Από τη σελίδα του IPI
Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) διερευνά την απειλή που ενέχει το spyware για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη στη νέα του έκθεση «Watching the Watchdogs». Υπογραμμίζοντας τη χρήση των εργαλείων Predator και Pegasus στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, η έκθεση αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε λογισμικό υποκλοπής spyware για τη στόχευση δημοσιογράφων και την αποτυχία να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
Η χρήση τεχνολογίας spyware για την παρακολούθηση δημοσιογράφων αποτελεί σοβαρή απειλή για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ψηφιακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Δύο χρόνια μετά την πρώτη αποκάλυψη της κατασκοπείας στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, η λογοδοσία είναι ανύπαρκτη, ενώ οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν δημοσιογράφους αντί να αντιμετωπίσουν τους δράστες και να μεταρρυθμίσουν το σύστημα.
Η πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση IPI « Παρακολούθηση των Watchdogs: Spyware παρακολούθηση των δημοσιογράφων στην Ευρώπη και ο συνεχής αγώνας για λογοδοσία » παρουσιάζει περιπτωσιολογικές μελέτες από την Ελλάδα και την Ουγγαρία, όπου καταχρώνται εργαλεία spyware για την παρακολούθηση δημοσιογράφων. Και στις δύο ευρωπαϊκές χώρες, οι εξαιρέσεις για την εθνική ασφάλεια χρησιμοποιήθηκαν για την παράκαμψη των νομικών περιορισμών, την παρεμπόδιση της λογοδοσίας και την προστασία των υπευθύνων από τον έλεγχο. Αυτές οι περιπτώσεις ορόσημο υπογραμμίζουν την ανεπάρκεια των υφιστάμενων μέτρων προστασίας για τους ευρωπαίους δημοσιογράφους.
Υπόθεση spyware σε Ελλάδα και Ουγγαρία: Μια πιο προσεκτική ματιά
Το spyware Pegasus στην Ουγγαρία χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει δημοσιογράφους, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και επικριτές της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Viktor Orbán. Η ανάλυση του IPI υπογραμμίζει προβλήματα με το νομικό πλαίσιο και την κατάχρηση των αιτιολογήσεων εθνικής ασφάλειας για παρακολούθηση. Αφηγείται επίσης την παντελή έλλειψη λογοδοσίας, με την ουγγρική κυβέρνηση να αρνείται να συνεργαστεί με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να επικαλείται μια γενική δικαιολογία «εθνικής ασφάλειας» για να δικαιολογήσει την κατασκοπεία.
Η έκθεση εξετάζει επίσης το σκάνδαλο παρακολούθησης «ελληνικό Watergate», με εμπλοκή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας (ΕΥΠ) και την παράνομη χρήση του λογισμικού κατασκοπείας Predator . Αποκαλύπτει την έλλειψη λογοδοσίας, την αδιέξοδη κοινοβουλευτική έρευνα και τις προσπάθειες καταστολής των ερευνών, συμπεριλαμβανομένων των ενοχλητικών μηνύσεων (SLAPPs) κατά δημοσιογράφων που τόλμησαν να αναφέρουν το σκάνδαλο. Εξετάζει επίσης έναν νόμο μεταρρύθμισης της επιτήρησης του 2022, ο οποίος σύμφωνα με τους επικριτές δεν φτάνει αρκετά.
Το IPI τονίζει την ανησυχητική έλλειψη δικαιοσύνης για δύο από τις πιο σοβαρές επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Και ενώ η Ουγγαρία και η Ελλάδα παρουσιάζουν τα πιο προβληματικά παραδείγματα, υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις στις οποίες δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχος spyware.
EMFA: παγίδες και ανεκπλήρωτες δυνατότητες
Ο ευρωπαϊκός νόμος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης , ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το 2024, στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας των δημοσιογράφων έναντι του spyware ορίζοντας ελάχιστους κανόνες για την εφαρμογή του από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, παραμένουν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των διατάξεων για την προστασία των δημοσιογράφων σε χώρες με υποβαθμισμένα δικαστικά συστήματα και των οποίων οι κυβερνήσεις θα χρησιμοποιήσουν την εθνική ασφάλεια ως κάλυμμα για την καταδίωξη των επικριτών τους. Επιπλέον, ο αριθμός των εικαζόμενων εγκλημάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αρχές ασφαλείας και πληροφοριών για να εισβάλουν σε ιδιωτικές επικοινωνίες δημοσιογράφων παραμένει στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων θεμάτων.
Ενώ το EMFA παρέχει ορισμένες ελάχιστες διασφαλίσεις για την παρακολούθηση των δημοσιογράφων, υπολείπεται των προτύπων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία για την επιβολή ισχυρότερων διασφαλίσεων έναντι του spyware και την εγγύηση της προστασίας των πηγών των δημοσιογράφων.
Προχωρώντας περαιτέρω: συμπέρασμα και συστάσεις
Καθώς οι απειλές spyware εξελίσσονται, η αβεβαιότητα παραμένει σε όλη την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την ΕΕ. Μια ενωμένη προσπάθεια είναι επιτακτική για τη διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, την υποστήριξη της λογοδοσίας και την ενίσχυση των πυλώνων της δημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν το EMFA, το IPI τα καλεί να προχωρήσουν πολύ περισσότερο και να ενισχύσουν τη δικαστική εποπτεία, να περιορίσουν περαιτέρω τον κατάλογο των εξαιρέσεων που επιτρέπουν το λογισμικό υποκλοπής spyware και να διασφαλίσουν ότι οι διατάξεις για την παρακολούθηση ταιριάζουν με αυτές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
***
-ΣΧΕΤΙΚΑ με την ελευθερία του Τύπου και τα ακόλουθα σκίτσα:
Με 16 σκίτσα η φίμωση, παρενόχληση, καταστολή δημοσιογραφίας και δημοσιογράφων
Στην πρόσφατη έκδοση “Press Freedom in Europe: Time to Turn the Tide” από το Συμβούλιο της Ευρώπης η οποία παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη δημοσιεύονται συνολικά 16 σκίτσα γελοιογράφων με τα οποία περιγράφεται η κάθε παραβίαση στη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους. Και επειδή μια εικόνα χίλιες λέξεις δημοσιεύουμε τα 16 σκίτσα της Έκθεσης παρακάτω. Θυμίζουμε πως την έκθεση “Press Freedom in Europe: Time to Turn the Tide” υπογράφουν 15 δημοσιογραφικές οργανώσεις ζητώντας από τα κράτη-μέλη άμεσα μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων. Για τη χώρα μας γίνεται εκτενή αναφορά για περιορισμό του δημοσιογραφικού έργου, εκδικητικές αγωγές για υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος (SLAPPs), και ειδικότερα οι παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά, οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες του Σωκράτη Γκιόλια και του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και η δίωξη κατά της εφημερίδας Documento.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου