16 Οκτωβρίου 2024

Einstein εναντίον Netanyahu: Ας ξαναθυμηθούμε τα λόγια του Αϊνστάιν, της Άρεντ και των υπολοίπων...

Einstein εναντίον Netanyahu

του Αλέξανδρου Σχισμένου

Στις 4 Δεκεμβρίου του 1948 μια επιστολή δημοσιεύτηκε στους New York Times που προειδοποιούσε για την εμφάνιση ενός φασιστικού κόμματος στο Ισραήλ, και την οποία υπέγραφαν διάσημοι Εβραίοι της εποχής, ανάμεσα στους οποίους η Χάννα Άρεντ και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν:

“Προς τους συντάκτες των New York Times:

Μεταξύ των πιο ανησυχητικών πολιτικών φαινομένων της εποχής μας είναι η εμφάνιση στο νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ του «Κόμματος της Ελευθερίας» (Tnuat Haherut), ενός πολιτικού κόμματος που μοιάζει πολύ ως προς την οργάνωση, τις μεθόδους, την πολιτική φιλοσοφία και την κοινωνική απήχηση με τα ναζιστικά και φασιστικά κόμματα. Δημιουργήθηκε από τα μέλη και τους οπαδούς της πρώην Irgun Zvai Leumi, μιας τρομοκρατικής, δεξιάς, σοβινιστικής οργάνωσης στην Παλαιστίνη.

Η σημερινή επίσκεψη του Menachem Begin, ηγέτη αυτού του κόμματος, στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι προφανώς υπολογισμένη για να δώσει την εντύπωση της αμερικανικής υποστήριξης του κόμματός του στις επερχόμενες ισραηλινές εκλογές και να εδραιώσει τους πολιτικούς δεσμούς με τα συντηρητικά σιωνιστικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρκετοί διάσημοι Αμερικανοί έχουν χαιρετίσει την επίσκεψή του. Είναι αδιανόητο το ενδεχόμενο πως, όσοι αντιτίθενται στο φασισμό σε όλο τον κόσμο, εάν δεν είναι σωστά ενημερωμένοι για το πολιτικό ιστορικό και τις προοπτικές του κ. Μπεγκίν, θα μπορούσαν να προσθέσουν τα ονόματά τους και την υποστήριξή τους στο κίνημα που εκπροσωπεί.

Πριν γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά μέσω των οικονομικών συνεισφορών και των δημόσιων εκδηλώσεων υπέρ του κ. Μπεγκίν και της δημιουργίας στην Παλαιστίνη της εντύπωσης ότι ένα μεγάλο τμήμα της Αμερικής υποστηρίζει φασιστικά στοιχεία στο Ισραήλ, το αμερικανικό κοινό πρέπει να ενημερωθεί για το ιστορικό και τους στόχους του κ. Μπεγκιν και του κινήματός του.

Οι δημόσιες διακηρύξεις του κόμματος του Μπεγκίν δεν αποκαλύπτουν τον πραγματικό του χαρακτήρα. Σήμερα μιλούν για ελευθερία, δημοκρατία και αντιιμπεριαλισμό, ενώ μέχρι πρόσφατα κήρυτταν ανοιχτά το δόγμα του φασιστικού κράτους. Στις πράξεις του όμως το τρομοκρατικό κόμμα προδίδει τον πραγματικό του χαρακτήρα- από τις προηγούμενες πράξεις του μπορούμε να κρίνουμε τι αναμένεται να κάνει στο μέλλον.

Επίθεση σε αραβικό χωριό

Ένα συγκλονιστικό παράδειγμα ήταν η συμπεριφορά τους στο αραβικό χωριό Deir Yassin. Αυτό το χωριό, μακριά από τους κεντρικούς δρόμους και περιτριγυρισμένο από εβραϊκά εδάφη, δεν είχε πάρει μέρος στον πόλεμο και μάλιστα είχε αποκρούσει αραβικές συμμορίες που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το χωριό ως βάση τους. Στις 9 Απριλίου (THE NEW YORK TIMES), τρομοκρατικές συμμορίες επιτέθηκαν σε αυτό το ειρηνικό χωριό, το οποίο δεν αποτελούσε στρατιωτικό στόχο, σκότωσαν τους περισσότερους από τους κατοίκους του, 240 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, και κράτησαν μερικούς από αυτούς ζωντανούς για να παρελάσουν ως αιχμάλωτοι στους δρόμους της Ιερουσαλήμ. Το μεγαλύτερο μέρος της εβραϊκής κοινότητας τρομοκρατήθηκε από την πράξη αυτή και η Εβραϊκή Υπηρεσία έστειλε τηλεγράφημα συγγνώμης στον βασιλιά Αμπντουλάχ της Υπερ-Ιορδανίας. Όμως οι τρομοκράτες, κάθε άλλο παρά ντράπηκαν για την πράξη τους, αλλά ήταν περήφανοι για τη σφαγή αυτή, τη δημοσιοποίησαν ευρέως και κάλεσαν όλους τους ξένους ανταποκριτές που βρίσκονταν στη χώρα να δουν τα στοιβαγμένα πτώματα και την ολική καταστροφή στο Deir Yassin.

Το περιστατικό του Deir Yassin αποτελεί παράδειγμα του χαρακτήρα και των πράξεων του Κόμματος της Ελευθερίας.

Μέσα στην εβραϊκή κοινότητα έχουν κηρύξει ένα μείγμα υπερεθνικισμού, θρησκευτικού μυστικισμού και φυλετικής ανωτερότητας. Όπως και άλλα φασιστικά κόμματα, τα μέλη τους έχουν χρησιμοποιηθεί για να σπάσουν απεργίες και έχουν οι ίδιοι ζητήσει την καταστροφή των ελεύθερων συνδικάτων. Στη θέση τους πρότειναν εταιρικές ενώσεις κατά το ιταλικό φασιστικό πρότυπο.

Κατά τα τελευταία χρόνια της σποραδικής αντιβρετανικής βίας, οι ομάδες IZL και Stern εγκαινίασαν ένα βασίλειο τρόμου στην εβραϊκή κοινότητα της Παλαιστίνης. Δάσκαλοι ξυλοκοπήθηκαν επειδή μιλούσαν εναντίον τους, γονείς πυροβολήθηκαν επειδή δεν άφηναν τα παιδιά τους να τους ακολουθήσουν. Με γκανγκστερικές μεθόδους, ξυλοδαρμούς, σπάσιμο παραθύρων και εκτεταμένες ληστείες, οι τρομοκράτες εκφόβιζαν τον πληθυσμό και απαιτούσαν βαρύ φόρο αίματος.

Οι άνθρωποι του Κόμματος της Ελευθερίας δεν είχαν καμία συμμετοχή στις εποικοδομητικές προσπάθειες στην Παλαιστίνη. Δεν διεκδίκησαν καμία γη, δεν έχτισαν κανέναν οικισμό, και το μόνο που έκαναν ήταν να μειώσουν την εβραϊκή αμυντική δραστηριότητα. Η πολυδιαφημισμένη μεταναστευτική τους επιχείρηση ήταν ελάχιστη και αφιερώθηκαν κυρίως στην μετοίκηση φασιστών συμπατριωτών τους.

Διαφορές που παρατηρούνται

Οι αποκλίσεις μεταξύ των τολμηρών ισχυρισμών που προβάλλει τώρα ο Μπεγκίν και το κόμμα του, και του ιστορικού των προηγούμενων ενεργειών τους στην Παλαιστίνη δεν είναι χαρακτηριστικά ενός συνηθισμένου πολιτικού κόμματος.

Φέρουν την αδιαμφισβήτητη σφραγίδα ενός φασιστικού κόμματος για το οποίο η τρομοκρατία (εναντίον Εβραίων, Αράβων και Βρετανών) και η παραπληροφόρηση είναι τα μέσα και το «Κράτος-Ηγέτης» ο στόχος.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω σκέψεων, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει γνωστή η αλήθεια για τον κ. Μπεγκίν και το κίνημά του σε αυτή τη χώρα. Είναι ακόμη πιο τραγικό το γεγονός ότι η ηγεσία του αμερικανικού σιωνισμού αρνήθηκε να κάνει εκστρατεία κατά των προσπαθειών του Μπεγκίν, ή ακόμη και να παρουσιάσει στους ίδιους τους ψηφοφόρους της τους κινδύνους για το Ισραήλ από την υποστήριξη του Μπεγκίν.

Οι υπογράφοντες, λοιπόν, χρησιμοποιούμε αυτό το μέσο για να παρουσιάσουμε δημόσια μερικά σημαντικά γεγονότα σχετικά με τον Μπεγκίν και το κόμμα του και να τους παροτρύνουμε όλους να μην υποστηρίξουν αυτή την τελευταία εκδήλωση του φασισμού.

ISIDORE ABRAMOWITZ, HANNAH ARENDT, ABRAHAM BRICK, RABBI JESSURUN CARDOZO, ALBERT EINSTEIN, HERMAN EISEN, M.D., HAYIM FINEMAN, M. GALLEN, M.D., H.H. HARRIS, ZELIG S. HARRIS, SIDNEY HOOK, FRED KARUSH, BRURIA KAUFMAN, IRMA L. LINDHEIM, NACHMAN MAISEL, SEYMOUR MELMAN, MYER D. MENDELSON, M.D., HARRY M. OSLINSKY, SAMUEL PITLICK, FRITZ ROHRLICH, LOUIS P. ROCKER, RUTH SAGIS, ITZHAK SANKOWSKY, I.J. SHOENBERG, SAMUEL SHUMAN, M. SINGER, IRMA WOLFE, STEFAN WOLFE”

Η επιστολή ξεχάστηκε.

Το Tnuat Haherut [Herut] το εθνικιστικό κόμμα που ίδρυσε το 1948 ο Μεναχέμ Μπεγκίν από τα μέλη της τρομοκρατικής Irgun έγινε μεγάλος παράγοντας, κατέκτησε την εξουσία το 1977, έπεσε το 1983 και το 1988 μετονομάστηκε σε Likud.

Ποιος είναι ο σημερινός ηγέτης του Likud; Ο Μπι Μπι Νετανιάχου.

Έχουμε λοιπόν την Irgun, μια ένοπλη σιωνιστική τρομοκρατική οργάνωση που οργάνωσε σφαγές ολόκληρων χωριών να εξελίσσεται σε πολιτικό εθνικιστικό κόμμα, το Herut, που σήμερα με νέο όνομα, Likud, ελέγχει έναν πανίσχυρο κρατικό στρατό και οργανώνει τη σφαγή ολόκληρων λαών.

Ας ξαναθυμηθούμε τα λόγια του Αϊνστάιν, της Άρεντ και των υπολοίπων, γιατί η εναντίωση στον πόλεμο απαιτεί αντιφασισμό όχι αντισημιτισμό.

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου