09 Οκτωβρίου 2024

Και η καταστροφή συνεχίζεται...: Πέρυσι Natura, φέτος... ξε-Natura, για τεράστιο συγκρότημα αιολικών σταθμών σε Τρίκαλα και Καρδίτσα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

wind turbines anemogenitries
© Dreamstime.com
Τρίκαλα - Καρδίτσα

Πέρυσι Natura, φέτος... ξε-Natura


Το συγκεκριμένο έργο είναι πιθανώς το πρώτο έργο που παίρνει άδεια με δύο διαφορετικές μελέτες Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) από δύο διαφορετικούς μελετητές στην ίδια αδειοδοτική διαδικασία και αφού είχε απορριφθεί πριν από ενάμιση χρόνο από το ΥΠΕΝ.

Είναι να απορεί κανείς αν αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα ή αν συμβαίνουν μόνο με αυτή την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Ο λόγος για τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η οποία εξέδωσε στις 13/9/2024 άδεια - Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) για τεράστιο συγκρότημα αιολικών σταθμών (ΑΣΠΗΕ) της εταιρείας ENERCOPLAN σε πολλές διαφορετικές βουνοκορφές των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Το πρώτο τραγελαφικό, αν όχι εξοργιστικό, είναι ότι αυτό ακριβώς το συγκεκριμένο έργο είχε απορριφθεί από το ίδιο το ΥΠΕΝ πριν από ενάμιση χρόνο (7/3/2023), με απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κωνσταντίνου Δημόπουλου. Η αιτιολογία στην απορριπτική απόφαση ήταν κατηγορηματική, καθώς, όπως αναφερόταν, «...οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να εκφέρουν, με βεβαιότητα, τεκμηριωμένη άποψη ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου (σ.σ. περιοχή NATURA), σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (Οδηγία των Οικοτόπων), ακόμη και μετά την επιβολή μέτρων και όρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων του έργου στο περιβάλλον»! Αλήθεια, τι μπορεί να άλλαξε μέσα σε ενάμιση χρόνο, όταν πρόκειται για ένα έργο με σχεδόν τον ίδιο σχεδιασμό;

Ο χρόνος γιατρεύει τις απορριπτικές αποφάσεις, αφού φέτος εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για τα αιολικά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα
Αφού δεν άρεσε η πρώτη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ), η εταιρεία έβγαλε και δεύτερη «βελτιωμένη» από άλλο μελετητή μέσα στην ίδια διαδικασία, η οποία δεν τέθηκε ποτέ σε διαβούλευση!

Κατά δεύτερον, το συγκεκριμένο έργο είναι πιθανώς το πρώτο έργο που παίρνει άδεια με δύο διαφορετικές μελέτες Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) από δύο διαφορετικούς μελετητές στην ίδια αδειοδοτική διαδικασία! Στο τέλος Ιουνίου του 2023, μόλις 4 μήνες μετά την αρχική απόρριψη, η εταιρεία ENERCOPLAN υπέβαλε εκ νέου τον φάκελο αδειοδότησης με την ίδια ΕΟΑ (από τον μελετητή Ε. Φραγκιαδάκη), που απορρίφθηκε. Αφού διαπίστωσε ότι -προφανώς- η ΕΟΑ πάει για φούντο, εμφάνισε νέα «βελτιωμένη» ΕΟΑ από το πουθενά, από άλλο μελετητικό γραφείο (ENVIR), στην οποία υπάρχει ο ισχυρισμός πως οι εργασίες πεδίου διεξήχθησαν από Ιούνιο 2022 έως Μάιο 2023! «Θέλουν δηλαδή να πιστέψουμε ότι όταν υποβλήθηκε εκ νέου ο φάκελος αδειοδότησης είχε ήδη ολοκληρωθεί εναλλακτική ΕΟΑ για το έργο, την οποία “θυμήθηκαν” να την παρουσιάσουν τον Δεκέμβριο του 2023 και αφού είχε λήξει η δημόσια διαβούλευση», επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Επιπλέον, από την ΑΕΠΟ απουσιάζει πλήρως η γνωμοδότηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά κατά την πρώτη υποβολή του έργου. Από σχετικό έγγραφο, φαίνεται ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ είχε ζητήσει, τον Σεπτέμβριο του 2023, να υποβληθούν στην υπηρεσία με ορθό τρόπο και όπως ορίζει η νομοθεσία τα δεδομένα πεδίου της ΕΟΑ, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει ποτέ. Δηλαδή, το έργο αδειοδοτήθηκε χωρίς γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, αφού δεν υποβλήθηκαν ποτέ τα δεδομένα πεδίου, συνεπώς χωρίς την απαραίτητη από τη νομοθεσία Δέουσα Εκτίμηση των επιπτώσεων.

Το έργο που υποβλήθηκε για αδειοδότηση αφορούσε 7 αιολικούς σταθμούς με 47 ανεμογεννήτριες, αλλά η ΑΕΠΟ βγήκε για 4 ΑΣΠΗΕ με 25 ανεμογεννήτριες. Μόνο που όταν υπάρχει ουσιώδης τροποποίηση του σχεδιασμού, η νομοθεσία προβλέπει εύλογα επανυποβολή του φακέλου, ώστε οι μελέτες να παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα του έργου που θα υλοποιηθεί. Ομως, απ’ ό,τι φαίνεται, το ΥΠΕΝ έκανε την «τροποποίηση» μόνο του, με βάση τις αρχικές μελέτες!

Και κάτι ακόμα. Εκτός από την απουσία γνωμοδότησης του ΟΦΥΠΕΚΑ, το έργο έλαβε αρνητικές γνωμοδοτήσεις και από άλλες υπηρεσίες με βαρύνουσα σημασία (Δασαρχείο Τρικάλων, Διεύθυνση Δασών Τρικάλων, Τμήματα Περιβάλλοντος Καρδίτσας και Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, Δήμος Πύλης, Δήμος Μουζακίου). Επομένως το ΥΠΕΝ είχε τουλάχιστον την υποχρέωση να παραπέμψει το θπεριφέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), το οποίο έχει την αρμοδιότητα από τη νομοθεσία να γνωμοδοτήσει «σε περίπτωση παράλειψης ή έκδοσης αντικρουόμενων γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Αν και, έτσι όπως είναι δομημένα τα Συμβούλια Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, οι αποφάσεις τους είναι πολιτικές και όχι βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, το ΥΠΕΝ δεν προχώρησε ούτε καν σε αυτή τη στοιχειώδη ενέργεια νομιμοφάνειας.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων στα περιβαλλοντικά για να καταλάβει ότι η ΑΕΠΟ είναι περιβαλλοντικά, νομικά και ηθικά διάτρητη και προφανώς θα καταπέσει με τις κατάλληλες νομικές ενέργειες. Το θέμα είναι πού θα φτάσει η αποθράσυνση όλων αυτών που φυτεύουν ανεμογεννήτριες στις απάτητες (οι ίδιοι τις ονόμασαν έτσι, μην ξεχνάμε) βουνοκορφές της Πίνδου και της υπόλοιπης Ελλάδας», επισημαίνει η Ορνιθολογική.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου