10 Οκτωβρίου 2024

Δονούσα: Στο στόχαστρο των παράκτιων αιολικών


Η ΔΟΝΟΥΣΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ
 
🎯 Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, το πανέμορφο νησί των Μικρών Κυκλάδων προγραμματίζεται να περικυκλωθεί από δύο τεράστια "οικόπεδα" με δεκάδες πλωτές ανεμογεννήτριες ύψους σχεδόν 300 μ.
 
🚧 Το ανατολικό μάλιστα "οικόπεδο", το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χλμ. από την παραλία της Καλοταρίτισσας, περιλαμβάνεται στην πρώτη φάση ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έως το 2030, ενώ -όπως φαίνεται και στην εικόνα- η θέα του ορίζοντα από τον όρμο της Καλοταρίτισσας θα καλυφθεί εξολοκλήρου από ανεμογεννήτριες.
 
🏝️ Φαίνεται ότι το μικρό νησί θεωρήθηκε "ευάλωτο" από τους εμπνευστές του προγράμματος και αποφάσισαν να το "θυσιάσουν" προκειμένου να καταστεί η χώρα εξαγωγέας "πράσινης" ενέργειας προς όφελος των επενδυτών, καθώς η παραγόμενη τεράστια ποσότητα ενέργειας δεν προορίζεται φυσικά για το νησί, ούτε καν για την υπόλοιπη χώρα.
 
👟 Πέρα από τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η Δονούσα -η οποία φημίζεται και για το δίκτυο μονοπατιών της- θα παραμείνει ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός αν προχωρήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί, ή ποιό μπορεί να είναι το μέλλον διοργανώσεων, όπως ο Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος "Στα Μονοπάτια της Δονούσας", ο οποίος διοργανώνεται φέτος στις 12/10/2024.
 
✊🏻 Μόνη ελπίδα να αποτραπεί αυτό το δυστοπικό μέλλον για τη Δονούσα, και όλο το Αιγαίο, είναι η ενημέρωση και η ενεργή εναντίωση όλων μας!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου