09 Οκτωβρίου 2024

Το μεροκάματο του τρόμου: Μέσα σε 5 ημέρες, 7 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά (UPDATE)

25χρονη εργάτρια εγκλωβίστηκε σε πρέσα χθες τα ξημερώματα σε εκκοκκιστήριο κοντά στο χωριό Γλαύκη, μεταξύ Λάρισας και Βόλου και βρήκε εφιαλτικό θάνατο
25χρονη εργάτρια εγκλωβίστηκε σε πρέσα χθες τα ξημερώματα σε εκκοκκιστήριο κοντά στο χωριό Γλαύκη, μεταξύ Λάρισας και Βόλου και βρήκε εφιαλτικό θάνατο | EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ


Εξι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά από το Σάββατο έως χθες, ενώ από τις αρχές του 2024 βρήκαν τραγικό θάνατο σε εργατικά ατυχήματα 107 άτομα, με τους σοβαρά τραυματίες να φτάνουν τους 170. ● Τα παραπάνω εξοργιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως η ασφάλεια δεν αποτελεί προτεραιότητα των εργοδοτών, αλλά και την αδράνεια των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Εφιαλτικό θάνατο βρήκε χθες τα ξημερώματα σε εκκοκκιστήριο κοντά στο χωριό Γλαύκη, μεταξύ Λάρισας και Βόλου, μια 25χρονη εργάτρια. Το φριχτό εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε όταν η κοπέλα εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα (πρέσα) που τυποποιούσε το βαμβάκι. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως η ασφάλεια των εργαζομένων δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους εργοδότες.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, από την πίεση που ασκήθηκε στο σώμα της υπέστη βαρύτατο τραυματισμό στο κεφάλι και στην περιοχή του τραχήλου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της, πιθανότατα ακαριαία. Στο σημείο έσπευσαν 3 οχήματα και 10 άνδρες της Πυροσβεστικής προκειμένου να την απεγκλωβίσουν. Το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα.

Μόλις έφτασε το ασθενοφόρο διαπιστώθηκε πως η 25χρονη εργαζόμενη δεν ανέπνεε. Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου και για το αν υπήρχαν δικλίδες ασφαλείας στην επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας. Για το περιστατικό διενεργείται ήδη προανάκριση από την Αστυνομία και σχηματίζεται δικογραφία.

Πριν από 1,5 χρόνο, στις 13 Ιανουαρίου 2023, και πάλι σε εκκοκκιστήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκείνη τη φορά στον Παλαμά Καρδίτσας, 4 εργαζόμενοι κινδύνεψαν να πεθάνουν όταν, κατά τις μεσημεριανές ώρες, στο εργοστάσιο όπου εργάζονταν σημειώθηκε έκρηξη σε μηχανή εκκόκκισης.

Δύο εκ των 4 τραυματιών νοσηλεύτηκαν για μέρες στη ΜΕΘ, ο ένας μάλιστα με πολύ σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο. Εκείνη η έκρηξη είχε προέλθει από διαρροή κατά τη διάρκεια εργασιών τοποθέτησης μηχανήματος στο οποίο είχαν γίνει επιδιορθώσεις και δεν είχε γίνει ακόμη η σύνδεσή του με τον λέβητα.

Εξοργιστικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων σε εργασιακό περιβάλλον τις τελευταίες ημέρες, καθώς έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το Σάββατο έως χθες, φτάνοντας έτσι τους 107 νεκρούς στους χώρους εργασίας στη χώρα μας από την αρχή της χρονιάς, με τους σοβαρά τραυματίες να είναι 170.

«Δυστυχώς οι Αρχές, αντί να αντιμετωπίζουν την πανδημία των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας περιορίζοντας τις επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες, έχουν ως προτεραιότητα, χρησιμοποιώντας τις απαραίτητες μεθοδολογίες, την επικοινωνία μιας θετικής εικόνας μείωσης των περιστατικών, η οποία απέχει όμως πολύ από την πραγματικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των Συλλόγων Εργαζομένων στις Τεχνικές Επιχειρήσεις (ΟΣΕΤΕΕ).

Η μακάβρια λίστα

5/10/2024: Αιτωλοακαρνανία - κακοκαιρία «Κασσάνδρα»: Νεκρός εντοπίστηκε ο 52χρονος φύλακας που αγνοούνταν. Ο άνδρας χάθηκε ενώ βρισκόταν στη δουλειά του, σε λατομείο, μετά από πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή μεταξύ Λεπενούς και Στράτου. Τον παρέσυρε μέσα στο κοντέινερ όπου βρισκόταν χείμαρρος που σχηματίστηκε από τα νερά της βροχής.

5/10/2024 Αχαΐα: Νεκρός 36χρονος από ηλεκτροπληξία σε τυροκομική μονάδα. Πιθανότατα χτυπήθηκε από ηλεκτροφόρο καλώδιο λόγω της βροχής.

5/10/2024 Νάουσα: Νεκρός 75χρονος αγρότης από ανατροπή τρακτέρ σε περιοχή της Νάουσας.

6/10/2024 Αιτωλοακαρνανία: 45χρονος καταπλακώθηκε από τρακτέρ και βρήκε ακαριαίο θάνατο στην περιοχή της Μακρυνείας.

6/10/2024 Μενίδι: Νεκρός μετανάστης, διανομέας της Wolt, μετά τη σύγκρουση της μηχανής του με φορτηγό.

Σημειώνεται πως το 2023 στην Ελλάδα 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 286 τραυματίστηκαν σοβαρά. Είχαμε 72% αύξηση εργατικών δυστυχημάτων καθώς το 2022 καταγράφηκαν 104 νεκροί και 140 σοβαρά τραυματισμένοι.

Και όλα αυτά χωρίς να προσμετρώνται τα ζητήματα των επαγγελματικών νόσων («Διεθνώς ρεζίλι με την απουσία στοιχείων για εργατικά ατυχήματα», «Eφ.Συν.», 29/4/2024). «Η πλειονότητα των θυμάτων είναι μετανάστες, εργάτες χαμηλού μορφωτικού υπόβαθρου, χαμηλά αμειβόμενοι, ανασφάλιστοι πολλές φορές, δίχως τη δυνατότητα οργάνωσης σε συλλογικούς φορείς εργαζομένων.

»Παράλληλα, στις εκθέσεις του υπουργείου Εργασίας παρουσιάζονται μηδενικά στοιχεία στην καταγραφή των θανάτων από επαγγελματικές ασθένειες στη χώρα, όταν η εκτίμηση από τη διαρκή έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU-OSHA) υπολογίζει σε περίπου 2.500 τους θανάτους από επαγγελματικές νόσους στην Ελλάδα» υπογράμμιζε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ανδρέας Στοϊμενίδης.

ΠΗΓΗ

- ΕΚΤΑΚΤΟ:

Εργατικό δυστύχημα στην Κέρκυρα: Έπεσε από τον πέμπτο όροφο ξενοδοχείου

Πρόκειται για το έβδομο εργατικό δυστύχημα τις τελευταίες πέντε ημέρες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου