«Δεν πάει άλλο» βροντοφωνάζουν οι πυροσβέστες, φωτίζοντας παράλληλα τα χιλιάδες προβλήματα της πυροσβεστικής μέσα από άρθρο τους που απέστειλαν αποκλειστικά στο Documento.
Ενόψει της 24ωρης απεργίας τους την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, δέκα σωματεία από όλη την Ελλάδα εκπέμπουν SOS για να μη βρεθούν στο ίδιο έργο θεατές άλλη μια χρονιά και φέρνουν προ των ευθυνών της την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υποστελέχωση της πυροσβεστικής και την απόλυση των εποχικών πυροσβεστών. Το Documento φιλοξενεί το διαφωτιστικό άρθρο τους προκειμένου να ακουστεί η φωνή τους.
«Η δύναμη σε έμψυχο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ανέρχεται το 2024 σε συνολικό αριθμό 17.154 εκ των οποίων οι 11.296 ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, πυροσβέστες), 2.323 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, 1.146 ΕΜΟΔίτες (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων/Δασοκομάντος) και 2.464 εποχικοί που υπηρετούν με σχέση ορισμένου χρόνου, 6μηνη, ιδιωτικού δικαίου.
Μπορεί να ακούγεται μεγάλος ο αριθμός αναλογικά, αφού πολύς λόγος έχει γίνει για αυτό το θέμα από τα χείλη της πολιτικής ηγεσίας. Ομως οι αριθμοί των μεγάλων και πολλών πυρκαγιών των τελευταίων χρόνων στην επικράτεια, η έντασή τους μαζί με τον όγκο καμένων εκτάσεων δείχνουν ότι μόνο μεγάλος δεν είναι ο αριθμός του γερασμένου προσωπικού που υπηρετεί στο Σώμα. Κρίνεται πρωταρχική ανάγκη πλέον η πρόσληψη νέου προσωπικού ώστε να καλυφθούν τα 4.000 οργανικά κενά. Αυτή πρέπει να γίνει από τη “δεξαμενή” των εποχικών πυροσβεστών. Είναι ηθικά δίκαιο να αναγνωρίσει επιτέλους η Πολιτεία την πολυετή προσφορά τους που την έχουν αποδείξει στο πεδίο μάχης με απτά αποτελέσματα.Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να είναι απαραίτητοι κάθε 1η Μαΐου, στην έναρξη της αντιπυρικής, να τους χαϊδεύουν στην πλάτη και στις 31 Οκτωβρίου διά μαγείας να τους στέλνουν στο ταμείο ανεργίας. Η δε Πολιτεία που τους στέλνει στον δρόμο τον επόμενο χρόνο τους θεωρεί μεγάλους ηλικιακά!
Τελικά είναι κατάλληλοι και νέοι για 6 μήνες πυροσβέστες, αλλά ακατάλληλοι και γερασμένοι για να μονιμοποιηθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα;
Υπενθυμίζουμε ότι η Πυροσβεστική, ο θεσμικός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας, ενεργεί 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο με ποικίλα είδη συμβάντων (αστικά και δασικά). Το έργο της δεν τελειώνει στην αντιπυρική περίοδο. Συνεχίζεται ανελλιπώς όλο το χρόνο με αμείωτη ένταση. Δεν βγαίνει αυτό το έργο με εποχικές προσλήψεις, πάρα μόνο με μόνιμα εκπαιδευμένα στελέχη.
Αντί μιας κραταιής Πυροσβεστικής, τι έχουμε;
Ενα προσωπικό τεσσάρων ταχυτήτων: μόνιμους, πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, ΕΜΟΔΕ και εποχικούς. Με διαφορετικές σχέσεις εργασίας, καθήκοντα, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ενώ έπρεπε να είχε γίνει ήδη ομογενοποίηση τον Μάιο, το αρμόδιο υπουργείο δεν κατάφερε να μονιμοποιήσει 430 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης που πληρούν τα κριτήρια μονιμοποίησης βάσει του νόμου 3938/2011… ούτε το αυτονόητο! Για την αναγνώριση του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως επικίνδυνο ούτε συζήτηση. Παρά τις αναλύσεις και τις διαβεβαιώσεις στο τέλος κατάληξε και αυτό στις καλένδες!
Στατιστικές μελέτες παγκόσμιων ερευνητικών ομάδων αποδεικνύουν πως έχουμε 300% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουμε εμφράγματα μυοκαρδίου και να εκδηλώσουμε καρκινογόνες παθήσεις. Αν δεν είναι το λειτούργημα του πυροσβέστη ένα από τα πιο βαρέα και επικίνδυνα, τότε ποιο είναι;
Οσο για το “νέο δόγμα”, δεν φαίνεται προς το παρόν να δίνει λύσεις στις παθογένειες. Αντιθέτως αυτό που βλέπουμε είναι αυξημένη ετοιμότητα, συνεχείςκαταχρήσεις και παρανομίες στην κήρυξη του μέτρου της επιφυλακής, με ραγδαία αύξηση των ωρών απλήρωτης υπερεργασίας και των αδειών που δεν χορηγούνται αν και προβλέπεται από τον νόμο. Οι οφειλόμενες αναπαύσεις ανέρχονται σε 2.000.000 και σε 600.000 οι μη χορηγημένες ημέρες άδειας.
Ολες αυτές δεν θα δοθούν ποτέ λόγω της έλλειψης προσωπικού, των σοβαρών τραυματισμών πυροσβεστών (λόγω της εντατικοποίησης εργασίας), του αναχρονιστικού οργανογράμματος που παραμένει ίδιο από το 1970 και σε καμία περίπτωση δεν είναι επικαιροποιημένο στις ανάγκες τις εποχής. Οι γενικοί αριθμοί της μάχιμης δύναμης των Σταθμών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς υπολογίζονται σε αυτούς οι ελαφρές υπηρεσίες, υπηρεσίες γραφείου, επιτελικό προσωπικό καθώς και προσωπικό που υπηρετεί σε αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά.
Οι επενδύσεις στην αεροπυρόσβεση δεν έδειξαν φέτος τόσο αισιόδοξα μηνύματα, αναλογικά με το οικονομικό κόστος που δαπανήθηκε από την κυβέρνηση, ενώ μπορούσε ένα μέρος του κονδυλίου να δοθεί σε προσλήψεις προσωπικού, αγορά πυροσβεστικών οχημάτων. Ακόμη το 70% των οχημάτων της Αττικής είναι μοντέλα χρονολογίας του 1998 και 2004 από δωρεές επιχειρηματικών ομίλων.
Αλήθεια, με εκείνη την πρόληψη που την ακούμε κάθε χρόνο θα καταλήξουμε τελικά σε ένα συμπέρασμα ή θα πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον; Θα τιμωρείται ο πολίτης με πρόστιμα 2.000 και 3.000 ευρώ γιατί άναψε τον φούρνο μέσα στο σπίτι του; Ούτε πανάκεια είναι η κλιματική κρίση για όλες τις καταστροφές που συντελούνται στον τόπο μας ούτε το 112 από μόνο του θα λύσει τα δεινά και ούτε ο εθελοντισμός είναι η μοναδική λύση του προβλήματος.
Οι παθογένειες και η ανάληψη ευθυνών έχουνονοματεπώνυμο και αυτό το ξέρουν και οι σκληρά εργαζόμενοι στο πυροσβεστικό και οι κυβερνώντες».
- Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ)
- Πανελλήνια Ενωση Συμβασιούχων Πυροσβεστών(ΠΑΕΣΥΠ)
- Πανελλαδικό Σωματείο Πενταετών και Συμβασιούχων Πυροσβεστών Σαλαμίνας
- Σωματείο Πυροσβεστών Περιφέρειας Αττικής και Νήσων
- Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών Ελλάδος
- Σωματείο Πυροσβεστών Νομού Ηρακλείου «Οι Τρεις Παίδες Εν Καμίνω»
- Σωματείο Πυροσβεστών Βορείου Ελλάδος «Ο Φίλιππος»
- Σωματείο Πυροσβεστών Μακεδονίας, Θράκης και Βορείου Αιγαίου
- Σωματείο Πυροσβεστών Δωδεκανήσου
- Σωματείο Πυροσβεστών Νομού Σερρών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου