04 Οκτωβρίου 2024

Παραβατικότητα ανηλίκων: Πίσω στη δεκαετία του 1950 - "Όχι" στην αυστηροποίηση των ποινών και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

EUROKINISSI

Συνταγές διάπλασης των παίδων από το 1950


Την αντίθεσή της με το δόγμα της αυστηροποίησης των ποινών για την πρόληψη της εγκληματικότητας που διαπνέει τα εξαγγελθέντα μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης εξέφρασε με χθεσινή ανακοίνωσή του το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Χαρακτηρίζοντας «ατελέσφορα» τα μέτρα του υπουργείου, η ΕνΔΕ, μετά την προχθεσινή συνάντησή της με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη, δήλωσε τη διαφωνία της στην αυστηροποίηση των ποινών «και την επαναφορά του κανόνα της προφυλάκισης ως μέτρων πρόληψης της εγκληματικότητας» καθώς, όπως υπογραμμίζει, «δεν επαληθεύονται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα», κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου για τις στρεβλώσεις και τις αβελτηρίες των επιχειρούμενων αλλαγών που θα πλήξουν περαιτέρω το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τη γνωστοποίηση των νέων μέτρων που προτάθηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όπου εξαγγέλθηκε η αυστηροποίηση των ποινών σε θέματα βίας ανηλίκων, με αυστηρότερη ποινική μεταχείριση τόσο των ανηλίκων όσο και των γονέων, χωρίς ταυτόχρονα να ανοίγει η συζήτηση για τις κοινωνικές αιτίες του φαινομένου. Στη βούληση της κυβέρνησης, που θα διατυπωθεί σε νομοσχέδιο, άσκησε χθες κριτική και ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γ. Καλλιακμάνης (Μega), λέγοντας ότι όταν μιλάμε για παιδιά δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε αυστηροποίηση ποινών, αλλά να εξετάζουμε κοινωνικά μέτρα.

Ακόμα ένα δείγμα νοσταλγικής... οπισθοδρόμησης, με αφορμή την υπόθεση ξυλοδαρμού της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα, έδωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξή του (ΑΝΤ1) όπου επιστράτευσε και άλλα -βιωματικά- επιχειρήματα υπέρ των νέων κυβερνητικών μέτρων. «Αν ο πατέρας μου μάθαινε ότι ο δάσκαλος μου έριξε κανένα χαστούκι, ο πατέρας μου μου έριχνε άλλα 10» δήλωσε ο υπουργός. «Γιατί, μου έλεγε, για να σε δείρει ο δάσκαλος κάτι κακό έκανες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, με ένα αντίστοιχο υπερσυντηρητικό αφήγημα, μίλησε σε συνέντευξή της (ΣΚΑΪ) και η βουλεύτρια Κυκλάδων της Ν.Δ., Κατερίνα Μονογυιού, η οποία τόνισε ότι τα παιδιά στην επαρχία πάνε κατηχητικό σε αντίθεση με αυτά της Αθήνας και αναρωτήθηκε γιατί να μη συμβαίνει αυτό και στις μεγάλες πόλεις! «Πρέπει να επιστρέψουμε στις βάσεις μας. Εχει απομακρυνθεί και ο κόσμος λίγο από αυτό που λέμε θρησκεία. Τα παιδιά στην επαρχία πηγαίνουν και ένα κατηχητικό. Θα το πάει η γιαγιά, θα το πάει η μάνα. Γιατί να μη συμβαίνει αυτό και στις μεγάλες πόλεις;».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου