16 Οκτωβρίου 2024

Γερμανική εφημερίδα "Bild": Στα χέρια της μαφίας το real estate στη Μύκονο;

Γερμανικά και βρετανικά δημοσιεύματα συνδέουν ξεκάθαρα τη δολοφονία του τοπογράφου στο Ψυχικό με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων στον κλάδο διαχείρισης της τοπικής αγοράς ακινήτων

Πάλι για τους λάθος λόγους απασχολούν τα ελληνικά νησιά τα ΜΜΕ του εξωτερικού. Μετά τα απανωτά δημοσιεύματα του καλοκαιριού για τα φαινόμενα υπερτουρισμού σε κλασικούς αιγαιοπελαγίτικούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη, ευρωπαϊκά μέσα καταπιάνονται με τη μαφία του «real estate» σε ένα άλλο παγκοσμίου φήμης ελληνικό νησί, τη Μύκονο.

Με τίτλο του ρεπορτάζ «Η μαφία σπέρνει τον φόβο στη Μύκονο», η Bild περιγράφει πώς εγκληματικές οργανώσεις έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στο νησί των ανέμων, έχοντας ανακαλύψει νέες μεθόδους προσπορισμού πολλού μαύρου χρήματος, επεκτείνοντας τις σκοτεινές τους δραστηριότητες σε ένα νέο «χρυσωρυχείο», όπως ερμηνεύει η Deutsche Welle το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την «κοσμοπολίτισσα» του Αιγαίου.

«Ο φόβος εξαπλώνεται στο ελληνικό νησί της Μυκόνου. Ο φόβος για τη μαφία, η οποία έχει ανακαλύψει πως αυτό το παραδεισένιο μέρος για διακοπές είναι χρυσωρυχείο και θέλει να το ξεζουμίσει, ακόμη και με τη βία – και δε διστάζει να προβεί και σε φόνους», γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό μέσο για τη μαφία που δραστηριοποιείται στo νησί, συνδέοντας τη, όπως ήταν αναμενόμενο με την πρόσφατη δολοφονία του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη, o οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά άγνωστου δράστη, μέσα στο αυτοκίνητό του, σε δρόμο του Ψυχικού, το πρωί της 2ας του περασμένου Ιουλίου και «είχε μία μεγάλη έκταση γης 38 εκταρίων στη Μύκονο, δίπλα σε ένα ξενοδοχείο που βρισκόταν υπό κατασκευή. Αυτό όμως δεν άρεσε στην ελληνική μαφία, η οποία ήθελε να βγάλει πολλά χρήματα από το οικόπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με την αστυνομία, δινόταν και αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ για το κεφάλι του τοπογράφου, ο οποίος θεωρείτο γνώστης της αγοράς ακινήτων του νησιού».

Το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα, συνεχίζει η Bild, «έχει ανακαλύψει εδώ και καιρό πόσο κερδοφόρα είναι τα τουριστικά θέρετρα. Έτσι, όπως αναφέρει και η βρετανική Daily Mail, προσπαθεί να ελέγξει τις τοπικές αρχές, όπως και τοπογράφους και μεσίτες.

[…] Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε επιφυλακή. Η Γενική Εισαγγελία έχει επιλέξει έναν ειδικό ερευνητή, ο οποίος θα ερευνήσει την τοπική αγορά ακινήτων, ενώ η αστυνομία πρόκειται να αποκτήσει 200 νέους αστυνομικούς στο νησί. Δύο νυχτερινά κλαμπ που θεωρούνταν πως συνδέονται με τη μαφία έκλεισαν, η έκδοση οικοδομικών αδειών έχει σταματήσει και τα οικοδομικά σχέδια αναθεωρούνται».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου