31 Μαρτίου 2024

ΛΑΡΚΟ: Και επίσημα λουκέτο

larko ergazomenoi
Συλλαλητήριο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και συνδικάτων της Αττικής, στην Αθήνα (Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024) | ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ερχονται τα μεταβατικά μέτρα για τους εργαζόμενους ● Τι λέει το ΥΠΟΙΚ για όσα συμφωνήθηκαν την Πέμπτη με τα σωματεία της μεταλλουργίας για 40ήμερη παράταση των συμβάσεων.

Με μια ανακοίνωση υπό τον τίτλο «δέσμη παρεμβάσεων για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του Δημοσίου», λες και την ευθύνη γι' αυτή την αιμορραγία την έχουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνόψισε χθες, Παρασκευή, όσα συμφωνήθηκαν την Πέμπτη με τους εκπροσώπους των σωματείων της μεταλλουργίας για τα μεταβατικά μέτρα στήριξης, μέχρι να τελειώσει η εκκρεμοδικία με την προσφυγή της CMI κατά του διαγωνισμού πώλησης και να περάσει η εταιρεία στον προτιμητέο επενδυτή, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αν βέβαια το ΣτΕ απορρίψει την προσφυγή των Ιρλανδών.

Από την ανακοίνωση, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των 850 εργαζομένων μέχρι τις 12 Μαΐου, ένα επιπλέον που μαθαίνουμε είναι ότι παρατείνεται η δυνατότητα χρήσης των κατοικιών της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και τον Αϊ-Γιάννη από τις οικογένειες των εργαζομένων μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στον επενδυτή. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες έχουν μερικούς μήνες μπροστά τους πριν ξεσπιτωθούν αναγκαστικά, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά, για όσες από αυτές έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία.

Κατά τα λοιπά, η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ οριστικοποιεί την επίσημη διακοπή λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και τη διακοπή των συμβάσεων μετά τις 12 Μαΐου, προαναγγέλλοντας την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ενεργοποιείται το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ σε άλλους φορείς μέσω ΔΥΠΑ, για το οποίο έχει γράψει η «Εφ.Συν.». Για τους άνω των 55 θα διαρκεί έως 7 χρόνια (δηλαδή μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης), για τους κάτω των 55 έως 2 χρόνια, μέχρι να βρουν απασχόληση μέσω του νέου επενδυτή της ΛΑΡΚΟ ή αλλού. Φυσικά, εγγύηση για απορρόφηση των 586 εξειδικευμένων εργαζομένων από τον μελλοντικό ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ δεν παρέχεται.

Φορείς μεταβατικής απασχόλησης είναι περιφέρειες, δήμοι, Κέντρα Υγείας, η ΔΥΠΑ και ο e-ΕΦΚΑ, «σε περιοχές κατά το δυνατόν πλησίον των κατοικιών των εργαζομένων». Το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ υπόσχονται συνεννόηση με τα σωματεία γι' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου