λιγνίτης

Ένα κύριο επιχείρημα από ανθρώπους στην Ελλάδα που υποστηρίζουν τις ανεμογεννήτριες σχετίζεται με τον λιγνίτη. Συχνά λένε: «Οπότε, θέλετε τον καρκίνο που προκαλεί ο λιγνίτης;»

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι η παραγωγή λιγνίτη όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά στην πραγματικότητα επεκτείνεται, καθώς η κυβέρνησή έχει συμφωνήσει να εξάγει πάνω από 750.000 τόνους ετησίως στη Βόρεια Μακεδονία.

https://xronos-kozanis.gr/o-lignitis-tis-periochis-kaigetai-sta-bitola/

Σοβαρά προβλήματα υγείας

Ένα αναδυόμενο ζήτημα που αυξάνεται είναι οι επιπτώσεις στην υγεία, όχι μόνο στους ανθρώπους που ζουν κοντά, αλλά, όπως έχει αποδειχθεί, και για πολλά χιλιόμετρα γύρω. Η πρώτη υπόθεση που κερδήθηκε στην Ευρώπη ήταν από ένα ζευγάρι στη Γαλλία που επηρεάστηκε.

Ακόμα και στην βρετανική ιστοσελίδα της Allianz-Morgan, υπάρχει ένα άρθρο, προφανώς λόγω της αύξησης των αιτήσεων για αποζημιώσεις.

https://injuredcase.com/what-are-the-health-risks-of-living-near-a-wind-turbine/ https://www.masterresource.org/wind-turbine-noise-issues/wto-wind-turbine-noise-as-a-health-hazard/ Σοφία Ε. Παυλάκη,

Δικηγόρος, ΜΔΕ Δασική & Περιβαλλοντική πολιτική, υπ. Δρ. Παν/μίου Αιγαίου, μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας 

https://dasarxeio.com/2023/01/29/121917/

Τα πτερύγια διαβρώνονται γρήγορα και εκλύουν μικροπλαστικά:

Νορβηγική έρευνα του 2021 για τα μικροπλαστικά που ελευθερώνονται από τις ανεμογεννήτριες:

“τα πτερύγια αποτελούνται από fiberglass, εποξική ρητίνη και σκληρυντή. Η εποξική ρητίνη, περιέχει 33% Βισφενόλη Α, η οποία θεωρείται πολύ επιβλαβής για την υγεία. (…) τα πτερύγια μεγάλων Α/Γ εκλύουν περίπου 62 κιλών ανά έτος ανά πτερύγιο μικροπλαστικών.

https://docs.wind-watch.org/Leading-Edge-erosion-and-pollution-from-wind-turbine-blades_5_july_English.pdf

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) Τρίπολης.

΄΄ Η δισφαινόλη Α το 2023 κρίθηκε από την Αρχή της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας Τροφίμων, ότι είναι 20.000 φορές πιο επικίνδυνη από αυτό που πίστευαν! Η Επιτροπή είχε θέσει τα όρια και τα αναθεώρησε κατά 20.000 φορές! 2,5 γραμμάρια αυτού του υλικού αρκούν για να μολύνουν 1 εκατομμύριο λίτρα νερού! Επίσης αυτό το υλικό δεν ανακυκλώνεται. Δεν υπάρχει τρόπος να ανακυκλωθεί. Η Δισφαινόλη Α έχει απαγορευτεί σε οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα.΄΄

Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Για ποιο λόγο;

Από την Καθηγήτρια Βασιλική Κατή, επικεφαλής του Εργαστηρίου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο στόχος είναι μέχρι το 2030, το 76,8% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για να επιτευχθεί αυτό, η Ελλάδα θέτει τον στόχο της εγκατάστασης 8,9 GW αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030 και 13 GW μέχρι το 2050. Αυτή είναι η νέα, αναθεωρημένη και πιο φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Στις 22/9/2024, σύμφωνα με τα αρχεία των πολυγώνων των αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας από τη ΡΑΕ, η κατάσταση είναι η εξής: οι λειτουργούντες αιολικοί σταθμοί (με άδεια λειτουργίας) σε συνδυασμό με τους σταθμούς που βρίσκονται υπό κατασκευή (με άδεια εγκατάστασης) παρέχουν συνολική ικανότητα πάνω από 15 GW, ξεπερνώντας τον στόχο του 2050!

Πώς λοιπόν οι νέοι αιολικοί σταθμοί θεωρούνται έργα κοινής ωφέλειας και υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος, όταν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας ήδη καλύπτονται θα καλυφθούν σύντομα); Είναι σκοπός η εξαγωγή ενέργειας και η απόλυτη καταστροφή του περιβάλλοντος από τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας, ενώ ζητήματα αποθήκευσης και προβλήματα δικτύου παραμένουν άλυτα;

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ :

Γιώργος Στουρνάρας, καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Μελέτης της τράπεζας της Ελλάδος για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις της.

-Σαχίνης Γιώργος : Είναι δυνατόν τα αιολικά να μειώνουν τις βροχοπτώσεις;»

-Γιώργος Στουρνάρας : Ξέρετε, τα αιολικά πάρκα είναι κάτι το πρόσφατο και τώρα, σιγά-σιγά, συνειδητοποιούμε, πέρα απ’ τις γενικότερες άλλες επιπτώσεις, (…) Όντως, τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν το υδατικό δυναμικό μιας περιοχής από τη γένεση μιας βροχόπτωσης μέχρι τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα” (…)

“Οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί δεν μπορούν να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν βροχή, γιατί δεν τους αφήνει να συμπυκνωθούν η δράση των ανεμογεννητριών, επομένως έχουμε μια, θα λέγαμε, καταστροφή εν τη γενέσει τους των τοπικών βροχών και έναν εμποδισμό των υδρατμών κοντά στο έδαφος να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής

https://youtu.be/Wh3-JIRWtRs?si=mALApykuZwo6mUOp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου