03 Οκτωβρίου 2024

Δολοφονικό αμόκ στο ισραήλ. Απειλεί με βομβαρδισμούς σε όλη τη Μ.Ανατολή, ενώ απαγόρευσε και την είσοδο στο Ισραήλ του γεν. γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

 
Αξιωματούχος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, μιλώντας σε δημοσιογράφους, απείλησε ότι η πολεμική αεροπορία «θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή». Η δήλωση που μεταδόθηκε από ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ πραγματοποιείται ύστερα από τη μαζική πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον ισραηλινών στόχων, σαν απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, σε ιρανικό έδαφος κατά παράβαση της εθνικής κυριαρχίας της Τεχεράνης.


Το Τελ Αβίβ διαψεύδει ιρανικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες χτυπήθηκαν και μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ. Παρόλα αυτά η ακριβής εικόνα των ζημιών είναι αδύνατο να καταγραφεί καθώς ο ισραηλινός στρατός απαγορεύει τη μετάδοση σχετικών πληροφοριών για στρατιωτικούς στόχους ενώ έχει απομακρύνει από τη χώρα επικριτικά ΜΜΕ, όπως το Al Jazeera (και έχει σκοτώσει σχεδόν το σύνολο των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων στη Γάζα).

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι παρά το γεγονός ότι από την επίθεση δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σημαντικές απώλειες για το Ισραήλ, η επίθεση αλλάζει το ψυχολογικό σκηνικό τόσο στο εσωτερικό του Ισραήλ, όσο και στην πλευρά των δυνάμεων της αντίστασης. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ, οι κάτοικοί του είδαν πυραύλους να περνούν από ολόκληρη την επικράτεια της χώρας και πόλεις όπως το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ.

Το Ιράν, σε αντίθεση με την πρακτική του Ισραήλ, φάνηκε να στοχεύει αποκλειστικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Παρόλα αυτά όπως εξηγούσε απεσταλμένος του CNN, το Ισραήλ έχει τοποθετήσει πιθανούς στόχους, όπως το αρχηγείο της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ στο κέντρο πυκνοκατοικημένων περιοχών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων αμάχων. Για να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή την ορολογία του Ισραήλ, έχει μετατρέψει τους πολίτες του σε ανθρώπινες ασπίδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ της εικόνας

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δεν καταδίκασε τους πρόσφατους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να καταδικάσουν την ιρανική επίθεση.

Τα αντίποινα του Ιράν είχαν σημαντικές διαφορές σε επιχειρησιακό επίπεδο από τα αντίστοιχα αντίποινα του Απριλίου ύστερα από το βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία. Αυτή τη φορά δεν δόθηκε προειδοποίηση 72 ωρών αλλά μόνο μίας ώρας ενώ τον τόνο έδωσαν υπερηχητικοί πύραυλοι και όχι τα εξαιρετικά αργά drones που αποτελούν εύκολο στόχο.

Την ίδια ώρα διεθνείς παρατηρητές καταγράφουν όλο και σημαντικότερη εμπλοκή των κυπριακών βάσεων σε επιχειρήσεις δυτικών δυνάμεων που συνδράμουν το Ισραήλ. Στο παρελθόν η Χεζμπολάχ είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει στην Κύπρο εάν το νησί εμπλακεί σε επιθέσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου.


Α.Χ

ΠΗΓΗ

***

Εκτός διεθνούς δικαίου το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο του γ.γ του ΟΗΕ

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Οριστικά εκτός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου θέτει τον εαυτό του το Ισραήλ απαγορεύοντας την είσοδο στη χώρα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ο χαρακτηρισμός του Αντόνιο Γκουτέρες σαν persona non grata από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αποτελεί το επιστέγασμα ενός χρόνου ανηλεών επιθέσεων που έχουν οδηγήσει στη δολοφονία τουλάχιστον 220 υπαλλήλων του ΟΗΕ.

Την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός πρωθυπουργός στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, μέσα σε ένα παραλήρημα θρησκευτικού μίσους, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα Ηνωμένα Έθνη τα οποία χαρακτήρισε «βούρκο αντισημιτισμού».

Οι δολοφονίες εργαζομένων του ΟΗΕ ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου όταν ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς δεν έγινε εν κενώ. «Ο παλαιστινιακός λαός» ανέφερε τότε ο Γκουτέρες «έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Είδε τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από εποικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να καταπνίγεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται. Οι ελπίδες του για μια πολιτική λύση έχουν εξανεμιστεί».

Την περίοδο που ακολούθησε, το Ισραήλ έστρεψε το σύνολο του επικοινωνιακού του μηχανισμού εναντίον του ΟΗΕ χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες οργανώσεις όπως το λόμπι του UN Watch με έδρα τη Γενεύη αλλά και ομάδες που δημιουργήθηκαν ad hoc για την περίσταση. Οι δυο βασικές επιδιώξεις του Τελ Αβίβ ήταν α) να συνδέσει τον οργανισμό αρωγής UNRWA με την Χαμάς, ώστε να διακοπεί η παροχή τροφίμων και να επιταχυνθεί ο λιμός στη Γάζα και β) να κατηγορήσει τον ΟΗΕ ότι αποκρύπτει τις (ψευδείς) κατηγορίες περί μαζικών βιασμών από τη Χαμάς.

Αρκετά από τα σχετικά επιχειρήματα, που διακινούνταν αρχικά μέσω non paper σε επιλεγμένους δημοσιογράφους, τα είδαμε τελικά να δημοσιεύονται αυτούσια και σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης 

O βασικός στόχος της επιτάχυνσης του λιμού επιτεύχθηκε καθώς τουλάχιστον 18 χώρες διέκοψαν αρχικά τη χρηματοδότησή τους προς την UNRWA ενώ οι συνεχιζόμενες δολοφονίες υπαλλήλων του ΟΗΕ δυσχεραίνουν τόσο την μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων αλλά και την καταγραφή των εγκλημάτων στη Γάζα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου