11 Οκτωβρίου 2024

“Εταιροκρατία”, ο υπονομευτής της δημοκρατίας, σύμφωνα με Έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων ITUC - Λίστα εταιρειών

 
Στο περιθώριο της πρόσφατης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη όπου και υιοθετήθηκε το “Σύμφωνο για το Μέλλον” με κοινές παγκόσμιες δράσεις, ελάχιστοι από τους κυβερνητικούς επισήμους έδωσαν προσοχή στην προειδοποιητική Έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων ITUC. Για πρώτη φορά σε τέτοιο ανώτατο διεθνές επίπεδο γίνεται λόγος για μια “μη εκλεγμένη δύναμη που επιδιώκει να κυριαρχήσει στις παγκόσμιες υποθέσεις”. Αυτή είναι η “εταιρική δύναμη”, δηλώνεται από την ITUC. 

Η “εταιροκρατία” που έχει περιγραφεί διεξοδικά από πολλούς διανοητές τα τελευταία χρόνια, μπαίνει στο εδώλιο των παγκόσμιων συνδικάτων με συγκεκριμένα ονόματα και συγκεκριμένες ενέργειες. Οι χαρακτηριζόμενοι στην Έκθεση ως “εταιρικοί υπονομευτές της δημοκρατίας” είναι οι εμβληματικές παγκόσμιες εταιρείες που ελέγχουν σημαντικό μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου. “Παραβιάζουν τα συνδικάτα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μονοπωλούν τα μέσα ενημέρωσης και την τεχνολογία, επιδεινώνουν την κλιματική καταστροφή και ιδιωτικοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες”, αναφέρεται συγκεκριμένα. Η άποψη της ITUC για τη βασική αιτία της κρίσης που αντιμετωπίζει η δημοκρατία είναι «η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη, κυριαρχούμενη από τις εταιρείες παγκόσμια οικονομία», την οποία ταυτίζει επίσης με την ακροδεξιά. 

Η λίστα των εταιρειών υπονομευτών της δημοκρατίας

Στον κατάλογο των εταιρικών υπονομευτών της δημοκρατίας για το 2024 περιλαμβάνονται οι εταιρείες Amazon.com, Blackstone Group, ExxonMobil, Glencore, Meta, Tesla και η ομάδα Vanguard.** Σύμφωνα με την έκθεση αντιπροσωπεύουν και εκπροσωπούν έναν ευρύτερο εταιρικό κόσμο που προστατεύει και επεκτείνει τα δικά του κέρδη υπονομεύοντας τη δημοκρατία. Αυτές οι εταιρείες, σημειώνεται, ότι αναπτύσσουν πολύπλοκες επιχειρήσεις λόμπινγκ για να υπονομεύσουν τη λαϊκή βούληση και να επηρεάσουν την παγκόσμια πολιτική. Δεν είναι οι μόνες, υπάρχουν ακόμη κρατικές επιχειρήσεις, στρατιωτικοί εργολάβοι του ιδιωτικού τομέα, νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας που δεν ακολουθούν κανονισμούς και προσπαθούν να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα. Επισημαίνεται ότι στην πλειονότητα τους καθοδηγούνται από εξαιρετικά πλούσια άτομα που υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν ακροδεξιούς πολιτικούς και κόμματα για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που αποδίδονται στις εταιρείες-υπονομευτές είναι η μείωση των μισθών, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η επίθεση στις συνδικαλιστικές ενώσεις και τα συνδικάτα, οι μονοπωλιακές πρακτικές, οι τακτικές που επιδεινώνουν το Κλίμα και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Οι κατηγορίες της ITUC

Στο νούμερο ένα της λίστας φιγουράρει η Amazon, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία «αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη αντιπροσωπευτική δημοκρατία». Βρίσκεται στο στόχαστρο για την κατάρρευση των συνδικάτων και τους χαμηλούς μισθούς, το μονοπώλιο στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις τρομερές εκπομπές άνθρακα μέσω των AWS (κέντρων δεδομένων) της, την εταιρική φοροδιαφυγή και το λόμπι». Η εταιρεία προσπάθησε να υπονομεύσει την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών, αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ, αγνόησε ακροάσεις στην ΕΕ που οδήγησαν σε απαγόρευση άσκησης πίεσης και αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για υπογραφή συμφωνιών για την υγεία και την ασφάλεια. Σύμφωνα με την ITUC η Amazon χρηματοδοτεί σε δεξιούς πολιτικούς για να υπονομεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, και έχει επιτρέψει στις ακροδεξιές ομάδες να κερδίζουν εισοδήματα στο διαδίκτυο. και να οδηγούν την επισκεψιμότητα μέσω του AWS. 

Η αμέσως επόμενη απειλή για τη δημοκρατία προέρχεται από τη Meta. «Οι αλγόριθμοι της Meta μπορούν κυριολεκτικά να αλλάξουν τις αντιλήψεις της ανθρωπότητας για την πραγματικότητα», δήλωσε η ITUC για την υπερ-εταιρεία που διοικείται από τον Mark Zuckerberg. Ο συνδυασμός με το επιβληθέν μοντέλο εσόδων του με την εκμετάλλευση τρισεκατομμυρίων εξατομικευμένων προσωπικών στοιχείων για να προσφέρει εξαιρετικά αποτελεσματική διαφήμιση, οδήγησε στην ισχυρή πλατφόρμα που μπορεί να ανταγωνιστεί ορισμένα έθνη-κράτη. Ορισμένοι αναφέρουν τη Μeta, σημειώνεται, ως “ένα ξένο κράτος, κατοικημένο από ανθρώπους χωρίς κυριαρχία, που κυβερνάται από έναν ηγέτη με απόλυτη εξουσία”.

Συνεχίζοντας γράφει για την Tesla, τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο που έγινε γρήγορα γνωστή ως ένας από τους πιο επιθετικούς παγκόσμιους εργοδότες. Η συνομοσπονδία καταλογίζει τη συνεχιζόμενη άρνηση της Tesla να διαπραγματευτεί με Σουηδούς υπαλλήλους, ότι δεν τηρεί τους κανονισμούς ασφάλειας, ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κυρίως την κατηγορεί για περιβαλλοντικές καταστροφές. “Η αλυσίδα εφοδιασμού [της Tesla] βασίζεται σε εταιρείες εξόρυξης νικελίουπου υπονομεύουν τα πρότυπα διαβούλευσης με τις τοπικές κοινότητες της Ινδονησίας και αποψιλώνουν τόσο γρήγορα τα εδάφη που οι πλημμύρες και η ρύπανση των υδάτων απειλούν τα πάντα” δήλωσε η ITUC. Ο όμιλος κατηγόρησε τον Μάσκ για την εικαζόμενη χρήση παιδικής εργασίας στην εξόρυξη χαλκού και κοβαλτίου για τα οχήματά του. 

Για την Blackstone, τη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο και ιδιοκτήτη εμπορικών ακινήτων διεθνώς, η Συνομοσπονδία της καταλογίζει χρηματοδότηση αυταρχικών πολιτικών χρηματοδοτεί δεξιούς, αυταρχικούς πολιτικούς, τον ενεργό ρόλο της στην ταχεία αποψίλωση των δασών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και τις τεράστιες επενδύσεις σε έργα ορυκτών καυσίμων . Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Blackstone αποκόμισε τεράστια κέρδη, με τη χρεοκοπία ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους μακροχρόνιας φροντίδας της χώρας, επωφελήθηκε από την κερδοσκοπία της στεγαστικής αγοράς μετά την οικονομική κρίση του 2008 και απέλυσε χιλιάδες εργαζόμενους μετά την πανδημία του Covid-19. Πρωταγωνιστεί στην παιδική εκμετάλλευση και εργασίας στη βιομηχανία συσκευασίας κρέατος, ενώ επικρίθηκε στη Βραζιλία επειδή βοήθησε στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υποδομών και αγροτικής γης. Η Blackstone φαίνεται να πιστεύει ότι αυτή –όχι οι ψηφοφόροι– θα πρέπει να καθορίζουν τη δημόσια πολιτική. 

Η ExxonMobil ξόδεψε εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση think tank για την παραγωγή κλιματικών ερευνών που αρνούνται την κλιματική αλλαγή και ασκεί πίεση ενάντια στα περιβαλλοντικά κανονιστικά πλαίσια. Είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία που ανήκει σε επενδυτές και η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο ως προς τα έσοδα. Με έδρα τις ΗΠΑ, ανταγωνίζεται εταιρείες όπως η Saudi Aramco, η CNPC και η Sinopec, κρατικές επιχειρήσεις σε χώρες όπου δεν υπάρχει δημοκρατία. Εξακολουθεί να προωθεί τη χρήση ορυκτών καυσίμων, χρηματοδοτεί την Ένωση Γενικών Εισαγγελέων των Ρεπουμπλικανών. Το λόμπι της εταιρείας υπερβαίνει κατά πολύ την εθνική πολιτική και επεκτείνεται βαθιά σε διεθνείς κυβερνητικές συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της COP. 

Η Exxon φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει ινδονησιακές στρατιωτικές μονάδες που συμμετείχαν σε μυριάδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, στο Τσαντ, φέρεται να συνεργάστηκε με τον δικτάτορα Idriss Déby. Το 2022, απέκλεισε τα μέλη του συνδικάτου από το διυλιστήριο στο Beaumont του Τέξας για σχεδόν ένα χρόνο και προσπάθησε να διαλύσει το συνδικάτο. Φέτος, ανακοίνωσε απολύσεις στη Γαλλία, επηρεάζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Glencore είναι ο μεγαλύτερος έμπορος εμπορευμάτων και η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο βάσει εσόδων, ελέγχει ή παράγει τεράστια τμήματα της παγκόσμιας προσφοράς άνθρακα, ψευδαργύρου, κοβαλτίου και άλλων ορυκτών, μετάλλων, καυσίμων και τροφίμων. Κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί παγκόσμιες εκστρατείες κατά των ιθαγενών κοινοτήτων και ακτιβιστών για να στηρίξει τα κέρδη της από τον άνθρακα. Η υπονόμευση της δημοκρατίας από την εταιρεία δεν αμφισβητείται, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει δηλώσει ένοχη για δωροδοκία, διαφθορά και χειραγώγηση της αγοράς σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Βενεζουέλα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Καμερούν, η Ισημερινή Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού , Νιγηρία και Νότιο Σουδάν. Από πού όμως βρίσκει τα χρήματα για να ασκήσει τόση επιρροή, ρωτά η ITUC. Εν μέρει με τη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, είναι η απάντηση. Το Publish What You Pay διαπίστωσε ότι η Glencore “είναι η πιο αδιαφανής εταιρεία εξόρυξης στην έρευνά μας, με το 46% των 46 θυγατρικών της να είναι ενσωματωμένες στο Secrecy Jurisdictions “, γνωστές και ως φορολογικοί παράδεισοι. Η έκταση των μυστικών της αποκαλύφθηκε στη διαρροή των Paradise Papers του 2017. Η Glencore φέρεται ακόμη να συνέβαλε στη χρηματοδότηση δεξιών παραστρατιωτικών στην Κολομβία, καθώς και σε «ειδικά τάγματα εφόδου» που χρησιμοποιήθηκαν για την καταστολή διαδηλώσεων και απεργιών στο Περού

Τέλος αναφέρεται ως κατηγορούμενο το “γκρούπ Vanguard”, ένας από τους «Big Four» θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο, μαζί με τις BlackRock, Fidelity και State Street. Οι συμμετοχές του Vanguard της έδωσαν “ακραία θέση ισχύος” , “τη φωνή που έχει μεγαλύτερη σημασία μεταξύ των επενδυτών”. Μεταξύ των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του γκρούπ Vanguard αξίας περίπου 9,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνονται αποθέματα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνταξιοδοτικά προγράμματα εργαζομένων. Μεταξύ εκείνων όπου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι πέντε εταιρείες από τη λίστα, στις Amazon , Blackstone , ExxonMobil , Meta και Tesla . Είναι επίσης βασικός μέτοχος σε εταιρείες πλατφορμών επισφαλούς ασφάλειας όπως η Uber, η Delivery Hero, η Lyft και η Gojek – όλες οι οποίες είναι σημαντικοί παίκτες σε μια ακόμη αναδυόμενη βιομηχανία που βασίζεται στην καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων. Η εταιρεία είναι επίσης επώνυμος μέτοχος σε κατασκευαστές όπλων οι οποίοι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, “κινδυνεύουν να είναι συνένοχοι σε σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”. Καταλογίζεται σε αυτό ότι χρησιμοποιεί το σκιώδες “Donor Advised Funds” για να επιτρέψει στους επενδυτές να διοχετεύουν χρηματοδότηση σε ακροδεξιές , αντιδημοκρατικές οργανώσεις που προωθούν την ισλαμοφοβία, τη μισαλλοδοξία των εργαζομένων LGBTQ+, την υπεροχή των λευκών και πολλά άλλα.

** Η χαρτογράφηση της εταιρικής εξουσίας και ακροδεξιών πολιτικών από την ITUC έγινε με τη συνεργασία της Reactionary International Research Consortium και το Ινστιτούτο Αυτονομίας . Για την παρακολούθηση των σχέσεων με τις οργανώσεις των εργαζομένων, η ITUC διαβουλεύεται με εταίρους στο Συμβούλιο Παγκόσμιων Ενώσεων. Για τις εταιρικές παραβιάσεις εξετάζει τις δημόσιες πληροφορίες από την Επιτροπή για το Εργατικό Κεφάλαιο, το Good Jobs First Violations Tracker και τις εταιρικές σελίδες του Business and Human Rights Resource Center. Για την επιρροή του λόμπι που αναπτύσσεται από τις εταιρείες, η ITUC χρησιμοποιεί έρευνα από το Διακρατικό Ινστιτούτο και άλλους πόρους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου