15 Οκτωβρίου 2024

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου: "ΟΧΙ" στις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια - Ζητά να γίνονται δια ζώσης


ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΔ 1/2003

 

Ανακοινώθηκε στις 2/10 από την κυβέρνηση, σε ειδικό ΦΕΚ, το πλαίσιο διεξαγωγής των φετινών εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια στην εκπαίδευση με αποκλειστικά ηλεκτρονικές εκλογές.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μένοντας ακόμα στην εποχή του covid  και της καραντίνας, το υπουργείο επέλεξε κι αυτή τη φορά να αγνοήσει τη διατυπωμένη από καιρό  θέληση των συναδέλφων και του κλάδου για δια ζώσης εκλογική διαδικασία. Έτσι ώστε να μπορούσε να υπάρχει γνήσια έκφραση των επιλογών του κλάδου απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο της εκπαίδευσης και να αποτυπωθούν και οι διεκδικήσεις που θα πρέπει οι αιρετοί να βάζουν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ.Σ), υπηρετώντας τις θέσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών.

Το ΥΠΑΙΘΑ επιλέγει μέσα από μια εντελώς απαξιωμένη και τουλάχιστον αμφιλεγόμενη διαδικασία να παρέμβει αυταρχικά στον τρόπο που οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγουν τους εκπροσώπους τους. Φαίνεται, δεν πήραν το μήνυμα από τη μαζική αποχή των συναδέλφων από τη μορφή αυτή των εκλογών στις προηγούμενες δύο διαδικασίες. Το υπουργείο  συνεχίζει στον δρόμο της αποδυνάμωσης των σωματείων και των εκπαιδευτικών ακριβώς όπως η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του.

Μπορεί να βολεύει το ΥΠΑΙΘΑ και την κυβέρνηση η κατάσταση παρακμής στην οποία έχουν περιέλθει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ.Σ) τα τελευταία χρόνια, όπου μέσα σε αυτά ουσιαστικά επιβάλλεται χωρίς αντίλογο η κυβερνητική πολιτική εις βάρος των δικαιωμάτων μας, αλλά αυτό δε μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Γι’αυτό απαιτούμε να αποσυρθεί η απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ για ηλεκτρονικές κάλπες στις επερχόμενες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και να οριστούν ζωντανές διαδικασίες που να υπηρετούν την πραγματική θέληση του κλάδου, αποτελώντας τη γνήσια φωνή των εκπαιδευτικών μέσα στα Υ.Σ

Σε περίπτωση αποκλειστικά ηλεκτρονικών εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, καλούμε:

α) όλες τις παρατάξεις και τυχόν μεμονωμένους υποψήφιους να μην καταθέσουν υποψηφιότητες

β) τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να απέχουν από τη διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών

Συνεχίζουμε από εκεί που 2 χρόνια πριν, πάλι με τη δράση τόσο του Συλλόγου μας όσο και άλλων πολλών Συλλόγων ακυρώσαμε στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών με μαζική αποχή και δεν αναγνωρίσαμε, δε νομιμοποιήσαμε καμία εκλογή από μια τέτοια διαδικασία.

Το σωματείο μας δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε καμία φάση της ηλεκτρονικής εκλογικής διαδικασίας, γιατί ακριβώς δε θέλει να συναινέσει στην παραπέρα απαξίωση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων μέσα από μια εκλογική διαδικασία διάτρητη και πλήρως ενταγμένη στα μέτρα του ΥΠΑΙΘΑ.

Εδώ και τώρα δια ζώσης εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και πλήρης αναβάθμιση του ρόλου των αιρετών σε αυτά!

Για να υπάρχουν αιρετοί που θα υπηρετούν τις θέσεις του κλάδου, θα διεκδικούν και θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα των συναδέλφων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου