Φωτιές |
Του Τάσου Σιδέρη
Διαβάζω για μια ακόμη φορά τις καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη φρενίτιδα στις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων. Μετά τη Βάλια Κάλντα και το Βέρμιο στόχος έγινε ο πολύπαθος πυρόπληκτος Έβρος. Ναι, ναι εκείνες οι περιοχές που τον Σεπτέμβριο του 2023 ο αρμόδιος υπουργός έβαλε φρένο στις εταιρείες ανεμογεννητριών.
Μα, κι εκείνες είχαν καταθέσει αιτήματα αδειοδότησης για τη δασική περιοχή του Έβρου, είκοσι ημέρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που συγκλόνισε όλη τη χώρα. Τι να κάνει και ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης, δήλωσε τότε πως είναι υποχρεωμένο το υπουργείο να υιοθετήσει την “προβλεπόμενη από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο” αρχή προφύλαξης του δασικού οικοσυστήματος. Με άλλα λόγια αν δεν το προέβλεπε η ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορεί και να έκανε τα στραβά μάτια για το καμένο δάσος, αυτό καταλαβαίνει κάποιος από τη δήλωση του ΥΠΕΝ.
Και μάλλον έτσι πρέπει να ήταν γιατί 13 μήνες μετά την αναστολή των αδειοδοτήσεων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, μετά από θετική εισήγηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε πράσινο φως σε τρεις εταιρείες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε πέντε περιοχές, δίπλα και μέσα σε καμένες εκτάσεις του Έβρου. Στην τουλάχιστον περίεργη, αυτή αδειοδότηση αντέδρασαν έντονα εννέα περιβαλλοντολογικές οργανώσεις αλλά και πολλοί φορείς του Έβρου που καταγγέλλουν πως τα τρία έργα στην πραγματικότητα είναι ένα ενιαίο γιγάντιο έργο Αιολικού Πάρκου το οποίο με δόλο κατατμήθηκε σε μικρότερα έργα. Μεγάλη σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι για τα εν λόγω έργα γνωμοδότησε αρνητικά η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Τα έργα για τα οποία εκδόθηκαν άδειες θα γίνουν εντός της περιοχής NATURA 2000 – Ζώνης Ειδικής Προστασίας “Κοιλάδα Φιλιούρη”, εντός του χαρτογραφημένου «πυρήνα» της δραστηριότητας του Μαυρόγυπα, είδος προστατευόμενο σε όλη την Ευρώπη
Η μελέτη και η καθυστέρηση του ΥΠΕΝ
Όπως όλα δείχνουν η προστασία των πυρόπληκτων περιοχών σε Έβρο και Ροδόπη είναι ψιλά γράμματα για το κατ΄όνομα υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού αγνοούν όλα τα επιστημονικά δεδομένα που το ίδιο ζήτησε. Η επιστημονική μελέτη που ζήτησε το ΥΠΕΝ για τη διερεύνηση των επιπτώσεων από έργα στην καμένη περιοχή, με έμφαση στους αιολικούς σταθμούς που έχουν αιτηθεί αδειοδότηση και αφορούσε τα φυσικά οικοσυστήματα στον Έβρο και τη Δαδιά παραδόθηκε, όπως αναφέρουν οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, τον περασμένο Ιούλιο στο υπουργικό γραφείο. Είχε ανατεθεί από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και περιέχει όλα τα αναγκαία επιστημονικά δεδομένα για να λάβει η κυβέρνηση μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων φυσικών οικοσυστημάτων. Τα δεδομένα, είχε δηλώσει τότε ο υπουργός, ήταν απαραίτητα για να καθοδηγήσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για έργα στον Έβρο και στη Ροδόπη. Ορίστε λοιπόν, οι επιστήμονες προτείνουν να ανασταλούν για 5 χρόνια οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης συγκεκριμένων ομάδων έργων τόσο στην καμένη έκταση όσο και σε παρακείμενες άκαυτες εκτάσεις του Έβρου και της Ροδόπης. Σε περιοχές δηλαδή που έγιναν κρίσιμα οικοσυστήματα για την επιβίωση των απειλούμενων ειδών πουλιών.
Περιέργως η εν λόγω μελέτη με τα επιστημονικά δεδομένα δεν δημοσιεύτηκε και “τυχαία” εγκρίθηκαν οι άδειες των νέων αιολικών. “Θα ακούσει ο υπουργός τους επιστήμονες;”, ρωτάνε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλώντας τον ΥΠΕΝ να λάβει άμεσα μέτρα, απαιτώντας να μην αδειοδοτηθούν τα έργα, καθώς αποτελούν τμήμα παράνομης κατάτμησης μεγαλύτερου, ενιαίου έργου. Στην επιστολή τους προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας οι 9 οργανώσεις αναλύουν διεξοδικά το γιατί είναι ενιαίο έργο και είναι παράνομη η κατάτμηση του. Όπως σημειώνουν αυτό έγινε για να χαρακτηριστεί ως έργο μικρής κλίμακας. Καταλογίζουν επίσης στο υπουργείο πως το ίδιο “αμαυρώνει την εικόνα της αιολικής ενέργειας”, με την περιβαλλοντικά ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και αδειοδότηση που έχει καταστροφικές για τα οικοσυστήματα επιπτώσεις.
Απόλυτα λογική η κατηγορία τους προς το αρμόδιο κρατικό όργανο να προστατέψει με ελάχιστους όρους το φυσικό περιβάλλον και τα δάση από τις αδηφάγες εταιρείες ενέργειας οι οποίες μιλάνε για πράσινη ενέργεια αλλά στην ουσία στοχεύουν σε εύκολα υπερκέρδη. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως αυτή η κυβέρνηση πρωταρχικό στόχο έχει το πως θα διαχειριστεί επικοινωνιακά την κάθε καταστροφή στο περιβάλλον και όχι το πως θα λάβει μέτρα για την πραγματική προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου