«Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να ιδιωτικοποιήσει την Ψυχική Υγεία και τη δημόσια και δωρεάν Απεξάρτηση. Κλείνει τα δύο μεγάλα ψυχιατρεία, ΨΝΑ και ΨΝΘ, χωρίς να δημιουργεί εναλλακτικές δομές μέσα στην Κοινότητα. Ομογενοποιεί όλα τα δημόσια και δωρεάν θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, εντάσσοντας τα, μαζί με τα ιδιωτικά κάθε είδους, μέσα σε έναν υπερσυγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό οργανισμό, ΝΠΙΔ, έξω από το ΕΣΥ» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Στερεί από τα εξαρτημένα άτομα την ελπίδα να απεξαρτηθούν και να επανενταχτούν στην κοινωνία ως καθαροί μαχητές της ζωής. Τα καταδικάζει στη συντήρηση της εξάρτησης και τα υποκατάστατα, στην εξαθλίωση του δρόμου» σημειώνει.

«Θυσιάζει χιλιάδες εξαρτημένα παιδιά και τις οικογένειες τους στο βωμό του κέρδους των μεγάλων συμφερόντων, όπως επιτάσσει η χρεοκοπημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ανάλγητης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δημιουργεί ένα νέο Μεσαίωνα για όσους πάσχουν ψυχικά και δεν έχουν να πληρώσουν αυτούς που λυμαίνονται το χώρο της ψυχικής υγείας» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.

«Καταδικάζει τους εργαζόμενους που δίνουν τον εαυτό τους στο δύσκολο έργο της απεξάρτησης, της πρόληψης και της ψυχικής υγείας, στην ανασφάλεια της απόλυσης και της ελαστικής εργασίας. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές δίνουμε τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, για να μην περάσει αυτό το ν/σ, να αποσυρθεί» υπογραμμίζει.

«Τα σχέδιά τους προβλέπουν το κλείσιμο του ΨΝΑ και του ΨΝΘ, θέλουν να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, να μην έχουν καμία πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας» τονίζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην απεξάρτηση τη δημιουργία ΝΠΙΔ και την κατάργηση προγραμμάτων με “δείγματα γραφής” στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το “18ΑΝΩ”, το “ΑΡΓΩ”, το “ΔΙΑΠΛΟΥΣ”, ο “ΙΑΝΟΣ”, τα Κέντρα Πρόληψης. Προγράμματα που υποχρεώνονται να αλλάξουν φιλοσοφία αφού η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους» σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Ζητάμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου που θα δημιουργήσει τεράστια οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα στους φορείς, τους εργαζόμενους, τους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Προς όφελος τελικά των ιδιωτών και των ΜΚΟ που λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και προσφέρουν αναντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Μεταξύ άλλων στην κινητοποίηση συμμετέχουν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του ΨΝΑ, το σωματείο του Δρομοκαΐτειου, ο Σύλλογος εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), εργαζόμενοι και μέλη από θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, εργαζόμενοι και απόφοιτοι από το 18 ΑΝΩ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με πανό του που γράφει «υπερασπιζόμαστε τη φιλοσοφία της πρόληψης, τα κέντρα πρόληψης και τις θέσεις εργασίας μας σε αυτά».

Επίσης, συμμετέχουν εργαζόμενοι από τον ΟΚΑΝΑ καθώς και εργαζόμενοι του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών που διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το ΕΚΕΨΥΕ.

Ακόμη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, σωματεία Εργαζομένων από δημόσια νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, το ΚΑΤ, το Θριάσιο, το Γ. Γεννηματά, ο Άγιος Σάββας, όπως και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και περιχώρων,

Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του ΨΝΑ, Θωμάς Δημουλάς, προειδοποίησε με κλιμάκωση του αγώνα, Υπογράμμισε την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα μέσω του νομοσχεδίου, υπενθυμίζοντας ότι 4.700 είναι οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλίνες έναντι 900 δημοσίων.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Στηλίτευσε επίσης την προσπάθεια πριμοδότησης των ΜΚΟ. Ανέφερε το πρόσφατο παράδειγμα του οικοτροφείου που λειτούργησε για ένα χρόνο κι όταν έληξε η χρηματοδότηση οι ασθενείς οδηγήθηκαν πίσω στο ψυχιατρείο.

«Οι κατευθύνσεις αυτές μας οδηγούν 60 χρόνια πίσω με στόχο την ενίσχυση των ιδιωτών και συρρίκνωση των κρατικών δαπανών. Χρέος μας είναι η ζωή, όχι το ”πάμε κι όπου βγει”. Δεν είμαστε μόνοι, σήμερα οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σε γενική απεργία, είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους γιατί είμαστε σάρκα από τη σάρκα τους», είπε.

Διαβάστε επίσης: Νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία / Ψυχικά πάσχοντες και τοξικοεξαρτημένοι μόνο σε ιδιώτες και μόνο με φαρμακευτική αγωγή

ΠΗΓΗ

***

Συγκέντρωση
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Ξεσηκωμός ενάντια στο καταστροφικό ν/σ για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση

Μαζική απεργιακή διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας. «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης με προειδοποιήσεις για απεργία διαρκείας

Ηχηρό «όχι» από τους εμπλεκόμενους φορείς στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που παραδίδει την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση στους ιδιώτες και αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες των πασχόντων και των οικογενειών τους. Περισσότερα από 150 σωματεία και φορείς των δύο τόσο ευαίσθητων τομέων ζητούν την απόσυρσή του εκτρωματικού σχεδίου νόμου προειδοποιώντας ότι θα διαλύσει τις όποιες υπάρχουσες υπηρεσίες. 

Συλλογικότητες και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους στο κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και προγραμμάτων απεξάρτησης, καθώς με το ν/σ προβλέπεται η ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα (Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ)) την αναμόρφωση και το περιεχόμενο της ψυχικής υγείας και η δημιουργία ενός άλλου ιδιωτικού φορέα, του ΕΟΠΑΕ, όπου θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί, όπως ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ.

Εργαζόμενοι και απόφοιτοι των παραπάνω τριών δομών και ψυχιατρικών νοσοκομείων ήταν σήμερα ανάμεσα στους διαδηλωτές, που απαιτούν να παραμείνουν δημόσιες και δωρεάν οι δομές, όπως επίσης να μην καταργηθούν τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης. «Χρέος μας η ζωή και όχι "πάμε κι όπου βγει", οι άνθρωποι και η ιστορία τους δεν αποσύρονται, τα νομοσχέδια ναι», έγραφε χαρακτηριστικά ένα από τα πανό. «Υπερασπιζόμαστε τη φιλοσοφία της πρόληψης, τα κέντρα πρόληψης και τις θέσεις εργασίας μας σε αυτά» τόνιζε ένα άλλο.

Συγκεντρωμένοι προειδοποίησαν με απεργία διαρκείας και νέες κινητοποιήσεις. Η Κατερίνα Μάτσα εκ μέρους του σωματείου υποστήριξης του έργου του 18 Άνω κατήγγειλε την «εγκληματική και αδύνατη» κυβέρνηση, κυβέρνηση «φτώχειας, ανεργίας και καταστροφής του ελληνικού λαού» τονίζοντας ότι προσπαθεί να επιβληθεί μόνο με τη βία.

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Το «παρών» έδωσαν επίσης η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, υγειονομικοί από νοσοκομεία της Αττικής, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, οργανώσεις συνταξιούχων, μέλη του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπεία της Νέας Αριστεράς. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα τονίζει πως το «σύγχρονο και ολιστικό μοντέλο, η διεπιστημονική προσέγγιση και κυρίως η συνέχεια στην φροντίδα δίνουν τη θέση του στο μικρότερο κόστος, στον διοικητικό και "επιστημονικό" συγκεντρωτισμό και στην "αξιοποίηση των δυνατοτήτων" του ιδιωτικού τομέα».

Νωρίτερα, εργαζόμενοι του ΨΝΑ Δαφνί και άλλοι υγειονομικοί, που συμμετείχαν στην παραπάνω κινητοποίηση, προχώρησαν συμβολικά σε αιφνιδιαστική διαμαρτυρία έξω από το προεδρικό Μέγαρο ζητώντας χρηματοδότηση και μονιμοποιήσεις.

Φώναξαν συνθήματα όπως «η ψυχική υγεία ανήκει στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», «τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» και «δώστε λεφτά για πρόνοια υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Χθες το 18 ΑΝΩ και το δίκτυο αλληλεγγύης κοινωνικών ιατρείων πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, ενώ καλούν αύριο, μαζί με άλλες συλλογικότητες, σε μεγάλη συναυλία.

Πολλοί καλλιτέχνες, όπως οι Γιάννης Αγγελάκας, Δημήτρης Μητσοτάκης, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Γρηγόρης Κλιούμης, Βέβηλος, και Θραξ Πανkc,, ενώνουν τις φωνές τους με τους υγειονομικούς και τον επιστημονικό κόσμο ζητώντας να μην περάσει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Η συναυλία θα γίνει την Τετάρτη (8μ.μ.) σε πάρκο, με πράσινο και δροσιά, λόγω καύσωνα [στη συμβολή των οδών Ερμού και Πειραιώς (Γ. Γιαννατσή), 200 μέτρα πιο κάτω από την πλατεία Ασωμάτων].

Σημειώνεται ότι Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ ενάντια στον ΕΟΠΑΕ συγκεντρώνει υπογραφές (ΕΔΩ) με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα».  

ΠΗΓΗ