της Άντας Ψαρρά
Μπήκαμε στον Ιούλιο του 2024 κι ενώ τα αλλεπάλληλα τρομακτικά ρεκόρ καμένων εκτάσεων, περιουσιών και ζωικού βασιλείου καταρρίπτονται από χρόνο σε χρόνο αφήνουμε πίσω τον Ιούνιο με τριπλάσιες καμένες εκτάσεις πριν ακόμα μετρηθούν τα καμένα στη μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας και της Κερατέας. «Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Κοντοέ, διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η συνολική καμένη έκταση για το Ιούνιο του 2024 είναι πάνω από 3 φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο των τελευταίων 14 ετών». («Εφ. Συν.», 29.6.2024). Κι όλα αυτά στην αρχή του καλοκαιριού κι όλα αυτά με τον «Νόμο Φλωρίδη» σε πλήρη εφαρμογή.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός πολιτικής προστασίας Βασίλης Κικίλιας, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν παύουν να τονίζουν την κλιματική αλλαγή ωσάν να είναι ένα γεγονός που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Κυνηγούν επίδοξους εμπρηστές, βρίσκουν ξανά ενόχους αλλοδαπούς σε βίντεο, που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να δείξουν στον κόσμο, εφευρίσκουν δόλιους εμπρησμούς, βοηθούμενοι κι από κάποιους δημάρχους που ίσως δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ή που απλά αναζητούν συνωμοσίες δόλιων εμπρησμών, ακόμα κι αν οι ίδιοι οι πολίτες καταγγέλλουν τις απαρχαιωμένες κολώνες της ΔΕΗ που πιάνουν φωτιά και τους ακαθάριστους δημόσιους χώρους.
- Κλείνουν τα πάρκα της Αθήνας, στερώντας μια ανάσα στους πολίτες που ζουν τον καύσωνα αδυνατώντας να τα φυλάξουν.
- Συγχαίρουν καθημερινά τους ταλαίπωρους πυροσβέστες και τους εθελοντές, αφήνοντας χιλιάδες θέσεις κενές στο πυροσβεστικό σώμα, ενώ αγοράζουν σωρηδόν τα πολεμικά αεροπλάνα δίχως να διαθέτουν άμεσα ένα αν όχι ανάλογο αλλά πάντως ικανό ποσό για την πρόληψη, τις διανοίξεις δασικών δρόμων, τις προσλήψεις πυροσβεστών και καλά εκπαιδευμένων δασοκομ,άντος και την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων. Μοναδικά όπλα τα πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, οι απειλές για βαριές ποινές και δημεύσεις περιουσιών των αμελών πολιτών που καίνε ξερόχορτα και τα διαρκή κουδουνίσματα του 112. Μόνιμη καραμέλα οι κακοί αλλοδαποί ακόμα και εκείνοι που κάηκαν ανήμποροι πέρσι στον Έβρο ή κάποιοι άλλοι ταλαίπωροι που για μερικά ευρώ αναλαμβάνουν να κάψουν ξερόχορτα αγνοώντας τον νόμο και το τι τους περιμένει αν το αφεντικό τούς αναθέσει μια οξυγονοκόλληση με καύσωνα και ισχυρούς ανέμους.
Μόλις στα τέλη Απριλίου σε συνέντευξή του στο «Open» ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αμέσως μετά την ετυμηγορία για τους ενόχους στο Μάτι, προαναγγέλλοντας κατά κάποιο τρόπο την έφεση του εισαγγελέα, τόνιζε μεταξύ άλλων:
«Στο
αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια, όταν μάλιστα έχουμε προειδοποίηση
ακραίων καιρικών φαινομένων, που τώρα είναι ένα πλημμέλημα αστείο (!),
με τον καινούριο κώδικα (σ.σ. τέθηκε σε ισχύ την επομένη ημέρα)
επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι 20 χρόνια, έχει χρηματική ποινή μέχρι
200.000 ευρώ και πιθανή δήμευση περιουσίας. Καταλαβαίνετε τη διαφορά;»
Δημοσιογράφος: «Τεράστια!»
Και συνεχίζει ο υπουργός: «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργήσουμε εξοντωτικά προς τους παρανομούντες, όμως αυτές οι διατάξεις στέλνουν ένα σήμα ότι δεν είναι υποχρεωτικό να παρανομούμε, υποχρεωτικό είναι να τηρούμε τους νόμους. Τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από κανένα ποινικό σύστημα. Τα ποινικά συστήματα είναι πετυχημένα στον κόσμο στον βαθμό που προειδοποιούν αποτελεσματικά και αποτρέπουν την εγκληματικότητα, όχι όταν αφήνεις το έγκλημα να εξελιχθεί και σου λένε μετά ότι πρέπει να πας φυλακή. Το πιο αποτυχημένο είναι αυτό που έχουμε τώρα, αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα σε κάποιες διατάξεις».
Εδώ βέβαια ο κ. Φλωρίδης ξέχασε τους ποινικούς κώδικες, στους οποίους ήδη είχε αλλάξει τα φώτα δύο φορές ο προκάτοχός του Κώστας Τσιάρας. Φυσικά και για τις αλλαγές των Π.Κ. επί Τσιάρα σφοδρές ήταν οι κριτικές, όχι μόνο των «δικαιωματιστών» αλλά του συνόλου του νομικού κόσμου, μεταξύ αυτών και της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων (ακόμα σφοδρότερες ήταν και για τις αλλαγές Φλωρίδη):
«Ανάλογη παρατήρηση επιφυλάσσουν και για τον λαϊκίστικο τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης στις πρόσφατες καταστροφές: “Η διάπλαση κοινώς επικινδύνων αδικημάτων (εμπρησμός κ.λπ.) ως εγκλημάτων δυνητικής (αντί της ισχύουσας συγκεκριμένης) διακινδύνευσης εγκυμονεί τον κίνδυνο “επιθετικής” διωκτικής πρακτικής εις βάρος της ασφάλειας δικαίου και της αρχής της αναλογικότητας”. Η κυβερνητική αυτή παρέμβαση στο Ποινικό Δίκαιο χαρακτηρίζεται ως απόρροια εξυπηρέτησης πολιτικο-επικοινωνιακών στόχων που εμπνέονται από τις θεαματικές υποθέσεις της επικαιρότητας και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές» («“Δογματικώς προβληματικό” το νομοσχέδιο Τσιάρα», «Εφ.Συν.» 2.11.2021).
Ο κ. Φλωρίδης έσπευσε στη συνέχεια να υπαινιχθεί σαφώς ότι ο ποινικός κώδικας του 2019, «ο Π.Κ. του ΣΥΡΙΖΑ» κατά την προσφιλή χαρακτηρισμό από τους υπουργούς Μητσοτάκη και τους πάσης φύσεως «τηλε-ευαγγελιστές» των καναλιών ήταν περίπου φτιαγμένος και για να αθωώσει τους υπεύθυνους της τραγωδίας στο Μάτι. εφόσον μείωσε τις ποινές για παρόμοια εξ αμελείας αδικήματα από τα 10 στα 8 χρόνια. Δεν εξήγησε φυσικά το γιατί ακόμα κι έτσι οι ένοχοι θα μπορούσαν να εκτίσουν και ποινές φυλάκισης αν έτσι έκρινε το δικαστήριο. Μίλησε απαξιωτικά για τη χρηματική ποινή, παραλείποντας να πει ότι τώρα στον δικό του Κώδικα επανήλθε η εξαγορά ποινής για όποιον διαθέτει οικονομική άνεση. Μάλιστα ο δημοσιογράφος παρατήρησε ότι είναι σαν να λέει ότι με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι συνέταξε το νόμο η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του 2019 σημειώνοντας ότι παρ’ όλα αυτά οι δικαστές που δίκασαν του κατηγορουμένους θα μπορούσαν εφαρμόζοντας τους κώδικες τους 2019 να οδηγήσουν κάποιους από όσους κρίθηκαν ένοχοι στη φυλακή. Ο υπουργός απόφυγε μεγαλόκαρδα τον σκόπελο, πετώντας ευέλικτα το μπαλάκι στη δικαιοσύνη, τονίζοντας με νόημα και με σχετική σιγουριά ότι οι εισαγγελείς θα εξετάσουν το ζήτημα και θα πράξουν αναλόγως για το αν θα ασκήσουν ή όχι την έφεση. Η έφεση ασκήθηκε αμέσως μετά.
Ο κ. Φλωρίδης έσπευσε βοηθούμενος και από τις ερωτήσεις να συγκρίνει το πόσο πολύς χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η δίκη για το Μάτι και πόσο γρήγορα θα τελειώσει η ανάκριση για τα Τέμπη. Το ότι βολικά συνέκρινε δύο διαφορετικά πράγματα (δηλαδή τη διεξαγωγή δίκης με πλήθος μαρτύρων, κατηγορουμένων και δικηγόρων με την ολοκλήρωση μιας κυρίας ανάκρισης) πέρασε ασχολίαστο. Ασχολίαστο πέρασε και το ότι η ανάκριση για τα Τέμπη είναι άγνωστο αν έχει δώσει την απαραίτητη σημασία σε τρανταχτά στοιχεία που εκ των υστέρων προέκυψαν για τα μπαζώματα, την αλλοίωση του χώρου που έγινε η τρομακτική σύγκρουση, τις πληροφορίες που ακόμα συρρέουν για το άλλο, αγνώστου φορτίου, τρένο κοκ.
Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη, όπως επίσης ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι στην τραγωδία στο Μάτι, παρά τις ευθύνες του μηχανισμού πυρόσβεσης, των όποιων λαθεμένων τραγικών χειρισμών, την αδυναμία πρόβλεψης εκκένωσης, την έλλειψη του 112 κ.λπ, η κλιματική αλλαγή που τώρα έγινε καραμέλα της κυβέρνησης ήταν ήδη παρούσα, ενώ «καταγράφηκε ρεκόρ οκταετίας, όταν στις 23.7.2018 οι ριπές έφτασαν στα 100-120 χιλιόμετρα την ώρα σε αρκετές περιοχές της Αττικής» (Αστεροσκοπείο Αθηνών). Η τραγωδία στα Τέμπη όμως δεν ήταν αποτέλεσμα ούτε της κλιματικής αλλαγής, ούτε της κακιάς ώρας, ούτε του ανθρώπινου λάθους που τόσο επίμονα θέλησε να πείσει γι’ αυτό ακόμα κι ο πρωθυπουργός. Κι όταν το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης για να στηρίξει τα επιχειρήματά του για το πόσο σωστοί είναι οι ποινικοί του κώδικες επικαλέστηκε τον Ευάγγελο Αβέρωφ, «ο κόσμος δεν είναι εύκολο να κρίνει ο κόσμος πρέπει να συγκρίνει», απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό αφορά βέβαια και τον ίδιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο άκαμπτος και τόσο τιμωρητικός νόμος Φλωρίδη, τα μεγάλα πρόστιμα για τους οικοπεδούχους, οι βαριές ποινές χωρίς αναστολή για τους ανόητους που επιμένουν να κάνουν δουλειές στο ύπαιθρο σε ακραίες καιρικές συνθήκες, η μη έγκαιρη αποκομιδή των κομμένων κλαδιών και των ξερόχορτων, η άρνηση του ΔΕΔΔΗΕ να παραδεχτεί την πιθανότητα έστω έναρξης πυρκαγιάς από στύλο της ΔΕΗ, οι αποδεδειγμένες ενάρξεις ή επεκτάσεις πυρκαγιών σε ΧΥΤΑ ή και παράνομες χωματερές, οι πάντα τυχαίες δηλητηριώδεις πυρκαγιές σε χώρους και εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και οι διαρκείς συσκέψεις ανοίγουν επίσημα και φέτος την καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Φαίνεται δε ήδη ότι το «επιτυχημένο ποινικό σύστημα» Φλωρίδη, που θα αποτρέπει το έγκλημα με την απειλή βαριάς, μη αναλογικής με το αδίκημα ποινής, αποδεικνύεται στρεβλό όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς αύξησης της βαριάς εγκληματικότητας, αλλά και στην …κλιματική αλλαγή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου