Ειδικότερα, οι οκτώ μεγαλύτεροι φορείς της χώρας απευθύνουν παλλαϊκό κάλεσμα στα Προπύλαια, μεθαύριο στις 18:00, ενώ στο πλαίσιο της διαδήλωσης θα υπάρξουν και δρώμενα από καλλιτέχνες και θεραπευόμενους. Στο κάλεσμα οι φορείς παραθέτουν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως, για παράδειγμα ότι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών – «Δαφνί», το οποίο κλείνει με το νομοσχέδιο Βαρτζόπουλου, το 2023 έγιναν 2.525 εισαγωγές, ενώ ημερησίως νοσηλεύονταν 967 άτομα. Τέλος μπαίνει και στα προγράμματα απεξάρτησης όπως το ΚΕΘΕΑ, για το οποίο, όπως αναφέρεται στο κάλεσμα, «τα αιτήματα για θεραπεία την τελευταία 3ετία αυξάνονται σταθερά στις περισσότερες κατηγορίες υπηρεσιών αλλά το 40% των εργαζομένων δουλεύει με ληξιπρόθεσμες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ ολόκληρα προγράμματα κινδυνεύουν με κλείσιμο γιατί η λειτουργία τους επαφίεται στη χρηματοδότηση των ΕΣΠΑ. Σε θεραπευτικά προγράμματα η αναλογία θεραπευτών – εξυπηρετούμενων φτάνει ακόμα και το 1 / 150, με την εντατικοποίηση να έχει φτάσει σε ιστορικά ρεκόρ. Το έτος 2023, συνολικά 428 εργαζόμενοι και 85 εθελοντές εξυπηρέτησαν 21.793 ανθρώπους στο σύνολο των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ».

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του υφυπουργού Βαρτζόπουλου, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», ήρθε μέσα στο καλοκαίρι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ψήφιση στη Βουλή, με τους φορείς απεξάρτησης και ψυχικής υγείας να βρίσκονται επί ποδός πολέμου για την καταψήφισή του. Για το επίμαχο νομοσχέδιο είχε καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τάχθηκε απέναντί του, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «κρίσιμο λάθος» σε επιστολή που είχε αποστείλει στην Βουλή.

Την ολοκληρωτική αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2025, έχουν εκφράσει οι ωφελούμενοι και απόφοιτοι των προγραμμάτων απεξάρτησης, οι ενώσεις γονέων αποφοίτων και οι επαγγελματίες του χώρου που στέκονται απέναντι στην χρόνια υποστελέχωση προγραμμάτων και δομών, που προσφέρουν έργο με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο.

Το κάλεσμα των φορέων Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα:

«Μέσα στο κατακαλόκαιρο η Κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Εμπορίας Υγείας έκαναν νόμο την διάλυση των εναπομεινάντων δημόσιων δομών στην ψυχική υγεία, την πρόληψη και απεξάρτηση!

Έκαναν νόμο την παράδοση ενός τόσο ευαίσθητου και σύνθετου τομέα σε κάθε λογής ιδιώτες, διαγράφοντας έτσι όλες τις κοινωνικές αιτίες που οδηγούν στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών και εξαρτήσεων και η ευθύνη της εμφάνισης και της «θεραπείας» πετιέται αποκλειστικά στο άτομο, περιχαρακώνοντάς το εκ νέου κοινωνικά.

Έκαναν νόμο τη λειτουργία των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων με όρους «αποθήκης ψυχών», με αποστολή δηλαδή απλά την καταστολή έντονων συμπτωμάτων, χωρίς φροντίδα για το πριν και το μετά του ασθενή.

Έκαναν νόμο τον αφανισμό όλων των «στεγνών» προγραμμάτων, με τεράστια εμπειρία στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το «ΚΕΘΕΑ», το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», το «ΙΑΝΟΣ» και με αποτελεσματικότητα που άγγιζε το 80% ακριβώς γιατί δεν αντιμετώπιζαν τον εξαρτημένο σαν «άρρωστο που μόνο να παρηγορηθεί μπορεί» με ένα υποκατάστατο, αλλά σαν ενεργό υποκείμενο που μπορεί να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του μέσω της συλλογικότητας.

Έκαναν νόμο την εξαφάνιση του περιεχομένου δουλειάς των Κέντρων Πρόληψης, παραχωρώντας τη σε ΜΚΟ και οργανώσεις που απενοχοποιούν τη χρήση, θεωρώντας την «δικαίωμα» και δίνουν συμβουλές απλά για να μειωθεί η βλάβη που προκαλούν οι ουσίες, αντί για τη διαμόρφωση μιας στάσης ζωής με αξίες, στόχους, ιδανικά που εγγυώνται την ψυχική ανθεκτικότητα.

Έκαναν νόμο δομές και υπηρεσίες που καλύπτουν πάγιες κοινωνικές ανάγκες να ανοιγοκλείνουν ανάλογα με το πόσο «κοστίζουν» δημοσιονομικά, με περιφερόμενους εργαζόμενους που θα καλύπτουν τρύπες αντί να διαμορφώνουν στέρεες θεραπευτικές σχέσεις και να δεσμεύονται στη φροντίδα των εξυπηρετούμενων.

Στο νόμο για την «ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες φροντίδας της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, αφού δεν θα αντέχει να ανταπεξέλθει οικονομικά η τσέπη τους.

ΕΚΑΝΑΝ ΝΟΜΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ!

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ανεργία, την φτώχεια, τους πολέμους, την ακρίβεια, την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανασφάλεια σε σχέση με την ικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως η παιδεία, η υγεία, η εξασφάλιση στέγης και άλλα. Αποτέλεσμα όλων αυτών, όπως κάθε χρόνο καταγράφουν οι εκθέσεις όλων των επίσημων φορέων που ερευνούν αυτά τα φαινόμενα, είναι η αύξηση των ψυχικών διαταραχών, της αυτοκτονικότητας και των εξαρτητικών συμπεριφορών.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

Μόνο στα ΤΕΠ του ΨΝΑ – Δαφνί για το έτος 2023 εξετάσθηκαν 4.472 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, ενώ έγιναν 2.525 εισαγωγές μέσα σε ένα χρόνο! Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (εντός και εκτός ΨΝΑ) επισκέφθηκαν για το 2023 16.489 περιστατικά ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 23.136 ατομικές συνεδρίες. Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής είναι το νοσοκομείο με τις περισσότερες ανεπτυγμένες κλίνες 1.135, ενώ κατά μέσω όρο για το 2023 οι νοσηλευόμενοι ημερησίως φτάνουν τους 967. Η Μονάδα Απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ με τα δεκάδες προγράμματα για όλες τις μορφές των εξαρτήσεων μόνο για το έτος 2023 είχε 3.476 εξυπηρετούμενους – θεραπευόμενους. Που θα πάει όλος αυτός ο κόσμος, που θα απευθυνθεί ο λαός, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την ίδια στιγμή που καμία μέριμνα δεν υπάρχει για ανάπτυξη των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, για συνέχιση των δημόσιων στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης, για ενίσχυση και δημιουργία νέων ΚΨΥ, για ενίσχυση της σχεδόν ανύπαρκτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο ΚΕΘΕΑ τα αιτήματα για θεραπεία την τελευταία 3ετία αυξάνονται σταθερά στις περισσότερες κατηγορίες υπηρεσιών αλλά το 40% των εργαζομένων δουλεύει με ληξιπρόθεσμες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ ολόκληρα προγράμματα κινδυνεύουν με κλείσιμο γιατί η λειτουργία τους επαφίεται στη χρηματοδότηση των ΕΣΠΑ. Σε θεραπευτικά προγράμματα η αναλογία θεραπευτών – εξυπηρετούμενων φτάνει ακόμα και το 1 / 150, με την εντατικοποίηση να έχει φτάσει σε ιστορικά ρεκόρ. Το έτος 2023, συνολικά 428 εργαζόμενοι και 85 εθελοντές εξυπηρέτησαν 21.793 ανθρώπους στο σύνολο των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ» ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!

· Ενίσχυση εδώ και τώρα των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Δεν θα ανεχτούμε να ζουν οι ασθενείς μας και οι θεραπευόμενοι μας σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

· Όχι στην κατάργηση του ΨΝΑ και του ΨΝΘ. Να συνεχίσει η λειτουργία τους ως Νοσοκομεία στο ΕΣΥ.

· Κάτω τα χέρια σας από τον «ΚΕΘΕΑ», το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», το «ΙΑΝΟΣ», από όλα τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης και τα Κέντρα Πρόληψης. Ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας. Διατήρηση και ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης από τον τζόγο, το διαδίκτυο, το αλκοόλ και τις ουσίες, των προγραμμάτων για τις διατροφικές διαταραχές.

· Όχι στις απολύσεις και την εργασιακή ομηρία των χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας και στα προγράμματα απεξάρτησης. Άμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα για όλους.

· Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Να μην τολμήσουν να φέρουν τα μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών.

· Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων. Να περάσει άμεσα η τροπολογία που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ/ΙΔΟΧ των προγραμμάτων απεξάρτησης στα Νοσοκομεία.

· Να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (άδειες, ρεπό, συμβάσεις εργασίας).

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ:

1. Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Ψ.Ν.Α (ΔΑΦΝΙ).

2. Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ.

3. Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ.

4. Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ».

5. Ε.ΣΥ.Ν Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών.

6. Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου 18 ΑΝΩ

7. Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ

8. Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 ΑΝΩ»

ΠΗΓΗ