20 Μαρτίου 2024

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024: Ημέρα βαθύτατου πένθους (ΣΚΙΤΣΟ)

tempi-trena
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πένθους για τα 57 αδικοχαμένα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν παιδιά, νέοι άνθρωποι με όλη τη ζωή μπροστά τους. Ταυτόχρονα η σημερινή ημέρα είναι ημέρα βαθύτατου πένθους για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Σήμερα η Βουλή θα συζητήσει και βάσει των συσχετισμών θα υπερψηφίσει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το έγκλημα, δηλαδή το πόρισμα της πλειοψηφίας που είναι η Ν.Δ. Ενα πόρισμα που δεν βρίσκει καμία ποινική ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα και που όλα τα φορτώνει στο ανθρώπινο λάθος ενός σταθμάρχη και των, μη ζώντων πια, μηχανοδηγών των αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν. Ενα πόρισμα που κουκουλώνει το έγκλημα.

Από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει. Δεν νιώθει την ανάγκη να παρουσιαστεί και να μιλήσει ως ένδειξη, έστω και μιας προσχηματικής, απόδοσης τιμής προς τα θύματα. Δεν αισθάνεται την υποχρέωση να υπερασπιστεί το πόρισμα του κόμματός του ενώπιον όχι μόνο του Κοινοβουλίου αλλά κυρίως ενώπιον του ελληνικού λαού. Προτιμά να κρυφτεί.

Στην πραγματικότητα η σημερινή απουσία του πρωθυπουργού συνιστά ομολογία. Ομολογία της αδυναμίας του να υπερασπιστεί και να αναπτύξει πειστικά το κυβερνητικό αφήγημα, αλλά και παραδοχή της πρόθεσης της κυβέρνησής του να κλείσει το θέμα όπως όπως. Ομολογία δηλαδή του κουκουλώματος, άρα ομολογία ενοχής.

Σε ένα κράτος δικαίου ύστερα από ένα τόσο πολύνεκρο έγκλημα δεν θα υπήρχε το παραμικρό εμπόδιο στην έρευνα τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από τη Βουλή. Σε ένα κράτος δικαίου δεν θα ήταν η αντιπολίτευση, αλλά η κυβέρνηση που θα ζητούσε προανακριτική επιτροπή για την εξέταση ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα. Σε ένα κράτος δικαίου θα πήγαινε ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός στη Δικαιοσύνη ζητώντας να εξετάσει τυχόν ευθύνες του.

Σε ένα κράτος δικαίου θα ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που θα έστελνε τον υπουργό του στη Δικαιοσύνη όχι μόνο για τον θάνατο 57 ανθρώπων, αλλά ακόμα και για τον αδικαιολόγητο τραυματισμό έστω και ενός. Σήμερα είναι ημέρα βαθύτατου πένθους. Γιατί στη Βουλή η πλειοψηφία ετοιμάζει τον δεύτερο θάνατο των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών και επανεκτελεί για πολλοστή φορά το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ

Σκίτσο της Εφ.Συν. [Μ.Κουντούρης 20.03.2024]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου