10 Οκτωβρίου 2024

Κορυφώνεται ο αγώνας των διανομέων της Wolt - Κοινή 24ωρη πανελλαδική απεργία των διανομέων της Wolt και της Efood την Παρασκευή 11/10/2024 (ΑΦΙΣΕΣ) - UPDATE





Τετράωρη στάση εργασίας σήμερα (12.00-16.00) [σ.σ. χθες 7/10/2024] και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βικτωρίας έξω από τον ΟΜΕΔ ● Ζητούν αυξήσεις για όλους και όλες στη Wolt, ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα για ελεύθερους επαγγελματίες, απευθείας προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου και κάλυψη εργατικών ατυχημάτων από την εταιρεία.

Απέχουν σήμερα στην Αθήνα από τις διανομές οι εργαζόμενοι της Wolt από τις 12.00 έως τις 16.00 υποστηριζόμενοι από το σωματείο στον κλάδο του επισιτισμού και, παράλληλα με τα αντίστοιχα σωματεία σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Βικτωρίας, έξω από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), για να επικοινωνήσουν τα αιτήματά τους και να προγραμματίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 11ης Οκτωβρίου, η οποία -όπως φαίνεται- θα καθορίσει πολλά για το εργασιακό τους μέλλον.

Την ώρα που οι πλατφόρμες διανομής παρουσιάζουν τεράστια και διαρκώς αυξανόμενα κέρδη, η κατάσταση στα καταστήματα είναι η χειρότερη δυνατή για τους διανομείς, ειδικά της Wolt: μαύρη και αδήλωτη εργασία, απληρωσιά, μισά ένσημα, εντατικοποίηση, εργατικά δυστυχήματα. Από την άνοιξη του 2022, η Wolt κατήργησε τον κατάλογο σταθερής αμοιβής ανά έργο διανομής και χιλιομετρικής αποζημίωσης και, ήδη από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ανακοίνωσε την εφαρμογή του λεγόμενου «δυναμικού μοντέλου τιμολόγησης», δηλαδή τον προσδιορισμό της αμοιβής ανά έργο διανομής βάσει ποικίλων παραμέτρων, τις οποίες επιφυλάχθηκε να μεταβάλει χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των διανομέων και χωρίς να προσδιορίζει τη βαρύτητα εκάστης για τον τελικό καθορισμό της αμοιβής.

Αδιαφάνεια

Δηλαδή, κάθε φορά που ο αλγόριθμος «προσφέρει» ένα έργο διανομής σε κάποιον διανομέα, ορίζει μια συνολική αμοιβή, χωρίς να είναι κατανοητό από τον διανομέα πώς υπολογίζεται η αμοιβή αυτή. Με άλλα λόγια ο διανομέας έχει μονάχα τη δυνατότητα να αποδεχτεί ή να απορρίψει την προσφορά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, πριν το έργο διανομής ανακατευθυνθεί από τον αλγόριθμο σε άλλον διανομέα. Ως αποτέλεσμα απασχόλησης σε αυτό το καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, οι διανομείς είδαν το εισόδημά τους μέχρι σήμερα να μειώνεται έως και 30%, όντας πλέον κατώτερο των αποδοχών που λαμβάνουν οι μισθωτοί διανομείς στον κλάδο του επισιτισμού για τον ίδιο χρόνο εργασίας.

Ηδη από τον Δεκέμβριο 2022, το σωματείο αυτοαπασχολούμενων διανομέων Αττικής κάλεσε σε συλλογική διαπραγμάτευση την εταιρεία Wolt, διεκδικώντας τη θέσπιση κατώτατης αμοιβής ανά ενεργή ώρα απασχόλησης και ελάχιστα προσφερόμενα έργα ανά ώρα σύνδεσης στην πλατφόρμα, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν βιώσιμες τις αποδοχές τους.

Από την άνοιξη του 2023 προσέφυγαν ενώπιον της διαδικασίας μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ και, ακολούθως, στη διαιτησία. Στις 11 Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής διαιτησίας, από την οποία θα εξαρτηθεί η θέσπιση ή μη κατώτατων αμοιβών, με δεδομένη την άρνηση, μέχρι σήμερα, της εργοδοτικής πλευράς να συνάψει συλλογική συμφωνία.

Μοτοπορεία

Την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από μοτοπορεία που διοργανώθηκε η εταιρεία αρνήθηκε να συναντήσει εκπρόσωπο του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Υστερα από γενικές συνελεύσεις αποφασίστηκαν κυλιόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας, οι οποίες φαίνεται πως ήδη αποδίδουν κάποια αποτελέσματα καθώς μέσα στο τελευταίο τριήμερο πλήθος παραγγελιών της Wolt δεν εκτελέστηκαν για ώρες και τα προϊόντα παρέμεναν στα γραφεία των διανομέων με την πίεση να περνάει στην πλευρά της εργοδοσίας.

Οσο για τα τεράστια κέρδη των εταιρειών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), «η efood κατέγραψε κέρδη άνω των 41 εκατομμυρίων, με τζίρο άνω των 163 εκατ., ενώ η Wolt, που πρόσφατα εξαγοράστηκε, με 7 δισ. ευρώ, καταγράφει κύκλο εργασιών περίπου 26 εκατ. ευρώ. Επιπλέον με το καθεστώς freelancing έχουν καταφέρει να “γλιτώσουν” εργοδοτικές εισφορές, δώρα και επιδόματα κ.λπ. Πάνω στο αίμα και τον ιδρώτα των διανομέων έχουν βγάλει αυτά τα κέρδη».

Οι διανομείς της Wolt ζητούν αυξήσεις για όλους και όλες στη Wolt, ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα για ελεύθερους επαγγελματίες, απευθείας προσλήψεις στη Wolt με συμβάσεις αορίστου χρόνου και βέβαια κάλυψη εργατικών ατυχημάτων από την εταιρεία για φριλάνσερ.

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί 24ωρη πανελλαδική απεργία από κοινού διανομέων της Wolt και της efood.

Νεκρός στην άσφαλτο για ένα μεροκάματο

Αλλος ένας εργαζόμενος -διανομέας της Wolt- έχασε τη ζωή του στον δρόμο την Παρασκευή το πρωί ύστερα από σύγκρουση, όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα στο Μενίδι και συγκρούστηκε με φορτηγό στη συμβολή των οδών Πλήθωνος Γεμιστού και λεωφόρου Καραμανλή.

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή το βράδυ εργατικά σωματεία και φορείς του Μενιδίου στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο 53χρονος μετανάστης διανομέας Ναζίμ.

Διανομείς και σωματεία της περιοχής απαίτησαν: «Κανένας νεκρός ξανά στο μεροκάματο», ενώ στο σημείο έφτασαν με μοτοπορεία οι διανομείς της Wolt.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου