18 Μαρτίου 2024

Επέλαση Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων σε Θράκη, Χανιά και Γκιώνα: Νίκες, ήττες, αντιστάσεις, μεθοδεύσεις


Μία νίκη και μια (προσώρας) ήττα για τον Ασπροπάρη, τον πιο απειλούμενο γύπα στην Ευρώπη

Δύο αποφάσεις διαμετρικά αντίθετες εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα για Αιολικούς Σταθμούς (ΑΣΠΗΕ) στον Έβρο και στη Ροδόπη. Στις 27 Φεβρουαρίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης απορρίπτει έναν Αιολικό Σταθμό που σχεδιαζόταν κοντά σε φωλιές Ασπροπάρη και Όρνιων στην προστατευόμενη περιοχή της Κοιλάδας του Κομψάτου, μια απόφαση που αποτελεί ελπιδοφόρο νέο, τόσο για τους γύπες, όσο και για δεκάδες ακόμη σπάνια αρπακτικά πουλιά που διαβιούν στην περιοχή.

Κι όμως, μόλις πέντε ημέρες πριν, στις 22 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε αδειοδοτήσει άλλον Αιολικό Σταθμό στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, μεταξύ Πετρωτών και Πενταλόφου του Δήμου Ορεστιάδας. Σε αυτή την περίπτωση, ο άτυχος Ασπροπάρης δεν φωλιάζει στην Ελλάδα, αλλά στη Βουλγαρία, όμως σε πολύ κοντινή απόσταση (μόλις 5 χλμ.) από τον Αιολικό Σταθμό.

Για την αδειοδότηση του Αιολικού Σταθμού στη θέση «ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ» στην Κοιλάδα Κομψάτου, η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης και η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία ήδη από την πρώτη στιγμή είχαν αντιδράσει έντονα, εκφράζοντας την αρνητική τους θέση την οποία στήριξαν με επιστημονικά δεδομένα. Τα επιχειρήματα των δύο οργανώσεων και η αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ που ακολούθησε, έπεισαν και άλλες υπηρεσίες να γνωμοδοτήσουν αρνητικά, ώστε τελικά η Αποκεντρωμένη διοίκηση να αποφασίσει ότι ο ΑΣΠΗΕ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και ότι ένα τέτοιο έργο έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους διατήρησης των προστατευόμενων ειδών στην περιοχή.


Στην απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η περιοχή της Κοιλάδας του Κομψάτου χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικής σημασίας ενδιαίτημα για σπάνια προστατευόμενα είδη πτηνών» και επιπλέον υπογραμμίζεται ότι, ειδικότερα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που σημαντικά ενδιαιτήματα έχουν καεί, η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία για την αναπαραγωγή και τροφοληψία των απειλούμενων ειδών.

Asproparides Kompsatos Thrace taistra SPBT   Ornia Mavrogypes Kompsatos taistra SPVT

Εικ. 1 & 2 - Ασπροπάρηδες, Όρνια και Μαυρόγυπες στην ταϊστρα του Κομψάτου

Την ιδιαίτερη σημασία των γειτονικών στις καμένες εκτάσεις περιοχών είχαν επισημάνει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινή επιστολή τους στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας να ανασταλούν οι διαδικασίες αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ στις περιοχές αυτές. Ωστόσο το Υπουργείο δεν έχει δημοσιεύσει καμία σχετική απόφαση, ενώ παρά τις υπενθυμίσεις αποφεύγει να απαντήσει.

Για τον Αιολικό Σταθμό στη θέση «ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ» στην Ορεστιάδα, εκτός από την αρνητική γνωμοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας, μεγάλη ήταν η αντίδραση και από πολίτες και Συλλόγους, τη Σχολή Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και το Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης απέστειλαν επιστολές εκφράζοντας την αντίθεση τους για την καταστροφή του μοναδικού φυσικού δασικού οικοσυστήματος στο Δήμο Ορεστιάδας.

Από την πλευρά της, η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία (BSPB) αφού ενημερώθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης για το σχεδιασμό του έργου, άμεσα έστειλε επιστολή στο ΥΠΕΝ, ενημερώνοντας για την ύπαρξη ενεργής φωλιάς Ασπροπάρη σε απόσταση μικρότερη των 5 χλμ. καθώς και για τη νομοθεσία στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με την οποία - όπως και στην Ελλάδα - ορίζεται ζώνη αποκλεισμού για Αιολικούς Σταθμούς σε ακτίνα 5 χλμ. από φωλιές Ασπροπάρη.

Το ΥΠΕΝ όχι μόνο αγνόησε τις αντιδράσεις πολιτών και φορέων αλλά ουδόλως ενδιαφέρθηκε για τις επιπτώσεις του Αιολικού Σταθμού στη βιοποικιλότητα της γειτονικής χώρας, ενώ στην απόφασή του δεν εξηγεί τους λόγους που αυτά δεν λήφθηκαν υπόψη. Σημειώνεται πως, η υποχρεωτική ενημέρωση και παροχή γνώμης από γειτονικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν ένα έργο ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον του, προβλέπεται ρητά από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/92/ΕΕ (για την εκτίμηση των επιπτώσεων έργων στο περιβάλλον).

«Ίσως τελικά υπάρχει ελπίδα για τον Άσπροπάρη, τα Όρνια και τα σπάνια αρπακτικά πουλιά που έχουν βρει καταφύγιο στον Κομψάτο. Δυστυχώς όμως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στη διοίκηση, η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις. Θυμόμαστε όλοι πως τον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκαν τρεις ανεμογεννήτριες στον Κομψάτο, οι δύο μάλιστα εντός της ζώνης αποκλεισμού που έχει θεσμοθετηθεί για τον Ασπροπάρη. Και τώρα, η έγκριση του αιολικού σταθμού στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παρά τις τόσες αντιδράσεις. Ελπίζουμε, τουλάχιστον, ότι στο μέλλον η διοίκηση θα λαμβάνει σωστές αποφάσεις με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και συνυπολογίζοντας τις θέσεις των τοπικών φορέων και κατοίκων. Είναι επίσης απαραίτητο, τόσο η διοίκηση σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, όσο και οι γνωμοδοτούσες υπηρεσίες, να θέσουν τις ίδιες αξίες και προτεραιότητες και να μη γνωμοδοτούν/αδειοδοτούν αντιφατικά», δήλωσε ο Λευτέρης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης.

 Petrwta Orestiadas Theodoros ManousidisThracian Meteora in Kompsatos valley WWF 

Εικ. 3 & 4 -  Τα Πετρωτά Ορεστιάδας και τα Θρακικά Μετέωρα

Σημειώσεις

1. Μπορείτε να δείτε την απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για τον αιολικό σταθμό στη θέση «ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ» στον Κομψάτο εδώ.

2. Μπορείτε να δείτε την απόφαση έγκρισης του ΥΠΕΝ για τον αιολικό σταθμό στη θέση «ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ» στην Ορεστιάδα εδώ.

3. Η δικαιούχος εταιρεία είχε υποβάλει ήδη από το 2021 φάκελο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ίδιου ΑΣΠΗΕ στη θέση «ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ» στην ίδια ουσιαστικά θέση, με τη διαφορά ότι η χωροθέτηση του 2021 αφορούσε σε 12 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ενώ η χωροθέτηση του 2022 σε 7 Α/Γ μεγαλύτερης ισχύος, διαμέτρου ρότορα και ύψους πυλώνα. Κατά την αρχική χωροθέτηση (2021) οι 6 από τις 12 Α/Γ, σχεδιάζονταν εντός της ζώνης αποκλεισμού για ΑΣΠΗΕ που έχει οριστεί με Κ.Υ.Α. για την προστασία του Aσπροπάρη και οι υπόλοιπες έξι οριακά εκτός αυτής. Κατά τη νέα χωροθέτηση και έπειτα από ενστάσεις και αρνητικές γνωμοδοτήσεις, η εταιρεία απέσυρε τις έξι Α/Γ που χωροθετούνταν εντός της ζώνης αποκλεισμού, διατηρώντας ωστόσο (με μικρές αποκλίσεις από 0 έως 135 μέτρα) τις έξι Α/Γ που χωροθετούνταν οριακά εκτός αυτής και προσθέτοντας μια επιπλέον Α/Γ δυτικά των υπολοίπων, η οποία απέχει μόλις 645 μέτρα από την ζώνη αποκλεισμού.

4. Ο πληθυσμός του Ασπροπάρη έχει υποστεί δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει μόνο πέντε επικράτειες/φωλιές στη Θράκη, τέσσερις εκ των οποίων στον Έβρο και μια στη Ροδόπη και συγκεκριμένα στα Θρακικά Μετέωρα στην Κοιλάδα Κομψάτου. Για το λόγο αυτό έχει υπογραφεί με κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α. 43236/1053/25-10-2017 ΦΕΚ Β’3760) το Εθνικό Σχέδιο για τον Ασπροπάρη στην Ελλάδα, το οποίο μεταξύ άλλων ορίζει ζώνη αποκλεισμού για ΑΣΠΗΕ σε ακτίνα κατ’ ελάχιστον 5 χλμ. από φωλιές Aσπροπάρη.

5. Το Όρνιο είναι από τα είδη που αποδεδειγμένα υποφέρουν περισσότερο από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Για τον λόγο αυτό στο Εθνικό Σχέδιο για τα πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας (Υπουργική Απόφαση 68086/2149/09-08-2021ΦΕΚ Β’ 3663) προβλέπονται ζώνες ευαισθησίας για το Όρνιο, εντός των οποίων αποκλείεται η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών. Ο ΑΣΠΗΕ σχεδιαζόταν εντός της ζώνης ευαισθησίας του Όρνιου και μάλιστα σε πολύ κοντινή απόσταση με εννέα καταγεγραμμένες θέσεις φωλεοποίησης όρνιων.

6. Η περιοχή των Θρακικών Μετεώρων και ευρύτερα η Κοιλάδα του Κομψάτου, αποτελεί εξαιρετικής σημασίας ενδιαίτημα για τον Άσπροπάρη, το Όρνιο και για σπάνια προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά που είτε φωλιάζουν, είτε διέρχονται από την περιοχή. Ειδικότερα μετά την καταστροφική πυρκαγιά που το περασμένο έτος έπληξε τον Έβρο και τη Ροδόπη, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες για τα προστατευόμενα πουλιά και τα οικοσυστήματά τους, η Κοιλάδα του Κομψάτου και οι άλλες γειτονικές των καμένων περιοχές (του Δικτύου Natura 2000 και οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε πιέσεις όπως τα έργα αιολικής ενέργειας. Για τον λόγο αυτόν, τον περασμένο Οκτώβριο εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινή επιστολή τους στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζήτησαν να ανασταλούν οι διαδικασίες αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ στις περιοχές αυτές για τουλάχιστον τρία έτη. Μπορείτε να δείτε την κοινή επιστολή εδώ.

ΠΗΓΗ

***

Ψήφισμα του Τμήματος Δασολογίας Δ.Π.Θ. για Αιολικό Σταθμό στον Δ. Ορεστιάδας

ΨΗΦΙΣΜΑ του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

To Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ. δηλώνει την αντίθεσή του στην αδειοδότηση και κατασκευή Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στην περιοχή του Δασικού Συμπλέγματος Τριγώνου-Ορεστιάδας (Δάσος Πενταλόφου-Πετρωτών), στη θέση «ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ» του Δήμου Ορεστιάδος για τους παρακάτω λόγους.

1) Σύμφωνα με την πολύχρονη έρευνα που έχει διεξαχθεί τα τελευταία 20 έτη από το Τμήμα ΔΔΠΦΠ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης το συγκεκριμένο αποτελεί ένα Βαλκανικό δρυοδάσος υψηλής αντιπροσωπευτικότητας και βιοποικιλότητας. Για τον λόγο αυτό έχει επιλεγεί ως μόνιμος μάρτυρας της κατάστασης διατήρησης του τύπου οικοτόπου 91Μ0 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, εκτός περιοχών του Δικτύου Natura 2000, στις εξαετείς εθνικές αναφορές της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2) Αποτελεί ένα προσιτό φυσικό βιολογικό εργαστήριο το οποίο εξυπηρετεί τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος ΔΔΠΦΠ του ΔΠΘ. Στο δάσος Πενταλόφου-Πετρωτών εκτός από την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών (όπου περιλαμβάνονται μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές), σε ετήσια βάση διενεργούνται εκπαιδευτικές εκδρομές και διεξάγεται επί του πεδίου άσκηση των φοιτητών Δασολογίας. Πιο συγκεκριμένα στο Δάσος Πενταλόφου-Πετρωτών έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα μία (1) διδακτορική διατριβή, δύο (2) μεταπτυχιακές διατριβές καθώς και μεγάλος αριθμός πτυχιακών εργασιών. Τα αποτελέσματα των παραπάνω έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή έγκριτα περιοδικά και συνέδρια αναδεικνύοντας την οικολογική αξία της συγκεκριμένης περιοχής.

3) Το δάσος Πενταλόφου-Πετρωτών αποτελεί το μοναδικό φυσικό δάσος του βόρειου Έβρου (βόρεια του Διδυμοτείχου) και μοναδικό διαθέσιμο δασικό οικοσύστημα για την άσκηση των δραστηριοτήτων της δασικής αναψυχής, του οικοτουρισμού και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εντός του Δήμου Ορεστιάδας. Η απώλεια του, συνέπεια του σχεδιαζόμενου έργου, θα υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα την ποιότητα της ζωής και τις προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

Πρέπει εν κατακλείδι να τονιστεί ότι η κλίμακα και το είδος του παραπάνω έργου θα προκαλέσει στο δασικό οικοσύστημα της περιοχής επιπτώσεις που θα είναι μη αντιστρέψιμες και μη θεραπεύσιμες παρόλο που το έργο χαρακτηρίζεται ως προσωρινό.

ΠΗΓΗ

***

“Φρένο” στα αιολικά πάρκα από τη Διεύθυνση Δασών

Ξεκάθαρα αρνητική είναι η γνωµοδότηση της ∆ιεύθυνσης ∆ασών Χανίων, στο σχέδιο που είναι σε διαβούλευση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τη δηµιουργία αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο του νοµού Χανίων. Αντίθετος στα «φαραωνικά έργα» δηλώνει και ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων.

Στη γνωµοδότηση της ∆ιεύθυνσης ∆ασών αναφέρονται -µεταξύ άλλων- ότι σχεδιάζεται υλοποίηση των έργων εντός προστατευόµενων περιοχών: περιοχές δικτύου Natura 2000, Καταφύγια άγριας Ζωής, Σηµαντικές περιοχές για τα Πουλιά ενώ αναφέρονται οι επιπτώσεις στην πανίδα των περιοχών και επιπτώσεις στα µορφολογικά και τοπιολογικά χαρακτηριστικά.

Στην γνωµοδότηση της Υπηρεσίας επισηµαίνεται ότι θεωρεί πως το έργο αναµένεται να προκαλέσει σηµαντικές µη αντιστρέψιµες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Στο σκεπτικό της απόφαση, σηµειώνεται µεταξύ άλλων, πως «οι επιπτώσεις στη δασική βλάστηση από την κατασκευή του έργου (Α/Γ και οδοποιία) θεωρούνται υψηλής έντασης δεδοµένου µάλιστα πως το έργο σε ποσοστό µεγαλύτερο του 95% (σύµφωνα µε τη ΜΠΕ) προτείνεται σε υπαγόµενες στη ∆ασική Νοµοθεσία εκτάσεις, και θα επέλθουν σηµαντικές επιπτώσεις στη βλάστηση και στους οικοτόπους των περιοχών που προτείνονται» .

Σηµειώνεται επίσης πως «οι επεµβάσεις προτείνονται εντός ή πλησίον εν γένει δασικών εκτάσεων µε ιδιαίτερη βλάστηση και περιορισµένη ανθρώπινη δραστηριότητα», ενώ διατυπώνονται ενστάσεις και για τις προτεινόµενες διανοίξεις οδικού δικτύου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «οι νέες διανοίξεις οδών είθισται να επιφέρουν αύξηση του αριθµού παράνοµης -και νόµιµης- θήρας, καθώς και περιστατικών πυρκαγιάς λόγω ανθρώπινου παράγοντα».

Η ∆ιεύθυνση ∆ασών στέκεται και σε µια σειρά άλλων κινδύνων όπως:

κίνδυνος διαβρώσεων που θα επιφέρουν αλλοίωση του τοπίου και του οικοσυστήµατος
•κατακερµατισµό των ενδιαιτηµάτων και παρεµπόδιση της ελεύθερης επικοινωνίας τους
επιπτώσεις µεγάλης έντασης και έκτασης και µη αναστρέψιµες στην ορνιθοπανίδα
•τα προτεινόµενα έργα θεωρείται πως «αναµένεται να λειτουργήσουν ως φράγµατα στις τοπικές και εποχιακές µετακινήσεις των πουλιών, αναγκάζοντας τα να αλλάξουν τις τοπικές ή µεταναστευτικές διαδροµές τους».

Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ

Υπέρ των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά ενάντια στην κατασκευή φαραωνικών έργων, τάσσεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων.

Σε χθεσινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Σταύρος Μπαδογιάννης και ο γ.γ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο Σύλλογος υπενθυµίζει ότι «έχουµε πάγια θέση την απαγόρευση τοποθέτησης ανεµογεννητριών πάνω από τα 1.200 µέτρα και έχουµε προσφύγει παλαιότερα στο Σ.Τ.Ε., µαζί µε άλλους ορειβατικούς συλλό-γους της Κρήτης και της Ελλάδας και άλλες συλλογικότητες. Εκτιµούµε ότι πρέπει να αναλάβουµε Παγκρήτια δράση σε αυτή την κατεύθυνση».

Σύµφωνα µε τον Ορειβατικό, «η εγκατάσταση αυτών των γιγάντιων ανεµογεννητριών ΒΑΠΕ, όπως περιγράφεται από τη ΜΠΕ 4 ΑΣΠΗΕ, προϋποθέτει άνοιγµα δρόµων εκατοντάδων χιλιοµέτρων στις κορυφο-γραµµές της Κρήτης, κάτι που, αν συνυπολογιστεί µε το µήκος καλωδίων πολλών χιλιο-µέτρων, είναι αντιεπιστηµονικό από µόνο του. Για την εγκατάσταση αυτών των ΒΑΠΕ θα πρέπει να τηρηθούν πολύ αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι και να ελεγχθούν από ανε-ξάρτητη αρχή».

Η ανακοίνωση προσθέτει: «Χωρίς να θέλουµε να ανοίξουµε το ζήτηµα των σπηλαίων που είναι διάσπαρτα στα βουνά µας, επισηµαίνουµε ότι ο νόµος απαγορεύει την διάταξη ΒΑΠΕ δίπλα σε σπήλαια. Θέλουµε να πιστεύουµε ότι θα πάρει θέση άµεσα και η Σπηλαιολογική Οµοσπονδία Ελλάδος.

Με την κατασκευή τέτοιων έργων θίγονται ανεπανόρθωτα αρχαία ιερά, αρχαία µονοπάτια και δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι. Υπάρχει ασφαλώς και το I.B.A.S. το διεθνές δίκτυο περιοχών για την διατήρηση των παγκοσµίως απειλουµένων ειδών, ενδηµικών ειδών και πτηνών που εξαρτώνται από τους συγκεκριµένους βιότοπους για την επιβίωση τους.
∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι στο οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και παντού στα βουνά της Κρήτης ασκείται ήπια οικονοµική δραστηριότητα, όπως κτηνοτροφία, µελισσοκοµία κ.α. και διαβιούν άνθρωποι και ζώα, χωρίς να υπολογίσουµε τους δεκάδες χιλιάδες ορειβάτες που έρχονται από όλες τις γωνιές του κόσµου για να περπατήσουν σε αυτά. Πάγια θέση του Συλλόγου µας είναι να παρέχεται δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια στα χωριά που απαρτίζουν τις µικρές κοινωνίες του νησιού µας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είµαστε αντίθετοι και ενάντια στις εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται χωρίς να λαµβάνουν υπ’ όψιν τους το περιβάλλον τις τοπικές κοινωνίες, ούτε καν τη κοινή λογική».

ΠΗΓΗ

***

Οι δεκάδες διευκολύνσεις που γίνονται από τις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση αιολικών σταθμών (ΑΣΠΗΕ) φαίνεται πως έχουν πλέον αποθρασύνει σε τέτοιο βαθμό τις αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου που πλέον διαπιστώνονται ακραίες περιπτώσεις ευτελισμού της διαδικασίας αδειοδότησης.

Στα πρόσφατα σχετικά «κρούσματα» συγκαταλέγεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που υποβλήθηκε για τον ΑΣΠΗΕ «Κοκκινάρι» στη Νότια Γκιώνα, σε υψόμετρο 1700-1800 μ., λιγότερο από 1 χλμ. εκτός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) GR106 «Όρος Γκιώνα» και εντός του χαρακτηρισμένου Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Δασικό Σύμπλεγμα Νότιας Γκιώνας».

ASPHE Kokkinari Gkiona 20240312 small

Τι συμβαίνει με αυτή την περίπτωση; Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο συντάκτης της ΜΠΕ και περιβαλλοντικός μελετητής του έργου είναι το ίδιο πρόσωπο που διαχειρίζεται και διοικεί την εταιρεία του ΑΣΠΗΕ! Η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα στα καλύτερα της! Πρόκειται, προφανώς, για ένα κραυγαλέο ασυμβίβαστο, που επισκιάζει και άλλες καραμπινάτες ανεπάρκειες της εν λόγω ΜΠΕ, όπως:

· το γεγονός ότι η ιδιότητα του περιβαλλοντικού μελετητή (του μοναδικού που αναφέρεται στη μελέτη) είναι... Μηχανικός Ορυκτών Πόρων (!),
· η απουσία Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), παρά το γεγονός ότι το έργο θα επηρεάσει και την ΣΠΠ και την περιοχή NATURA GR2450002, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτό,
· η πλήρης απουσία (ούτε καν επιγραμματική!) οποιασδήποτε αναφοράς στην ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, φυσικά, υποβλήθηκαν από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στη δημόσια διαβούλευση του έργου στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ).

Υπό κανονικές συνθήκες, θα προκαλούσε θυμηδία η απόπειρα μίας εταιρείας να λάβει αδειοδότηση κατ’ αυτόν τον φαιδρό τρόπο, πόσο μάλλον σε έναν ιδιαίτερη αισθητικής και οικολογικής αξίας βιότοπο και σε ένα βουνό που έχει πληγεί ήδη τόσο πολύ από τη βιομηχανική δραστηριότητα. Επειδή, όμως, στην Ελλάδα το έχουμε ζήσει και άλλες φορές αυτό το έργο, και καθώς η αδειοδοτούσα αρχή (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας) έχει βεβαρημένο ιστορικό, δεν μπορεί να αποκλειστεί πως δεν θα δούμε και εδώ άλλη μία εξωφρενική αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ.

ASPHE Kokkinari Gkiona mitrwo 20240312 small

Από τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο ΗΠΜ και στο Γενικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), ο περιβαλλοντικός μελετητής εμφανίζεται να έχει και την πλήρη ευθύνη πίσω από τη διαχείριση του έργου και τη διοίκηση του φορέα του έργου. Το ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ είναι εξόφθαλμο και αποτελεί ευτελισμό της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου