23 Μαρτίου 2024

Κύθνος: Αιολικά του πετρελαϊκού κολοσσού TOTAL απειλούν το νησί

kithnos-xerolithies
Οι παραδοσιακές ξερολιθιές του νησιού απειλούνται από τα έργα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών
 
 
 
Σε πολύ κοντινές αποστάσεις από οικισμούς και παραλίες οι 20 προς εγκατάσταση ανεμογεννήτριες. ● Φωτορύπανση, ηχορύπανση και απειλή για τη χλωρίδα και την πανίδα του πανέμορφου κυκλαδίτικου νησιού.

Ούτε η πανέμορφη Κύθνος μένει έξω από τη σφοδρή επέλαση των αιολικών σε ολόκληρη τη χώρα. Ηδη, βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση αιολικό εργοστάσιο στο νησί αποτελούμενο από 20 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 150 μέτρων και εγκατεστημένης συνολικής ισχύος 69 ΜW. Οι 9 από αυτές θα βρίσκονται κοντά στο ανατολικό άκρο του νησιού στην περιοχή Προφήτης Ηλίας και οι υπόλοιπες 11 στο νότιο τμήμα, στις περιοχές Κάστελα, Στυφό και Ζαμπέτα. Επενδύτρια εταιρεία είναι η ΑΙΟΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.E., θυγατρική της TOTAL EREN που ανήκει στον γαλλικό όμιλο ορυκτών καυσίμων TOTAL ENERGIES.

Οι αποστάσεις των ανεμογεννητριών από τους κοντινότερους οικισμούς είναι πολύ μικρές. Συγκεκριμένα, η κοντινότερη ανεμογεννήτρια στο ανατολικό τμήμα απέχει μόλις 2,4 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Κύθνου. Στο νότιο τμήμα, το αιολικό απέχει 1,4 χιλιόμετρο από τα σπίτια του Αγίου Δημητρίου, 500 μέτρα από τα σπίτια στην παραλία Γαϊδουρομάντρα, 600 μέτρα από τα σπίτια στην παραλία Στυφό και 2,4 χιλιόμετρα από τη Μεγάλη Αμμο. Λίγο βορειότερα, κοντά στην παραλία Φλαμπούρια και στην Παναγία Στρατολάτισσα, η απόσταση μεμονωμένων κατοικιών από τις ανεμογεννήτριες είναι μόλις 500 μέτρα, δηλαδή η ελάχιστη προβλεπόμενη απόσταση από το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ του 2008. Για τη μεταφορά και τοποθέτησή τους απαιτείται η διάνοιξη νέας οδοποιίας μήκους 3,4 χιλιομέτρων και πλάτους 10 έως και 40 μέτρων στις στροφές σε απότομο ανάγλυφο. Οι εκτάσεις που απαιτούνται για την εγκατάσταση των αιολικών ανέρχονται σε συνολικά 163.211 τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων οι ανεμογεννήτριες καλύπτουν περίπου τα 92.000, ενώ τα υπόλοιπα καλύπτουν η νέα οδοποιία, η διαπλάτυνση υφιστάμενων χωματόδρομων, οι περιοχές κέντρων ελέγχου και η περιοχή υποσταθμού ανύψωσης τάσης.

Οικολογική καταστροφή

Το μέγεθος της καταστροφής για την Κύθνο που θα επιφέρει η τυχόν εγκατάσταση των 20 ανεμογεννητριών -από τις 50 που συνολικά σχεδιάζονται προς εγκατάσταση στο νησί!- δεν το υποδεικνύουν μόνο οι αριθμοί. Οπως επισημαίνει η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων, οι επιπτώσεις του αιολικού σταθμού συνοψίζονται στην εκτεταμένη φωτορύπανση τη νύχτα με φώτα ορατά από απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων, στην παραγωγή έντονα αντιληπτών ήχων καθώς και υποήχων ιδιαίτερα επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία, στον εκτοπισμό και στη θανάτωση της άγριας ορνιθοπανίδας, ιδιαίτερα των αρπακτικών και θαλασσινών πουλιών, σε σοβαρές επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα λόγω των εκτεταμένων εκσκαφών και σε αλλαγές στο μικροκλίμα.

Κι ακόμη, σε μεγάλης έκτασης αλλοίωση του τοπίου με σημαντικές επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν του νησιού και σε κίνδυνο καταστροφής των παραδοσιακών ξερολιθιών για την απαιτούμενη οδοποιία. Σημειώνεται ότι το προεδρικό διάταγμα του 2002 «Χαρακτηρισμός ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της νήσου Κύθνου…» απαγορεύει την «κατεδάφιση, την κάθε είδους καταστροφή ή αλλοίωση των παραδοσιακών κτισμάτων των οικισμών, καθώς και εκείνων που απαντώνται στην ύπαιθρο».

Με πράσινο χρώμα τα σημεία όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών

Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες θα μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στο Λαύριο και από εκεί θα εγχέεται στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα. Ωστόσο, είναι γνωστό, οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν μια συνεχόμενη παραγωγή ενέργειας, αφού εξαρτώνται από την κυμαινόμενη ένταση του ανέμου. Τις «καλές» ημέρες, δηλαδή, ο αιολικός σταθμός θα παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια από όση είναι απαραίτητη για την Κύθνο, της οποίας η μέγιστη κατανάλωση τους καλοκαιρινούς μήνες αντιστοιχεί στην εγκατεστημένη ισχύ μόλις 1 τέτοιας ανεμογεννήτριας. Από την άλλη, τις «κακές» ημέρες με άπνοια ή χαμηλής έντασης άνεμο, η παραγωγή θα είναι μηδενική και οι τεράστιες μηχανές θα στέκονται ακίνητες χωρίς να συνεισφέρουν καθόλου στο δίκτυο του νησιού και της υπόλοιπης χώρας, σημειώνει η Κίνηση.

Αναβρασμός στο νησί

Ηδη, στο νησί επικρατεί αναβρασμός για το θέμα. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κύθνου (29/2), με μεγάλη παρουσία πολιτών, αποφασίστηκε ομόφωνα η αρνητική γνωμοδότηση του δήμου για την ΜΠΕ. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Κυθνίων έχει κάνει ανοιχτή έκκληση προς φορείς του νησιού για τη σύσταση επιτροπής αγώνα. Εν τούτοις, δεν υπήρξε ανάλογη αντιμετώπιση από τον Δήμο Λαυρεωτικής όπου το δημοτικό συμβούλιο εκεί γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και καλωσόρισε τα έργα που θα γίνουν και αφορούν τη διασύνδεση του έργου με το ηπειρωτικό δίκτυο. Κι αυτό συνέβη παρότι ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς έχει εκφραστεί επανειλημμένα εναντίον της τοποθέτησης βιομηχανικών ανεμογεννητριών στον δικό του δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου