03 Ιουλίου 2024

Συνεχίζεται η γενοκτονία στη Γάζα – Ισραηλινή επιδρομή στη Χαν Γιούνις με νεκρούς και τραυματίες (VIDEO)

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις περιοχών στις πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, ενώ χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. 

Palestinians with the their belongings, they could take, start to flee after the Israeli army has ordered Palestinians living in eastern areas to immediately leave ahead of a possible new ground assault in Khan Yunis, Gaza on July 2, 2024 [Ali Jadallah]Anadolu Agency]

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε χθες, Δευτέρα, από τους κατοίκους περιοχών στη Χαν Γιούνις και τη Ράφα, από τις οποίες τα ισραηλινά άρματα μάχης είχαν αποχωρήσει πριν μερικές εβδομάδες, να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν μέσα στη νύκτα, καθώς άρματα μάχης και αεροσκάφη βομβάρδιζαν την Καράρα, την Αμπασάν και άλλες περιοχές για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές εκκένωσης, δήλωσαν κάτοικοι και μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

«Πού θα πάμε;», αναρωτήθηκε ο 55χρονος Τάμερ που έχει εκτοπιστεί έξι φορές από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος. «Κάθε φορά που οι άνθρωποι επιστρέφουν στα σπίτια τους και αρχίζουν να ξαναχτίζουν λίγο τη ζωή τους, ακόμη και στα ερείπια των σπιτιών τους, η κατοχή στέλνει ξανά άρματα μάχης για να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει», πρόσθεσε.

Φωτιές: Την διαφορά των φυσικών φαινομένων από την φυσική καταστροφή την κάνει η κυβέρνηση (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Φωτιές: Την διαφορά των φυσικών φαινομένων από την φυσική καταστροφή την κάνει η κυβέρνηση

Για να μην εξελιχθεί ένα φυσικό φαινόμενο σε φυσική καταστροφή, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η οργάνωση του κράτους για το οποίο μιλάμε. Τα φυσικά φαινόμενα είναι γνωστά, δεν εκπλήσσουν.


Το αν θα φτιάξεις ένα σύστημα που να προστατεύει την κοινωνία από τις πλημμύρες, οι οποίες είναι απόλυτα υπολογίσιμες ή από τις πυρκαγιές, είναι ζήτημα μέτρων και έργων για την προστασία της κοινωνίας, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ας δούμε πως βαθμολογούν οι ευρωπαίοι το ελληνικό σύστημα πυροπροστασίας, πως φαίνεται να λειτουργεί αυτό, καθώς και την προστασία από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπονται ισχυρότερα μετά από πυρκαγιές. 

Όλα μαζί μας δείχνουν πόσο εύκολα στην Ελλάδα ένα φυσικό φαινόμενο μπορεί να εξελιχθεί σε φυσική καταστροφή με υπογραφή Μητσοτάκη. Ο οποίος βέβαια είναι ο υπάλληλος που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Το δόγμα «Μέχρι να καούν τα φύκια» ως κεντρική πολιτική πυροπροστασίας

Μιλώντας μόνο για καθαρισμό οικοπέδων παραβλέπουμε τις πραγματικές ευθύνες - Του Νίκου Γεωργιάδη*

EUROKINISSI

*Ο υπεύθυνος χερσαίου προγράμματος της WWF Ελλάς, Νίκος Γεωργιάδης, γράφει στο NEWS 24/7 για τα ακαθάριστα οικόπεδα και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η έννοια της πρόληψης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.


Τις τελευταίες ημέρες έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με ένα γαϊτανάκι ευθυνών για τα ακαθάριστα οικόπεδα και τις ευθύνες των δήμων. Όμως ο τρόπος και η χρονική στιγμή που αυτή η συζήτηση λαμβάνει χώρα καταλήγει σε ένα μόνο πράγμα: στον αποπροσανατολισμό της πραγματικής συζήτησης από την προχειρότητα που για ακόμα μία φορά η πολιτεία χειρίζεται το θέμα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Το νομικό πλαίσιο υπάρχει

Ήδη από το 2002 και συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Νόμο 3013/2002 κάθε Δήμος θα έπρεπε να διαθέτει Τμήμα Πολιτικής Προστασίας με συγκεκριμένη στελέχωση και Συντονιστικό Τοπικό Όργανο. Με τον ίδιο νόμο, προβλέπονται με λεπτομέρεια οι αρμοδιότητες των Δήμων στο έργο της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών εντός των διοικητικών ορίων τους, ενώ έχουν και την ευθύνη εφαρμογής του σχεδιασμού και συντονισμού των δράσεων και του δυναμικού τους.

Για να το πούμε απλά, ο νόμος ορίζει ότι οι Δήμοι πρέπει να έχουν σχέδιο και κατάλληλο προσωπικό ώστε να μπορούν εγκαίρως να εκτιμούν τους κινδύνους, τα κενά στον συντονισμό και τα ευάλωτα σημεία της περιοχής τους και να αναλαμβάνουν κατάλληλες δράσεις πρόληψης σε τοπικό επίπεδο. Οι αρμοδιότητες των Δήμων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μέριμνα για την τήρηση υποχρεώσεων καθαρισμού από τους ιδιοκτήτες, την ενημέρωση πολιτών, τη συντήρηση οδικού δικτύου και τη διαχείριση βλάστησης για τη μείωση κινδύνου σε περιοχές αρμοδιότητάς τους, υποδομές όπως πηγές υδροληψίας, κλπ.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική

Αδιανόητη τουριστική μπίζνα για την κλωστοϋφαντουργία της Σύρου με “εργατικό κολατσιό” και έξτρα μπόνους “πραγματική εργάτρια”! - Της Δήμητρας Μυρίλλα

Μία από τις νεόκοπες τουριστικές φράσεις του συρμού, βαθύτατα αντι- ιστορική, προκλητικά αντιεπιστημονική, εξαιρετικά βάναυση είναι ο λεγόμενος “βιωματικός τουρισμός”.  Αφορά κατά κανόνα τα τεκμήρια ιστορίας και παράδοσης ενός λαού και του τόπου του και χρησιμοποιεί αγοραίες προστακτικές όπως “απόλαυσε την εμπείρια”, “ζήσε σαν αγρότης”, “φάε σαν αρχαίος έλληνας” κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια χυδαία εμπορευματική εκδοχή της τουριστικής μπίζνας, η οποία μετατρέπει τη μνήμη κυριολεκτικά σε λούνα παρκ και καταλήγει σε φρικώδη αποτελέσματα, συχνά, δε, τερατωδώς,  φαιδρά. 

Μία τέτοια “βιωματική” φαιδρότητα – αν όχι αθλιότητα – εμφανίστηκε στη Σύρο, υπό τη μορφή  ΑΜΚΕ (Hermoupolis Heritage),  που ίδρυσε ιδιώτης  προκειμένου να “αναβιώσει” – τουριστικά πάντα – την κλωστοϋφαντουργία του νησιού (ένα από τα 68 εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας που υπήρχαν στο νησί) κατά τον 19ο και στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και να παρουσιάσει την ζωή της εργατικής τάξης – των γυναικών της κλωστοϋφαντουργίας  δηλαδή – ως φολκλόρ αναπαράσταση με διαβαθμισμένα μπόνους, όπως εργατικό κολατσιό, εργατική τσάντα, ρεμπέτικη κομπανία και έξτρα μπόνους μια πραγματική εργάτρια (!) ανάλογα με το αντίτιμο του εισιτηρίου. 

Ετούτη η τουριστική “κατάντια”, αυτή η νεοπλουτίστικη αηδία για λαϊφ – στυλίστες αρχοντοχωριάτες με συνείδηση – εταιρικό προϊόν, αυτός ο αγοραίος διανοουμενίστικος σουσουδισμός, που φέρει  προφανείς ιστορικές, πολιτικές, ταξικές προεκτάσεις και κυρίως συσκοτίσεις μπορεί κάλλιστα να “αυτο – εξευτελίζεται” και γι’ αυτό παραθέτουμε ολόκληρη τη παρουσίαση:

Οι συνταξιούχοι με συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας διεκδίκησαν αυξήσεις και μέτρα προστασίας του εισοδήματος - Στο "περιμένετε στο ακουστικό σας" από την υπ. Εργασίας, Ν. Κεραμέως (VIDEO – ΦΩΤΟς)

image

Στους δρόμους του αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, για πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους, βρέθηκαν πάλι σήμερα οι συνταξιούχοι με συγκέντρωση – παναττική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, που κήρυξαν  οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. 


Δίνουμε το αγωνιστικό μας «παρών», συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουμε πραγματοποιήσει, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, εκ μέρους της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, απευθύνοντας χαιρετισμό στην κινητοποίηση.

Αντιπροσωπεία της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκε με τον Νίκο Μηλαπίδη, γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπ. Εργασίας, στον οποίο κατέθεσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους, επιχειρηματολογώντας για τον δίκαιο χαρακτήρα τους και την ανάγκη ικανοποίησής τους.

2023: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη (ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ)


Σύλλογος "SOS Τροχαία Εγκλήματα"

Στις 19 Ιουνίου 2024 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) δημοσιοποίησε την έκθεση του για την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη το 2023.

Για μια ακόμα χρονιά οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τροχαία στην Ευρώπη απέχουν πολύ από τους στόχους που τέθηκαν τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. 20.418 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ το 2023, μια μείωση 1% σε σύγκριση με το 2022 (που κι αυτή πιθανότατα θα αναιρεθεί όταν κατατεθούν τα οριστικά στοιχεία από όλες τις χώρες), τη στιγμή που ήταν απαραίτητη η μείωση κατά 6,1% προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση 50% έως το 2030.

«Να αποσυρθεί τώρα το έκτρωμα για την 6ήμερη εργασία” απαιτούν τα εργατικά σωματεία - Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 3/7/2024, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας | Κινητοποίηση στις 4/7/2024 και στη Θεσσαλονίκη

image
Τείχος προστασίας από την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων ορθώνουν τα συνδικάτα, καθώς χτες 1η Ιούλη τέθηκαν σε εφαρμογή δύο ακόμα εργαλεία στην αντεργατική φαρέτρα του κεφαλαίου: Η επέκταση της εξαήμερης εργασίας σε μια σειρά νέους κλάδους και επιχειρήσεις, καθώς και η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, η οποία με την ερμηνευτική εγκύκλιο επιβεβαιώνεται ότι φτιάχτηκε για να ελαστικοποιήσει κι άλλο τον εργάσιμο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 3 Ιούλη στις 5 μ.μ. συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, κάνοντας καθαρό ότι οι μισθωτοί δεν θα αποδεχτούν το μεγάλωμα του απλήρωτου χρόνου εργασίας και την αύξηση του ωραρίου, ούτε την παραπέρα υπονόμευση του 5ήμερου – 8ωρου.

Οι δύο αυτές πρόσθετες αντεργατικές παρεμβάσεις, με πιο πρόσφατη την εξαήμερη εργασία του νόμου Γεωργιάδη, που ψηφίστηκε το 2023, έρχονται να συμπληρώσουν το αντεργατικό όργιο των τελευταίων ετών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκτόξευση της μερικής απασχόλησης (περίπου στο 30%), την ενίσχυση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, την πολλαπλή απασχόληση μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, την υπερεργασία και υπερωρία, την κατάργηση των σταθερών ρεπό και της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαήμερη εργασία με τη νέα διάταξη μπορεί να εφαρμοστεί σε:

Εξαήμερη εργασία: Οργή και από τη ΓΣΕΕ - Ανοιχτή επιστολή του γ.γ. της ΓΣΕΕ προς την υπουργό Εργασίας

Αμείλικτα ερωτήματα από τη ΓΣΕΕ ζητούν απαντήσεις

Λάβρος κατά της κυβέρνησης και της Νίκης Κεραμέως που ανέλαβε το σχετικό χαρτοφυλάκιο με τον προτελευταίο ανασχηματισμό, καθώς και να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο που είχε ξεκινήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος, που απευθύνει στην υπουργό τέσσερα ερωτήματα.

Η ανοιχτή επιστολή του γ.γ. της ΓΣΕΕ

Με αφορμή την κατάργηση του πενθημέρου και την έναρξη της εξαήμερης εργασίας, τέσσερα ερωτήματα στην υπουργό Εργασίας

Αθήνα,1 Ιούλη 2024

Με αφορμή το ξεκίνημα (και επισήμως) από σήμερα 1η Ιούλη της εξαήμερης εργασίας ως Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, όπως έκανα κατ’ επανάληψη πριν 10 μήνες, όταν ο κ. Γεωργιάδης επιχειρούσε να περάσει αυτή την κατάπτυστη διάταξη που καταργεί το πενθήμερο (κάτι που δυστυχώς κατάφερε), αισθάνομαι το χρέος και την ανάγκη, την ανάγκη και το χρέος, για μια φορά ακόμα, με όλη τη δύναμη της φωνής μου, να καταγγείλω το νέο αυτό χτύπημα της κυβέρνησης κατά του κόσμου της εργασίας.

Ταυτόχρονα αισθάνομαι την ανάγκη να χαρακτηρίσω την κυβέρνηση ως την πιο βάρβαρη, την πιο αντεργατική, την πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο, που όχι μόνο αντιμετωπίζει τον κόσμο της εργασίας ως άψυχα αντικείμενα και περισσευούμενους, αλλά από πάνω έχει και το απύθμενο θράσος να επιχειρεί να μας πείσει ότι όλα όσα έχει κάνει, κατ’ εντολή του ΣΕΒ και της μεγαλοεργοδοσίας, είναι για το καλό μας!!

Και επειδή χρησιμοποίησα βαριές λέξεις και οι λέξεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται προς εντυπωσιασμό, επιτρέψτε μου για να τις αιτιολογήσω, να θυμίσω μερικές μόνο από τις εκατοντάδες (επαναλαμβάνω, μερικές μόνο από τις εκατοντάδες) ολέθριες, κατάπτυστες αποφάσεις της σε βάρος του κόσμου της εργασίας και να θέσω τα αντίστοιχα ερωτήματα επί όσων θυμίσω στη νέα υπουργό εργασίας, για να δούμε εάν όλα όσα ψήφισε η κυβέρνησή της, αλλά και η ίδια, είναι υπέρ των εργαζομένων ή των εργοδοτών.

Κυρία Κεραμέως σας θυμίζω:

  1. Η κυβέρνησή σας είναι που ψήφισε την κατάργηση του 8ωρου, της πιο ιερής κατάκτησης του κόσμου της εργασίας
  2. Η κυβέρνησή σας είναι που ψήφισε τη μείωση της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης
  3. Η κυβέρνησή σας είναι που έβαλε σπαστό ωράριο, ακόμα και στη μερική απασχόληση και για να έρθουμε και σε ένα από τα τελευταία κατορθώματά σας αυτό που ξεκινά και επισήμως σήμερα,
  4. Η κυβέρνησή σας είναι αυτή που την ώρα που σε όλη την Ευρώπη μειώνουν τις μέρες και το χρόνο εργασίας, καταργεί το πενθήμερο και το κάνει εξαήμερο!

Κυρία Κεραμέως,

Με βάση τα όσα πράξατε, σας ρωτώ:

Eξαήμερη εργασία: Εκμετάλλευση δίχως τέλος


Του Δημήτρη Σταμούλη

 

Στο στόχαστρο βρίσκεται πλέον και το πενθήμερο στην Ελλάδα των αρίστων, της ευρω-συμμόρφωσης και του ακραίου ξεζουμίσματος της εργασίας. Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται στη βιομηχανία καταρχάς η εξαήμερη εργασία, με εργοδοτική απαίτηση και χωρίς δυνατότητα άρνησης του εργαζόμενου. Συνολικά, η εργατική τάξη στην Ελλάδα εργάζεται πολύ και αμείβεται λίγο.

«Πρωτιά» στις ώρες εργασίας οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα

Το 45% των εργαζομένων στην Ελλάδα, σε σχετική έρευνα του Eurofound, απάντησε ότι σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό αδυνατεί να αντεπεξέλθει με ευκολία στις υποχρεώσεις του, ενώ το 42,8% από τους μερικά απασχολουμένους το 2023 δήλωσε ότι επέλεξε το συγκεκριμένο καθεστώς εργασίας επειδή δεν κατάφερε να βρει μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Σχετικά υψηλό παρέμεινε το 2023 στην Ελλάδα και το ποσοστό των εργαζομένων που δούλευε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου επειδή δεν βρήκε μια μόνιμη θέση εργασίας.

Όπως επισημαίνει και το ΙΝΕ ΓΣΕΕ στην πρόσφατη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, επιβαρυντικά στις συνθήκες απασχόλησης στην Ελλάδα επιδρούν –εκτός των άλλων- και οι ιδιαίτερα πολλές ώρες εργασίας των εργαζομένων, σε βαθμό μάλιστα που διαταράσσεται και η ισορροπία μεταξύ του εργασιακού και του ελεύθερου χρόνου τους. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2023 οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ηλικίας 20-64 ετών εργάζονται εβδομαδιαίως για την κύρια εργασία τους 39,9 ώρες, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ. Μάλιστα έξι στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα δήλωσαν ότι απασχολούνταν εκτός του τυπικού ωραρίου εργασίας (δηλαδή σε καθεστώς βαρδιών ή με εργασία το απόγευμα ή το βράδυ ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου), όταν την ίδια στιγμή στην ΕΕ το ποσοστό αυτό ήταν 33,9%.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν το μέγεθος των δεινών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Σίφνος: Το πρώτο νησί των Κυκλάδων σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω αυξανόμενης έλλειψης νερού


Η Σίφνος σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης για το νερό

«Είμαστε στα όρια μας» δηλώνει ο αντιδήμαρχος, που καταγγέλλει ραγδαία αύξηση των βιλών με πισίνες και απαιτητικούς κήπους.

Με κατεπείγουσα ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Σίφνος είναι το πρώτο νησί των Κυκλάδων που εξαιτίας της αυξανόμενης έλλειψης νερού, τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι τις 22 Ιουλίου. Στην απόφαση αυτή οδήγησε η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης που σημειώνεται ήδη από τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με βλάβη που προέκυψε τον περασμένο μήνα σε αφαλάτωση στον Πλατύ Γιαλό.

ΔΕΙΤΕ την προαναφερόμενη απόφαση: sifnos-1086×1536-1Λήψη

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Φουτουλάκη, σε κάποια μέρη η κατανάλωση νερού που καταγράφηκε τον Ιούνιο σημειώνει αύξηση έως και 100% σε σχέση με αυτή του περασμένου Αυγούστου. «Οι μετρήσεις ήταν αυτές που μας φόβισαν και γι αυτό προσχωρήσαμε με τη δήμαρχο σε αυτή την απόφαση. Ενδεικτικά, εκεί που πέρσι τον Αύγουστο σε ένα παραθαλάσσιο μέρος κατανάλωναν 13 κυβικά/ώρα, φέτος τον Ιούνιο η κατανάλωση φτάνει έως και τα 25 κυβικά/ώρα».

Οι υφιστάμενες αφαλατώσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού που συνεχώς αυξάνονται. «Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση της οικοδόμησης. Τα 3-4 τελευταία χρόνια βρεθήκαμε με πάρα πολλές πισίνες και μεγάλους κήπους που χρειάζονται πότισμα όλη μέρα. Είμαστε στα όρια μας. Όλο τον χειμώνα χτίζουνε. Και αυτό που παρατηρώ είναι ότι δεν θα χτίσουν ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο σπίτι όπως το ξέρουμε από παλιά, αλλά μια βίλα με πισίνα και γύρω-γύρω στρέμματα με φυτά τα οποία θα πρέπει να ποτίζονται. Δεν μπορούμε να τα εξυπηρετήσουμε όλα αυτά. Τέτοιες ανάγκες παλιά το νησί μας δεν τις είχε».

02 Ιουλίου 2024

Η φαιά Γαλλία - Του Ανδρέα Κοσιάρη (ΧΑΡΤΕΣ)

μακρόν λε πεν γαλλικές προεδρικές εκλογές ακροδεξιά νεοφιλελευθερισμός


του Ανδρέα Κοσιάρη


Τη σχεδόν κυριολεκτική εξαέρωση του κόμματος Μακρόν και τη φαιά κυριαρχία του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λε Πεν επιβεβαίωσε ο πρώτος γύρος των έκτακτων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Μόνη θετική χροιά τα υψηλά ποσοστά του Νέου Λαϊκού Μετώπου της ενωμένης γαλλικής Αριστεράς, που όμως δεν τολμά να προτείνει ριζοσπαστικές πολιτικές.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, που εκτάκτως και τυχοδιωκτικά συγκάλεσε ο Εμμανουέλ Μακρόν έπειτα από την ήττα του κόμματός του στις Ευρωεκλογές, επιβεβαίωσε τα αναμενόμενα.

Αυτά αφενός ήταν η «εξαέρωση» του μέχρι πρότινος κυβερνώντος (έστω σε κυβέρνηση μειοψηφίας) κεντρώου κομματικού συνασπισμού του Εμμανουέλ Μακρόν (ENSEMBLE, Ens), που με ποσοστό 20,8% μπορεί να φτάσει να έχει μέχρι και μόλις 70 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, από τις 245 του προηγούμενου.

Αφετέρου, η εκλογική πρωτιά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National, RN, πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λε Πεν, που κινήθηκε σε ελαφρά αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τις ευρωεκλογές προ ενός μήνα (33,1% έναντι 31,7%). Αναλόγως και των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου, που όπως θα δούμε παρακάτω θα κρίνουν πολλές έδρες, η γαλλική ακροδεξιά θα έχει σχεδόν σίγουρα τη σχετική, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία — θα φτάσει το πολύ, λένε τα στατιστικά, σε απόσταση μερικών εδρών από τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

Αδιανόητο: Της έδωσαν βραβείο για ρεπορτάζ στη Γάζα, το πήραν πίσω γιατί διαμαρτυρήθηκε το Ισραήλ (VIDEO)

 

Maha Hussaini: Μπορείτε να μου αφαιρέσετε το βραβείο αλλά δεν θα μου αφαιρέσετε τη φωνή

Διεθνής κατακραυγή από συνδικαλιστικά όργανα δημοσιογράφων και ανεξάρτητους ερευνητές  από την οπισθοχώρηση του Διεθνούς Ιδρύματος Μέσων Ενημέρωσης Γυναικών (IWMF) να “πάρει πίσω” το Βραβείο Θάρρους στη Δημοσιογραφία (Courage in Journalism) από την Παλαιστίνια δημοσιογράφο Maha Hussaini, η οποία όλο αυτό το διάστημα μετέφερε εικόνες και ιστορίες από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δημιουργώντας έναν ακόμη κίνδυνο για τη ζωή της.

“Οι απειλές και οι δολοφονίες χαρακτήρων στοχεύουν μόνο στην αφαίρεση βασικών φωνών και στη διαιώνιση της μακροχρόνιας προκατάληψης στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. Δεν έχω δουλέψει ποτέ για να λάβω βραβεία, ούτε έχω υποβάλει ποτέ αίτηση γιαυποψηφιότητα. Δεν επέλεξα τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα. Έγινα δημοσιογράφος αφού αναγνώρισα τον βαθμό στον οποίο ο κόσμος παραβλέπει τα παλαιστινιακά δεινά και επιλέγει να συμμορφωθεί με τις ισραηλινές πιέσεις, ειδικά σε μια εποχή που το Ισραήλ απαγορεύει σε διεθνείς δημοσιογράφους να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας για να αναφέρουν αντικειμενικά τον πόλεμο.” τονίζει η ίδια σε άρθρο της στο MEE.

“Δεν μετανιώνω για οποιεσδήποτε αναρτήσεις ή λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση αυτού του βραβείου και δεν θα σταματήσω να εκφράζω τις απόψεις μου. Πριν γίνω δημοσιογράφος, είμαι Παλαιστίνια που ζει υπό στρατιωτική κατοχή , σε ένα στραγγαλιστικό αποκλεισμό και γενοκτονία στη Γάζα”, προσθέτει.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ για Εργατικό Δυστύχημα στου Παπάγου: Έγκλημα εξαιτίας των ανύπαρκτων μέτρων ασφάλειας

ποε-οτα-για-εργατικό-δυστύχημα-στου-πα-1358897

ΠΟΕ-ΟΤΑ για Εργατικό Δυστύχημα στου Παπάγου: Εγκλημα εξαιτίας των ανύπαρκτων μέτρων ασφάλειας

 

Εγκλημα εξαιτίας των ανύπαρκτων μέτρων ασφάλειας, χαρακτηρίζει η ΠΟΕ – ΟΤΑ τον τραγικό θάνατο του δημοτικού υπαλλήλου στο δήμο Παπάγου – Χολαργού που την προηγούμενη Παρασκευή έχασε τη ζωή του στη «μάχη» για το μεροκάματο, όταν καταπλακώθηκε από δένδρο κατά την διάρκεια εργασιών εντός σχολείου.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, η ΠΟΕ – ΟΤΑ, σημειώνει:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) κρούει για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τις Δημοτικές Αρχές και τα αρμόδια Υπουργεία να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο για την διασφάλιση των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στην εργασία.

Είναι προφανές πώς τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) είναι ανύπαρκτα, όπως και τα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Παρ’ όλα αυτά, ενώ πολλοί… «υπεύθυνοι-ανεύθυνοι» θα έπρεπε να έχουν καθίσει στο εδώλιο για πράξεις και παραλείψεις, παραμένουν στο απυρόβλητο και η εγκληματική τους αδιαφορία ή αδράνεια συνεχίζονται με ανθρώπινες ζωές να χάνονται.

Τελευταίο τραγικό παράδειγμα ο θάνατος του 47χρονου Δημοτικού Υπαλλήλου στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού την περασμένη Πέμπτη (27-6-2024). Ο πατέρας δύο παιδιών Υπάλληλος καταπλακώθηκε από δένδρο κατά την διάρκεια εργασιών εντός σχολείου και απ’ ότι φαίνεται, και καταγγέλλεται, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανύπαρκτα. Πρόκειται δηλαδή για ένα έγκλημα που μέχρι στιγμής δεν έχει ενόχους.

Η Δημοτική Αρχή, τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και η Ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να αναζητήσουν τους υπεύθυνους και να τους επιβάλλουν τις προβλεπόμενες ποινές. Μόνο έτσι μπορεί να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων. Η έκφραση συλλυπητηρίων από τους υπευθύνους απλά εξοργίζει. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα και συνεχίζει να το θέτει αλλά, όπως φαίνεται, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε…

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Εργασία μέχρι τελικής... πτώσης

xenodoxeio2
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ/© Dreamstime.com

Κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ενθαρρύνει καμαριέρες και σερβιτόρους να ξεχάσουν τα ρεπό, έναντι μπόνους 13 έως 20 ευρώ.

Επικίνδυνες… προσφορές προς ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι προτρέπονται, έναντι πινακίου φακής, να δουλέψουν όλα τα ρεπό τους για να καλύψουν τις ανάγκες της αυξημένης τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, χρησιμοποιεί πεντάστερο κεντρικό ξενοδοχείο.

Χωρίς αιδώ και με κίνδυνο όχι μόνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και για την ποιότητα της εξυπηρέτησης των πελατών, κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, με ανακοίνωση που ανάρτησε στον χώρο εργασίας «κινητροδοτεί» το προσωπικό να εργαστεί σε όλα τα ρεπό του, δηλαδή να μην ξεκουραστεί ούτε μία ημέρα, για ένα δίμηνο, προκειμένου να πάρει μπόνους από 13 έως… 20 ευρώ!

«Στα πλαίσια ενίσχυσης του προσωπικού, στα ξενοδοχεία της Αθήνας, για την προσπάθεια που καταβάλλουν στα τμήματα που υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, όπως καμαριέρες ή και service, από τη διοίκηση αποφασίστηκε να δίνεται ένα extra ποσό (bonus) στο προσωπικό που εργάζεται λόγω αυξημένων αναγκών ρεπό και αμείβεται στον κάθε μήνα από κάποια ρεπό και πάνω» αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Το κίνητρο που προσφέρεται έχει ως εξής:

Οι 24 ώρες του τρόμου για εκατοντάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους και το προαναγγελθέν έγκλημα για τη Δημόσια Υγεία! - Ανοιχτή επιστολή του σωματείου εργαζομένων του ΕΟΔΥ


450 εργαζόμενοι του προγράμματος Philos του ΕΟΔΥ θα περάσουν στην πλειοψηφία τους από σήμερα 1 Ιουλίου την πόρτα της ανεργίας καθώς δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους. Το σωματείο του ΕΟΔΥ με ανοιχτή επιστολή του καλεί τον ελληνικό λαό, τα κόμματα και τα σωματεία στον χώρο της υγείας να πάρουν θέση ρωτώντας αν μπορεί κανείς να φανταστεί τους ήδη υποβαθμισμένους και απαράδεκτους χώρους, φυλακές ψυχών, τα προσφυγικά camps, τα ήδη υποστελεχωμένα ιατρεία των camps χωρίς το μισό σχεδόν υγειονομικό προσωπικό και χωρίς εποπτεία του υπουργείου για ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Το σωματείο εργαζομένων στον ΕΟΔΥ ζητάει άμεση απορρόφηση όλων των εργαζομένων και των ειδικοτήτων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις αντίστοιχες ΥΠΕ χωρίς χρονική διακοπή από τη προηγούμενη σύμβαση τους. Ζητά ακόμη να δοθεί άμεση λύση στην επικίνδυνη και εγκληματική κατάσταση που από αύριο θα δημιουργηθεί στα προσφυγικά camps και τα νοσοκομεία όλης της χώρας!

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Το πρόγραμμα  Philos του  Ε.Ο.Δ.Υ. εξαερώθηκε κυριολεκτικά μέσα σε μερικές ημέρες με τη σφραγίδα του επιτελικού κράτους,  χωρίς να υπάρξει εξασφάλιση των εργασιακών θέσεων των  450 περίπου εργαζομένων  του προγράμματος που απέμειναν στους διάφορους τομείς του προγράμματος. Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, από τη 01/07/2024, θα περάσουν και επίσημα την πόρτα της ανεργίας και κάποιοι λίγοι θα προσληφθούν στον ιδιωτικό τομέα, με συμβάσεις μήνα- μήνα,.ωστε να βγάλουν το φίδι από την τρύπα! Τα ερωτήματα παραμένουν τεράστια! Οι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ευθύνες της κυβέρνησης ακόμα μεγαλύτερες!

Αποκάλυψη: Έτσι γίνεται το «μασάζ» από την ΤΕΡΝΑ στην Κρήτη

 

Η Μονή Αρκαδίου και η αφίσα της συναυλίας Ξαρχάκου που ακυρώθηκε
Η Μονή Αρκαδίου και η αφίσα της συναυλίας Ξαρχάκου που ακυρώθηκε
 
 
 
 
Ο ρόλος του Γιώργου Πανταγιά και της Polity A.E. ● Οι χορηγίες και η περίεργη αρθρογραφία. ● Αποκαλύψεις μετά την αξιοπρεπή στάση του Σταύρου Ξαρχάκου για τη συναυλία στο Αρκάδι.

Αποκαλυπτική για τις μεθοδεύσεις κατευνασμού των αντιδράσεων για τα φαραωνικά έργα βιομηχανικών ΑΠΕ (και όχι μόνο) είναι η υπόθεση της συναυλίας του Σταύρου Ξαρχάκου στο Αρκάδι, που ακυρώθηκε από τον ίδιο τον μουσικοσυνθέτη μετά την κατακραυγή για τη χορηγία της ΤΕΡΝΑ. Η συναυλία είχε προγραμματιστεί για χθες, 30 Ιουνίου, στη Μονή Αρκαδίου και ως διοργανωτής εμφανιζόταν η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Τυπικά, αφορμή ήταν τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, ωστόσο, όπως τόνισαν εκπρόσωποι του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, η πραγματική αιτία της συναυλίας ήταν το αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ που σχεδιάζεται σε απόσταση μόλις 900 μέτρων από τη Μονή και άλλες επενδύσεις της εταιρείας που συναντούν σημαντικές αντιδράσεις.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Ιερό… Greenwashing με Ξαρχάκο στο Αρκάδι», 26.6.2024) ο μητροπολίτης Πρόδρομος είχε δυσκολευτεί να εξηγήσει αν η Μητρόπολη είναι όντως διοργανώτρια της συναυλίας όπως έγραφε η αφίσα. Μας είπε πως κάποιος άλλος του έστειλε αίτημα για την παραχώρηση του χώρου της Μονής, αλλά δεν θυμόταν να μας πει ποιος. Να θυμηθεί τον βοήθησε ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος, όταν ενημερώθηκε για τις αντιδράσεις, προφανώς αρνήθηκε να εμπλέκεται το όνομά του σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Από τα πανηγύρια στους τόπους εξορίας: Ιστορική μνήμη και «βιωματικός τουρισμός» - Της Μίκας Αγραφιώτου* (ΕΙΚΟΝΕΣ, VIDEO & ΑΝΑΦΟΡΑ σε ΣΥΡΟ και ΓΥΑΡΟ)

 
 
Γλυκιές αναρχίες στα Εξάρχεια, βιωματικός τουρισμός στις εξορίες και τα εργοστάσια, πανηγύρια στα νησιά. Η Ελλάδα ως ένα ατελείωτο θεματικό πάρκο.

Το 2016, ένα αθηναϊκό concept βιβλιοπωλείο -ό,τι και αν σημαίνει αυτό- που προωθούσε, όπως ευαγγελιζόταν, την «ελεύθερη σκέψη και τέχνη», διοργάνωσε με το αντίτιμο των 45 ευρώ μια εκδρομή στον τόπο εξορίας-κολαστήριο της Μακρονήσου η οποία είχε στεφθεί, μάλιστα, με «επιτυχία». Όπως έγραφαν, τότε, οι διοργανωτές της περιβόητης εκδρομής ήταν «μια συγκλονιστική εμπειρία ενάντια στη συλλογική λήθη του διχασμού που κάθε νεοέλληνας πρέπει να ζήσει για να ξέρει».

Μεταξύ των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, στην εκδρομή συμπεριλαμβανόταν και το «μενού των εξόριστων», όπου ένα ξενοδοχείο της Κηφισιάς μοίρασε στους εκδρομείς ένα «ειδικό μενού» γεμάτο πρωτεΐνες και βιταμίνες σαν εκείνο που έτρωγαν οι εξόριστοι. Γιατί, σύμφωνα με την «έρευνα» που έκαναν, οι κρατούμενοι της Μακρονήσου έτρωγαν κρέας και ψάρι δυο φορές την εβδομάδα. Μια έρευνα βγαλμένη απευθείας από την προπαγάνδα τόσο των εθνικοφρόνων της μετεμφυλιακής εποχής όσο και από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία μέσω του Παττακού είχε κυκλοφορήσει ένα υποτιθέμενο «Μενού Εξορίας» για τους εξόριστους της Γυάρου το 1967, σύμφωνα με την έρευνα του Ιού της Ελευθεροτυπίας.

Πυρκαγιές: Επικίνδυνη κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό που κάνει «προβλέψεις» και που, ενώ η χώρα καιγόταν, αυτός δροσιζόταν στο Πάπιγκο! - Κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας την Πέμπτη, 4/7/2024, για μέτρα αντιπυρικής προστασίας

image

Φωτιές: Επικίνδυνη κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό που κάνει «προβλέψεις»!


Λέγεται Μητσοτάκης και είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που καίγεται. Μόνο στην Αττική ξέσπασαν τρεις μεγάλες επικίνδυνες πυρκαγιές, χτες στη Σταμάτα και στην Κερατέα και προχθές στην Πάρνηθα

Αυτός ο πρωθυπουργός, χτες, πριν ξεκινήσουν οι φωτιές στη Σταμάτα και την Κερατεά έκανε την εβδομαδιαία του ανάρτηση για να μας πει ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας»! Σήμερα έκανε υπουργικό συμβούλιο για την πρόληψη των πυρκαγιών για πει ακριβώς το ίδιο: «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας»! Πρόσθεσε, μάλιστα, την εκτίμηση του ότι το καλοκαίρι «προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο».

Κύριε Μητσοτάκη, σας το γράψαμε και χτες. Δεν έχετε κάποιο ρόλο «μέντιουμ» για να κάνετε «προβλέψεις» και να σας λέμε και «μπράβο« που πέσατε μέσα. Είστε πρωθυπουργός, υπεύθυνος για τη δασοκτόνο εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης σας. Ως πρωθυπουργός (και όχι ως «μέντιουμ») και σήμερα δεν είπατε απολύτως τίποτα για τα ανεπαρκή (το λιγότερο) μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, για τις ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό και υποδομές στην Πυροσβεστική αλλά και στη Δασική Υπηρεσία

Ιδού τι δηλώσατε στο «άριστο» υπουργικό σας συμβούλιο:

Μια φορά ακόμα: Οι εμπρηστές των δασών κάθονται διαχρονικά σε κυβερνητικές καρέκλες

Στο ίδιο έργο θεατές για μια ακόμα χρονιά. Τις τελευταίες μέρες, δασικές πυρκαγιές κατάκαιγαν το δασικό πλούτο της χώρας. Κι είμαστε ακόμα στην αρχή, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε. Στην Αττική, παίρναμε μηνύματα από το 112 να κλειστούμε στα σπίτια ή να φύγουμε, επειδή είχαμε φωτιά στην Κερατέα ή στη Σταμάτα. Δεν έχει σημασία αν αυτός/η που έπαιρνε το μήνυμα κατοικεί στο Αιγάλεω ή στην Κυψέλη! Το 112 έχει καταντήσει ένα εργαλείο εκνευρισμού των ανθρώπων που δε δίνουν πια καμία σημασία στα μηνύματα του.

Η μέρα έκλεισε με… μακροσκελή δήλωση του Κικίλια στις 10 το βράδυ (για να μας δείξει ότι… βρίσκεται συνεχώς στις επάλξεις! Αφού μας ενημέρωσε ότι «σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα» και αφού ευχαρίστησε θερμά «όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας, τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και στον Βαγγέλη Γκουντούφα, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, που βρίσκονταν μαζί μας στο Κέντρο Επιχειρήσεων», έκλεισε με μία… «διαπίστωση» (η έμφαση δική μας):

«Για πάνω από τρία 24ωρα, προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των  θυελλωδών ανέμων. Κι όμως, μόνο σήμερα είχαμε:

12 το μεσημέρι τη φωτιά στην Κερατέα

3 παρά τέταρτο στη Λαμία

4 και πέντε στο Αγρίνιο

4 και τέταρτο στη Σταμάτα

5 και 20 στην Κόρινθο

8 παρά τέταρτο στο Δίστομο

8 παρά 10 στον Ασπρόπυργο

8 παρά πέντε στο Ντράφι

8 και 20 στην Ηλεία

Ακόμη και στο Φιλοπάππου στο κέντρο της Αθήνας

Οπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο».

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε κάνει… σχόλιο. Σχολιάρα! Είχε ανακαλύψει εμπρηστή να βάζει φωτιά στη Βάρης-Κορωπίου, είχε ανακαλύψει μπιτόνι με βενζίνα, στουπιά και όλα τα όργανα του διάβολου. Την επομένη τον διέψευσαν Αστυνομία και Πυροσβεστική. Ο… εμπρηστής του Κικίλια ήταν διερχόμενος οδηγός που σταμάτησε, άρπαξε έναν πυροσβεστήρα και προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά (ανεπιτυχώς τελικά, αφού ένας πυροσβεστήρας δεν έφτανε).

01 Ιουλίου 2024

Και από σήμερα, 1 Ιουλίου 2024, στη "γαλέρα" της εξαήμερης εργασίας (ΣΚΙΤΣΟ) - UPDATE

Σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου από το 'Πριν'

Aπό σήμερα, 1 Ιουλίου 2024, στη "γαλέρα" της εξαήμερης εργασίας κι ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023, οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην ΕΕ. 

Επίσης, η χώρα είναι πρωταθλήτρια στις (πολλές φορές κι απλήρωτες) υπερωρίες

Κι όλα αυτά τη στιγμή, επίσης, που στην Ευρώπη προωθείται η 4ήμερη εργασία.

Ισπανία: Οι Ισπανοί διαδηλώνουν κατά του υπερτουρισμού και της βραχυχρόνιας μίσθωσης ζητώντας μέτρα

Ισπανία, υπερτουρισμός
Από την κινητοποίηση στη Βαρκελώνη ενάντια στον υπερτουρισμό και τη βραχυχρόνια μίσθωση που προκαλεί ελλείψεις σε ακίνητα για τους μόνιμους κατοίκους | AP Photo/Emilio Morenatti
 
Οι Ισπανοί διαδηλώνουν κατά του υπερτουρισμού

«Ένας ακόμη τουρίστας, ένας γείτονας λιγότερος»

Οι Ισπανοί ζητούν μέτρα κατά του υπερτουρισμού φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το Κάντιθ δεν πωλείται» και «Στη Μάλαγα θέλουμε να ζούμε, όχι να επιβιώνουμε»

Το πρόβλημα του υπερτουρισμού στην Ισπανία έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, καθώς έχει συμβάλει στο πρόβλημα προσιτής στέγασης που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως και η Ελλάδα. Το μεσημέρι του Σαββάτου, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μάλαγα και το Κάντιθ, στην νότια Ισπανία, επισημαίνοντας ότι ο μαζικός τουρισμός στερεί από τον τοπικό πληθυσμό το δικαίωμα στη στέγη.

Στη Μάλαγα, το βασικό σύνθημα ήταν «Μια Μάλαγα για να ζήσεις, όχι για να επιβιώσεις», σχεδόν 5.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο της μεγάλης πόλης της Ανδαλουσίας των 570.000 κατοίκων, που θεωρείται το τουριστικό κέντρο του «sol y playa» (ήλιος και παραλία).

Στην κινητοποίηση καλούσαν 50 τοπικοί σύλλογοι και οι συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Απαγόρευση των τουριστικών καταλυμάτων» ή «Μισθός 1.300, ενοίκιο 1.100, πώς να ζήσεις;».

Μαξίμου: Στήνουν μηχανισμό λογοκρισίας με 4,2 εκατομμύρια ευρώ (ΕΙΚΟΝΕΣ & VIDEO)


Πολλά τα ερωτήματα για την «πλατφόρμα αντιμετώπισης των fake news» που πήρε το “πράσινο φως” παραμονές των ευρωεκλογών 

 Του Βασίλη Γαλούπη

  • Η κυβέρνηση αποφάσισε, σε «παγωμένο» πολιτικό χρόνο παραμονές ευρωεκλογών, την χρηματοδότηση με 4,2 εκατ. ευρώ μιας θολής «ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης».
  • Μετά τις εκθέσεις των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλείται να εξηγήσει σε τι ακριβώς αποσκοπεί αυτή η πρωτοβουλία της, με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια και η προστασία της Ελευθερίας του Τύπου, αλλά και να ενημερώσει για τους φορείς που θα συνεργαστούν σε ένα τέτοιο εγχείρημα ώστε να αποτραπούν φαινόμενα λογοκρισίας.
  • Η απόφαση στις 5.6.2024 από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε ποιους απευθύνεται η αρχική πρόσκληση ώστε να υλοποιηθούν στη συνέχεια οι διαγωνισμοί.
  • Τα ερωτήματα των Data Journalists προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπαστεργίου – Δεν απάντησε.
  • Βεβαρημένο το ιστορικό της ελληνικής κυβέρνησης – Η τροπολογία για τα ΜΜΕ που αποσύρθηκε μετά από τις αντιδράσεις των δημοσιογραφικών ενώσεων και ποια η θέση της Κομισιόν για το άρθρο 191 με ποινές φυλάκισης για fake news

Με μια απόφαση, που αναρτήθηκε τέσσερις μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε την πρόθεση χρηματοδότησης «ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης», ύψους άνω των 4 εκατομμύρια ευρώ.
 
Η απόφαση λήφθηκε στις 5.6.2024 με αντικείμενο, όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο, «τη δημιουργία πλατφόρμας για την ανίχνευση και καταπολέμηση της σκόπιμης παραπληροφόρησης και παραπλανητικών αφηγήσεων, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και μοντέλα μηχανικής μάθησης».
 
Το κόστος που αναλαμβάνει το Δημόσιο για το έργο ανέρχεται σε 4,2 εκατ. ευρώ κι ως ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η 31.12.2025.

Προκλητικός Μητσοτάκης (σε ρόλο «μέντιουμ»!) για τις φωτιές: «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας»

image

Η κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, μετά τη μεγάλη φωτιά, χτες στην Πάρνηθα, αυτό που βρήκε να πει είναι ότι τα χειρότερα έρχονται! Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφει:

«Χθες ήταν μία δύσκολη μέρα, με αντίξοες συνθήκες με ανέμους 8-9 μποφόρ και πολλές φωτιές στην Αττική, από την Κερατέα έως την Πάρνηθα και τον Ασπρόπυργο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στη Σέριφο. Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, όμως εντοπίστηκε άμεσα χάρη στην εναέρια επιτήρηση με drones που εφαρμόζουμε από φέτος για τα δάση και ορεινούς όγκους της Αττικής. Και πράγματι, η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν γρήγορη και μέσα σε λίγες ώρες δεν είχε πια ενεργό μέτωπο. Όμως θέλω να επισημάνω πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας»!

Η τακτική της κυβέρνησης να… προετοιμάζει για ένα ακόμα καλοκαίρι που θα γίνουν στάχτη χιλιάδες στρέμματα, με κίνδυνο μεγάλων καταστροφών, είναι επικίνδυνη! Είστε πρωθυπουργός, κύριε Μητσοτάκη, δεν είστε «μέντιουμ» για να κάνετε… «προβλέψεις»! 

Κι όλα αυτά ενώ, μόλις χτες, στη μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα οι πυροσβέστες ήταν χωρίς νερό για ώρες και στη Σέριφο η φωτιά σβήστηκε επί της ουσίας από τους κατοίκους και εκείνους που έτυχε να κάνουν διακοπές στο νησί, λόγω της υποστελέχωσης στην Πυροσβεστική!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε τίποτα να πει για τη δασοκτόνο εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης του. Δεν έβγαλε «κιχ» για τα ανεπαρκή (το λιγότερο) μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, για τις ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό και υποδομές στην Πυροσβεστική αλλά και στη Δασική Υπηρεσία. 

Βιβλίο: «Το γκρίζο κύμα - Η νέα ακροδεξιά και οι συνεργοί της», του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, εκδόσεις "Τόπος"

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ δημοσιογράφος, συγγραφέας
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, δημοσιογράφος, συγγραφέας

«Η Νέα Ακροδεξιά προβάλλει τη χρησιμότητά της στις άρχουσες τάξεις»

Τι είναι το «Γκρίζο Κύμα» πάνω στο οποίο πλέει η Ακροδεξιά της εποχής μας, η οποία δεν είναι ακόμη φασισμός, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε νεοφασισμό; Τι διαφέρει η νέα από την παλιά Ακροδεξιά; Ποιοι την τροφοδοτούν; Πώς συναλλάσσεται με τις άρχουσες τάξεις για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους; Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου, στις 288 σελίδες του νέου βιβλίου «Το Γκρίζο Κύμα», καταγράφει εκτενώς και αναλύει το πιο εκτεταμένο διεθνές ρεύμα ακροδεξιάς προέλασης από τη δεκαετία του 1930 και μας μιλά για τις «πηγές» του και τους κινδύνους του

● Στο νέο βιβλίο σου διατρέχεις εξελίξεις, εκδοχές και μεταμορφώσεις της Ακροδεξιάς 80 χρόνων και περίπου στο μισό του πλανήτη, Ευρώπη και Αμερική. Εκπλήσσεται κανείς από την τεράστια «βιοποικιλότητα» της Ακροδεξιάς και τις αντιφατικές εκδοχές της, οπότε προκύπτει το ερώτημα: ποια βασικά κοινά στοιχεία δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό ενός πολιτικού σχηματισμού ως ακροδεξιού;

Ουδείς μπορεί να υποτιμήσει τις διαφορές ανάμεσα σε εγκληματικές, ανοιχτά φιλοναζιστικές οργανώσεις τύπου Χρυσή Αυγή και στον «κατοικίδιο» μεταφασισμό τύπου Λεπέν και Μελόνι. Ωστόσο τα κοινά σημεία είναι εξίσου σημαντικά: το σύμπλεγμα ρατσισμού - εθνικισμού - νατιβισμού. Η έμμονη ιδέα ότι η περιούσια εθνοτική ομάδα, με το μοναδικό ιστορικό πεπρωμένο, απειλείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Η υποταγή της Δημοκρατίας και των οικουμενικών δικαιωμάτων στην εξουσία και το ένστικτο του χαρισματικού ηγέτη. Η αβυσσαλέα εχθρότητα στον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. Αυτή η ευρεία κοινή βάση συντηρεί τον διαρκή κίνδυνο μετατροπής του μεταφασισμού σε καραμπινάτο νεοφασισμό, αν εμφανιστούν ακραίες καταστάσεις κοινωνικής ή εθνικής κρίσης.

Σέριφος: Κάηκε το 1/4 του φυσικού τοπίου - Συγκλονίζουν οι εικόνες από το καμένο φυσικό τοπίο (ΕΙΚΟΝΕΣ & VIDEO)

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Βιώσιμων Κυκλάδων», οι υλικές ζημιές από την φωτιά είναι λίγες, αλλά μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Σερίφου συμπεριλαμβανομένων περιοχών εντός Natura– έχουν καεί ολοσχερώς. Η πυρκαγιά βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο και παραμένει μια μόνο ενεργή εστία, στο ιχθυοτροφείο.

Ολονύκτια ήταν η μάχη με τη φωτιά που ξέσπασε χθες στις 6 το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Καμαλαύκα στο Λιβάδι, πλησίον κατοικημένης περιοχής. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στις 5 το πρωί. Με διάσπαρτες εστίες, το μέτωπο υπολογίζεται ότι έφτασε τα 15 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα. Το Καλό Αμπέλι ήταν το επίκεντρο της καταστροφής.

Γυάρος: Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ζητούν τη διασφάλιση του ιστορικοπολιτικού χαρακτήρα του νησιού, μακριά από ιδιώτες και επιχειρήσεις…

Eurokinissi

Για έναν ιστορικό τόπο που εγκαταλείφθηκε και κατέληξε να φθείρεται και σήμερα σχεδιάζεται η οριστική άλωσή του από επιχειρηματικά συμφέροντα κάνει λόγο ο Σύλλογος Φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αφορμή την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την «αναβίωση και αξιοποίηση της Γυάρου».

«Η Γυάρος –όπως και κάθε ιστορικός χώρος- πρέπει να παραμείνει δημόσιος, ανοιχτός, προσιτός για όλους/ες/α, διατηρώντας τον δημόσιο και ιστορικοπολιτικό της χαρακτήρα», τονίζουν και αναφέρουν αναλυτικά:

Το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στο προσκήνιο η περίπτωση του νησιού της Γυάρου – τόπου εξορίας και άσκησης βίας από την εξουσία τόσο τα ρωμαϊκά χρόνια όσο και τα χρόνια της δικτατορίας και της κατοχής όπου στελνόντουσαν και βασανίζονταν πολιτικοί κρατούμενοι-, με αφορμή τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Arxellon 3. O νέος αυτός διεθνής διεπιστημονικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την γνωστή εταιρία  ALUMIL, μαζί με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ υπό την εποπτεία και συνδιοργάνωση του ΤΕΕ. Το εν λόγω εγχείρημα λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ, του Υπουργείου Πολιτισμού και του επίσημου τουριστικού ιστότοπου Νοτίου Αιγαίου, ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι γνωστά περιοδικά αρχιτεκτονικής και τεχνικών έργων.

Φολέγανδρος: Πρόσκρουση του Ε/Γ - Ο/Γ "ΣΑΟΝΗΣΟΣ" στο λιμάνι - Παρέμβαση Ναυτεργατικών σωματείων

ΣΑΟΝΗΣΟΣ.webp 

Τρία μέλη του πληρώματος και δύο επιβάτες τραυματισμένοι - Να ελεγχθεί η αξιοπλοΐα του πλοίου και γιατί του επιτράπηκε το ταξίδι

Το πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι της Φολεγάνδρου ενώ στην περιοχή επικρατούσαν σφοδροί άνεμοι (8 μποφόρ) και έντονη θαλασσοταραχή.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Σύρο - Νάξο - Πάρο - Σίκινο - Φολέγανδρο - Θηρασιά - Θήρα - Ανάφη.

Το ίδιο πλοίο είχε αποτύχει προχθές να προσεγγίσει το ίδιο λιμάνι, με αποτέλεσμα την ματαίωση του δρομολογίου.

Το πλοίο ως γνωστόν εκτελεί άγονη γραμμή επιδοτούμενη από  το κράτος….

Είναι αξιοπερίεργο πώς οι αρμόδιες λιμενικές επέτρεψαν την εκτέλεση του δρομολογίου του πλοίου….

Μέλη του πληρώματος ανέφεραν στην ΠΕΝΕΝ ότι ήταν το μοναδικό πλοίο που του επιτράπηκε η εκτέλεση του δρομολογίου!!!

Ζητούμε από την τοπική Λιμενική αρχή να ελέγξει την νομιμότητα της οργανικής σύνθεσης καθώς επίσης να γίνει άμεσα ταυτοπροσωπία στο πλήρωμα.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, χωρίς έως τώρα να έχει γίνει γνωστό ποια είναι η κατάστασή τους.

Χρήστος Λούκος, ιστορικός: «Η Πολιτεία υποσκάπτει το δημόσιο πανεπιστήμιο, ιδίως στην περιφέρεια» - Συνέντευξη

Χρήστος Λούκος
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΚΟΣ, ιστορικός

Μιλώντας με τον Χρήστο Λούκο αντιλαμβάνεσαι πως ενσαρκώνει όλες τις αρετές ενός ακαδημαϊκού παραδείγματος που τείνει να εκλείψει. Παρότι ανήκει σ’ αυτή τη γενιά των ιστορικών που μετά το 1974 αναμόρφωσαν την ελληνική ιστοριογραφία, όταν μιλάς μαζί του δεν φαίνεται να διεκδικεί κανέναν από τους επαίνους που του αναλογεί.

Ακούραστος ερευνητής, η αφήγησή του σε διάφορα ζητήματα της ελληνικής ιστοριογραφίας παραμένει αξεπέραστη, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε με το κρατικό βραβείο δοκιμίου για την πραγματεία του για την Ερμούπολη της Σύρου. Τον συναντήσαμε στα γραφεία μας και μιλήσαμε για την ελληνική ιστοριογραφία, την ιστορία των πόλεων και τον τρόπο που διδάσκεται σήμερα η Ιστορία.

• Αισίως συμπληρώνετε πάνω από σαράντα χρόνια ακαδημαϊκής πορείας, πολλοί σας περιγράφουν ως έναν σημαντικό ιστορικό, ακάματο ερευνητή και σπουδαίο πανεπιστημιακό δάσκαλο. Τελικά, μετά από τόσα χρόνια τι θυμάστε ιδιαίτερα από την πορεία σας;

Μια δύσκολη αλλά γοητευτική πορεία στην ιστορική έρευνα και τη διδασκαλία, που όμως θα ήταν χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και θα είχε άλλη αποδοτικότητα, αν δεν είχε ενταχθεί σε μια συλλογικότητα όπου έδινες και έπαιρνες και υπήρχαν οι δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό και σε πόρους για να απλώσεις τα φτερά σου. Μια συλλογικότητα που φοβάμαι ότι κινδυνεύει.

Θα δώσω μόνο ένα παράδειγμα.