«Θεραπευτική 4ήμερη» απόδραση στην Ελλάδα μπορούν να διεκδικήσουν Ισραηλινοί στρατιώτες προκειμένου να «αφήσουν πίσω τους το άγχος και να αναστοχαστούν τις εμπειρίες τους σε ένα ήρεμο περιβάλλον». Το όνειρο αυτό προσφέρει ισραηλινή ΜΚΟ, η οποία λανσάροντας την εκστρατεία «Ανάσα» μαζεύει χρήματα από δωρεές προκειμένου να στηρίξει με αυτόν τον τρόπο τους Ισραηλινούς στρατιώτες της πρώτης γραμμής. Ταυτόχρονα, οι Ισραηλινοί τουρίστες προπηλακίζουν πολίτες που εκφράζονται υπέρ της Παλαιστίνης.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Swords of Iron στάθηκε στο πλευρό των Ισραηλινών στρατιωτών από την πρώτη κιόλας μέρα της ισραηλινής θηρωδίας, «καλύπτοντας τόσο τις εκφρασμένες όσο και τις υποσυνείδητές τους ανάγκες». Δημιουργώντας ένα δίκτυο υποστήριξης, το αποκαλούμενο «Gilat Junction», η οργάνωση στηρίζει πρωτίστως τους στρατιώτες Τσαγιάλ, δηλαδή τους Ισραηλινούς του εξωτερικού που γύρισαν να υπηρετήσουν την πατρίδα τους χωρίς να έχουν οικογένεια στο Ισραήλ. Ανάμεσα στις παροχές είναι η σίτιση, το ζεστό ντους, πλυντήριο και στεγνωτήριο, ακόμα και εξοπλισμός για dj, καθώς οι στρατιώτες του IDF δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στη μουσική.
Όμως η Iron Swords είχε μια ακόμα ιδέα για να εμπλουτίσει τον κοινωφελή της σκοπό -ένα «θεραπευτικό ταξίδι στην Ελλάδα». Με κόστος μόλις 1.200 ευρώ (4.900 NIS) οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπορούν «να αποσυνδεθούν, να αφήσουν πίσω το άγχος και να αναστοχαστούν τις εμπειρίες τους σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Αυτό το ταξίδι λέει η οργάνωση «είναι μια ευκαιρία να επεξεργαστούμε τα σωματικά και συναισθηματικά σημάδια της μάχης, προσφέροντας μια στιγμή γαλήνης και μια ευκαιρία να αναπνεύσουμε ξανά ελεύθερα. Η εκστρατεία «Breathe» είναι η δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τους στρατιώτες μας παρέχοντάς τους την ευκαιρία να θεραπευτούν και να αναζωογονηθούν».
Πράγματι οι τυχεροί εγκληματίες πολέμου που καταφέρνουν να κάνουν ένα διάλειμμα από τα καθήκοντα τους και να επισκεφτούν την Ελλάδα, και συγκεκριμένα το Καρπενήσι, με διαμονή στο Montana Hotel & Spa και εξορμήσεις με SUV και γουρούνες στη γύρω περιοχή, με βίντεο που ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνουν ευγνώμονες και ενθουσιασμένοι που γυρίζουν στο πεδίο της μάχης.
Φυσικά γνωρίζουμε ότι μπροστά στο επιχειρηματικό κέρδος δεν χωράνε πολλές «ανθρωπιστικές ανησυχίες». Μετά τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή Ελλήνων εφοπλιστών στην τροφοδοσία του Ισραήλ με καύσιμα που χρησιμοποιούνται στη γενοκτονία, ίσως είναι η σειρά των Ελλήνων επιχειρηματιών στο τομέα του τουρισμού που υποδέχονται με χαρά τους στρατιώτες του IDF.
Και αυτό παρότι δεν ήταν λίγες οι φορές που Ισραηλινοί τουρίστες μετατράπηκαν σε απειλή, πραγματοποιώντας βίαιες επιθέσεις κατά πολιτών που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε τον Οκτώβριο στη Ρόδο, όταν ομάδα 20 Ισραηλινών τουριστών «προχώρησε σε απρόκλητη επίθεση εναντίον συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, που διοργάνωσαν σωματεία και φορείς του νησιού»!
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του 902.gr «ύστερα από κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου, με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων και της Επιτροπής Ειρήνης Ρόδου, για την καταδίκη της εγκληματικής πολιτικής των Ισραήλ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και την έκφραση αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.
Ομάδα περίπου 20 ισραηλινών τουριστών, που βρίσκονταν κοντά στο σημείο, μόλις αντίκρισαν Παλαιστινιακές σημαίες άρχισαν να προκαλούν, να βρίζουν χυδαία και να φωνάζουν συνθήματα. Έφτασαν μάλιστα σε σημείο να επιτεθούν στους συγκεντρωμένους, με χτυπήματα και απειλές, όπως «θα σας κόψουμε το λαιμό» και «θα σας σκοτώσουμε!».
Η ομάδα των Ισραηλινών έλαβε αποφασιστική απάντηση από τους συγκεντρωμένους, αλλά και από περαστικούς, οι οποίοι τους απώθησαν. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με την προκλητική ανοχή της αστυνομίας που είχε παρουσία στο σημείο.
Ανάλογα βίαια περιστατικά είχαν σημειωθεί στο Κούζκο του Περού, όπου ισραηλινοί τουρίστες προσπάθησαν να διαλύσουν συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη σπρώχνοντας και φτύνοντας τους συγκεντρωμένους, ενώ στην Ιαπωνία ισραηλινοί τουρίστες προπηλάκισαν διαδηλωτές φωνάζοντάς τους ότι θα βιάσουν τις οικογένειές τους. Επίθεση είχε σημειωθεί και άλλη φορά προ ολίγων μηνών στην Ελλάδα, μπροστά στην πλατεία Συντάγματος, από οπαδούς της Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Φυσικά οι επιθέσεις δεν είναι μόνο φυσικές, αλλά και διαδικτυακές -ένας τομέας που οι Ισραηλινοί γνωρίζουν καλά. Από οργανωμένες εκστρατείες δυσφήμισης σε εστιατόρια και μικρές επιχειρήσεις, απειλές σε πολίτες που εκφράζονται υπέρ της Παλαιστίνης, σε επιθέσεις εναντίον του κινήματος BDS (το οποίο καλεί σε εμπορικό, καλλιτεχνικό και πανεπιστημιακό αποκλεισμό του ισραηλινού κράτους) και εκστρατείες παραπληροφόρησης για τις ισραηλινές θηριωδίες στη Γάζα, τα ισραηλινά τρολ εργάζονται ακατάπαυστα χωρίς να ονειρεύονται διακοπές.
***
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του κράτους-δολοφόνου σε Γάζα και Λίβανο
Τους βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο συνεχίζει ανελέητα το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ, την ώρα που ευρύτερα η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι ένα «καζάνι που βράζει».
Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν το πρωί της Πέμπτης από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τρίτο όροφο του Νοσοκομείου «Καμάλ Αντουάν» όπου κάηκε μια αποθήκη φαρμάκων και ιατρικές προμήθειες που παρελήφθησαν 5 ημέρες νωρίτερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ιατρικές πηγές ανακοίνωσαν ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις ανεστάλησαν πλήρως στο νοσοκομείο, λόγω των διαρκών επιδρομών. Αντίστοιχες επιθέσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλία.
Η ισραηλινή πολιορκία της βόρειας Γάζας εισέρχεται στην 27η ημέρα της, ενώ έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες είναι αποκομμένοι από τρόφιμα, νερό και φάρμακα.
Το «Al Jazeera Arabic» αναφέρει νέες συγκρούσεις και εκρήξεις, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την πολιορκία και τις επιθέσεις τους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, επιβεβαιώθηκαν νεκροί στις ισραηλινές επιθέσεις. Ισραηλινές επιδρομές σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Wafa, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Ντούρα, νοτιοδυτικά της Χεβρώνας, εκτοξεύοντας σφαίρες και βόμβες ήχου καθώς εισέβαλαν σε σπίτια και προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις.
Την ίδια στιγμή, ισραηλινές δυνάμεις χτυπούν σε αρκετές περιοχές του Λιβάνου αφήνοντας νεκρούς και πολλές ζημιές σε υποδομές. Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων «24» αναφέρει ότι από ισραηλινή επίθεση στην πόλη Ντέιρ αλ Ζαχράνι στην περιοχή Ναμπατιέ σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Ανέφερε επίσης ότι τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια.
Στο μεταξύ, τα ΜΜΕ ασφαλείας της Υεμένης που συνδέονται με τους Χούθι ανέφεραν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν επίθεση στο λιμάνι της Χοντέιντα πραγματοποιώντας αεροπορική επιδρομή στην περιοχή του Πανεπιστημίου Χοντέιντα στην περιοχή αλ Χάουακ. Δεν υπήρξαν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ δεν υπάρχει επίσης σχόλιο των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η αναφερόμενη επίθεση πραγματοποιείται, καθώς δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιούν επιδρομές εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Παράλληλα, η «Ισλαμική Αντίσταση» στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε «ζωτικούς» στόχους στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν και στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και σε στρατιωτική τοποθεσία στο νότιο τμήμα της χώρας. Η οργάνωση έχει εξαπολύσει επιθέσεις με ρουκέτες και drone κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.
***
Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει την ιστορική πόλη Μπααλμπέκ του Λιβάνου
Το Ισραήλ άρχισε να εξαπολύει σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στην ιστορική πόλη Μπααλμπέκ και στα γύρω χωριά στην ανατολική περιοχή Μπεκάα του Λιβάνου, δήλωσαν πηγές ασφαλείας στο Reuters, και ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο δήμαρχος της πόλης Μουσταφά αλ Τσαλ επιβεβαίωσε ότι βομβαρδισμοί πλήττουν την πόλη και τις γύρω περιοχές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Στην πόλη Μπααλμπέκ βρίσκονται κάποιοι από τους καλύτερα διατηρημένους ρωμαϊκούς ναούς και έχει χαρακτηριστεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε την Τετάρτη 30/10 μια πρώτη εντολή εκκένωσης για το Μπααλμπέκ, όπου διέμεναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι -ως επί το πλείστον σιίτες Λιβανέζοι μουσουλμάνοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών κατατρεγμένων από άλλες περιοχές. Τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ συνήθως διαδέχονται βομβαρδισμοί με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης του Μπααλμπέκ, Μπασίρ Χοντρ να ζητήσει από τους πολίτες να κινηθούν βόρεια.
Ο περιφερειακός επικεφαλής της λιβανέζικης πολιτικής άμυνας, Μπιλάλ Ράαντ, είπε ότι οι κάτοικοι καλούνταν να εκκενώσουν την περιοχή με μηνύματα από τηλεβόες μετά από τηλεφώνημα από κάποιον που αυτοπροσδιοριζόταν ως εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Ακολούθησαν σκηνές χάους, αφού όπως είπε «οι άνθρωποι είναι ο ένας πάνω στον άλλον, ολόκληρη η πόλη είναι σε πανικό προσπαθώντας να βρει πού να πάει, υπάρχει τεράστιο μποτιλιάρισμα», είπε. Μερικές από τις περιοχές στις οποίες καταφεύγουν είναι ήδη γεμάτες εκτοπισμένους.
Ο Antoine Habchi, βουλευτής που εκπροσωπεί τη χριστιανική πλειοψηφία Deir al-Ahmar στα βορειοδυτικά του Μπάαλμπεκ, είπε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι βρήκαν ήδη καταφύγιο σε σπίτια, σχολεία και εκκλησίες πριν από την εντολή εκκένωσης της Τετάρτης. «Φυσικά και τους καλωσορίζουμε όλους, αλλά χρειαζόμαστε άμεση κυβερνητική βοήθεια ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην μείνουν έξω στο κρύο», είπε στο Reuters.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου