11 Οκτωβρίου 2024

Φρένο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη μαζική απόρριψη ασύλου από τις ελληνικές αρχές σε αιτούντες άσυλο

ypourgeio metanasteysis k asylou
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
 

Φρένο στη μαζική απόρριψη ασύλου


Οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο ζητούσαν να ακυρωθεί η αμφιλεγόμενη ΚΥΑ που όριζε «ασφαλή τρίτη χώρα» την Τουρκία.

Να μην απορρίπτεται ως απαράδεκτο το αίτημα ασύλου προσφύγων που δεν γίνονται δεκτοί σε ασφαλή τρίτη χώρα, όπως είναι από το 2020 η Τουρκία, που δεν δέχεται επιστροφές προσφύγων από την Ελλάδα, αποφάσισε την Παρασκευή το Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΔΕΕ), απαντώντας σε προδικαστικά ερωτήματα που είχε υποβάλει το ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε στείλει στο ΔΕΕ προδικαστικά ερωτήματα, ζητώντας του να ερμηνεύσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία πριν αποφασίσει το ΣτΕ επί της αίτησης ακύρωσης που είχαν καταθέσει οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (Refugees Support Aegean - RSA). Οι οργανώσεις ζητούσαν να ακυρωθεί η αμφιλεγόμενη ΚΥΑ που όριζε ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία για πρόσφυγες από πέντε εθνικότητες και είχε αποτέλεσμα να απορρίπτεται σωρηδόν η εξέταση του αιτήματος ασύλου των προσφύγων αυτών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με χτεσινή κοινή ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, το ΔΕΕ δέχτηκε ότι μπορεί να χαρακτηρίζεται νομικά μια χώρα «ασφαλής τρίτη χώρα», έστω κι αν έχει αναστείλει την επανεισδοχή προσφύγων, αποφάσισε, όμως, συντασσόμενο και με τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα, ότι τα κράτη δεν μπορούν να απορρίψουν το αίτημα ασύλου ως απαράδεκτο όταν διαπιστώνουν ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος του πρόσφυγα στη χώρα αυτή.

Νομικό κενό

Από τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία έχει αναστείλει την επανεισδοχή προσφύγων από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες αυτοί να βρίσκονται σε νομικό κενό στη χώρα μας.

“[…] Η απόφαση του ΔΕΕ είναι μείζονος σημασίας γιατί ανατρέπει μια, πολυετή και πλέον, αυθαίρετη και καταχρηστική πρακτική των ελληνικών αρχών να απορρίπτουν, συλλήβδην, αιτήσεις ασύλου ως απαράδεκτες κατ’ εφαρμογή της ασφαλούς τρίτης χώρας και βάζει τέλος στην έκπτωση από τα δικαιώματα χιλιάδων αιτούντων, απαγορεύοντας, πλέον, την απόρριψή τους όταν δεν υπάρχει δυνατότητα επανεισδοχής τους στην Τουρκία και υπαγορεύοντας την εξατομικευμένη εξέτασή τους σύμφωνα με [το άρθρο 38 της Οδηγίας 2013/32/Ε.Ε.]», σημειώνουν οι δύο οργανώσεις.

Επισημαίνουν ότι «θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα ενώπιον του ΣτΕ, που θα τοποθετηθεί επί των αιτήσεων ακύρωσης που εκκρεμούν, υποστηρίζοντας τόσο τα δικαιώματα των προσφύγων όσο και το κράτος δικαίου, προς το οποίο ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» έρχεται σε αντίθεση».

Βασίλειος Παπαδόπουλος, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ένα πρώτο βήμα στην ακύρωση μιας πολιτικής που δεν υιοθετήθηκε για να επιστρέφονται πραγματικά πρόσφυγες στην Τουρκία, αλλά υιοθετήθηκε με σκοπό να εκδιώξει αιτούντες άσυλο από τη χώρα, καθιστώντας τους παράνομους, πέρα από κάθε λογική και πνεύμα νόμου. Ελπίζουμε ότι μετά από αυτή την απόφαση θα σταματήσει η απαράδεκτη αυτή πρακτική που ακολουθείται τουλάχιστον από το 2021. Απομένει δε στο Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας κατά τρόπο γενικό ως ασφαλούς τρίτης χώρας στην ουσία του πλέον, ως προς την τήρηση των εγγυήσεων και προϋποθέσεων παροχής επαρκούς προστασίας και τη διαφύλαξη του δικαιώματος στο άσυλο.

Ελένη Σπαθανά, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. διαπίστωσε το αυτονόητο. Απαγορεύοντας την απόρριψη αιτημάτων ασύλου ως απαράδεκτων όταν δεν είναι εφικτή η επιστροφή των αιτούντων στην Τουρκία, έβαλε τέλος στην πολυετή αυθαιρεσία των ελληνικών αρχών και την περιθωριοποίηση χιλιάδων προσφύγων. Πολλές και αιτιολογημένες, ωστόσο, οι ενστάσεις για την ανακόλουθη κρίση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. περί δυνατότητας χαρακτηρισμού μιας τρίτης χώρας ως ασφαλούς για πρόσφυγες, ακόμα και όταν μετά βεβαιότητας αυτή δεν δέχεται την επανεισδοχή τους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου