13 Οκτωβρίου 2024

ΟΗΕ: Καταγγέλλει το Ισραήλ για εγκλήματα που δικάστηκαν στη Νυρεμβέργη, ενώ προειδοποιεί ότι είμαστε στο παρά 5′ πριν ξεσπάσει ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (ΧΑΡΤΗΣ & ΠΙΝΑΚΑΣ με τις πολεμικές συγκρούσεις)

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει το Ισραήλ για εγκλήματα που δικάστηκαν στη Νυρεμβέργη

Έρευνα των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλει ότι το Ισραήλ εφάρμοσε συντονισμένη επιχείρηση καταστροφής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας, με ενέργειες που ισοδυναμούν τόσο με «εγκλήματα πολέμου» όσο και με «εξόντωση» (extermination). H κατηγορία της εξόντωσης είχε απαγγελθεί μεταξύ άλλων σε ναζιστές αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της δίκης της Νυρεμβέργης, αρκετοί από τους οποίους στη συνέχεια εκτελέστηκαν για τα εγκλήματά τους.

Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ στόχευσε σκόπιμα τις υγειονομικές εγκαταστάσεις της Γάζας και σκότωσε ιατρικό προσωπικό κατά τη διάρκεια των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Η έρευνα του ΟΗΕ κατηγορεί επίσης τις ισραηλινές δυνάμεις ότι σκοτώνουν και βασανίζουν σκόπιμα ιατρικό προσωπικό, στοχεύουν ιατρικά οχήματα και περιορίζουν την έξοδο των ασθενών από τη Γάζα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις της σε νοσοκομεία και σχολεία στη Γάζα στοχεύουν τα μέλη της Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη στρατιωτικής δράσης, ενώ και η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως κέντρα στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Reuters η πρώην Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι κατηγορεί το Ισραήλ ότι «διέπραξε εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης με ανελέητες επιθέσεις κατά του ιατρικού προσωπικού και των ιατρικών εγκαταστάσεων», ενώ κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως την αλόγιστη καταστροφή των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα».

«Τα παιδιά έχουν υποστεί το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, υποφέροντας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από την κατάρρευση του συστήματος υγείας», δήλωσε η Πιλάι, η έκθεση της οποίας θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου.

Εντός των ισραηλινών στρατοπέδων και κέντρων κράτησης, η έκθεση διαπίστωσε ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι υφίστανται «εκτεταμένη και συστηματική κακοποίηση, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική και έμφυλη βία». Πρόσθεσε ότι οι άνδρες κρατούμενοι υπέστησαν βιασμούς και επιθέσεις στα γεννητικά τους όργανα.

H Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ (COI) δήλωσε ότι η «θεσμική κακομεταχείριση» των Παλαιστινίων γινόταν με άμεση εντολή του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ.

Διαπίστωσε επίσης ότι πολλοί Ισραηλινοί αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα υφίστανται «σωματικό πόνο και σοβαρή ψυχική ταλαιπωρία» και ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Το Ισραήλ δεν συνεργάστηκε με την έρευνα δηλώνοντας ότι «πρόκειται για μια κατάφωρη προσπάθεια απονομιμοποίησης του κράτους του Ισραήλ και παρεμπόδισης του δικαιώματος του να προστατεύσει τον πληθυσμό του».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο όρος «γενοκτονία» διατυπώθηκε από τον Πολωνό καθηγητή Ραφαέλ Λέμκιν το 1944, με αφορμή την εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το ψήφισμα 96/1946, αναγνώρισε τη γενοκτονία ως έγκλημα τιμωρούμενο από το Διεθνές Δίκαιο.

Το 1948, θεσπίστηκε η Διεθνής Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, ορίζοντας ως γενοκτονία πράξεις όπως φόνος, σωματική ή ψυχική βλάβη, και επιβολή συνθηκών που οδηγούν στην εξόντωση εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Το άρθρο ΙΙΙ της Σύμβασης τιμωρεί, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή, υποκίνηση και συνέργεια σε γενοκτονία, ενώ το άρθρο IV αναφέρεται στην ιδιότητα των δραστών, οι οποίοι μπορεί να είναι κυβερνήσεις, κρατικοί υπάλληλοι, αλλά και ιδιώτες.

ΠΗΓΗ

***

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Στο παρά 5′ πριν ξεσπάσει ο Γ΄Παγκόσμιος Πόλεμος!

Η συζήτηση για την πιθανότητα ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και τα σημάδια που αναδύθηκαν είναι ανησυχητικά. Με τους παγκόσμιους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς να κλιμακώνονται και την αδυναμία των διεθνών οργανισμών να αποτρέψουν τις συγκρούσεις, η απειλή ενός παγκόσμιου πολέμου να γίνεται πιο ορατή από ποτέ μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, υπογράμμισε ότι οι συγκρούσεις που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές, όπως στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενδέχεται να κλιμακωθούν σε έναν πιο γενικευμένο πόλεμο, εάν οι διεθνείς δυνάμεις δεν δράσουν συντονισμένα και αποφασιστικά​.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε μια «υπαρξιακή κρίση», καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις πολλαπλασιάζονται και το διεθνές σύστημα ασφαλείας αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι η συνεχής εξάπλωση της πυρηνικής τεχνολογίας και η έλλειψη ελέγχου στη στρατιωτική χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργούν πρωτοφανείς κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια​.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αποτελεί επίσης μια σημαντική εστία ανησυχίας. Η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να επιβάλει αποτελεσματική ειρήνη και δικαιοσύνη σε αυτές τις περιοχές θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερες παγκόσμιες συγκρούσεις​.

Πολεμικές συγκρούσεις σε εξέλιξη

Ευρώπη
Ρωσία-Ουκρανία: Ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία παραμένει στο προσκήνιο από τον Φεβρουάριο του 2022, έχοντας καταστροφικές συνέπειες στην Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα. Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση με τη χρήση βαρέων όπλων, πυραύλων και την υποστήριξη από άλλες δυνάμεις αυξάνει τον φόβο μιας παγκόσμιας σύρραξης​.

Μέση Ανατολή
Ισραήλ-Παλαιστίνη-Λίβανος-Ιράν: Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα, ενώ η κλιμάκωση μεγαλώνει με την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο, τις πυραυλικές επιθέσεις αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ,  ενώ οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις είναι πλέον τεράστιες και στη Γάζα και στον Λίβανο. Το ζήτημα περιπλέκεται από τις περιφερειακές παρεμβάσεις και την έλλειψη αποτελεσματικής διαμεσολάβησης για ειρήνη​.
Υεμένη: Η μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των Χούθι συνεχίζεται, με τη διεθνή κοινότητα να ανησυχεί για τις ανθρωπιστικές συνέπειες και τις γεωπολιτικές επιπλοκές από την εμπλοκή περιφερειακών δυνάμεων όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Αφρική
Σουδάν:
Η χώρα βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ παραστρατιωτικών ομάδων και της κυβέρνησης, με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις να πλήττουν την περιοχή.
Σαχέλ και Δυτική Αφρική: Οι χώρες όπως το Μάλι, το Νίγηρα και η Μπουρκίνα Φάσο αντιμετωπίζουν συνεχείς εξεγέρσεις και επιθέσεις από τζιχαντιστικές οργανώσεις, με τις περιοχές να βυθίζονται στη βία και την ανασφάλεια​

Ασία
Αφγανιστάν:
Η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021 έχει επιφέρει αστάθεια, ενώ συνεχίζονται συγκρούσεις με ένοπλες ομάδες, ενώ η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κρίσιμη.
Μιανμάρ (Βιρμανία): Το στρατιωτικό καθεστώς συνεχίζει να καταστέλλει τη δημοκρατική αντίσταση, με βίαιες συγκρούσεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων​.

Οικονομικές και κοινωνικές διαταραχές

Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις ενισχύουν τις πιθανότητες για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αποσταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και η αύξηση των τιμών τροφίμων και καυσίμων έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομική δυσπραγία, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει προειδοποιήσει ότι η συνδυασμένη επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία, της πανδημίας COVID-19, και της κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει σε μια παγκόσμια «ανάπτυξη κρίσης». Πολλές χώρες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, και οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες τροφοδοτούν την ανασφάλεια και τις πιθανότητες σύγκρουσης.

Η Ανάγκη για Διεθνή Δράση

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάλεσε τις χώρες να αναλάβουν δράση για την αποτροπή του κινδύνου ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου. Η προτεινόμενη «Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη» υπογραμμίζει την ανάγκη για διεθνή συνεργασία, ενίσχυση των πολυμερών μηχανισμών ασφάλειας, και αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων μέσω διπλωματικών και πολιτικών διαδικασιών.

Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι συγκρούσεις σε διάφορα μέτωπα, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, και η απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων κάνουν τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου πολέμου πιο πραγματικό από ποτέ. Οι πολυμερείς μηχανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, συνεχίζουν να επισημαίνουν την επείγουσα ανάγκη για διπλωματική δράση και συνεργασία για την αποτροπή αυτής της καταστροφής.

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν έχει μέχρι τώρα καταφέρει να βρει κοινό έδαφος σε πολλά βασικά ζητήματα, όπως η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, η αντιμετώπιση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και η οικονομική στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών που πλήττονται από τις οικονομικές κρίσεις και τον κλιματικό κίνδυνο.
Η συζήτηση για την ειρήνη πρέπει να επανέλθει στο επίκεντρο των διεθνών σχέσεων, αλλιώς ο κόσμος κινδυνεύει να βρεθεί σε μια νέα, καταστροφική περίοδο παγκόσμιων συγκρούσεων.

Με αυτές τις εξελίξεις στο προσκήνιο, ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης του 2024 μας υπενθυμίζει ότι η ειρήνη δεν είναι αυτονόητη. Οι εντάσεις αυξάνονται και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε: Μπορεί η ανθρωπότητα να αποφύγει έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο; Αυτό εξαρτάται από τις άμεσες και συντονισμένες ενέργειες της διεθνούς κοινότητας.

Z.X.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου