Της Μαρίας Τσούχτρα
Ετοιμαστείτε να διαβάσετε για τη μεγαλύτερη βραδιά αυτοθαυμασμού της χρονιάς, μια γιορτή αφιερωμένη σε εκείνους που έχουν κατακτήσει το σύμπαν — και λίγο παραπάνω. Ναι, οι IFG Awards είναι εδώ, για να μας θυμίσουν ότι ενώ εμείς περιμένουμε στην ουρά της ΔΕΗ, κάποιοι προσγειώνονται με τα ιδιωτικά τους τζετ στην Αθήνα για να παραλάβουν το πολυπόθητο βραβείο. Μια βραδιά που θύμιζε Όσκαρ, αλλά χωρίς τη βαρετή τέχνη, μιας και μόνο τα χρήματα μετράνε εδώ.
Οι «διαδικασίες» της επιλογής αυτών των φωτεινών παραδειγμάτων κράτησαν μήνες, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορείς απλά να είσαι πλούσιος – πρέπει να το κάνεις με στυλ. Έτσι, έφτασαν με business class (ή και κάτι παραπάνω) από Λονδίνο, Αμερική και ποιος ξέρει από πού αλλού, για να παραλάβουν την τιμή που όλοι περιμέναμε: να γίνουν γραμματόσημα!
Ναι, καλά διαβάσατε. Τώρα, οι επιτυχημένοι μας συμπατριώτες, αντί να σώζουν την Ελλάδα με τα αμύθητα πλούτη τους, θα φιγουράρουν στα γραμματόσημα. Διότι, αν υπάρχει κάτι που μας έλειπε, είναι να στείλουμε ένα γράμμα με την εικονίτσα του δισεκατομμυριούχου πάνω!
Η τελετή; Η εκδήλωση έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, γιατί, φυσικά, το κεφάλαιο πρέπει να συνδυάζεται με πολιτισμό. Και όχι απλά οποιοδήποτε πολιτισμό, αλλά με το ελληνικό κλέος της αρχαιότητας. Η βραδιά συνδυάστηκε με σαμπάνια και παραδοσιακά γευστικά αρώματα Αθήνας (sic). Τώρα τι αρώματα, ο Δίας και η ψυχή τους…
Δεν ξέρω αν γελάτε ή κλαίτε ή και τα δύο, αλλά κρατηθείτε, έχει και συνέχεια.
Ένα τέτοιο event δεν θα μπορούσε να λείψει από την κοσμική ζωή της πόλης. Ας μην ξεχνάμε ότι το εισιτήριο για το φιλανθρωπικό αυτό γκαλά (φυσικά φιλανθρωπικό, γιατί όλοι ξέρουμε πόσο κοντά είναι οι πλούσιοι στο να σώσουν τον κόσμο) κόστιζε 1.000 ευρώ.
Τα χρήματα θα πάνε για να… ζεσταθούν τα σχολεία στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Έτσι, οι μαθητές των πιο απομακρυσμένων χωριών θα ζεσταθούν με το πετρέλαιο που αγόρασαν οι ζάπλουτοι, λίγο πριν επιβιβαστούν στα ιδιωτικά τους τζετ.
Αχ, αυτά τα παιδιά της ελληνικής διασποράς! Παρόλο που κατέκτησαν τον κόσμο, δεν ξεχνούν ποτέ από πού ξεκίνησαν. Ανάμεσα σε αυτούς, ένας Αμερικανός αλλά Ελληνας (;), ο οποίος, μεταξύ μας, έχει κάνει “πολύ κόπο” να χτίσει μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιοκτήτης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας.
Γιατί να μην τον βραβεύσουμε, άλλωστε; Το “όλα τα χρωστώ στην Ελλάδα και στους προγόνους μου” ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας συγκινητικής βραδιάς.
Και κάπως έτσι, οι πλούσιοι του κόσμου έδωσαν στον εαυτό τους άλλο ένα παράσημο αριστείας, ενώ οι υπόλοιποι κοιτάμε από μακριά και αναρωτιόμαστε: μήπως πρέπει κι εμείς να γίνουμε γραμματόσημα;
Και ο “Πρίγκιψ” Παύλος και η “Βασίλισσα”;
Και βέβαια, η βραδιά δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την επιβλητική παρουσία του πρώην πρίγκιπα του πάλαι ποτέ Βασιλείου της Ελλάδας, Παύλου! Ναι, καλά διαβάσατε, ο Παύλος, που μπορεί να μην έχει βασίλειο, αλλά τουλάχιστον έχει τίτλο, βρισκόταν εκεί για να προσθέσει την απαραίτητη δόση γαλαζοαίματου glamour. Μάλιστα, οι προσκεκλημένοι, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν, δεν παρέλειψαν να τον προσφωνούν “Πρίγκιπα”.
Γιατί, αν δεν σε φωνάζουν πρίγκιπα σε μια τέτοια φιέστα, τότε ποιο το νόημα;
Μην
ξεχνάμε ότι σε ένα event όπου το εγώ βραβεύεται μαζί με το κεφάλαιο, το
μόνο που λείπει είναι ένας τίτλος ευγενείας για να δέσει το αυγολέμονο
(για τα ντολμαδάκια), διότι κι από αυτά δοκίμασαν. Και ενώ η Ελλάδα
παλεύει με πραγματικά προβλήματα, εμείς συνεχίζουμε να ζούμε σε μια
παράλληλη πραγματικότητα όπου η “βασιλική” αίγλη εξακολουθεί να έχει το
βάρος της, έστω και χωρίς στέμμα.
Έτσι λοιπόν, ο Παύλος παρέστη
ως ο “βασιλιάς της καρδιάς μας”, για να μας θυμίσει ότι τα γραμματόσημα
και οι τίτλοι είναι πάντα επίκαιρα, ειδικά όταν δεν χρειάζεται να κάνεις
κάτι χρήσιμο για να τα αποκτήσεις. Άλλωστε, τι καλύτερο από το να σε
αποκαλούν “Πρίγκιπα” σε μια βραδιά γεμάτη αυτοθαυμασμό και υπέρτατη
λάμψη;
Φυσικά υπήρχε και μια “Βασίλισσα” εκεί – μάλλον
πολωνή γαλαζοαίματη λένε οι πηγές μου – διότι “Πρίγκιψ” χωρίς τη
συνοδείας “Βασίλισσας” δεν γίνεται. Γίνεται;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου