15 Οκτωβρίου 2024

Δολοφονία Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ: Οι οχτώ μέρες περιφοράς στα Α.Τ. μέχρι τον θάνατό του (ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ)

Το άψυχο, βαριά κακοποιημένο σώμα του Μοχάμεντ Καμράν

Το άψυχο, βαριά κακοποιημένο σώμα του Μοχάμεντ Καμράν


Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει τα διαδοχικά υπηρεσιακά σημειώματα της ΕΛ.ΑΣ. μέχρι να βρεθεί στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα νεκρός και γεμάτος σημάδια ακραίας κακοποίησης ο 37χρονος διανομέας από το Πακιστάν ● Η πρώτη σύλληψή του έγινε στο Α.Τ. Ομόνοιας και από εκεί ακολούθησαν διαδοχικές συλλήψεις σε διαφορετικά τμήματα, όλες με τις ίδιες γενικόλογες εκθέσεις, από τις οποίες, όμως, προκύπτουν οι αντιφάσεις της Αστυνομίας ● Πού εξαφανίστηκαν τα προσωπικά του αντικείμενα (δύο κινητά, έγγραφα, κλειδιά) και πού εμφανίζεται η πρώτη ένδειξη ξυλοδαρμού από την ΕΛ.ΑΣ..

Ποιες ήταν οι κινήσεις του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ κατά τη διάρκεια των οχτώ ημερών της κράτησής του σε αστυνομικά τμήματα της Αθήνας μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου 2024 που βρέθηκε νεκρός με εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα; Η «Εφ.Συν.» φέρνει σήμερα στο φως τα έγγραφα που ιχνηλατούν τις διαδοχικές συλλήψεις του 37χρονου θύματος. Το περιεχόμενο των εγγράφων συνηγορεί στο γεγονός πως ο Μοχάμεντ Καμράν βρέθηκε, με πρόσχημα την έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων, αναιτιολόγητα αιχμάλωτος.

Στα επίσημα αστυνομικά δελτία των τμημάτων όπου κρατήθηκε ο 37χρονος διανομέας είναι ελάχιστα τα στοιχεία που φωτίζουν τα πραγματικά αίτια των διαδοχικών του συλλήψεων. Αυτό που καταγράφεται είναι πως μετά την πρώτη σύλληψή του στο Α.Τ. Ομονοίας, ο Μοχάμεντ Καμράν βρέθηκε χωρίς τα έγγραφα διαμονής του, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να στερείται άνευ λόγου την ελευθερία του.

Οι πρώτες τέσσερις μέρες

Ο 37χρονος, όπως προκύπτει από το επίσημο αστυνομικό δελτίο που συνέταξαν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ομόνοιας, απαντώντας σε αίτημα των δικηγόρων της οικογένειας Ασίκ, συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτόφωρου το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου. Παρέμεινε στα κρατητήρια του Α.Τ. Ομονοίας μέχρι το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, οπότε και «παρελήφθη από αστυνομικούς» με κατεύθυνση το Α.Τ. Πατησίων. Αυτή είναι η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη μεταφορά του θύματος από το ένα αστυνομικό τμήμα στο άλλο, πρακτική που συνεχίστηκε μέχρι τον τελικό προορισμό, το διαβόητο Α.Τ. της Μιχαήλ Βόδα.

Είχε προηγηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του 37χρονου Μοχάμεντ, σύμφωνα με αντίγραφο από το Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων του Α.Τ. Ομόνοιας, για παράβαση του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό, η δίκη του ενώπιον του Γ’ Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, που προγραμματίστηκε εξ αναβολής στις 16 Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκε οριστικά για τον Δεκέμβριο. Ποιος, λοιπόν, ήταν ο λόγος για τη συνέχιση της κράτησής του;

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των αστυνομικών, o Mοχάμεντ οδηγήθηκε στο Α.Τ. Πατησίων για «πιθανή παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών», δηλαδή για να διαπιστωθεί εάν διέθετε νόμιμη άδεια διαμονής ή αν συνέτρεχαν προϋποθέσεις απέλασής του. Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται το εξής παράδοξο: το θύμα έφερε «ένα κινητό τηλέφωνο REDMI, ένα κινητό τηλέφωνο Samsung, 20 ευρώ, προσωπικά έγγραφα και κλειδιά». Αυτό έρχεται σε πλήρη ταύτιση με τα λεγόμενα των συγγενών του Μοχάμεντ Καμράν, οι οποίοι εξαρχής δηλώνουν πως ο 37χρονος «είχε πάντα μαζί του δύο κινητά τηλέφωνα, όπως και τα έγγραφά του. Δεν εντοπίστηκε τίποτα πάνω του. Ούτε καν κλειδιά σπιτιού» («Βασανίστηκε μέχρι θανάτου μέσα το Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα», 27.9.24, «Εφ.Συν.»).

Εφόσον έφερε «προσωπικά έγγραφα», σύμφωνα με το επίσημο δελτίο του Α.Τ. Ομονοίας, γιατί οδηγήθηκε στο Α.Τ. Πατησίων για συνέχιση της διοικητικής του κράτησης; Πώς εξαφανίστηκαν όλα τα προσωπικά του αντικείμενα που μέχρι σήμερα αγνοούνται; Και γιατί, ενώ παραπέμφθηκε, κάποιες μέρες νωρίτερα, να δικαστεί στο αυτόφωρο, δεν επικοινώνησε με κανέναν από τους συγγενείς του που βρίσκονται στη χώρα, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν;









Η «μοιραία» προσαγωγή

Στο Α.Τ. Πατησίων παραμένει για λίγο αφού το κτίριο δεν διαθέτει κρατητήρια και οδηγείται στο Α.Τ. Γαλατσίου, όπου κρατείται μέχρι τις απογευματινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., από εκεί οδηγείται εκ νέου στο Α.Τ. Κολωνού περί ώρα 23:00. Αφήνεται ελεύθερος «κατόπιν διακρίβωσης ότι δεν συντρέχουν λόγοι διοικητικής απέλασης». Σημειωτέον πως στα σχετικά έγγραφα που συντάχθηκαν από τα Α.Τ. Πατησίων, Γαλατσίου και Κολωνού, σημειώνεται ρητά ότι «δεν προκύπτει ότι είχε προσωπικά αντικείμενα προς φύλαξη». Σε αυτό το χρονικό σημείο ο Μοχάμεντ Καμράν μετρά ήδη 4 ημέρες όντας συλληφθείς σε τέσσερα διαφορετικά αστυνομικά τμήματα της Αθήνας.

Τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου, στις 12:30 π.μ, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, ο 37χρονος προσάγεται από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ «προκειμένου να εξακριβωθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς του». Αγνωστο παραμένει πού εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς, ωστόσο το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει πως ήταν «άστεγος», ενώ είχε κριθεί, γενικά και αόριστα, «ύποπτος για κάποια έκνομη ενέργεια». Οδηγείται στο Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα, το μέρος όπου τελικά θα οδηγούνταν στον βασανιστικό θάνατο.

Το δελτίο του Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα αναφέρει: «Το άτομο έφερε τραύματα και εκδορές στο πρόσωπο, άγνωστης προελεύσεως, πιθανόν έπειτα από συμπλοκή σε κάποιο περιστατικό με ξυλοδαρμό, με έτερα άτομα». Αν υποθέσουμε ότι η αποτύπωση των γεγονότων από μεριάς της ΕΛ.ΑΣ. είναι ακριβής, αυτό συνεπάγεται πως ο Μοχάμεντ είχε ξυλοκοπηθεί ήδη νωρίτερα από την κράτησή του στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα, πιθανότατα εντός του χρονικού διαστήματος των τεσσάρων ημερών της κράτησής του.

Περίπου μία ώρα μετά την προσαγωγή του (1:15 π.μ.), συλλαμβάνεται για διατάραξη της λειτουργίας της υπηρεσίας, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και απείθεια. Ο λόγος, πως ο 37χρονος εντός του Α.Τ. και συγκεκριμένα στις τουαλέτες του Τμήματος «χτύπησε με μανία τον νιπτήρα του μπάνιου», τον αγκάλιασε και στη συνέχεια «τον τράβηξε με δύναμη με αποτέλεσμα την αποκόλλησή του από τον τοίχο». Καλείται ΕΚΑΒ το οποίο φτάνει στις 2:10 το πρωί. «Αφού παρείχαν πρώτες βοήθειες», σύμφωνα πάντα με το δελτίο της αστυνομίας, «δεν διαπίστωσαν τραύματα που να χρήζουν τη μεταφορά του ανωτέρω σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο».

Ο Μοχάμεντ δικάζεται το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου για τα αδικήματα που του φόρτωσαν οι αστυνομικοί, καταδικάζεται και του επιβάλλονται 4 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή. Επιστρέφει στο ίδιο Τμήμα και κρατείται, για να εντοπιστεί νεκρός τρεις μέρες αργότερα.

Η εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τον βασανιστικό θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αιτιολογεί την προσαγωγή του από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ και μεταφορά του στο Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα επειδή ενημερώθηκαν ότι «άτομο το οποίο φέρει τραύματα στο πρόσωπο προσπαθεί με βίαιο τρόπο, χτυπώντας την πόρτα εισόδου, να εισέλθει σε πολυκατοικία στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου διαμένει γυναίκα την οποία προηγουμένως ακολουθούσε στον δρόμο». Κάνει λόγο για άνθρωπο σε κατάσταση «αμόκ υπό προφανή επήρεια ουσιών ή αλκοόλ». Η γυναίκα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «δεν επιθυμούσε να υποβάλει μήνυση, ενώ τα στοιχεία του σε πρώτο στάδιο λήφθηκαν προφορικά καθώς δεν κατείχε μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης».

Το δελτίο του αστυνομικού τμήματος ωστόσο, το οποίο συντάχθηκε δύο μέρες νωρίτερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, δεν αναφέρει ούτε κάποιο τέτοιο περιστατικό ούτε την άρνηση της -άγνωστης μέχρι στιγμής- γυναίκας να υποβάλει μήνυση, ούτε πως ο Μοχάμεντ ήταν υπό την επήρεια ουσιών. Αντιθέτως, αναφέρει πως μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα «προκειμένου να εξακριβωθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς του».

Ερωτήσεις στη Βουλή

Σε ερώτηση της Ελενας Ακρίτα και ακόμα 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αφού επισημαίνονται οι ευθύνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των κρατουμένων, ζητούνται απαντήσεις για την καθυστέρηση της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του Σαϊμίρ Μάμο πριν από 13 μήνες στο (ίδιο) Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, για την απουσία καμερών ασφαλείας στους επίμαχους χώρους και για τις τις προθέσεις του υπουργού ως προς το προσωπικό και τη διοίκηση του Α.Τ.

O βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δ. Τζανακόπουλος, στηλιτεύοντας τη μη απάντηση του υπουργείου σε προηγούμενη σχετική ερώτηση του κόμματος, διαπιστώνει: «Ο κ. υφυπουργός θεώρησε ότι απάντησε στις καταγγελίες των δικηγόρων και της οικογένειας του Μοχάμεντ Καμράν διαβάζοντας κατά λέξη τα γεμάτα αντιφάσεις δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., παραδεχόμενος σιωπηρά αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι, δηλαδή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη δρομολογήσει τη συγκάλυψη και αυτής της δυσώδους υπόθεσης βασανιστηρίων και κρατικής δολοφονίας. Να μην το επιτρέψουμε».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου