13 Ιουνίου 2024

Ζητούν δικαιοσύνη για τους αδικοχαμένους της Πύλου - Πανελλαδικά και διεθνώς, την Παρασκευή 14/6/2024, συγκεντρώσεις οργής και μνήμης έναν χρόνο μετά το εγκληματικό ναυάγιο

pylos-navagio
Συγκεντρώσεις οργής και μνήμης σε όλη την Ελλάδα έναν χρόνο μετά το εγκληματικό ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες. ● Συλλαλητήρια και έξω από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία σε 7 χώρες της Ευρώπης.

H συμπλήρωση ενός έτους από το εγκληματικό πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου την Παρασκευή 14 Ιουνίου τιμάται με κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και στην πόλη Λαλαμούσα του Πακιστάν, όπου θα συγκεντρωθούν 350 οικογένειες θυμάτων. Στις κινητοποιήσεις μνήμης και διεκδίκησης δικαιοσύνης καλούν μεταξύ άλλων σωματεία νοσοκομείων, εκπαιδευτικών, εργαζομένων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, φοιτητικοί σύλλογοι, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος, η Κοινότητα Καμερούν, η Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδος, η Νέα Αριστερά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Με κεντρικό αίτημα να τιμωρηθούν κυβέρνηση και Frontex για το ναυάγιο και να προχωρήσει η δίκη των υπευθύνων στο Ναυτοδικείο Πειραιά, έχουν προγραμματιστεί στην Ελλάδα οι εξής διαδηλώσεις: Αθήνα: Προπύλαια, 7 μ.μ., Θεσσαλονίκη: άγαλμα Βενιζέλου, 7 μ.μ., Πάτρα: πλατεία Γεωργίου, 7 μ.μ., Γιάννενα: περιφέρεια, 6.30 μ.μ., Βόλος: πλατεία Ελευθερίας, 7 μ.μ. (μνήμη Βασίλη Μάγγου), Ξάνθη: κεντρική πλατεία, 7 μ.μ., Χανιά: πλατεία Αγοράς, 7 μ.μ., Ηράκλειο: Λιοντάρια, 6.30 μ.μ.

Οργανώνονται επίσης διαδηλώσεις έξω από τις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία σε Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Κοπεγχάγη, Χάγη, Βαρσοβία, Βαρκελώνη.

Συμπαράσταση


Τη συμπαράστασή τους στις 600 οικογένειες θυμάτων από Πακιστάν, Αίγυπτο, Συρία και Παλαιστίνη εκφράζουν η ΚΕΕΡΦΑ, επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα». Επισημαίνουν τις καταγγελίες των επιζώντων ότι «το σαπιοκάραβο όπου επέβαιναν βούλιαξε μετά από ανατροπή την οποία προκάλεσε η βίαιη ρυμούλκησή του από το σκάφος 920 του Λιμενικού Σώματος για να απωθηθεί προς την Ιταλία» και σημειώνουν: «Η ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές με την απώλεια ενός εκατομμυρίου ψήφων είναι μια ηχηρή αποδοκιμασία της πολιτικής της κυβέρνησης που έσπειρε τον θάνατο και τη φτώχεια στις γειτονιές, στα Τέμπη, την Πύλο και τη Δαδιά. [...] Η Ν.Δ. τροφοδότησε την Ακροδεξιά με τον ρατσισμό και τα εγκλήματά της στην Πύλο και τη Δαδιά, αλλά η εργατική και νεολαιίστικη αντίσταση, τα κινήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στην παλαιστινιακή αντίσταση, στην ομοφοβία και τον σεξισμό στάθηκαν ανάχωμα στο να μην πάρει η Ακροδεξιά δύναμη όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου απειλεί να επιβάλει την αντιδραστική εναλλακτική της. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ν.Δ. να μετατρέψει την ήττα της σε νέα μεγαλύτερα ανοίγματα στην Ακροδεξιά με ακόμη πιο σκληρό δολοφονικό κυνηγητό των προσφύγων στα σύνορα και των μεταναστών στις γειτονιές. Δεν θα τους αφήσουμε να μετατρέψουν τους πρόσφυγες σε αποδιοπομπαίους τράγους για τη χρεοκοπία της βάρβαρης πολιτικής τους. [...] Είμαστε στο πλευρό τους για δικαιοσύνη! Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μαζί με τη Frontex ήταν οι ενορχηστρωτές αυτού του ρατσιστικού εγκλήματος στα σύνορα της Ευρώπης-φρούριο. Δεν θα αφήσουμε να μείνει ατιμώρητο!»

● Οικονομική ενίσχυση: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ IBAN GR78 0110 1670 0000 1674 7083 265. Τηλ. 6932828964. Εmail: antiracisfascism@yahoo.gr


Διαδήλωση οικογενειών θυμάτων στο Πακιστάν

Στο Πακιστάν, στην πόλη Λαλαμούσα, στο συνεδριακό κέντρο Royal Palace, G.T. Lalamousa θα συγκεντρωθούν περισσότερες από 300 οικογένειες θυμάτων σε μια εκδήλωση μνήμης και απαίτησης να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το εγκληματικό ναυάγιο. Οπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι συγγενείς των θυμάτων συνέστησαν εννεαμελή επιτροπή και ανέθεσαν τη νομική εκπροσώπησή τους στον δικηγόρο Νασίρ Ασλάν. «Γιατί δεν έγινε διάσωση από το Ελληνικό Λιμενικό, γιατί τράβηξαν το πλοιάριό μας με σκοινί προς την Ιταλία και έτσι αναποδογύρισε, γιατί δεν έριξαν στη θάλασσα ούτε ένα σωσίβιο; Και τώρα τι γίνεται; Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι; Οι άνθρωποί μας που είναι επιζώντες θα πάρουν χαρτιά; Μπορούμε εμείς να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα για να ζητήσουμε δικαιοσύνη και αποζημιώσεις; Ενα έγκλημα που μεγαλώνει τον πόνο στην καρδιά μας καθώς οι αγαπημένοι μας χάθηκαν και δεν είδαμε ποτέ τι απέγιναν. Ηταν οι άνθρωποί μας που ξενιτεύτηκαν με την ελπίδα να στηρίξουν τις οικογένειές μας.

[...] Γνωρίζουμε και μας δίνει κουράγιο ότι στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, στο έναν χρόνο από το ναυάγιο άνθρωποι κάνουν εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων και ζητάνε δικαιοσύνη. Τους ευχαριστούμε», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση.

***

- ΣΧΕΤΙΚΕΣ και οι αναρτήσεις στο blog μας:

«Ένας χρόνος από το Ναυάγιο της Πύλου… να μη συνηθίσουμε τη βαρβαρότητα»: Συνέντευξη Τύπου στις 13/6 στην Αθήνα από πέντε Οργανώσεις - Πορεία και συναυλία αλληλεγγύης στην Καλαμάτα το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Πρωτοβουλία "Justice4pylos": Ενημέρωση-απολογισμός για τη δίκη των 9 Αιγύπτιων επιζώντων στην Καλαμάτα και για τον έναν χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου