15 Οκτωβρίου 2024

Το Ισραήλ επεκτείνει τον πόλεμο: Ο Νετανιάχου ετοιμάζει νέες επιθέσεις UPD

lebanon

(AP Photo/Hassan Ammar)


Ο Νετανιάχου δηλώνει ευθαρσώς πως θα εντείνει το μακελειό στον Λίβανο • Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο θα παραμείνουν στις θέσεις τους παρά τις απειλές του Ισραήλ • Μεταδόθηκαν πλάνα στην ιρανική τηλεόραση με τον υψηλόβαθμο διοικητή της δύναμης Κουντς που αγνοείτο

Το Ισραήλ επέκτεινε τους στόχους στον πόλεμο με τους μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 ανθρώπους σε αεροπορική επιδρομή στο βορρά τη Δευτέρα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας. 

Η Μέση Ανατολή παραμένει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού αναμένοντας το Ισραήλ να αντιδράσει εναντίον του Ιράν μετά το μπαράζ πυραύλων της 1ης Οκτωβρίου που εκτοξεύτηκαν ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο. Το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα ακούσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα αποφασίσει τις ενέργειές του σύμφωνα με το δικό του εθνικό συμφέρον.

Το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους 25 χωριών στο νότιο Λίβανο να απομακρυνθούν σε περιοχές βόρεια του ποταμού Αουαλί, ο οποίος ρέει περίπου 60 χιλιόμετρα (35 μίλια) βόρεια των ισραηλινών συνόρων. 

Στο κεντρικό Ισραήλ, οι κάτοικοι έσπευσαν σε καταφύγια καθώς ηχούσαν οι σειρήνες. Ο στρατός είπε ότι τρία βλήματα που είχαν περάσει από τον Λίβανο τελικά αναχαιτίστηκαν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Ο στρατός ανέφερε ότι περίπου 115 βλήματα εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ τη Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής, το κύριο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο ήταν στην κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά, στα προάστια της Βηρυτού και στο νότο, όπου επεισόδια με ισραηλινά στρατεύματα και ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ έχουν κλιμακώσει την πολεμική ένταση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τη Δευτέρα έντονη ανησυχία αφού αρκετές βάσεις ασφαλείας στο νότιο Λίβανο δέχθηκαν ισραηλινά πυρά.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκεπτόμενος μια στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ όπου τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή από επιδρομή drone της Χεζμπολάχ, είπε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται στο υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα «χωρίς έλεος, παντού στον Λίβανο - συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού». Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» τις θέσεις της UNIFIL προκειμένου να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Οι κυανόκρανοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) θα παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ να υποχωρήσουν, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χεζμπολάχ, υπογράμμισε χθες Δευτέρα ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συντονιστής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε εκ νέου τη Δευτέρα να αποχωρήσει η UNIFIL από τις εμπόλεμες ζώνες στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ισραηλινά στρατεύματα είχαν βάλει στο στόχαστρο κυανόκρανους.

«Έχει αποφασιστεί ότι η UNIFIL θα διατηρήσει όλες τις θέσεις της, παρά τις εκκλήσεις του ισραηλινού στρατού» να αποσυρθεί από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τηλεοπτικά πλάνα της ιρανικής τηλεόρασης με τον υψηλόβαθμο διοικητή της δύναμης Κουντς

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν παρουσίασε σήμερα, ένα άτομο που εμφανίστηκε να είναι ο υψηλόβαθμος διοικητής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, Ισμαήλ Καανί, σε μία τελετή για έναν υψηλόβαθμο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν που σκοτώθηκε στο Λίβανο.

Τα πλάνα μεταδόθηκαν εν μέσω εικασιών για τη ζωή του Καανί μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατά το οποίο έπεσε νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου