AP Photo/Hatem Ali |
«Ανατομία μιας γενοκτονίας»
Της Μαργαρίτα Βεργολιά
«Ανατομία μιας γενοκτονίας»
Υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε» ότι το Ισραήλ διαπράττει «πράξεις γενοκτονίας» και «εθνοκάθαρση» κατά των Παλαιστινίων στον απομονωμένο, σφυροκοπούμενο και βυθιζόμενο στον λιμό παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.
Αυτό σημειώνει στην έκθεσή της -με αναφορά σε σαφείς ενδείξεις ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει τρεις από τις πέντε πράξεις που απαριθμούνται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία και συστάσεις για άμεσες κυρώσεις και επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ- η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε. Ο τίτλος της έκθεσης δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Ανατομία μιας γενοκτονίας».
Δόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκε χθες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, την ώρα που οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στη Γάζα ξεπερνούσαν τους 32.440. Εξ αυτών, 12 πνίγηκαν και 6 ποδοπατήθηκαν χθες στα βόρεια του θύλακα προσπαθώντας να προσεγγίσουν κιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια μετά από νέες ρίψεις από αέρος. Μια «σταγόνα στον ωκεανό» της σπειροειδούς ανθρωπιστικής κρίσης.
Αν και το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απέρριψε ως «διαστρεβλωμένη και αισχρή αντιστροφή της πραγματικότητας» την έκθεση.
Ανάλογη ήταν πάντως και η στάση των Αμερικανών, παρά τα όσα γράφονται για ρήξη στις σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Ουάσινγκτον, στον απόηχο της έγκρισης του -πρώτου από την έναρξη του πολέμου- ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός, χάρη στην επιλογή των ΗΠΑ να απόσχουν, αντί να ασκήσουν το… σύνηθες βέτο. Επίσης κατά τα συνήθη τακτική του, το Ισραήλ έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το ψήφισμα, συνεχίζοντας το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας και την αιματηρή πολιορκία νοσοκομείων του θύλακα - από τα λιγοστά που έχουν απομείνει σε λειτουργία.
«Ομως οι πιο σημαντικές εξελίξεις αυτή τη στιγμή λαμβάνουν χώρα μακριά από το πεδίο της μάχης», παρατηρεί ο αρθρογράφος και αναλυτής της εφημερίδας Haaretz, Αμος Χάρελ.
Αναφέρεται στους υπαρκτούς τριγμούς στο διπλωματικό πεδίο, εν μέσω -προεκλογικών στις ΗΠΑ- ρηγματώσεων με την κυβέρνηση Μπάιντεν, πολιτικής πόλωσης και ρευστότητας στο Ισραήλ και ενός νέου αδιεξόδου στις «τριγωνικές» διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς στην Ντόχα.
Μετά την ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψης δύο Ισραηλινών ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον -ενώ ήταν εκεί ήδη σε εξέλιξη αυτή του υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκαλάντ, με αίτημα προς την Ουάσινγκτον για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια- η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακάλεσε χθες και τη διαπραγματευτική του ομάδα από το Κατάρ, τερματίζοντας έτσι τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Χαμάς ότι το Ισραήλ δεν ανταποκρινόταν στα βασικά αιτήματα της οργάνωσης για «συνολική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και πραγματική ανταλλαγή κρατουμένων».
«Το Ισραήλ δεν θα υποχωρήσει στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς», σχολίασε το πρωθυπουργικό γραφείο, ενόσω στελέχη της κυβέρνησης Νετανιάχου δεν έκρυβαν την ενόχλησή της για την όψιμη αποχή των ΗΠΑ στο επίσης όψιμο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Για μετατόπιση των πιέσεων από τη Χαμάς προς τη χώρα του έκανε λόγο ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς. Ως δείγμα ότι «η ισραηλινή κατοχή βιώνει πρωτοφανή πολιτική απομόνωση» ερμήνευσε το ψήφισμα ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, επισκεπτόμενος για νέες διαβουλεύσεις το Ιράν.
«Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβάλουν τη θέλησή τους στη διεθνή κοινότητα», τόνισε σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό ΥΠΕΞ στην Τεχεράνη.
Στο διά ταύτα, κι ενώ το διπλωματικό γαϊτανάκι συνεχίζεται όλο και πιο μπερδεμένο -υπό την εμμονή της κυβέρνησης Νετανιάχου για εισβολή στη Ράφα, δίπλα στα σύνορα με την Αίγυπτο, αλλά και τις παράλληλες γεωπολιτικές εξελίξεις πέριξ του ουκρανικού πολέμου- το ανθρώπινο δράμα στη Γάζα κορυφώνεται.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, ανακοίνωσε ότι θα μπορεί να συνεχίσει το έργο της το πολύ μέχρι τα τέλη Μαΐου, δεδομένου ότι πολλές δυτικές χώρες έχουν διακόψει τη χρηματοδότησή της, αν και είναι ακόμη υπό εξέταση οι κατηγορίες του Ισραήλ ότι μέλη της συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.
Πεντέμισι μήνες μετά, η κατάσταση στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα είναι τόσο απελπιστική -τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Ελντερ- που έφηβοι λένε τώρα ότι «ελπίζουν να σκοτωθούν» για να γλιτώσουν από τον εφιάλτη.
***
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
Καπνός μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας | (AP Photo/Abdel Kareem Hana)
- Φόβοι ότι οι βομβαρδισμοί στη Ράφα φέρνουν πιο κοντά τη χερσαία επίθεση
- Παιχνίδια με τις λέξεις για μια εκεχειρία και μια γενοκτονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου