27 Οκτωβρίου 2024

Μέσα στην πολιορκία της βόρειας Γάζας, όπου «ο θάνατος περιμένει σε κάθε γωνιά» - Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ ισραηλινής ιστοσελίδας για τα πρόσφατα αδιανόητα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Ανθρώπινα μέλη διάσπαρτα στους δρόμους, καταφύγια πυρπολημένα, εκατοντάδες παγιδευμένοι μέσα σε νοσοκομεία: Παλαιστίνιοι περιγράφουν λεπτομερώς τις αποκαλυπτικές σκηνές της τελευταίας εκστρατείας του Ισραήλ.
 
Από Mohammed R. Mhawish , Ola Al Asi και Ibrahim Mohammad, 23 Οκτωβρίου 2024 | +972 Magazine - Israel
 
Για περισσότερες από δύο εβδομάδες, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει μια από τις πιο βάναυσες και καταστροφικές εκστρατείες του πολέμου στη βόρεια Γάζα. Οι κάτοικοι της Jabalia, της Beit Lahiya και της Beit Hanoun ζουν μέσα σε μια αδυσώπητη πολιορκία που τους έχει αφαιρέσει το φαγητό, το νερό και κάθε ψευδαίσθηση ασφάλειας. Οι επιζώντες περιγράφουν έναν εφιάλτη πέρα από κάθε κατανόηση: αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί είναι τόσο αδιάκοποι που το σώμα τους δεν έχει σταματήσει να τρέμει.
 
Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της 6ης Οκτωβρίου, έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει τουλάχιστον 640 Παλαιστίνιους. Πολλοί στις πολιορκημένες περιοχές έχουν περιγράψει αποκαλυπτικές σκηνές πτωμάτων σκορπισμένα στους δρόμους, με ιατρικές ομάδες να μην μπορούν να τα ανασύρουν εν μέσω του συνεχούς βομβαρδισμού.
 
Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο που δείχνουν στρατιώτες να συλλαμβάνουν Παλαιστίνιους που βρίσκονταν καταφύγιο σε στρατόπεδα εκτοπισμένων και να τους οδηγούν νότια προς την πόλη της Γάζας. Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) υπολόγισε ότι 20.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια από την Τζαμπαλία μόνο στις 18 Οκτωβρίου.
 
Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Ισραηλινούς στρατιώτες υποδηλώνουν επίσης ότι ο στρατός έβαλε φωτιά σε καταφύγια για να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν.
Σήμερα, εμφανίστηκαν βίντεο που δείχνουν δεκάδες Παλαιστίνιους άνδρες στη Jabalia να βαδίζουν με τον ισραηλινό στρατό υπό την απειλή όπλου, ενώ έχουν δεμένα μάτια και χειροπέδες. Πιθανότατα έκτοτε έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης εντός του Ισραήλ όπου πρώην κρατούμενοι και πληροφοριοδότες έχουν αναφέρει ανεξέλεγκτη κακοποίηση και βασανιστήρια.
 
Η επίθεση στη βόρεια Γάζα έχει περιορίσει σοβαρά τη λειτουργία των νοσοκομείων στις πολιορκημένες περιοχές. Ο Δρ Mohammed Salha, διευθυντής του νοσοκομείου Al-Awda στη Jabalia, δήλωσε στο +972 Magazine ότι η κατάσταση στην εγκατάσταση είναι «καταστροφική». Περίπου 180 άνθρωποι - ιατρικό προσωπικό, ασθενείς και εκτοπισμένες οικογένειες - είναι παγιδευμένοι μέσα στο νοσοκομείο, με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει τη γύρω περιοχή. «Απλώς περιμένουμε να έρθει ο θάνατος», είπε. «Ή ένα θαύμα».
 
«Δεν έχουμε τίποτα άλλο για να περιθάλψουμε τους τραυματίες και τους ασθενείς», είπε ο Σάλχα. «Ακόμη και τα είδη πρώτης ανάγκης όπως το νερό και τα φάρμακα είναι σπάνια και η γεννήτρια του νοσοκομείου λειτουργεί με τις τελευταίες της σταγόνες καυσίμου. Εάν η γεννήτρια σταματήσει, το ίδιο θα κάνει και η ζωή όσων εξαρτώνται από αναπνευστήρες».
 
Ο Δρ Marwan Al-Sultan, ο διευθυντής του ινδονησιακού νοσοκομείου στην κοντινή Beit Lahiya, περιέγραψε μια παρόμοια καταστροφική σκηνή. «Ισραηλινά τανκς περικυκλώνουν το νοσοκομείο από όλες τις κατευθύνσεις και πολλά οχήματα είναι σταθμευμένα στις πύλες του», είπε. Στις 19 Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει τους επάνω ορόφους του νοσοκομείου, παρά την παρουσία περισσότερων από 40 ασθενών και ιατρικού προσωπικού. Δύο ημέρες αργότερα, οι στρατιώτες πυρπόλησαν ένα κοντινό σχολείο, πυροδοτώντας μια πυρκαγιά που έφτασε στις γεννήτριες του νοσοκομείου και έκοψε όλη την ηλεκτρική ενέργεια - καθιστώντας το νοσοκομείο σε μεγάλο βαθμό μη λειτουργικό.
Παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός απαιτεί την εκκένωση του νοσοκομείου, ο Αλ-Σουλτάν επιβεβαίωσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του αρνούνται να φύγουν. «Υπάρχουν 45 άνθρωποι εγκλωβισμένοι μέσα στο νοσοκομείο: 15 προσωπικό και 30 ασθενείς», εξήγησε. «Ένας ασθενής πέθανε λόγω διακοπής ρεύματος και έλλειψης ιατρικών προμηθειών. Το ρεύμα έχει διακοπεί πλήρως και οι δυνάμεις κατοχής αρνούνται να επιτρέψουν τη λειτουργία των γεννητριών. Αυτό απειλεί τη ζωή των ασθενών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων».
 
«Το μόνο που μένει είναι η θέληση για αναπνοή»
 
Ο Nabil Al-Khatib, 57 ετών, και η οικογένειά του βρίσκονταν καταφύγιο σε ένα σχολείο της UNRWA στο Beit Lahiya όταν το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει την περιοχή στις 6 Οκτωβρίου. «Πιστεύαμε ότι το σχολείο ήταν ασφαλές», είπε. Ξαφνικά όμως δέχθηκαν σφοδρά πυρά. Θραύσματα πέταξαν προς το μέρος τους, τραυματίζοντας ελαφρά οκτώ από τα παιδιά και τα εγγόνια του Al-Khatib.
 
«Πιστεύαμε ότι δεν θα τα καταφέρναμε», είπε ο Αλ-Χατίμπ, με τη φωνή του να ραγίζει. «Ο αέρας ήταν πυκνός από καπνό. Η μικρότερη μου φοβόταν τόσο πολύ που δεν θα με άφηνε. Την κράτησα σφιχτά, λέγοντάς της ότι θα τελείωνε σύντομα, παρόλο που δεν ήμουν σίγουρος αν ήταν αλήθεια. Ήταν η μεγαλύτερη νύχτα της ζωής μας».
 
Το πρωί δεν έφερε ειρήνη, παρά μόνο μια σύντομη ηρεμία στον βομβαρδισμό. Η οικογένεια εκμεταλλεύτηκε μια 15λεπτη παύση στον βομβαρδισμό για να τραπεί σε φυγή. «Μαζέψαμε τα παιδιά, πιάσαμε ό,τι μπορούσαμε και τρέξαμε», αφηγήθηκε ο Αλ-Χατίμπ. «Αφήσαμε τα πάντα πίσω - τα φάρμακά μας, τη ζωή μας όπως τα ξέραμε. Αλλά είχαμε ο ένας τον άλλον. Αυτό ήταν το μόνο που είχε σημασία». Η οδός διαφυγής έκλεισε αμέσως μετά, αφήνοντας πολλούς εγκλωβισμένους πίσω.
 
Η οικογένεια κατάφερε να βρει καταφύγιο σε μια μικρή τάξη στο σχολείο Abu Zaitoun κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Shati, ακριβώς νότια της Jabalia. «Είμαστε στην πόλη της Γάζας τώρα, αλλά δεν υπάρχει ανακούφιση», είπε ο Al-Khatib. «Βλέπω ανθρώπους που έχουν ήδη χάσει τα πάντα: τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, τα μέλη τους. Το μόνο που μένει είναι η θέληση να αναπνεύσουμε, να μείνουμε ζωντανοί μέχρι την επόμενη έκρηξη».
 
Ο Bilal Salem, ένας φωτορεπόρτερ που καταγράφει τη ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση στη βόρεια Γάζα, είπε στο +972 ότι κάθε λεπτό είναι το τελευταίο του. «Ακούς το drone ή το σφύριγμα ενός βλήματος και μετά όλα γίνονται σκόνη», είπε. 
 
«Κινούμαστε μέσα στα ερείπια σαν φαντάσματα, προσπαθώντας να συλλάβουμε ό,τι έχει απομείνει από τις ζωές των ανθρώπων, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν απομείνει πολλά».
 
Η φωνή του έσπασε καθώς μιλούσε για τα παιδιά: τον τρόπο που προσκολλώνται στους γονείς τους, απελπισμένοι για προστασία που οι γονείς τους δεν μπορούν να δώσουν. «Έχω καλύψει τη Γάζα όλη μου τη ζωή, αλλά αυτό δεν είναι πόλεμος - είναι γενοκτονία. Είναι σαν να περιμένει ο θάνατος σε κάθε γωνιά».
 
Ο Σάλεμ μίλησε επίσης για το προσωπικό τίμημα της δουλειάς του: «Είναι δύσκολο να συνεχίσεις όταν είσαι μάρτυρας αυτού του είδους καταστροφής», εξήγησε. «Βλέπω πτώματα συντριμμένα κάτω από ερείπια, παιδιά που λείπουν άκρα, ανθρώπους να αιμορραγούν στο δρόμο γιατί δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει. Είναι σαν να ζεις στην κόλαση και γίνεται χειρότερο κάθε μέρα».
 
Παρά τους καθημερινούς κινδύνους για τη ζωή του, ο Σάλεμ συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του. «Οι δημοσιογράφοι είναι στόχοι», είπε ξεκάθαρα. «Μας βλέπουν ως εχθρούς γιατί δείχνουμε στον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει. Έχω χάσει το μέτρημα για το πόσους φίλους έχασα κάνοντας αυτή τη δουλειά και κάθε φορά που βγαίνω έξω, αναρωτιέμαι αν θα επιστρέψω».
 
Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι έξι δημοσιογράφοι του Al Jazeera που καλύπτουν την τρέχουσα επίθεση στη βόρεια Γάζα είναι όργανα της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων σημείωσε ότι «το Ισραήλ έχει επανειλημμένα διατυπώσει παρόμοιους αναπόδεικτους ισχυρισμούς χωρίς να προσκομίσει αξιόπιστα στοιχεία» και η κίνηση αυτή έχει εγείρει φόβους ότι ο στρατός θα μπορούσε να επιδιώξει να στοχοποιήσει αυτούς τους δημοσιογράφους προκειμένου να καταστείλει περαιτέρω την κάλυψη της στρατιωτικής εκστρατείας. 
 
«Κανείς δεν έκανε τίποτα για να τους σώσει»
 
Η Neveen Al-Dawasa, μια νοσοκόμα, παγιδεύτηκε στη βόρεια Γάζα για 16 ημέρες ενώ είχε βρει καταφύγιο στο σχολείο Al-Fawqa στη Jabalia. «Δεν είχαμε τίποτα — ούτε φαγητό, ούτε νερό», είπε στο +972. «Οι άνθρωποι εισέβαλαν σε αποθήκες μόνο και μόνο για να επιβιώσουν, και όταν το έκαναν, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τις πύλες. Βομβάρδισαν ακόμη και το νερό ενώ τα παιδιά γέμιζαν κανάτες. Δεν μένει ανθρωπιά».
 
Στις 21 Οκτωβρίου, το Ισραήλ βομβάρδισε το σχολείο . «Ήταν κόλαση», είπε ωμά η Αλ-Νταουάσα, με τη φωνή της να προδίδει βαθύ θυμό. «Μας έδωσαν μια ώρα να εκκενώσουμε, αλλά μας βομβάρδισαν πριν τελειώσει η ώρα. Δεν τους ένοιαζε.
 
«Είδα τα πτώματα μόνη μου», συνέχισε. «Θυμάμαι ότι είδα περίπου 30 τραυματίες και 10 νεκρούς. Καλέσαμε ασθενοφόρα, αλλά δεν μπορούσαν να μας φτάσουν».
 
Μετά τον βομβαρδισμό, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε drones και τανκς για να αναγκάσει τους επιζώντες να τραπούν σε φυγή υπό την απειλή του θανάτου. «Μας είπαν ότι υπήρχε ένα «ασφαλές πέρασμα», αλλά όταν προσπαθήσαμε να φύγουμε, μας φώναξαν από τα τανκς τους: «Πηγαίνετε πίσω, αλλιώς θα σας πυροβολήσουμε!»» Η φωνή της Αλ-Νταουάσα έσπασε. «Μας αντιμετώπισαν σαν ζώα. Ακόμα χειρότερα.» Η Al-Dawasa κατάφερε τελικά να δραπετεύσει από το στρατόπεδο Jabalia στις 22 Οκτωβρίου και αναζήτησε καταφύγιο στο νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας.
 
Ο Mosab Abu Toha, ένας Παλαιστίνιος ποιητής από την Jabalia που ζει τώρα στην εξορία, προσέφυγε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσπαθήσει να επιστήσει την προσοχή του κόσμου σε όσα συμβαίνουν σε όσους έχουν παγιδευτεί στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς του. «Το σπίτι της θείας μου και η οικογένεια του συζύγου της είναι τώρα πολιορκημένα μέσα από τανκς και στρατιώτες», έγραψε στις 17 Οκτωβρίου. «Οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν στο ισόγειο. Έχει 5 παιδιά και υπάρχουν περισσότερα από 30 άτομα στο κτίριο, κυρίως παιδιά».
 
Την επόμενη μέρα, δημοσίευσε μια ενημέρωση: «Γράφω με βαριά καρδιά ότι η ξαδέρφη μου Σάμα, 7 ετών, σκοτώθηκε στην αεροπορική επιδρομή στο σπίτι τους μαζί με 18 μέλη της οικογένειάς της, που είναι η ευρύτερη οικογένειά μου». Πρόσθεσε: «Έχω κάνει μια ανάρτηση για αυτό χθες πριν βομβαρδιστεί το σπίτι. Είπα σε όλους ότι τανκς και στρατιώτες πολιορκούσαν την περιοχή. Αλλά κανείς δεν άκουσε. Κανείς δεν έκανε τίποτα για να τους σώσει».
 
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του IDF ισχυρίστηκε ότι ο στρατός «επιτρέπει στους αμάχους να εκκενώσουν με ασφαλή τρόπο και μέσω οργανωμένων διαδρομών» και ότι «είναι σε συνεχή επαφή με τη διεθνή κοινότητα και το σύστημα υγείας προκειμένου να διατηρήσει την συνεχιζόμενη λειτουργία των συστημάτων έκτακτης ανάγκης των νοσοκομείων μέσω της μεταφοράς ιατρικού εξοπλισμού και της προμήθειας καυσίμων». 
 
Ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι ο στρατός στόχευε αμάχους ενώ αυτοί διέφυγαν κατά μήκος της ανθρωπιστικής διαδρομής από την Τζαμπαλία προς την πόλη της Γάζας και δεν απάντησε στο αίτημά μας για πληροφορίες σχετικά με την επίθεση στο σχολείο Al-Fawqa.
 
Ο Mohammed R. Mhawish είναι ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και συγγραφέας από τη Γάζα, ο οποίος σήμερα ζει εξόριστος. Είναι συνεργάτης του βιβλίου «A Land With A People — Palestinians and Jews Confronting Sionism» (Monthly Review Press Publication, 2021).
 
Ο Ola Al Asi είναι Παλαιστίνιος ανεξάρτητος δημοσιογράφος, συγγραφέας, αφηγητής και λέκτορας αγγλικής γλώσσας, με έδρα τη Γάζα.
 
Ο Ibrahim Mohammad είναι ένας ανεξάρτητος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος από την πόλη της Γάζας που καλύπτει ανθρωπιστικά και κοινωνικά θέματα. Είναι κάτοχος πτυχίου στη δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης από το Πανεπιστήμιο Al-Aqsa. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου