10 Οκτωβρίου 2024

Ανθρωποι και ποντίκια: Σοκαριστικές εικόνες από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μαλακάσας - Βροχή καταδικαστικών αποφάσεων για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

malakasa-pontikia
Αρουραίοι, κατσαρίδες, σκουριά, μούχλα... Αποτρόπαιες εικόνες από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας αποτύπωσε σε φωτογραφίες και βίντεο από το κινητό της μία πρόσφυγας
«Άφατη ντροπή για τις συνθήκες στο ΚΥΤ της Μαλακάσας


Σοκαριστικές οι εικόνες που αποτύπωσε μια πρόσφυγας σε βίντεο που έστειλε στη δικηγόρο της, η οποία με τη σειρά της καταγγέλλει το υπουργείο ότι κωφεύει επανειλημμένα απέναντι στις επισημάνσεις που έχουν γίνει, ενώ εκφράζει λύπη για τα υπέρογκα κονδύλια, ευρωπαϊκά ή ελληνικά, «που σπαταλιούνται αναιτίως για τη δήθεν καλυτέρευση των δομών και των κάθε είδους υπηρεσιών».

Aρουραίους να περπατούν ανενόχλητοι στα κάγκελα στα παράθυρα των κοντέινερ, κατσαρίδες πάνω σε ντουλάπια και τείχους, το σιφόνι του νεροχύτη να στάζει νερό και να πλημμυρίζει την τουαλέτα, τη βρύση του νεροχύτη της κουζίνας να μη βγάζει νερό, δάπεδα και ντουλάπια σαπισμένα, συσκευές σκουριασμένες. Αυτές τις αποτρόπαιες εικόνες από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας αποτύπωσε σε φωτογραφίες και βίντεο από το κινητό της μία πρόσφυγας προχθές και τις έστειλε στη δικηγόρο της, Δάφνη Τσοκαναρίδη. Θέλησε έτσι να δει και η δικηγόρος με τα μάτια της γιατί της είναι αδύνατο να περάσει κι άλλες ημέρες σ’ αυτές τις άθλιες συνθήκες μέχρι να καταγραφεί το αίτημά της για άσυλο.

Προστασία

Εξηγεί η κ. Τσοκαναρίδη σε ηλεκτρονικό της μήνυμα προς την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όπως και σε εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η «Εφ.Συν.»: «Χθες, 7 Οκτωβρίου 2024, η εντολέας μου εισήλθε μετά από προγραμματισμένο της ραντεβού στο ΚΥΤ Μαλακάσας, προκειμένου να υπαχθεί στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησής της και να συντελεστεί η καταγραφή του αιτήματος διεθνούς προστασίας της, έχοντας μάλιστα στην κατοχή της σχετικό ιατρικό έγγραφο από τη χώρα καταγωγής της, με το οποίο διαπιστώνονται ευρήματα ψυχολογικής φύσεως και τα οποία είναι ικανά να τη χαρακτηρίσουν ως ευάλωτο πρόσωπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Σήμερα, μετά από αναρίθμητες κλήσεις μου προς τη διοίκηση του ΚΥΤ, προκειμένου να μάθω πότε τελικά θα συντελεστεί η πλήρης καταγραφή του αιτήματός της, ουδείς ήταν σε θέση να με κατατοπίσει σχετικώς, ενώ ταυτόχρονα εξηγούσα την ευάλωτη θέση της εντολέως μου και ότι κρίνεται αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, καθώς η παραμονή της εντός του ΚΥΤ τής προκαλεί τεράστια δυσφορία. Γιατί τόση δυσφορία, αναρωτήθηκα και η ίδια, γιατί τόση υπερβολή; Φυσικά, όποιος είναι έξω απ’ τον χορό πολλά τραγούδια λέει, καθώς δεν πίστευα τι θα αντικρίσω στη συνέχεια. Η εντολέας μου λοιπόν μου απέστειλε τα συνημμένα βίντεο και φωτογραφίες και αμέσως μόλις τα είδα με έπιασε αποτροπιασμός».

Οι περιγραφές, οι φωτογραφίες και τα βίντεο δείχνουν ότι συνεχίζεται χωρίς καμία βελτίωση, αν δεν επιδεινώνεται, η κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στις προσφυγικές δομές της ενδοχώρας. Στα τέλη Ιουλίου, οι οργανώσεις Mobile Info Team και Refugee Legal Support κατέγραφαν σε έκθεσή τους τις άθλιες συνθήκες. Περίπου τρεις στους τέσσερις πρόσφυγες που είχαν ερωτηθεί για τις ανάγκες της έκθεσης αναφέρονταν σε κοντέινερ κακοσυντηρημένα και βρόμικα, με μούχλα και ζωύφια, ενώ έλειπαν βασικές συσκευές και έπιπλα ή απαιτούνταν επείγουσες επισκευές. Ανάλογα ευρήματα κατέγραφαν πρόσφατες εκθέσεις της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (Refugee Support Aegean - RSA) και του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ταπείνωση

Σημειώνει εύγλωττα η κ. Τσοκανίδη, διαπιστώνοντας την παραμονή στο ΚΥΤ της Μαλακάσας ανήλικων όπως και οικογενειών με παιδιά κάθε ηλικίας: «Πείτε μου, σας παρακαλώ, ποιοι από εσάς θα ζούσατε σε τέτοιες συνθήκες για τόσες ημέρες; [...] Οι συνθήκες αυτές αποτελούν εξετευλισμό και ταπείνωση για τους αιτούντες. Η ίδια ως πολίτης της χώρας αυτής και ιδιαίτερα ως δικηγόρος νιώθω άφατη ντροπή για τις συνθήκες που αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν, κινδυνεύοντας ταυτόχρονα από μολυσματικές ασθένειες για τις οποίες ελέγχονται με την είσοδό τους στο ΚΥΤ αλλά όχι κατά την έξοδό τους από αυτό, αλλά και περαιτέρω ψυχολογική φθορά από αυτή που συνήθως ήδη έχουν υποστεί».

Σημειώνει ότι το υπουργείο κωφεύει επανειλημμένα απέναντι στις επισημάνσεις που έχουν γίνει από την ίδια και από άλλους δικηγόρους και ότι «οι εικόνες αυτές πλέον ξεπερνούν κάθε ανοχή». Εκφράζει, τέλος, λύπη για τα υπέρογκα κονδύλια, ευρωπαϊκά ή ελληνικά, «που σπαταλιούνται αναιτίως για τη δήθεν καλυτέρευση των δομών και των κάθε είδους υπηρεσιών».

ΠΗΓΗ

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Ευρωπαϊκός «πέλεκυς» για τα ΚΥΤ της ντροπής


Βροχή καταδικαστικών αποφάσεων για την Ελλάδα από το ΕΔΔΑ έπειτα από προσφυγές για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων στη Σάμο και στη Χίο ● Το Δικαστήριο αφήνει αιχμές μέχρι και για έλλειμμα στο κράτος δικαίου της χώρας.......
 

Αφήνουν τους πρόσφυγες χωρίς χρήματα

Έξι μήνες χωρίς το προβλεπόμενο οικονομικό βοήθημα σε όσους βρίσκονται στη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος τους για άσυλο.

Το υπουργείο δεν έχει ενημερώσει ούτε για τους λόγους της αναστολής παροχής ενός βοηθήματος που χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κονδύλια, ούτε για τις όποιες κινήσεις του για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ούτε για το πότε προγραμματίζει να ξαναδοθεί το βοήθημα........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου